Новата индустрия на Бургас - много шум за нищо

- четвъртък 26 август 2021 от ji преглед на авторите в Бургас > Инвестиции
В светлината на посещението преди няколко дни на икономическия министър в Бургас проблемите на индустриалното развитие на града най-после бяха поставени за обсъждане. Несъмнено броят, мащабите и характерът на реално реализираните проекти са много далеч от желаните и е време неуспехите да бъдат анализирани трезво, вместо да бъдат замитани под килима на лъскавия общински имидж.

Помните ли толкова гръмко рекламирания завод за "компоненти за самолетни двигатели" на фирма "Сигматек", който трябваше да бъде построен в Промишлена зона "Север" през 2019 година? Строителството му е замразено от много месеци. Вероятно по-трудно ще се сетите за проекта за завод за железопътни колела на стойност 248 милиона лева, който така и не стартира. Инвестицията в производство на цифрово-програмни машини и режещи компоненти на китайска компания също не се състоя. Каква всъщност е равносметката от най-голямата действаща индустриална зона в региона - Промишлена зона "Север" в Бургас, която се управлява от общинско-държавното дружество "Индустриален и логистичен парк - Бургас" АД.

Заводът на "Сигматек" към днешна дата

Индустриални зони БургасВ публикуван на сайта на Общински съвет Бургас отговор на въпрос на общинския съветник Павел Маринов, изпълнителният директор на дружеството Георги Кузманов разкрива подробности за проекта за индустриални зони. Общият обем на инвестициите в северната промишлена зона до момента е над 90 милиона, а разкритите работни места са над 1000. Общият брой инвеститори в зоната е 35, като под една или друга форма чуждестранното участие в инвестициите е 15%. На територията на индустриалната зона има само един сертифициран инвеститор от "Клас A". Липсата на големи инвеститори е обяснена от Кузманов с малкия мащаб на терените в тази зона.

Припомняме, че северната индустриална зона беше открита през 2016 година с реализирането на първия проект - този на Хидробетон. Разбира се, 1000 работни места не са малко, но ако погледнем времето за изпълнение на проекта и характера на инвестициите, нещата не изглеждат никак розово. 5 години след официалното й откриване Промишлена зона "Север" все още търси средства, за да довърши напълно необходимата за работата й инфраструктура. Амбициите на Бургас да се развива индустриално сякаш не са достатъчни, за да имат инвестициите осезаем ефект върху икономиката на града. Стартираните общински проекти за подготовката на нови и по-мащабни територии за индустрия се придвижват толкова бавно, че началото на осъществяване на инвестиции там е обвито в неяснота. Някогашното военно летище в село Равнец беше предадено от държавата за управление на Община Бургас през 2017 година, но напредъкът за преобразуването му в индустриална зона не е голям. Проектът за разширение на съществуващата Южна промишлена зона беше обявен през 2018 година, но в момента няма изградена дори основна инфраструктура до новите терени. На фона на бавния темп на индустриално развитие в Бургас правят впечатление големи индустриални инвестиции в градове като Ловеч, Разград, Шумен, Русе, където единични проекти надхвърлят обема на инвестиции и разкрити работни места на цялата бургаска индустриална зона.

Южна промишлена зона

Индустриални зони БургасЦитирано от Капитал изследване на Георги Стоев от "Тракия тех" констатира, че "Икономическото изоставане на Бургас спрямо другите големи градове в България се вижда особено ясно в динамиката на средните заплати. За пет години Бургас беше надминат от Пловдив и настигнат от Русе, разликата с Варна се увеличи от 5% на 16%, а със София от 53% на 71%. В града и областта развитието не е спряло, но другите региони са по-бързи". Според същата публикация статистиката показва двойно по-малък дял на заетите в индустрия в Бургас спрямо Стара Загора и Пловдив.

Индустриална зона "Север". Източник - https://invest.burgas.bg
Индустриални зони БургасНеуспехите в икономическото развитие на Бургас водят до публична активност от страна на общинската администрация, която понякога звучи комично в опитите да бъдат преувеличени мащабите и значимостта на постигнатите успехи. Преди няколко месеца от общината обявиха "грандиозна" инвестиция на "Тисенкруп матириалс България", които планират да изградят нов логистичен център в Южна промишлена зона. Според кмета Димитър Николов стъпването на Тисенкруп в Бургас "е на първо място сигнал към големите компании от техния ранг, а след това и оценка на качеството на местната власт". Всъщност "Тисенкруп матириалс България" имат от години складова база в Бургас на ул. "Ген. Владимир Вазов" 11 без това да е довело до някакъв грандиозен икономически бум.

В началото на годината беше подписан меморандум за сътрудничество между Община Бургас, Община Пловдив и "Клъстер Тракия икономическа зона", който трябва да допринесе за развитието на Бургас и региона, черпейки успешен опит от най-значимия проект за индустриална зона в България. Идеята вероятно звучи прекрасно за всички, които са забравили, че същият по смисъл меморандум вече беше подписан между Община Бургас и "Тракия икономическа зона" още преди 4 години - през 2017 година.


Всички инвеститори в Индустриална зона "Север" според информация на Национална компания индустриални зони

N Фирма Дейност Инв. [мил. лв.] Раб. места [бр.]
1 Сигматек метализирани покрития 60 164
2 Хидробетон строителни бетонови смеси 6,7 37
3 Мирамар международната спедиция

4 Зоомаркет търговия храни за домашни любимци 0,2 16
5 Кондекс инженеринг климатизация

6 Термал инженеринг инженеринг климатизация 1,3 67
7 СИЗА Дженерал Трейдинг енд Контрактинг производство на тръбопроводи 1 10
8 Джейелпи производство хлебни изделия 0,9 60
9 Братя Блецови складова база 1 10
10 Вихри складова база 0,9 44
11 Роял спот производство на мебели 0,2 11
12 ТАЛ Бургас производство на дограма 0,9 21
13 БМК търговия с млечни продукти 0,5 10
14 Монсийт производство на акустични панели 0,4 7
15 Фриго-Хим търговия с хладилна техника 0,3 10
16 Производство и международна логистика склад за зеленчукова продукция 0,08 5
17 Ротопласт производство на пластмасови изделия 3 30
18 Сити Газ производство на цистерни и резервоари 5 50
19 Козлодуй производство на метални заготовки 0,7 10
20 Булпласт БГ 1 производство на дограма 0,7 15
21 Жо 44 производство и монтаж на промишлена вентилация 0,2 4
22 Каммартон България търговия с индустриална техника

23 Топаз трейд


24 Имот-р консулт склад

25 BSM Balkan Service Management
1,5
26 Асти груп склад 1,1 25
27 Волво груп България сервизен център 2,5 10
28 Премиум кар автосервиз 0,07 7
29 Метал инс склад за храни 1,6 16
30 Дорослава строй производство на дограма 0,4 12
31 Хидротек производство на хидравлични системи 0,6 11
32 Бързо хранене младост производство на месни заготовки 0,3 12
33 Хит Строй К производство на метални парапети 0,4 15
34 Тандем 1991 производство на сувенири 0,3 10
35 Стиб-2 производство на месни продукти 0,4 14

ОБЩО
93,15 713