БМФ Порт Бургас на път да се превърне във водещото контейнерно пристанище в България

- петък 10 юли 2020 от ji преглед на авторите в Бургас > Новини
Миналата седмица сайтът maritime.bg публикува информация за контейнерния товарооборот на БМФ Порт Бургас. Според данните ръстът на обработените контейнери е от внушителните 28%. Още по-впечатляващото в тези данни е, че те показват огромно увеличение по време на кризата с коронавирус, която се отрази негативно на транспортните потоци. Резултатите на БМФ Порт Бургас за 2019 година също са много впечатляващи. Достигнатият оборот на контейнерни товари е 102 066 TEU, което е увеличение с 30% спрямо предходната 2018 година (78 406 TEU). Ако темповете на растеж се запазят, резултатът на обработените в Бургас контейнери ще се доближи до този във Варна, където през 2018 са преминали около 160 000 TEU.

Контейнеровозите в Бургас в момента се обработват на Терминал Запад, който е концесиониран от БМФ Порт Бургас. Корабите се обслужват с няколко 100-тонни мобилни крана. През 2015 година беше внедрена Терминална операционна система Navis за мениджмънт на контейнерните операции. Капацитетът на терминала е 200 000 TEU годишно, което е близко до целия контейнерен трафик през българските пристанища.

Припомняме ви, че в момента тече избор на изпълнители за грандиозния проект за разширение на концесионираната част на пристанището. След реализиране на инвестиция от 320 милиона лева то ще се увеличи с нови 5 корабни места, 1000 метра кейов фронт и нови складови площи. Проектът предвижда изграждане на условия за обработка на големи и дълбоко газещи кораби, което ще съкрати времето за обработка на товари, ще увеличи капацитета на порта значително и ще го направи конкурентен на водещите пристанища в Черно море.


Пристанище БургасПристанище Бургас