За мишките, децата и в какво се превръщат мечтите?

- петък 25 септември 2020 от WK преглед на авторите в Бургас > Анализи
Мислихме днес да ви разкажем за новата библиотека на Бургас. Можехме да ви информираме за нещата, които така или иначе ще прочетете по останалите сайтове, че сградата ще е готова в края на октомври и че възложителят и проектантът са изключително щастливи от крайния резултат.

Вместо това, ние решихме днес да ви разкажем за други неща...

За децата...
Децата са смисълът на живота и проектантите на библиотеката вярват искрено в това, което е страхотно. Няма как да не адмирираме факта, че архитектът на новата сграда Делян Жечев решава, че неговите 20 години опит не струват нищо пред детското чувство за красота.

„Решихме да дадем малко по-топли тонове на фасадата, защото когато показахме на група деца първия вариант – този със светлия бетон – те малко се поуплашиха и дори едно от децата си помисли, че правим болница.“


България е страната на неограничените детски фантазии. Достатъчно е децата да пожелаят нещо и то се сбъдва. В действителност арх. Делян Жечев призна впоследствие, че причините за промяната на идейния проект са далеч по-прозаични:

“Фасадата трябваше да има изглед на видим бетон, но тъй като от много години няма нито един строител, който би се съгласил да работи по тази технология, ние още от самото начало
заложихме на HPL плоскости.”


Оказа се, че самият двор на сградата също няма да има нищо общо с първоначалния идеен проект, защото „нямало кой да поддържа зелената площ“ (?!?) и това щяло да създаде проблем с отводняването и да повреди книгите, които се намират отдолу.

Поради тази причина и с основна мисъл за децата, в откритото пространтво пред сградата няма да има зеленина и сянка, но ние отново адмирираме този ход, защото така ще предпазим най-малките потребители на бъдещата библиотека от ухапвания от кърлежи и от възможността да се изкалят в някоя неподдържана зелена площ.

И за мишките...
Но не тези, които напускат първи кораба, а тези които обичат да се носят по вълнението, полегнали на останките му...

Тези, които на представянето на един от най-големите и общественозначими проекти задават въпроси като: „Кога се очаква да бъде пуснат обекта в експлоатация?“, „От коя страна ще е централният вход на сградата?“, „Има ли някакво забавяне в сроковете?“, „Кога ще преместите книгите тук?“.

Тълпата от снизходително усмихващи се и кимащи послушно „професионалисти“, които чакат като насъщен поредното прессъобщение от Община Бургас, за да запълнят сайтовете си, за няколко клика повече... Те нямат нужда от неудобни въпроси. На тях не им пука така или иначе. Това е просто работа, която трябва да се свърши, между две кафета.

Смисълът е единствено в импресиите, които ще направят с разпространение на НОВИНАТА във Facebook групите, които са създали за целта.

Copy-paste на сухата впечатляваща информация. ОК, сега едно по-гръмко заглавие, за да може да кликат и феновете и хейтърите. Сградата ще има топ оборудване на световно ниво. Библиотеката ще е най-модерната на Балка... не, в Югоизточна Европа. Воала!

Имало някакво разминаване в идейния проект и реализацията? Пука ли му на някой? Кой се занимава да чете такива работи... Абе, кой въобще ходи на библиотека в XXI век?

Още един спокоен и успешен ден в бургаския журналистически живот. Важно е да се поддържа ниво, защото от време на време има избори, а те хранят с години напред. Няма място за отпускане!

В какво се превръщат мечтите?
Мечтата в Бургас да има истински голяма библиотека датира някъде от 60-те години на миналия век. Самото библиотечно дело в града има над 130 години история. По времето на комунизма, започнатата сграда на Областна библиотека (където днес се намира БСУ) остава един от недовършените големи строежи, заедно с универсалния магазин на площад Тройката, строежът зад училище Васил Априлов и Домът на металурга на ул. Фердинандова.

Половин век по-късно ще има сграда, която да се нарече „Библиотеката на Бургас“ и това е хубавата новина. Хубаво е също така, че сградата ще е модерна, вероятно доста приятна за посещение и наред със страничните събития, които могат да се случват в нея, вероятно ще оживи едно място, което в последните десетилетия хората заобикаляха.

За нас мечтите обаче са по-големи и изключително много се дразним, когато при реализацията на проекти с такова голямо значение за града накрая винаги остава горчив вкус в устата, от неща, които се прикриват до последно или се променят без широко обществено обсъждане.

Поради тази причина ние задаваме следните въпроси:

- Има ли смисъл от провеждане на конкурси за идейни проекти, по начина, по който се провеждат в момента, ако се награждават и печелят визуализации, които на практика не се реализират в съответния им вид?

- Защо след като фасадната технология за „видим бетон“ не се изпълнява от строителните фирми (и то уж от много години), архитектът въобще я е включил в идейния си проект?

- Каква е истинската причина за промяната на външното пространство пред сградата и премахването на зелените площи и амфитеатеатралната сцена? Как от Общината ще коментират думите на арх. Жечев, че нямало кой да поддържа зелената площ и това щяло да създаде проблем с отводняването?

- Защо след като основната цел на новата сграда на Библиотеката беше да събере на едно място целия книжен фонд от досегашните филиали, как така изведнъж се оказа, че отдел "Изкуство" ще продължи да се помещава на ул. Шар планина, а другите досегашни помещения също ще продължат да се ползват като архив?

- Как Община Бургас смята да докаже, че спестените средства от използването на по-евтини материали по фасадата са вложени в интериора и обордуването?


Библиотека Бургас

Библиотека Бургас