Новите електробуси: Ще се увеличи ли цената на билета?

- неделя 31 октомври 2021 от ji преглед на авторите в Бургас > Новини
През изминалата седмица на тържествена церемония в Бургас бяха представени първите доставени електробуси, които ще се движат в градския транспорт на Бургас. Доставката им е по проект от 2019 година, финансиран основно с европейски пари. До март следващата година ще бъдат доставени 56 нови електробуса - 10 броя 18-метрови съчленени, 34 броя 12-метрови и 12 броя 9-метрови. Производител е испанската фирма Irizar e-mobility. Представената информация беше, че времето за заряд на новите електробуси ще бъде 5 часа, а пробегът с едно зареждане - 200 километра. Според Петко Драгнев, управител на "Бургасбус", "18-метровите ще пътуват основно по бързите линии, а 12-метровите - по линиите на Б11 и Б12. В пиковете часове ще имаме възможност да наситим основните линии, т.е. да намалим интервала между автобусите, за да подобрим качеството на услугата. За всеки автобус е предвидена отделна зарядна станция, за да може зареждането да е независимо и винаги да могат да са готови за работа".

Ще се увеличи ли цената на билета? Отговор на нашето питане до "Бургасбус" така и не получихме. В интервю за Нова телевизия Петко Драгнев обяви, че с новите електробуси се създава гъвкавост при обслужването на линиите от наличните дизелови, метанови и сега електрически автобуси, което създава "микс, за да не се допуска увеличение цената на билета". Какво обаче показват пазарните реалности? При последното увеличение на цената на билета през 2017 година основните мотиви на "Бургасбус" бяха свързани с новите тогава автобуси - допълнителен персонал за поддръжка, допълнителен брой водачи, разходи за поддръжка на оборудването, допълнителни разходи за климатизация. Ако добавим към всичко това и рекордните цени на електроенергията в последните седмици, изглежда сякаш по-добре новите електробуси да си стоят в гаража, за да не вкарват общинския градски транспорт в преразход.

Според проучване на Европейската федерация за транспорт и околна среда общата стойност на собствеността (Total Cost of Ownership) за електрически автобуси през 2018 година не е била много по-ниска, сравнена с дизелови такива. Показаната графика по-долу е при цени на дизеловото гориво 2,34 лв/л (в момента цената в България е 2,40 лв/л) и цена на електроенергията от 0,22 лв/kWh (цената за понеделник в България е 0,40 лв/kWh). Очевидно е, че цената на експлоатацията зависи до голяма степен от цените на използваните горива. Към днешна дата вероятно най-ефективните превозни средства в автопарка на "Бургасбус" са тези на метан, а електрическите са с най-скъпа експлоатация.

Въпросите за качеството и цената на услугите на "Бургасбус" не са един или два. Все още голяма част от закупеното оборудване по големия проект за Интегриран градски транспорт стои неизползвано, а за него са платени стотици хиляди лева. Все още системата за таксуване е дублирана ненужно от кондуктори във всяко превозно средство. Все още голяма част от линиите са с дублиращи се маршрути, а други са неудобни и непопулярни. Всичко това носи неудобство и оскъпяване, което се плаща от пътуващите. Новите електрически автобуси няма да решат големите проблеми на бургаския градски транспорт, но няма да е голяма изненада, ако внесат нови и непознати досега.


бургасбус