Бургас на три морета

- вторник 21 юни 2022 от ji преглед на авторите в Бургас > Инвестиции
Новината от миналата седмица за инвестицията в БМФ Порт Бургас на фонда за инфраструктурни проекти към Инициативата "Три морета" беше очаквано продължение на скандала от края на миналата година, свързан с концесията на бургаското пристанище. Тогава стана ясно, че БМФ Порт Бургас търси нов инвеститор за Терминал Запад и Терминал Изток 2, които управлява с договор за концесия, като според тогавашния служебен министър на транспорта Христо Алексиев фирмата не се е консултирала с държавата относно бъдещето на пристанището като държавна собственост. Информацията преди няколко месеца беше, че се водят разговори с 30 потенциални инвеститори. Настоящата сделка, макар и обявена официално все още подлежи на одобрение от регулаторите.

Защо е нужен инвеститор

Тук сме писали многократно за плановете на БМФ Порт Бургас за разширение и модернизация на управляваните от дружеството пристанищни терминали. Има изготвени проекти за изграждане на нови кейови стени, няколко нови корабни места, складови площи и механизация. Стойността на проекта е над 300 милиона лева и ако той бъде реализиран, капацитетът и възможностите на Бургас като морско пристанище ще се увеличат значимо. От БМФ Порт Бургас планираха да разчитат на европейско финансиране. След като стана ясно, че проектът няма да бъде финансиран от фондовете на Европейския съюз, очевидно концесионерът е потърсил други варианти.

Каква е сделката

Според информацията, публикувана от Amber Investment - компанията, която управлява средствата на фонда 3SIIF (Three Seas Initiative Investment Fund), придобитият дял е съществен, макар че "Адванс пропъртис" ще остане мажоритарен собственик. Инвестицията е съобразена с целите на фонда - подобряване на свързаността в региона на трите морета. Според Amber Investment плановете за развитие на БМФ Порт Бургас са свързани с разширяване на капацитета и възможностите на пристанището.

Информация за сделката беше съобщена и лично от българския президент от латвийската столица Рига, където се провежда среща на инициативата "Три морета". Без да конкретизира стойността на инвестицията, той коментира, че тя е в пъти по-голяма от годишната вноска от 20 милиона евро на България във фонда.

Защо новината е важна

В Бургас проектите на стойност стотици милиони лева не се случват често. Още по-трудно върви развитието на водния транспорт в България изобщо. В София са далеч от морето и трудно разбират защо е нужно да имаме модерни пристанища, а големите държавни предприятия и агенции, свързани с морския транспорт, са базирани там. България е единствената черноморска държава без съвременен контейнерен терминал. Морският отрасъл и в момента е важна част от икономиката на Бургас, но всъщност потенциалът е многократно по-голям. Много странно прозвучаха информациите за евентуални български държавни инвестиции в пристанището на гръцкия град Александруполис при положение, че българските пристанища си остават с плитки и малки корабни места, с механизация от миналия век, с остаряла инфраструктура и без реални планове за развитие.