Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Места в и край Бургас
 
<< Назад | Напред >>

Мостът в Бургас

Отиди на страница   <<        >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
noemis
08 дек 2009: 17:20
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Общината награди най-добрите идейни проекти за реконструкция на Мостика

www.burgas.bg

10-членно жури, председателствано от зам.-кмета на Бургас Йорданка Ананиева, избра най-добрите идейни проекти за реконструкция на Мостика и пространството около него. Всички допуснати до журиране 6 концепции бяха представени днес пред бургаските медии.

Присъстваха главният архитект на общината Веселина Илиева и проектантът на сегашното съоръжение проф. Тодор Кръстев Василев, също член на оценяващата комисия.

Той изрази общото мнение на журито, че Мостика не трябва да се урбанизира, не трябва да има търговски функции, по него трябва да се работи деликатно. Той трябва да е зона за разходки, любителски риболов. Журито е против на него да има кафенета, места за сядане, затворени пространства и покритие, което да закрива хоризонта, през нощта там не бива да има мощно осветление.

Членовете на журито са единодушни, че спешно трябва да се изготви конструктивна експертиза на Мостика, тъй като съоръжението е доста амортизирано.

На база получените от оценяването точки, проектите са подредени в следния ред:

  • 43 точки - ППП "КОНСОРЦИУМ", "АТИКА Р5" И ПЕНЬО СТОЛАРОВ-АРТ (проектът в PDF файл: npscc1.pdf)
  • 43 точки - арх. Костадин Христов (проектът в PDF файл: npscda.pdf)
  • 28 точки - "ВЕРТИКАЛИ" ЕООД (проектът в PDF файл: npscc8.pdf)
  • 27 точки - "МОТО" ООД (проектът в PDF файл: npscce.pdf)
  • 24 точки - "СТУДИО СБ" ЕООД (проектът в PDF файл: npscd3.pdf)
  • 18 точки - арх. Зарина Мархолева и Веселин Сухорук (проектът в PDF файл: npscd7.pdf)


На база приетите 15 критерия за оценка, журито реши да класира представените проекти, както следва:
  • Не се присъждат I и II награда.
  • ІІІ награда получават ППП "КОНСОРЦИУМ", "АТИКА Р5" И ПЕНЬО СТОЛАРОВ-АРТ и арх. Костадин Христов.
  • Поощрителна награда получават "ВЕРТИКАЛИ" ЕООД и "МОТО" ООД
  • Откупка - "СТУДИО СБ" ЕООД


Журито взе следното решение за размера на наградите:

ІІІ място - 1500 лв
Поощрителна награда - 800 лв.
Откупка - 500 лв.

Община Бургас има силното желание през 2010 г. да стартира инвестиционния проект, разделен на две части - същински идеен и технически, за да търси финансиране за реалното изпълнение на реконструкцията на Мостика и предмостовото пространство. За да се случи това, трябва окончателно да приключи и процедурата по прехвърляне на собствеността на съоръжението от държавна в общинска.

Най-добрите идеи от приключилия конкурс ще се използват при изготвянето на същинския проект.

кликнете върху изображенията за по-голям размер:[ Редактирано 02 мар 2011: 16:55 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
ZooM
21 апр 2010: 20:55
Гост
Мостът в Бургас е явно сред любимите места на повечето бургазлии, а и не само. Съдейки по коментарите тук, а в други фурми изборът му за символ на града е съвсем закономерен. Жалко, че и във Варна си нямаме такова страхотно местенце :( Дано общината намери финасиране, за да реализира проекта за реконструкция. Със сигурност тогава бургарският Мостик ще се превърне една от най-популярните туристическия атаркции не само в Бургас, а и по цялото ни южно Черноморие :)

[ Редактирано 23 апр 2010: 15:37 ]
Най-отгоре
noemis
19 май 2010: 15:04
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Правителството даде Моста на Община Бургас

Източник: Агенция "Фокус"


Община Бургас безвъзмездно ще получи управлението върху Мостика в Приморския парк, чиято площ е 2134 кв. м, съобщават от правителствената информационна служба. През март правителството прехвърли на местната власт и Историческото ядро на Морската градина (8,5 ха), което е неделима част от парка. Двата обекта са сред символите на града. Мостът се нуждае от спешни мерки за саниране на конструкцията и Община Бургас разполага с финансов ресурс за извършване на необходимите дейности по неговото възстановяване и запазване в състояние, осигуряващо безопасност за посетителите.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
17 ное 2010: 18:16
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
"Моста" се руши, чака за спешен ремонт

Източник: News.Burgas24.bg

Едно от любимите места за разходки и на жителите и на гостите на Бургас - Мостика, популярен и като "Моста" се руши, показа репортерска проверка на Burgas24.bg. Съоръжението, което стана символ на града през 2008 година след електронно гласуване не е ремонтирано от построяването му преди повече от 30 години. Бетонната конструкция се руши, от моста висят кабели, а ежедневно по него се разхождат стотици жители и гости на града.
Мостикът е строен през 1978 година. От тогава до днес са правени само козметични ремонти. Вече са паднали част от облицовъчните плочки, от конструкцията падат цели бетонни късове. Стърчащи кабели и арматура са опасни за живота на разхождащите се по него.

Съоръжението е държавна собственост и в началото на годината по искане на общината й бе предоставено за стопанисване. Стартирана е процедура по обезопасяване. Изготвен е проект за ремонт. До дни ще бъде внесен в НИПК за съгласуване, тъй като Mоста е част от Морската градина, а тя - паметник на парковото изкуство. Общината ще кандидатства за европейски пари - oколо милион и половина евро безвъзмездна помощ

Кметът на община Бургас Димитър Николов уточни, че средствата ще бъдат необходими за заздравяване на конструкцията, защото една голяма част от металните съоръжения са изгнили трябва да бъдат подменени, ще бъдат подменени настилките, парапетите ще бъдат обезопасени и на места подменени, ще се изгради ново осветление, както и за поставянето на пейки.

Ремонтът ще продължи 6 месеца. До началото му общината ще възложи на фирмата, която в момента реконструира Морската градина на Бургас да се погрижи и за обезопасяването на мостика.
=================

Дотук с големите планове за нов облик и пълна реконструкция - накрая ще се прави само ремонт на най-належащото, а това:
парапетите ще бъдат обезопасени и на места подменени

какво трябва да означава?
Всички парапети са изгнили и са за смяна!

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
17 яну 2011: 18:13
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Още няколко рендъра от “AT-Вижуъл” ООД (конкурс - това е проектът спечелил първото място - ППП "КОНСОРЦИУМ", "АТИКА Р5" И ПЕНЬО СТОЛАРОВ-АРТ):[ Редактирано 17 яну 2011: 18:18 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
summerborn
18 яну 2011: 13:08
Регистриран потребител #134
Регистриран: 14 яну 2011: 23:16

съобщения: 47
Струва ми се съмнителна тази стартова година на строеж 1978.
Аз много добре си спомням стария дървено-железен мост, дори съм скачал от него. А за да си спомням и за да съм скачал от него(с родителски надзор разбира се) съм бил не по-малък от 4-5 годишен, което прави минимум 1985 все още да е съществувал стария мост, а новия дори да го е нямало като започнат.
Дори много добре си спомням колко тъжен бях че махнаха стария мост и сумати време строяха новия и аз не мжоех да скачам във водата от мостта, а после новия мсот го направиха толквоа висок че си беше опасно да се скача.
Така че бих казал - 1988, не 1978. Поправете ме ако греша.

<връзка>
Най-отгоре
noemis
30 мар 2011: 01:00
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Реконструират моста на Бургас и пускат хидробус до о-в "Света Анастасия"

дата: 29-03-2011 09:31
1kam1.com


Приоритет на община Бургас ще стане реконструкцията и модернизирането на остров "Света Анастасия" заедно с моста на Бургас, който е символ на града, обяви кметът на Бургас Димитър Николов по време на провелата се вчера среща с журналисти и граждани, предаде агенция Фокус.

"Направихме много добър проект от архитектурна гледна точка. Свързахме се с екипа, създал моста навремето. След дълги дебати избрахме най-щадящия конструкцията на моста проект, който се надявам до два месеца да бъде одобрен по Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) и след три месеца да започнат първите търгове по изпълнението на новата визия на моста. Оттам сме предвидили една водна връзка с хидробус до острова", каза още кметът.

По думите му акцентът на тази програма е остров "Света Анастасия". Най-много средства са предвидени именно за това. Включен е и туристически маршрут, който обхваща зоната от храма "Св. Св. Кирил и Методий", Богориди, Казиното, Мостика до остров "Света Анастасия".

"Самият мост е включен като съпътстваща и довеждаща инфраструктура, тъй като оттам ще минава ключово пешеходният туристически маршрут. Тепърва след като приключи одобряването на оперативната програма, трябва да се направи максимално много популяризиране и презентиране на този проект, за да може по-голям брой бургазлии, които са заинтересовани, да се включат в оповестяването на мнения и съвети към този проект. Бяхме поканили при одобряването на този проект доста бургаски граждани, но преди всичко пристигнаха и присъстваха проектанти и архитекти, които проявиха интерес към първия конкурс за реконструкция на Моста”, каза още Николов.

И като допълнение:

Подадените в срок по-големи проекти

Автор: Строителство Градът

БУРГАС
На максималната допустима стойност е проектът на община Бургас "Културно-историческото наследство на остров Света Анастасия и град Бургас - атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация". Той предвижда да бъде извършена реконструкция и адаптиране на острова за туристически посещения, както и обособяване на културно-исторически маршрут. Според проекта се предвижда реконструкция и адаптация на културно-историческото наследство на острова и обособяване на културно-исторически маршрут по пл. "Св.св. Кирил и Методий". Ще бъде създадена Алея на възрожденците, експозицията в Регионален музей - Бургас, ще бъде обогатена. Туристическа атракция - Мостика, ще бъде реконструирана.


Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
geshcheto_90
05 май 2011: 16:33
Регистриран потребител #181
Регистриран: 05 май 2011: 13:22

съобщения: 8
А някой знае ли кога трябва да е готово?
Най-отгоре
noemis
05 май 2011: 18:17
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Първо трябва да се спечели проектът, след това идва ред на търговете и едва след тях може да се говори за конкретни срокове.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
nasomatrix
30 юни 2011: 15:56

Регистриран потребител #207
Регистриран: 07 юни 2011: 17:01

съобщения: 189
Та по темата за Моста.
Защо не е обявено публично обсъждане на проекта и жителите да изберат кое им допада най-много, а са решили, че проектът на Атика Р5 е най-хубав???
Нищо против студиото, но не ми допада много тяхното виждане за повечето проекти, които са направили, граничат ми доста със соц а конкретния проект е странен бленд между соц и кич. Особено с тая паяжина горе и някаква пързалка?!?! WTF. На кой му е нужна още една арка, този път гигантска и приличаща точно на едно НИЩО. А пък идеята за пързалка над най-красивата алея в Морската е меко казано малоумна.
Ужасно много ми допада проектът на Студио СБ, изчистен е, в същото време име нещо много тип Ню Йорк или Ла Дефанс в Париж в него, особено пространството пред и около входа на Моста с тея пейки. Да не говорим, че като се разрових в нета, Студио СБ са хора, работили в архитектурно студио в Лондон. А Петко Йовчев започва сериозно да ме дразни с проектите си, не може целият град да бъде оформен по виждането и разбирането на един човек... Това си е чиста шуробаджанащина. Защо не дадат възможност и на други архитекти да се изявят?

[ Редактирано 30 юни 2011: 15:57 ]
Най-отгоре
Отиди на страница   <<        >>