Burgas rock & more - новият плажен фестивал на Бургас

- четвъртък 16 юли 2020 от ji преглед на авторите в Бургас > Места и събития
Пет години след последното издание на легендарния Spirit of Burgas в града ни отново ще има многожанров плажен музикален фестивал. Три дни с три различни музикални стила и изцяло български изпалнители в програмата. Всичко това ще се случи в последните петък, събота и неделя на месец август на плаж Атанасовска коса, между Капаните и Солниците. Тази съвсем оскъдна информация, представена в медиите в началото на месеца, ни се стори достатъчно вълнуваща, основно поради комбинацията на фактори, които обикновено гарантират специално преживяване. Свързахме се с организаторите на събитието, за да научим от тях подробности.

Фестивалът Burgas rock & more се организира от компанията Rock & Events, които са организатори и на друг морски фестивал - Варна рок. Варненският фестивал няма да се проведе тази година, като изданието му вече беше отложено за 2021 г. Според организаторите отлагането на варненския и създаването на бургаския фестивал са поради една и съща причина - безпрецедентната ситуация, пред която се изправи целият свят. За организаторите този нов бургаски фестивал се явява като естествено продължение в условията на „новото нормално“, което пандемията наложи. В условията на отпаднали турнета на чуждестранни групи и липса на фестивален живот у нас, това ново събитие цели да подпомогне българските изпълнители от една страна, като същевременно даде повод за радост на родните фенове. Rock & Events, както с лимоните и лимонадата, така и със събитията, избират да направят най-доброто, което могат. От друга страна, организирането на събитие с изцяло българско участие е нещо, което Rock & Events искат да реализират от много време. Според тях българските музиканти са на изключително ниво и заслужават светлините на прожекторите да светят за тях и само за тях.

Обявените до момента изпълнители на Burgas rock & more са основно утвърдени музиканти, които са гледани и слушани стотици пъти. Все пак фестивалът планира да даде поле за изява, както на обещаващи таланти, така и на местни групи. Според организаторите това е пътят да бъде разширена свитата българска музикална сцена. Във всяка една от вечерите на сцената ще излязат между 1 и 3 изпълнители от Бургас. Кристина Дончева и група G.R.A.S са вече част от обявената програма. Обещанието е до края на месеца да бъдат обявени всички участници във фестивала.

Очакванията за 20 000 посетители за трите дни на събитието организаторите обясняват с въвеждането на всички противоепидемични мерки и предписания. Заради това заложеният капацитет ще позволява спазването на необходимата социална дистанция. Имайки предвид краткия срок за реализация на събитието, тази година не е планирано да има къмпинг зона, като за следващата година плановете са по-грандиозни.