Няма перспективи за откриване на целогодишни самолетни линии до Бургас

- сряда 16 март 2022 от ji преглед на авторите в Бургас > Новини
На 22 февруари в Бургас се проведе "Регионален форум за нови възможности за авио свързаност, туризъм и партньорства по Черноморието и Югоизточна България". Той се организира по инициатива на асоциация „Рафаел - инфо, култура и туризъм“, Бургас в партньорство и сътрудничество с Асоциацията на Българската Авио Индустрия, Община Бургас и с подкрепата на общините от Бургаски Черноморски Туристически Район. Във форума участваха представители на Община Бургас и Община Приморско, Асоциацията на Българската Авио Индустрия, областна управа Бургас и Сливен, Mинистерството на туризма, посланикът на Република Сърбия, изпълнителният директор на Фрапорт, директорът на Алианс Българско Черноморие, представители на авиокомпании „Гъливеър” и „Електра Еъруейс“, Съюз на собствениците Слънчев бряг, няколко туроператори от Варна, София и Бургас, Колеж по туризъм и Университет „Проф. д-р Асен Златаров” и др.

Основна тема на форума беше въздушната свързаност на Летище Бургас със съседните на България държави. Изпълнителният директор на „Гъливеър“ - Янко Иванов - представи плановете на авиокомпанията за самолетни линии до Сърбия, Македония, Гърция и Румъния, които обаче за момента са насочени към Летище София. От „Електра еъруейс“ имат готовност за чартиращи полети. Изпълнителният директор на „Фрапорт“ - д-р Франк Кванте - представи новините за новия летателен сезон на Летище Бургас. Директорът на дирекция „Стопански дейности“ в община Бургас Ивелина Стратева презентира продължаващата програма за подкрепа на полети, която Oбщина Бургас стартира от 2018г. и към момента е единствената община реално подкрепяща авио сектора, а по този начин и нашия туризъм. Н.Пр. доц. д-р Желко Йович – посланик на Република Сърбия в България - коментира идеите за реклама на българския туризъм в Сърбия.

За съжаление, в резултат от проведеното събитие нямаше новина за реален интерес за откриване на нови редовни полети до Бургас. Новите целогодишни дестинации продължават да бъдат само мечта. Събраните средства във фонда за стимулиране на полетите не успяват да привлекат нови самолетни линии. Уверенията от страна на Фрапорт за полаганите от тях усилия звучат все така неубедително на фона на бурното развитие на другото стопанисвано от тях летище - Варна. Очевидно е, че бизнесът предпочита да стои пасивен. Показателен е призивът на изпълнителния директор на „Гъливеър“, който очаква конкретни предложения от страна на туристическия бранш от района и Черноморието, за да може да се види интересът и възможностите за директни полети и от Бургас до Белград и Ниш. Дори и призивите за стимулиране на туризма от държавата звучат неадекватно - продължава да се говори за подпомагане на чартерни полети, вместо да се отделят средства за стимулиране на редовни и целогодишни маршрути, които да донесат устойчиво развитие и туристически интерес извън летния сезон.

Летище Бургас