5 причини, поради които Летище Бургас почти ще затвори и тази зима

- вторник 25 октомври 2022 от ji преглед на авторите в Бургас > Анализи
През последните седмици няколко новини, свързани с бургаското летище минаха незабелязано и без да предизвикат интерес. Първо от служебното правителство обявиха, че са подписали с Фрапорт споразумение за удължаване с 5 години на концесията на морските летища. Малко по-късно от концесионера Фрапорт се похвалиха, че тази зима Летище Варна ще обслужва рекорден брой маршрути. Ако случайно се чудите защо за летището в Бургас няма подобни новини, отговорът е лесен - Летище Бургас няма да работи през зимата. И двете новини са лоши за Бургас. Причините едното летище да се развива, а другото да запада и да играе само поддържаща роля са комплексни. Ето някои от тях:

1. Един концесионер за две летища
Когато две летища са толкова близо едно до друго те припокриват обхвата си и си съперничат. В нормална пазарна ситуация Варна и Бургас ще бъдат конкуренти за полети и пътници. Но когато двете летища се управляват от една централа, тогава конкуренция няма и всичко е въпрос на вътрешни решения на оператора на летищата. Ако Бургас се управляваше от друг оператор, той би могъл да предложи по-изгодни условия за авиокомпаниите и да бъде по-агресивен и да търси варианти.

Ние се свързахме с Фрапорт за повече информация и от там ни информираха, че в края на активния туристически сезон зимното разписание на Бургас e "в процес на уточняване и преговори", като единствените полети за момента през зимата ще бъдат тези на Wizzair до Лондон. Според Фрапорт усилията за привличане на целогодишни линии се полагат непрекъснато, но авиокомпаниите не проявяват интерес.

2. Незаинтересовани общини
До преди няколко години в Община Бургас имаше много силна инициатива за привличане на зимни полети. Тогава в обединение с още няколко морски общини от областта беше създаден фонд, който да финансира стимулирането на авиокомпаниите, за да летят от Бургас през зимата. За по-малките морски общини целогодишните полети се приемат като възможност за целогодишна туристическа активност, докато Община Бургас винаги е твърдяла, че иска работещо летище, за да направи пътуванията на бургазлии по-удобни и да стане регионът по-привлекателен за бизнес инвестиции. За съжаление, през последните три години темата вече не се споменава и сякаш идеята вече не вълнува общините в региона.

Опитът ни да се свържем с Община Бургас, за да получим информация колко пари са натрупани във фонда за целогодишни полети и какви преговори се водят в тази посока, се оказа напразен. От пресслужбата на общината не отговориха на въпросите ни.

3. Държавата не се интересува от темата
Това, че регионалните проблеми са безинтересни за държавната администрация в София не е новина. По-притеснителното тук е, че местните политици са пасивни и не работят за хората, които са ги избрали. Добра новина е, че Константин Бачийски беше избран за втори пореден път за народен представител от бургаски регион. Той бе един от основните инициатори на бургаския фонд за целогодишни полети. Неговата предизборна програма беше пълна с обещания за просперитет на региона. Логично е от него и останалите бургаски депутати да се чакат действия, които да се усетят в Бургас. Лошата новина е горчивият опит от това, което се случи в предишния парламент. В него бургаските депутати се занимаваха с всякакви други неща, но не и с реалните проблеми на хората в региона.

За съжаление, нашият опит да се свържем с Бачийски също беше неуспешен. Въпросите ни към пресслужбата на ПП (единствения официален контакт, който открихме) останаха без отговор.

4. Туристическият бизнес все още живее с разбирания от 80-те години на 20-ти век
Няколко пъти сме интервюирали представители на браншовите организации на туристическия бизнес в бургаски регион и винаги сме оставали изненадани колко странни са разбиранията им за правене на туризъм. Бизнесът не вижда проблема с ниското качество на услугата, която предлага, не вижда лошите условия за работещите в бранша, не вижда нужда да инвестира в реклама. Бизнесът изисква от държавата, от Европейския съюз, от работещите в сектора. В един от докладите на най-голямата браншова организация дори открихме извода, че airbnb и booking.com са един от врагове на българския туризъм.

Ние изпратихме въпроси за ролята на бизнеса в привличането на целогодишни полети от Бургас до браншови организации в региона, но отговор не получихме.

5. Бургас е затворен в себе си, малък и скучен
Повечето бургазлии приемат летището единствено като доставчик на туристи. Малко хора осъзнават, а още по-малко използват Летище Бургас като възможност да пътуват бързо, да улесняват бизнес контактите си, да привличат инвестиции. Разбира се, и зимната привлекателност на региона е фактор. Ако излезете в октомврийска събота вечер в Бургас, ще откриете пусти улици и затворени заведения. Бургаският нощен живот е замрял до такава степен, че през следващите три седмици в бургаските клубове и барове ще има само три концерта на живо. Тази атмосфера няма да се хареса на никого.