Бургасбус отново улеснява бургазлии с въвеждане на автобусна линия А15

- петък 20 декември 2019 от ji преглед на авторите в Бургас > Новини
Градският транспорт на Бургас, една от любимите услуги на всички бургазлии, отново се обновява и оптимизира. Сега тези улеснения вече обхващат и Летище Бургас и правят обществените пътувания със самолет много по-бързи и ефективни. Иновативната промяна се осъществява чрез изменение на маршрута на познатата автобусна линия номер 15 (Автогара Юг - квартал Сарафово). За удобство на гражданите и гостите на Бургас тя повече няма да влиза на територията на летището, а ще спира само на пътния възел пред портала на Летище Бургас. Само в определени часове автобусът все пак ще влиза до спирката пред Терминал 2, но тогава номерацията на линията ще бъде променена от 15 на А15. Трябва да се има предвид и това, че автобус А15 ще се движи само на определени часове и само от Автогара Юг към квартал Сарафово. В обратна посока всички автобуси ще бъдат с номер 15. От Бургасбус не съобщават как пътниците ще се информират в коя посока се движи автобусът - към или от Сарафово, тъй като спирката пред портала на летището е само една и за двете посоки на движение.

Има вероятност цялото обяснение по-горе да е накарало една част от жителите на Бургас да се усъмнят дали извършената промяна действително е улесняваща и в полза на пътниците, независимо дали са бургазлии или туристи. Това са същите тези хора които по-трудно приеха и предните оптимизации и революционни иновации на общинския превозвач. Ето някои от тези оптимизации:

1. Безплатно пътуване в празнични и почивни дни в градския транспорт за всички пенсионери над 75 години, които имат електронна карта и са заредили в нея пакет за 30 или 80 пътувания. Лицата трябва да посетят касов салон, където ще им бъде издадена допълнителна хартиена карта със срок на валидност - срока на техния абонамент. Хартиените карти не са част от съвременната модерна система за таксуване и не могат да бъдат валидирани чрез електронните валидатори. Те служат само за удостоверяване по добрия стар конвенционален начин, че лицето няма нужда да се чекира в празничен или почивен ден. Напълно безплатната услуга не може да бъде използвана, ако лицето има заредени само електронни билети, а не някой от определените пакети.
2. Използване на различна номерация за една и съща автобусна линия, като номерът на автобуса зависи само от посоката на движение - автобуси с номера 11 и 12. Очевидно последната иновация е взаимствана от тази идея - в едната посока новата линия ще бъде означена като А15, а в обратна посока ще си бъде старата 15-ка.
3. Използване на специално означение - Б1 и Б2 за бързите автобуси, които спират само на специалните бързи спирки, но в същото време други две линии също са номерирани в подобен стил - Б11 и Б12. Не е много ясно дали те са бързи или не, но със сигурност не използват специални бързоавтобусни спирки.
4. Принуждаване на редовните пътници с карти да преминават през двойна проверка. Изискването е първо задължително да използваш автоматите за самотаксуване, след което отново да извадиш картата си, за да бъде тя задължително повторно проверена от присъстващия във всеки курс кондуктор. Цялата тази процедура с двукратното вадене на картата изглежда като наказание за редовните пътници с електронни карти.
5. На информационните табели на превозните средства не се изписва крайната спирка на маршрута и това кара пътниците да питат през отворената врата "за Изгрев ли е?" преди да се качат. Вероятно същото предстои да се случва и с новите 15 и А15.
6. Използването на съвсем отделни, индивидуални спирки за различните линии превръща прехвърлянето от една линия на друга в сложна процедура.

Понеже промяната на линия 15 е била инспирирана от предложение на журналистите от "Черноморски фар", това ни дава кураж ние също да предложим няколко нововъведения, които ще направят живота на пътуващите с Бургасбус още по-лесен, ако това е изобщо възможно. Надяваме се, че нашите идеи също ще бъдат имплементирани в транспортната схема.

Предложения:

1. Всяка линия на градския транспорт да бъде обозначена веднъж с първото име на водача на автобуса или тролейбуса и след това с номера - Иван12, МитакаА15, КрасьоДебелия91. Така в номерацията ще се съдържа повече информация, от която пътниците вероятно ще имат нужда по време на пътуването.
2. Да бъдат въведени бавни автобусни линии - Ба211 и Ба212, които с нищо няма да се различават от останалите, но ще направят всичко да изглежда по-иновативно и уникално и ще привличат туристите (ще създават впечатление, че през прозорците на бавните автобуси ще могат да се разглеждат по-добре множеството градски забележителности).
3. Електронните карти да се продупчват с перфоратор, като всеки перфоратор ще се обслужва от отделен служител на Бургасбус. Така ще е сигурно, че няма да има измами и гратисчии.
4. Въвеждане на безплатни пътувания на националните празници за всички многодетни майки, които имат карта за градския транспорт, книжка с печати от 100-те национални туристически обекта на България и поне един изтъркан билет от Националната лотария. Всички необходими документи трябва да се регистрират в някой от касовите салони на Бургасбус, за да получите своя талон за безплатно пътуване. Талонът трябва да бъде перфориран в перфораторите от предната точка и след това отново да се завери в център за работа с клиенти на Бургасбус. Всеки, който попита защо всичко това не се случва чрез електронната система и просто валидирането на многодетни майки да не бъде таксувано на националните празници, ще бъде глобяван като нередовен пътник.