Споделено работно пространство Dock42

- петък 28 август 2020 от ji преглед на авторите в Бургас > Инвестиции
Споделеното работно пространство Dock42 работи вече повече от година. Всъщност то не е особено популярно вероятно поради специфичния достъп до него. Dock42 се помещава в стара административна сграда на територията на държавното Пристанище Бургас и достъпът е посредством пропуск на главния вход на пристанището. Проектът за пространството е дело на студио за архитектура и дизайн 5Архитекти. Името Dock42 е вдъхновено от местоположението на сградата и числото 42, което освен препратка към книгата "Пътеводител на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс, е и географската ширина в градуси, на която се намира Бургас.

Мястотo е разделено на няколко зони. Отвореното пространство е подходящо за индивидуални потребители и стартъпи. В 200 м2 площ са разположени 44 работни места. Екипните стаи са пет на брой на обща площ 200 м2 и разполагат общо с 40 места. Освен необходимите технически условия за работа, Dock42 разполага и с обща кухня, тераса с кафене и зона за релакс. Достъпът до пространството е денонощен.

Концепцията за визията на пространството е вдъхновена от контекста на мястото – пристанището, корабите и крановете, старите сгради и цялата атмосфера, която то носи. Идеята е Dock42 да носи духа на срещата между морето, индустриалното минало и обещаващото бъдеще на града. Бъдещето на мястото е свързано с предстоящото отваряне на тази част от пристанището за свободен достъп, като за тази цел беше проведен конкурс за архитектурен облик на зоната.


Dock42

Dock42

Dock42

Dock42

Dock42

Dock42

Dock42

Dock42

Dock42