Самолетната линия до Виена на Wizz Air, която беше обявена за целогодишна ще бъде спряна тази зима

- вторник 21 септември 2021 от ji преглед на авторите в Бургас > Новини
Самолетната линия на Wizz Air Бургас-Виена, която при откриването си беше обявена като целогодишна, ще бъде спряна през тази зима. Полетите стартираха през 2020 година, но миналия зимен период не се изпълняваха заради ограниченията, свързани с пандемията. Очакванията, че тази зима самолетите ще летят от Бургас до Виена се оказаха неоправдани. На наше питане, адресирано до M3 Communications Group, Inc., която отговаря за връзките с обществеността на Wizz Air в България беше отговорено, че "Посоченият от вас маршрут е летен и винаги е бил комуникиран от Wizz Air като такъв. Така че - да, ще бъде спрян до следващото лято."

Ние се обърнахме и към Летище Бургас за повече информация. От там ни обясниха, че действително линията Бургас-Виена е открита с пълната надежда и желание да е целогодишна. За съжаление, авиокомпаниите (в случая Wizz Air) вземат решения кога да обслужват съответната дестинация. Тези решения се базират на редица техни съображения. Относно полетното разписание на летище Бургас, до края на годината има планирани 448 полета:

През месец октомври ще се обслужват следните дестинации: Русия, Германия, София, Полша, Люксембург, Финландия, Норвегия, Австрия, Унгария, Словакия, Белгия и Обединеното кралство.
През месец ноември и декември остават само 2 маршрута – Лондон (Wizz Air) и Москва (S7 – Siberian Airlines).

Припомняме, че през 2018 година в Бургас беше открита база на авиокомпанията Ryanair, а два от новообявените тогава 11 маршрута бяха представени като целогодишни. Събитието предизвика много позитивен отклик в града, но също толкова силно беше и разочарованието, когато в края на лятото на 2018 година от Ryanair спряха полетите и си тръгнаха от Бургас. Оттогава Бургас се бори за разкриване на целогодишни самолетни линии, като дори създаде общински фонд, който да стимулира финансово авиокомпаниите, които разкрият такива.