Форуми

Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
ji
01 дек 2010: 18:48


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
Розово фламинго посети Атанасовското езеро [ 2010-11-30 15:30:48 ]

Атанасовското езеро е посетено от екзотичен гост тези дни. Розово фламинго е наблюдавано през почивните дни в езерото от специалисти орнитолози и доброволци на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Това стана по време на редовния мониторинг на птичите обитатели на езерата, извършван по проект «Живот за Бургаските езера» към програма LIFE+ на ЕС.


Розовото фламинго може да се види много рядко в нашата страна. В Европа се среща във Франция и Испания. Най-близо до България вида се наблюдава в огромни числености в съседна Гърция. Красивата птица в Атанасовско езеро е само една, което прави наблюдението още по-необичайно, защото розовото фламинго живее на големи групи от стотици до няколко хиляди двойки. Преди пет години три екземпляра от вида са били видени в защитена местност «Пода». Това е следващото наблюдение на розово фламинго в Бургаските езера.


В събота и неделя доброволците, участващи в мониторинга на пернатите обитатели, са видели и 10 бели лопатарки в Атанасовското езеро. Според специалистите птиците, които вече би трябвало да са отлетели на юг, са все още в нашата страна, заради задържалото се по-топло време в този сезон на годината. Лопатарките най-вероятно ще останат да зимуват в Бургаските езера, където намират достатъчно от необходимата им храна, за да преживеят зимата.


Увеличане на числеността на водоплаващите птици в езерата са отчели специалистите орнитолози през почивните дни. За две седмици птиците, които ще останат тук през този сезон, са се увеличили два пъти. Над 75 000 екземпляра от 43 вида са установени в езерото Вая, Атансовско и водоемите от комплекса Мандра – Пода. Преди броени дни те бяха едва 36 800 екземпляра. Най-много птици са видени в Бургаското езеро – над 51 000 екземпяра, което го прави изключително важно място за тяхното хранене и почивка.


През уикенда бяха наблюдавани и първите типично зимни видове водоплаващи птици в езерата, като звънарката, пойния лебед и малкия нирец, което според специалистите означава, че зимата вече настъпва.

<връзка>
Най-отгоре
noemis
30 юни 2011: 16:40
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Обсъждат бъдещето на Бургаските езера

Източник: News.Burgas24.bg

Работна среща за представяне и обсъждане на възможностите за туризъм около Бургаските езера организират от Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Тя ще се проведе на 30 юни 2011 г., четвъртък от 10 часа в Залата на Областната администрация в Бургас. В срещата ще вземат участие Представители на Община Бургас, РИОСВ, РДГ, Регионален музей - Бургас, Исторически музей - Средец, ловно-рибарските дружества, екологични организации и експерти.
БФБ е партньор на БДЗП в изпълнението на Проекта "Живот за Бургаските езера", финансиран по програма LIFE+ на ЕК. В рамките на Проекта бе планирано около Бургаските езера да се обособят места, подходящи за наблюдение на птици и да се изработи съответна информационна инфраструктура около тях. След дискусии с английските партньори от Кралското дружество за защита на птиците от Великобритания, екипът е на мнение, че много по-полезно за гражданите на Бургас би било обособяването на повече такива места, които да са подходящи не само за наблюдение на птици, но и за приятен отдих, пикник, спорт, разходка или просто по-близък допир с природата, както и за посещение на културно-исторически и археологически обекти, за които малцина знаят, че са тясно свързани с езерата.

В началото на годината БФБ направи проучване чрез серия от работни срещи-интервюта с почти всички заинтересовани страни, имащи отношение към опазването и стопанисването на Бургаските езера - държавни и местни институции, НПО, експерти и граждани. Беше събрана и обобщена полезна информация, свързана с минали и предстоящи проекти и намерения, препоръки, предложения и др. На тази база бе изготвен доклад с анализ на съществуващата ситуация. По време на срещата в резюме ще бъдат представени резултатите от проучването и ще бъдат обсъдени местата и възможностите, които всяко от тях предлага, за да бъде намерено най-доброто решение за бъдещото развитие на туризма около Бургаските езера.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре