Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Бургаски инвестиции и проекти
 
<< Назад | Напред >>

Промишлена зона север

Отиди на страница   <<        >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
WarKiller
28 мар 2011: 16:31


Регистриран потребител #16
Регистриран: 05 окт 2008: 14:38

съобщения: 840
Абе... съгласен съм, с изключение на последни 3 изречения.
Имат си доста сериозно извинение, че не се получава. Криза... супер свиване на чуждите инвестиции... в момента и да им се предложат условия - шансът е минимален да бъде привлечен значим инвеститор, който да разкрие сериозна бройка работни места с добро заплащане.

Изработка на сайт Бургас
Най-отгоре
TOXICALERT
29 мар 2011: 00:43
Регистриран потребител #50
Регистриран: 22 ное 2008: 23:06

съобщения: 436
Долни мизерници ,направо ми писна да ставам свидетел на това как най безскрупулно разни гадни типове убиват бъдещето на десетки хора.
На всички ни е ясно ,защо го правят и най-малкото е ,че ще им липсват малко балата-бесен съм.
Такива мизерници мога да им желая СПИН и Рак да ги хване и ,което победи то да ги убие .
Най-отгоре
DENIS
29 мар 2011: 11:04
Регистриран потребител #43
Регистриран: 18 ное 2008: 16:24

съобщения: 263
СПОКО БЕ, НА ДРУГАТА СЕСИЯ ЩЕ ИМА ЗАТЯГАНЕ НА РЕДИЦИТЕ И ЩЕ ГО ПРИЕМАТ. ДОСЕГА КАКВОТО Е ПОЖЕЛАЛ КМЕТА, ГО Е ПОСТИГНАЛ, ПЪК И ДОСТА СЕ РАЗДУХА ПО МЕДИИТЕ, НЕ ВЯРВАМ ПАК ДА ГЛАСУВАТ ПРОТИВ ДРУГИЯ ПЪТ.
Най-отгоре
noemis
29 мар 2011: 14:23
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Аз все пак бих искал да чуя мотивите за отказа. Досега в медиите имаше доста за "гневната" реакция на кмета и нищо сериозно за това, защо му е отказано.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
ji
29 мар 2011: 14:34


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
мотивите ги имаше в интервюто
те са от сорта на "не искаме да става както с колодрума или със стадион черноморец" макар че в случая другата страна е държавата а не частни интереси
Най-отгоре
noemis
29 мар 2011: 15:01
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Видях ги, но това за мен не са мотиви, а дрънкане на откровени глупости. Ако само това са им мотивите, кмета определено има защо да се ядосва.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
30 мар 2011: 00:34
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Г. Иванов: В зоната ще дойдат японци да хвърлят петролни отпадъци
Където общината участва с апортни вноски, после всичко потъва в съдебни дела, мотивира се той

29 Март 2011, Вторник
Автор: Веселин ВАСИЛЕВ


Най-важният въпрос за Бургас след общинската сесия от миналата седмица е трябва ли градът ни да има модерна индустриална зона. Кметът Димитър Николов внесе докладна записка за създаване на еднолично акционерно дружество „Логистичен и индустриален парк” – Бургас. Идеята е в дружеството общината да участва със земя в промишлена зона „Север”, а на по-късен етап в него да бъде приета и държавата, която ще получи акции срещу пари, с които да бъде изградена необходимата инфраструктура. За такива зони у нас в момента са заделени 30 милиона лева, т.е. пари има. Но с един глас повече общинските съветници отхвърлиха предложението. Потърсихме мнението на Георги Иванов – един от съветниците, гласували против.

- Г-н Иванов, какво ви смути в предложението на кмета?

- На първо място няма нито една успешна сделка с тъй наречените апортни вноски, която да е доведена докрай. И на второ място...

- Кои сделки визирате конкретно?

- И Колодрума, и всички други апортни вноски. Всичко е в съдебни дела. Кметът ми се хвали, че били спечелени, ние това ли ще правим: проба-грешка, проба-грешка, после съдебни дела и така до безкрай. Ако трябва да подарим нещо на някой, това не е начина. Пък и ние не правим подаръци, а сме се събрали, за да носим дивиденти на общината.

- Искахте да назовете още една причина.

- Да, на второ място ние си имаме Бургаска безмитна зона, където могат да се създават индустриални звена, има пристанище наблизо. И какво - резултатът е нулев. Интерес няма. Кметът си постави клопка като каза, че ние нямаме инвеститори, инвеститори има държавата. Държавата в лицето на ГЕРБ врагове ли са ни, че няма да ни дадат тези евентуални клиенти, че трябва ние да правим зона с държавата, а да не си я направим сами? Това води до някакви съмнения за корупция и злоупотреби.

- Но защо? Става дума за еднолично акционерно дружество, в което общината е единствен собственик. Случаят с Колодрума е съвсем различен. Там тя е миноритарен акционер, а мажоритарен е частна фирма – „ПОНС холдинг”, която вдигна тайно капитала и намали общинското участие.

- Това са клопки. Ако кметът е толкова добронамерен и това е еднолично дружество, тогава защо правим апортна вноска и то на общинска земя, а следващите стъпки не ги правим сами? Ако имаме толкова пари, че да теглим кредити, да купуваме автобуси на двойни цени, защо бургаска община не си запази тези земи и не ги разработва самостоятелно. Ние в момента нямаме клиенти за такава зона.

- Е, има някакъв интерес. Идваха финландци, японци. Това не са ли потенциални инвеститори?

- Скоро ще стане ясно, че това са едни инвеститори, които искат да си изнесат нефтените преработвателни отпадъци от Южна Африка в Бургас. Аз не смятам, че Бургас трябва да стане сметище за петролни отпадъци на чужди фирми само и само, за да вземем някакви пари отнякъде си. Не можем да продадем здравето на децата си.

- За децата сте прав, но сигурна ли е тази информация?

- Всяка информация е сигурна само, когато има нещо черно на бяло. Но в момента се водят едни такива задкулисни преговори. След като направихме справка за японските предприемачи, се оказа, че имат бизнес в Африка с такъв вид химически отпадъци. Нека всичко да се каже открито.

- Казвате, че в момента няма кандидати. Но ние нямаме и индустриална зона, не можем да ги каним на голата поляна? Държавата е заделила 30 милиона за тази цел. Защо да не вземем част от тях? А и други градове искат тези пари.

- Според мен това не е така. Ние безмитни и индустриални зони си имаме, но те не работят, защото няма интерес. Успеваемостта е нула. Бургас е крайбрежен град, където корабите могат да разтоварват, никой няма да предпочете такава зона в Хасково или Каспичан. Там транспортните разходи се удвояват, затова ще избере нас.

- Да, но ние говорим за конкуренция между Бургас и Варна, Бургас и Пловдив? Толкова години се ядосваме, че Варна винаги ни изпреварва. Няма ли да стане така и сега?

- Пак повтарям, това са машинации. Кои са клиентите? И защо те са скрити и неясни?

- Ако в един устав на бъдещото дружество бъдат заложени клаузи, които да гарантират контрол от страна на Общинския съвет, ще го подкрепите ли?

- Нека не ни превръщат в пъдари, да ходим по дела. Ако има инвеститор, нека да му бъдат дадени преференциални условия на стопанисване за 10 или 20 години и тези 30 милиона да ги вложи той. Така хем общината ще си запази земята, хем ще си гарантира инвеститора, обвързвайки го с договор. И няма да има нужда да се ангажираме с държавата.

- Но вие самият сте сериозен предприемач и знаете, че бизнесът избира най-малкото съпротивление. Ако в друг град има готова зона с комуникации, ток, евтина земя, защо ще идва в нашето блато, да хвърля луди пари за облагородяване, да прави пътища, да гази в калта?

- Това там в момента не е блато, там е насипано, има и комуникации, в непосредствена близост има и ток, водата е ясна, има път. Всичко е въпрос на договорености. Това може да се прихване от наемната цена, която ще плащат, като вземат нещо на готово.

- Говорите за наемна цена, но нали става въпрос за продаване на земята в една такава зона, а не за отдаване под наем?

- Ето, стигнахме до разковничето. Тази земя сега я апортираме, но впоследствие ще я продадем на някой, неизвестно на каква цена, общината ще спечели, а управляващите евентуално ще се облагодетелстват по някакъв начин. Защото толкова много да драпаш, за да дадеш 300 дка срещу 17 лева на квадрат? На мен ми мирише тука на далавера.

- Тоест вие при всякакви редакции на устава на дружеството, при всякакви дебати ще бъдете категорично против такава зона.

- Не, аз съм за такава зона, но да остане общинска, а не да се правят апортни вноски на земя, която е само на 2 км от магистралата.

besove.com

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
WarKiller
30 мар 2011: 09:55


Регистриран потребител #16
Регистриран: 05 окт 2008: 14:38

съобщения: 840
Аз пък никога няма да повярвам и на една дума казана от Жоро Осаката... Точно той да ми говори за машинации и далавери... Хех.

Изработка на сайт Бургас
Най-отгоре
ji
30 мар 2011: 10:20


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
проблема е че идват избори и всеки се напъва да си смуче от пръстите някакви скандали за да трупа медийно внимание и точки
Най-отгоре
ji
20 апр 2011: 14:39


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
Д. Николов: Докато се наиграем, инвеститорите ще отидат другаде

„Във всички проучвания, които са правени в Бургас, като № 1 проблем хората посочват безработицата, кризата, страховете си да не загубят работата си или да не могат да се реализират. Назад остават такива важни теми като здравеопазване, инфраструктура, чистота, пенсии. В същото време в предизборните си платформи партиите обещават създаването на нови работни места и възможности за бизнес. Утре избраните от бургаските граждани общински съветници ще трябва да докажат спазват ли си предизборните обещания или заради дребни боричкания са готови да лишат града от тези перспективи. Надявам се колегите да проумеят, че ако бъде създаден индустриалния парк в града, той ще съществува и ще се развива много след като всички ние излезем от политиката. И още - отказът им да подкрепят създаването на индустриална зона няма да им донесе предизборни политически дивиденти. Така те няма да „натрият носа” на кмета на Бургас, а на бургаските граждани. Това ще бъде категоричен отказ да се даде шанс на Бургас за привличане на инвеститори и създаването на нови работни места. И това ще трябва да обясняват на избирателите си.

Не мога да допусна, че докато си играем на местно инатене, инвеститорите ще ни подминат и ще отидат в Пловдив, Варна или пък в Раковски, а съответните общини доволно ще протриват ръце, че са „издърпали” тази възможност от Бургас. Когато се питаме защо магазините и заведенията нямат клиенти, трябва и да си отговорим, какво прави всеки един от нас, за да създаде условия за работа и по- добри заплати на съгражданите си. Когато си играем на местен шовинизъм, трябва да го подплатим с реални действия и конструктивни решения, а не с празнодумие.

Наскоро имах среща с бургаски студенти и първия въпрос, който ми зададоха бе, какво правят кмета и общинския съвет, за да създадат перспективи за реализацията им. Този висящ въпрос трябва да вълнува не само мен, а и всички, които в момента сме в местната власт. Много бих искал утре на сесията да покажем разум и отговорност към съгражданите ни и поведение показващо, че наистина се интересуваме от проблемите им.

Не с конформизъм трябва да завърши този мандат. И не кметът иска да направи индустриална зона за себе си. Реалните проблеми на града са тези – перспективата за работа и бизнес, опасността от строителството на АЕЦ до границата ни, а не дребните ни боричкания и дребните ни победи на сесии, които освен удовлетворяване на егото ни, не водят до нищо за града. И още: когато всички вкупом говорим как искаме да привлечем инвеститори, трябва да сме честни и да си признаем, че само с цветни брошурки и каталози това не може да стане. Бизнесът иска да види реално подадена ръка от нас – да му посочим изградения с инфраструктура терен, където да инвестира, да му съдействаме бързо и адекватно административно, да усеща, че местната власт го чака предлагайки конкретни възможности, а не спънки. Нека не даваме повод другите градове да се възползват от слабостите ни.

burgasnews.com
Най-отгоре
Отиди на страница   <<        >>