Самолетната линия Бургас-Виена на Wizz Air ще бъде целогодишна

- сряда 10 юни 2020 от ji преглед на авторите в Бургас > Новини
В началото на месец май от авиокомпанията Wizz Air обявиха, че от 3-ти юли ще стартират нова въздушна линия между Бургас и австрийската столица Виена. Тази новина не беше особен повод за вълнение. През летните месеци от летище Бургас има полети до много от европейските столици. Няколко месеца по-рано и от авиокомпанията Лаудамоушън, дъщерна на Райънеър, също бяха обявили летни полети между Бургас и Виена. След като Wizz Air започнаха продажба на билети до Виена стана ясно, че всъщност новооткритата линия ще бъде целогодишна. Това коренно променя стойността на тази нова придобивка за бургазлии. Откриването на целогодишни самолетни линии от Бургас е събитие, сравнимо по своята рядкост с преминаването на Халеевата комета. Последната стартирана целогодишна линия - тази на Аерофлот до Москва през 2018 година - просъществува само една зима. В момента единствените две действащи и през зимата самолетни линии от Бургас са тези до Лондон на Wizz Air и до Москва на S7.

Очевидно бургаският маршрут на Виена е част от особено интензивното разрастване на базата на Wizz Air в австрийската столица. Тя беше открита през 2018 година с 3 самолета и 17 линии, но сега вече се обслужва от 9 самолета. Във Виена Wizz Air се конкурира с местната Лаудамоушън. Развитието на Виена като център на нискотарифен въздушен транспорт е основно поради два фактора - фалитът на Air Berlin през 2017 година и агресивната политика на летището за привличане на полети чрез преференции за авиокомпаниите.

Бургаските полети на Wizz Air до Виена ще се изпълняват два пъти в седмицата - в понеделник и петък. Това разписание дава чудесна възможност за кратки туристически пътувания и в двете посоки, както и за прехвърляне към други дестинации, тъй като от летище Виена има комбиниранo 147 линии на Wizz Air и Райънеър. Удобният час на полетите от Бургас - в ранния следобед - също допринася за привлекателността на дестинация Виена. В момента цената на двупосочния билет за датите 20-23 ноември е 96 лева.