Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Бургаски инвестиции и проекти
 
<< Назад | Напред >>

Музей на Комунизма

Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
johnsnow
25 ное 2013: 03:02
Регистриран потребител #1605
Регистриран: 20 ное 2013: 18:14

Местоположение: Burgas
съобщения: 51
Здравейте,
скоро ходих в Прага и отново посетих техният музей на комунизма. Замислих се, колко хубаво би било и в Бургас да си имаме един такъв!
Вярно, ще си е чиста кражба на идея, но какво от това. Музеят е доста популярен и е нещо различно и необичайно за туристите от западна Европа, каквито са повечето от туристите които се очакват от круизните корби. И без друго нямаме с какво толкова да ги задържим в града на този етап. Вярно имаме интересни временни експозиции в морското казино и пясъчни фигури, но нищо перманентно. Музеите с които разполагаме в момента са просто смешни на фона на тези от западна Европа.
Много хора сигурно ще кажат, че в София на скоро направиха такъв, но мисля, че малък музей, не като този в София който е за изкуството по време на комунизма а такъв за историята му, като този в Прага би бил мого по-интересен.
Няма да е много трудно да се съберат артефакти за такава експозиция а и ще създаде допълнителна заетост, било то и само за десетина души(пак е нещо).Отделно музеят в прага печели добре и от сувенирите които предлага (картички, плакати, значки, тениски, шапки и др) а до колкото се сещам май откриха някакво общинско предприятие за трудоустроени хора които се занимават точно с изработката на сувенири.

Не съм слизъл там а и не успях да намеря карта никъде в интернет на бомбоубежището на Гурко, но ако е достатъчно голямо би било перфектно място за това ,защото все пак то само по себе си е един своеобразен паметник на комунизма а и има голям паркинг който става и за автобуси.


Ето и сайта на въпросният музей в Прага. За тези които не са ходили има и виртуален тур нещо като стрийт вю на Гугъл .

<връзка>Winter is coming
Най-отгоре
summerborn
25 ное 2013: 07:56
Регистриран потребител #134
Регистриран: 14 яну 2011: 23:16

съобщения: 47
Живях в Прага, научих езика, чета им новините, познавам хората, манталитета, нагласите.
Нека не забравяме че Чехия е единствената пост комунистическа страна, чиято комунистическа партия е втора парламентарна сила(след последните избори преди месец и нещо)
Музей се прави за да почетеш нещо положително от историята или жертви на нещо отрижцателно.
Както няма музей на фашизма/нацизма, а на жертвите от него: Аушвиц, Дахау и т.н., така не мисля че е редно да има музей на Комунизма, но пък музей на жертвите от Комунизма би бил по-удачен

<връзка>
Най-отгоре
MG
25 ное 2013: 11:01
Регистриран потребител #244
Регистриран: 06 авг 2011: 16:20

съобщения: 329
summerborn написа ...

Нека не забравяме че Чехия е единствената пост комунистическа страна, чиято комунистическа партия е втора парламентарна сила(след последните избори преди месец и нещо)


Единствената ли? Я пак си помисли :).
България?!
Най-отгоре
Progress
26 ное 2013: 15:25
Регистриран потребител #417
Регистриран: 14 май 2012: 07:38

съобщения: 42
И ако може пред музея - паметникът на Альоша, посрещащ туристите в пълния си блясък.
Най-отгоре
johnsnow
26 ное 2013: 23:31
Регистриран потребител #1605
Регистриран: 20 ное 2013: 18:14

Местоположение: Burgas
съобщения: 51
Summerborn щом си живял в Прага сигурно си посещавал музея и знаеш, че той показва не само положителните аспекти на комунизма.
Показва всичко. Като се почне от Маркс и Енгелс-техните виждания и зараждането на комунизма, мине се през всекидневието на хората- индустрии, предмети от дома училищни стаи и се стигне до пропагандата, техният вариант на ДС и падането на комунизма. Общо взето си е направен като урок по-история, който е интересен за западно европейците, за да видят какво е било от другата страна на желязната стена. А за хората които са минали през този режим, да си припомнят неща които са позабравили. Аз например видях радио което беше 1 към едно с радио което моите дядо и баба имаха на времето а и много други предмети които помня от детството си и вече не се срещат толкова често.
Не мисля, че трябва да харесваш или мразиш комунизма за да му посветиш музей. Просто като се замисля с какво можем да привлечем вниманието на чуждестранните туристити, които ще посетят града ни някак си природо-научният, геоложкият а и другите музей не ми се струват толкова интересни(и това е доста меко казано).

Моля дайте още мнения. Какво мислите за идеята?

Според вас осъществима ли е?

Какво мислите за мястото което предложих? Някой знае ли изобщо нещо повече за въпросното бомбоубежище?

Winter is coming
Най-отгоре
johnsnow
01 май 2015: 22:35
Регистриран потребител #1605
Регистриран: 20 ное 2013: 18:14

Местоположение: Burgas
съобщения: 51
<връзка>

Във Варна яно някой е споделял мнението ми, че това е нещо с което можеш да привлечеш вниманието на туристите.

Winter is coming
Най-отгоре
inverno
09 май 2015: 00:36
Регистриран потребител #120
Регистриран: 27 ное 2010: 11:03

Местоположение: Манхайм/Бургас
съобщения: 137
По принцип Джон, ако си обикалял из Бургас и си имал (не)щастието да посетиш музей, може би ще намериш още една причина, поради която не е добра идея да има музей. Звучи гадно и нередно, но досега липсва замах на града ни в тази сфера. А музей на такава тематика въобще не е удачен повод за замахване.

ПС: Все пак да си кажа мнението, не че е много важно. Против такъв музей съм :)

Поздрави :)
Най-отгоре