Burgas Free Tour

- понеделник 27 юли 2020 от ji преглед на авторите в Бургас > Култура
Burgas Free Tour стартира лятото на 2018 година. Идеята хрумва на Георги Георгиев, когато разбира колко много неща не знае за града в който живее, благодарение на историите, разказани от възрастните му роднини. Първоначалното желание на Георги е да разпространи малко известни факти за града на български език, обаче след като открива формата free tour и решава, че това е много добра възможност и ще представлява по-голям интерес за англоговорящите туристи. Стартирането на инициативата съвпада със завършването на Георги на Търговската гимназия. Той решава, че това е нещо различно, с което може да се занимава лятото преди да започне да учи в Американския университет в Благоевград. Оттогава вече три лета той се е отдал на Burgas Free Tour и с всяко изминало такова вижда още по-голям потенциал за развитие. Целта е да разкаже интересната история на Бургас по един вълнуващ и артистичен начин.

Първоначално стартира с безплатни турове само на английски език, защото този формат е широко разпространен при англоговорящите туристи. Тази година Burgas Free Tour са се концентрирали върху безплатни турове на български език. Според Георги това е нещо ново за българския турист и затова се опитват тепърва да го наложат като начин за развлечение както за туристи, посещаващи града, така и за бургазлии. Със сигурност COVID-19 се отразява много на туристическия бизнес по Черноморието - тази година посещаемостта на безплатните турове е по-ниска.

Туровете за момента се провеждат само в центъра на града и обхващат някои от най-известните забележителности, но Burgas Free Tour са се постарали да намерят информация, която е малко известна и много интересна за обектите. Турът минава през обекти и улички на центъра, които според организаторите имат интересна история и носят духа на Бургас. Burgas Free Tour разчита на доброволци. Те са студенти или гимназисти, които са родом от Бургас и вярват в идеята, че Бургас има потенциал и искат да допринесат за развитието му. За момента в екипа са 9 човека - Радина Христовa, Петя Русинова, Александър Атанасов, Александър Стаматов, Анита Дончева, Натали Калпакова, Маргарита Узунова, Алекс Богдев и Георги Георгиев. Всеки допринася с много работа и идеи за развитието на Burgas Free Tour.

За трите години на съществуването си Burgas Free Tour е показал Бургас на над 500 човека. Това лято е малко по-различно от останалите, защото англоговорящи туристи почти липсват в града, но това отваря възможност ентусиастите-екскурзоводи да запознаят бургазлии и родни туристи с интересни и малко познати истории за Бургас. Според екипа на Burgas Free Tour в целия град има много интересни обекти, които може да се посетят, но историите, които крият някои от тях са по-вълнуващи. Все пак за Георги е трудно да класира кои забележителности са най-интересни, защото за всяка има любопитни факти и истории.


Всеки ден от 10:00 на Часовника
За контакти с организаторите:
Facebook страница на Burgas Free Tour
Официален сайт на Burgas Free Tour

Burgas Free Tour

Burgas Free Tour

Burgas Free Tour

Burgas Free Tour