Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Бургаски инвестиции и проекти
 
<< Назад | Напред >>

Зоопарк "Бургас"

Отиди на страница       >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
noemis
18 юни 2014: 18:47
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Зебри и леопарди ще обитават модерен зоопарк край Бургас
Предвижда се там да има още ботаническа градина, зелено училище и изследователска база


Впечатляващи редки и екзотични животински видове от различни континенти ще живеят в близка до естествената им среда в просторен зоо парк до Бургас. Идеята е вместо в клетки, представителите на фауната да бъдат отделени едни от други на големи територии със специални заграждения, които да осигуряват сигурността, както на обитателите, така и на посетителите.

Община Бургас заложи предвиждания и анонсира тази своя идея още при изготвянето и одобряването на общия устройствен план на града преди няколко години и до момента не се е отказала от нея. Реализирането на инвестиционното намерение ще мине през няколко етапа.

Амбициозният проект в момента е на ниво прединвестиционно проучване. Предвижда се модерният зоопарк да бъде разположен в землището на кв. Горно Езерово, на обширна територия в непосредствена близост до езерото "Вая", над което минава пътят Виа Понтика - една от големите въздушни магистрали на мигриращи птици. Теренът е с изложение, което позволява наблюдение на прелитащите и обитаващи езерото птици.

Предвидено е в зоопарка да бъдат тематично обособени поетапно 7 зони - Европа, Южна Америка, Европа - 1 и 2, Азия, Северна Америка, Арктика.

Идеята е там да има както познати местни, така и екзотични видове, които да обитават близка до естествената им среда на живот - редки представители от семейство елени, камили, сови, соколоподобни, хищници, чифтокопитни, зайцевидни и гризачи. В екзотичната селекция ще попаднат замбари, теменги, паякообразни, маймуни, африкански ушати сови, далматински соколи, леопарди, медоеди, хермелини и др.

Община Бургас желае там да бъдат изградени и зони за детски игри, научно-изследователска база, зелено училище, ботаническа градина, кафета и ресторанти за обслужване на посетителите. В обхвата на предложението е заложено изграждането на ветеринарна лечебница, която да осигури грижи за обитателите на зоопарка.

Създаването на един съвременен парк, съчетаващ в себе си различни зони за образование, отдих, научно-изследователска дейност и атракции, е от изключителен обществен интерес и първостепенно значение за жителите и гостите на града. Бургас има право да иска такава придобивка, тъй като в момента бургазлии пътуват с децата си до Айтос или по-далече, за да им покажат света на животните. Той е единственият от големите градове у нас, който няма зоопарк.

Предвижда се изграждането на проекта да стане на няколко етапа.

Във връзка с реализиране на инвестиционната инициатива за създаване на зоопарк в Бургас, на 26.06.2014 г. от 14.30 часа в залата на Община Бургас ще бъде проведено обществено обсъждане и представяне на прединвестиционни проучвания за изготвяне на ПУП-ПРЗ на Зоопарк в землището на кв. Горно Езерово. Кметът Димитър Николов отправя покана към бургазлии да дойдат на срещата, за да направят своите забележки и предложения. Вашето мнение е важно за нас!

Източник: сайтът на общината
[ Редактирано 18 юни 2014: 18:53 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
vench
18 юни 2014: 19:04

Регистриран потребител #779
Регистриран: 24 ное 2012: 18:45

съобщения: 1071
дано да стане, преди темата да е стигнала 50 страници :)

Няма да бъде пресилено, ако днес заявим, че Бургас е най-великият град на света за всички времена!
Най-отгоре
TOXICALERT
18 юни 2014: 22:41
Регистриран потребител #50
Регистриран: 22 ное 2008: 23:06

съобщения: 436
.... а, пари.... пари откъде?

Най-отгоре
MG
20 юни 2014: 14:58
Регистриран потребител #244
Регистриран: 06 авг 2011: 16:20

съобщения: 329
Никъде не се споменават някакви ориентировъчни срокове. Кога е планирано това да се случи и т.н. Иначе идеята е супер разбира се.
Най-отгоре
noemis
20 юни 2014: 18:30
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

В другата тема бях писал, че по принцип съм против създаването на каквато и да е зоологическа градина, преди всичко защото ми е крайно неприятно да гледам затворени в клетки животни.

Но това, както се казва в един популярен напоследък израз, си е лично мое "извращение".

Амбициозният проект в момента е на ниво прединвестиционно проучване.

т.е на ниво идея, а дали изобщо ще се случи ... със срокове едва ли някой може да се ангажира.Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
MG
21 юни 2014: 15:15
Регистриран потребител #244
Регистриран: 06 авг 2011: 16:20

съобщения: 329
Така е. Животно в клетка е кофти работа. Просто аз като гледах проекта и забелязах аналогия с зоопарка в Мадрид, където всички животни са пуснати на свобода. Естествено със заграждения, но на много големи пространства. И тъй като площта на този проект е много голяма, очаквам да е нещо подобно.
Най-отгоре
tobli
23 юни 2014: 10:02

Регистриран потребител #82
Регистриран: 17 юни 2010: 10:15

съобщения: 449
На мен ми е интересно как ще направят голяма открита естествена антарктика /антарктида/ .... това в кръга на шегата :).
Иначе идеята е добра, но си я представям на доста по-голяма площ/картинката долу/. За да има място за много животни, които да се чувстват удобно.
Преходите м/у "клетките"с влакчета от типа в морската, но с доста по-сгъстено разписание и много спирки.
Индивидуална карта на входа за всеки посетител за ползване на влакчетата.
Възможност за велосипедна обиколка/обвързана с картите за велосипедите под наем/.
На височините открити пространства за излет/пикник/.
Много персонал по поддръжката на площите и друг още по-многоброен който да следи за всякакви нарушения и недобросъвестни посетители/наложително дори и за малък зоопарк/. Едни 120 човека от раз. И без това безработицата е голяма.
Заведения за бързо хранене, защото обиколката ще е дълга.
Детски площадки и кътчета на всеки 500 м.
По един голям паркинг от три страни на зоопарка.
Договори с почти всеки туристически обект от Сл. бряг надолу и очертаващите се круизи, за да се осигури бюджета на зоопарка за годината и общината да поеме само първите година-две докато потръгнат нещата.Сега ще ми кажете, че земите са частни и т.н. .... Ами да ги направят на мястото на заменките от предходните години - цялото черноморие. Място бол!

az
Най-отгоре
TtW
23 юни 2014: 11:04
Регистриран потребител #1220
Регистриран: 10 май 2013: 21:23

съобщения: 309
И един мармот печата пари за да няма бедни хора...
Формата на зоопарка случайно ли я избра?
Предлагам просто да се огради Горно Езерово. Може и да не стане най-големия зоопарк, но със сигурност ще бъде този с най-много животни.

Най-отгоре
MoPcKu
30 юни 2014: 16:02

Регистриран потребител #1372
Регистриран: 15 юли 2013: 22:00

Местоположение: Бургас
съобщения: 75
Аз пък винаги съм искал да се направи едно-две изкуствени островчета във Вая и да има начин после да се наблюдават птиците, които ще гнездят там. С лодки или водни колела просто да отпуска човек. Иначе зоопарк с клетки си е отживелица...
Най-отгоре
mipopov
30 юни 2014: 17:00

Регистриран потребител #1079
Регистриран: 02 мар 2013: 20:52

Местоположение: Бургас
съобщения: 336
Ееее, ти пък... Много ти е евтин проекта

[ Редактирано 30 юни 2014: 17:02 ]

"Да премахнеш пешеходна пътека от основен пешеходен маршрут в населено място и да искаш пешеходците да спрат да минават от там, е все едно да сложиш пешеходна пътека на магистралата и да искаш колите да намалят пред нея!"
Най-отгоре
Уебсайт
Отиди на страница       >>