За моста, велоалеите и пробива на бул. Янко Комитов

- вторник 07 февруари 2012 от ji преглед на авторите в Бургас > Инвестиции
След общественото обсъждане на бюджета на община Бургас за 2012та година останаха неизяснени въпроси за някой от големите проекти предвидени за реализация през годината. След кратко проучване в общината днес вече имаме яснота по три от обектите.
Проектът за изграждане на мрежа от велоалеи е част от големия проект за интегриран градски транспорт. Все още проектирането на велоалеите не е извършено, а общината наскоро е привършила с подготовката на документите за обществената поръчка за проектиране.
Интересно беше и финалното проектно решение за преустройството на Моста в морската градина, който е част от проекта включващ и превръщането на остров Света Анастасия в туристически обект. Стана ясно, че крайният вариант на проекта е внесен за одобрение и всъщност предвижда единствено ремонт на Моста и запазване на сегашния му вид.
Най-интересната част от днешното проучване беше относно пробива от бул. Янко Комитов към Струга. Там също проекта е изготвен, и макар че ще бъде частично преработен все пак вече е ясно, че след като пътят мине с надлез над жп линията към Поморие ще се свърже със Струга чрез обикновено Т-образно кръстовище, което ще се намира между бензиностанцията Шел и територията на Елкабел. Не се предвижда дори поставянето на светофар на кръстовището, което вероятно ще направи левия завой от Трапезица към Славейков, както и този от Славейков към Окръжна Болница невъзможен. Всъщност доста е спорен въпросът дали един подобен пробив с кръстовище реализирано по този начин, добавящ ново кръстовище между Окръжна Болница и Трапезица, ще бъде облекчаващ за трафика или напротив - ще го натовари.