Мария Салабашева за бъдещия Младежки международен център

- петък 22 октомври 2021 от ji преглед на авторите в Бургас > Култура
Мария Салабашева спечели конкурса за избор на управител на бъдещия „Младежки международен център Бургас“, чиято сграда се строи в момента в ж.к. "Меден рудник". Мария е класически музикант и журналист. Обича природата и за работата си е отличена със Специалната награда в категорията „Най-добър журналистически материал, свързан със запазване на дивата природа“ на Българска Фондация Биоразнообразие.

Каква е визията Ви за ролята на младежкия център в Меден рудник? Ще се бъде ли той за всички граждани или действително ще е приоритетно младежки?

Младежки Международен Център се изгражда с идеята да се превърне в „мястото“, където младите хора на Бургас да се чувстват свободни да изразят себе си - да реализират своя идея, да основат клуб по интереси, да стартират кампания и не на последно място – да участват в съвместни инициативи със свои връстници от чужбина. Както може би знаете, проектът се реализира в партньорство с община Рейкявик, Исландия и това отваря възможности за обмяна на опит в много и различни аспекти – от сферата на гражданските права до най-новите тенденции в съвременните аудиовизуални изкуства и технологии. Аз лично свързвам Младежки Международен Център именно с понятието „възможност“ и всички позитивни перспективи, с които то се асоциира. Но да се върна към въпроса Ви – събитията на Центъра не само ще бъдат отворени за всички граждани, но и външни организации също могат да ползват капацитета на сградата и съоръженията в нея. В рамките на проекта това ще става безплатно.

Ще се превърне ли новият младежки център в културно средище за жилищен район, в който почти напълно липсва културна инфраструктура? Можем ли да очакваме постоянна културна програма, ще се играят ли театри и ще има ли концерти в новата сграда?

Точно това е идеята – Центърът да се превърне в привлекателна дестинация, където се случват много и различни по характер събития. Многофункционалната зала на първия етаж е с капацитет до 180 места и там могат да се провеждат както семинари и конференции, така и театрални постановки, кино прожекции и концерти. Дизайнът на сградата е съвременен и разчупен, има пространства за провеждане на отворени събития, изложбена площ, зони за неформални културни и образователни дейности. На втория етаж се предвижда леглова база с капацитет до 35 места за гостуващи чуждестранни групи, лектори и обучители, което ще улесни международната комуникация.Така че място има - отворени сме към партньорства и още отсега получаваме запитвания за бъдещи дейности.

Каква ще е стратегията Ви за успешно привличане на гражданите към младежкия център, така че той да се превърне в наистина живо място с непрекъснати посещавани събития?

Това наистина ще е предизвикателство. Меден рудник е най-големият жилищен квартал на Бургас с преобладаващо младо население, но асоциацията с него винаги е носила негативен оттенък. С екипа сме мотивирани да счупим този стереотип. В момента сме в етап на наемане на младежки работници и образователни медиатори, с които да постигнем това. Вярно - няма как да стане изведнъж, бургазлии като че ли не са свикнали да ходят на мероприятия извън централна градска част, младите хора обичат всичко да става бързо, лесно и да е на една ръка разстояние. Пандемията допълнително ни откъсва от социалния живот и постепенно заличава връзките помежду ни. За последните две години се убедихме, че и най-добре замислените планове могат да се провалят изведнъж. Но ние хвърляме ръкавицата към предизвикателството „неизвестност“ и работим за създаването на едно младо, живо и привлекателно младежко пространство. Не сме сами – Младежки центрове като нашия вече функционират в Пловдив, Стара Загора, Добрич и Враца. По Програмата за местно развитие се строят нови четири, сред които и Центъра в Меден рудник. Ще организираме и общи събития, ще каним гости от чужбина – когато условията позволяват това. Очаквайте хубави неща от нас.


младежки международен център Бургас