Културни войни 6: Фалшива новина за ден без автомобили

- сряда 23 септември 2020 от ji преглед на авторите в Бургас > Новини
Събитието

За Европейския ден без автомобили и провеждането му в Бургас сме писали много пъти. Всяка година на 22 септември е кулминацията на европейската седмица на мобилността. В цяла Европа градовете затварят множество големи улици за автомобилно движение, за да покажат, че в града съвсем удобно и бързо можеш да се движиш и пеша, с градски транспорт, с велосипед, тротинетка или скейтборд. Автомобилното движение спира както в мегаполиси като Париж, Берлин и Лондон, така и в малки градчета и селца. В България 22 септември е почивен ден и е много по-лесно да се откажеш от автомобила си за един ден.

Реализацията

Всяка година по заръка на Евросъюза Бургас опитва да имитира истинско провеждане на ден без автомобили и всеки път резултатът е подобен. Тази година беше обявено, че в центъра на града ще се проведат няколко серии велосипедни обиколки, като за целта части от централните улици ще бъдат затворени за автомобилно движение. В действителност обявените улици така и не бяха затворени за коли, каквато е идеята на кампанията, а вместо това малобройните велосипедисти-участници бяха ескортирани от полиция.

Ден без автомобили

Ден без автомобили


Въздействието

Една от целите на инициативата е да възпитава живот без автомобили и да убеждава, че и без кола човек може да се придвижва съвсем нормално в градска среда. Бургаската реализация на това рекламиране на идеята тази година достигна до 30-тина човека, пристигнали с велосипеди за събитието, до 100-тина бургаски шофьори, които се оказаха забавени на пътя от преминаващото шествие и до 50-тина полицейски служители, които трябваше да осигуряват сигурността на всичко това. Около 220 000 жители на Община Бургас все още нямат никаква представа, че такава инициатива съществува и се провежда в техния град. И това след повече от 10 нейни издания. Очевидно е, че усилията за пропагандиране на градска мобилност без автомобили са минимални и съответно ефектът е почти нищожен.

Посланията

Според организаторите от общината МВР е отказало да затвори напълно улиците с мотив, че ще се предизвика прекалено недоволство в гражданите. Очевидно автомобилното движение и комфортът на хората, каращи кола е приоритетен. В същото време велосипедистите бяха ескортирани от полиция сякаш присъствието им на уличното платно е опасно и непрепоръчително. Припомняме, че според законите велосипедът е пълноправно пътно превозно средство и мястото му е точно на улицата, а не на тротоара. Подобна организация и реализация отправят послания, които са точно противоположни на целите на кампанията и за пореден път показват нежеланието събитието да се провежда истински. Обяснението на няколко общински служители, с които говорихме, за поредна година беше, че нещата трябва да се случват постепено, без драстични промени. Припомняме ви, че бургаският ден без автомобили се провежда вече повече от 10 години, а философията му си е все същата - отбиване на номера. Всъщност тук можете съвсем ясно да откриете и нежеланието на Бургас да следва собствените си планове за развитие и за пореден път да доказва, че разработването на стратегии е само формалност, която трябва да изпълниш, за да стигнеш до европейските пари.


Ден без автомобили в Бургас (2011)
Велошествие в подкрепа на кампания „Чист въздух – ти си на ход“ (2013)
Бургаска седмица на мобилността в паралелната реалност (2016)
Бургас и Европейския съюз, или как да популяризираш евроинициативи, така че никой да не разбере (2017)
Ден без автомобили по бургаски или как да затворим велоалеята, за да не пречим на колите (2019)

Ден без автомобили

Бургасбус