Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Бургаски инвестиции и проекти
 
<< Назад | Напред >>

ул. Александровска (преди и след ремонта - снимки)

Отиди на страница       >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
ji
23 окт 2008: 13:48


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888

Главната улица става ларго*
По "Александровска" ще има пейки и фонтани


Главната бургаска улица "Александровска" ще бъде обновена по модела на Русе и Пловдив. Като ларгото в града под тепетата и като в крайдунавския град, където главната улица носи същото име, и в Бургас асфалтът ще бъде премахнат и на негово място ще бъдат поставени плочки. Улицата отново ще бъде пешеходна зона, ще има градинки, фонтани и пейки за почивка. "Александровска" ще завършва с подлез за пешеходците пред сградата на Бургаския свободен университет.

Това предвижда новият проект на общината за обновление на централната част на града. За реализацията му комисията по общинска собственост гласува половин милион лева. "В момента имаме само идейна разработка, поискахме парите за технически проект, който трябва да е готов през следващата година", заяви зам.-кметът по строителство Костадин Марков.

В момента централната бургаска улица е покрита с асфалт, по тротоарите встрани има липи, които съперничат на старозагорските. След като реши да засажда дървета и градинки в центъра на града, местната власт заяви, че ще премахне тези по "Демокрация" в отсечката между "Златна котва" и "Чадъра" пред сградата на турското консулство, както и по "Цар Симеон". Причината - да освободи там места за паркиране. Комисия от специалисти по озеленяване и ландшафтни архитекти се е заела с новите градоустройствени идеи. Освободеното пространство ще бъде реконструирано и благоустроено. Проектът предвижда нови паркоместа, оформени с цветарници и дълготрайна декоративна растителност с плитка коренова система, която не уврежда пътната настилка. В капиталовата програма на общината са заложени и 20 000 лева за проект за нова градинка срещу Транспортна болница. Нова визия ще има и площад "Тройката", като пред търговски център "Триа" е предвиден поредният подземен паркинг. Площадното пространство над него ще е с фонтани, градинки, водоскоци.

В дългосрочната стратегия на общината се предвижда изграждането на над десет големи подземни паркинга. Вече е започнала процедурата за обособяването им в жк "Лазур" и до бл. 47 в "Зорница". Подготвя се документацията за подземни паркинги в двора на училище "Иван Вазов" и на още няколко централни терена. През 2011 г. Бургас трябва да разполага с 1000 подземни паркоместа. "Уплашен съм от идеите за толкова много подземни паркинги, в момента имаме един и той стои с 60 празни места. Паркираме колите си една върху друга, а в същото време местата в паркингите са празни", каза Марков. По думите му подземните съоръжения са скъпа инвестиция. Десет милиона евро ще струват само укрепителните дейности за подземния паркинг на площад "Кирил и Методий", към това се добавят и 10 млн. евро за самите строителни дейности. Четири милиона лева са разчетите за подземното съоръжение в жк "Лазур". Паркингът пред блок 47 в "Зорница" ще излезе на инвеститора 2.8 млн лева. "Ако инвестицията е повече от 300 лева на едно място, тя губи смисъл. Затова може да се наложи да се търсят варианти за наземни паркинги или от смесен тип", смята зам.-председателят на Съюза на архитектите в Бургас арх. Константин Коцев.

*Ларго - думата е от английски произход, Ларго е град в щата Флорида, означава широко пространство за разходка в голям град

dnevnik.bg

Няколко стари снимки от ул. Александровска:

Източник: bourgas.org

[ Редактирано 24 фев 2012: 22:00 ]
Най-отгоре
noemis
13 окт 2009: 23:33
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Презентираха проекта за реконстукция на "Александровска", ако има пари, почват от лятото

Забележка: снимките по-надолу са големи и за да се видят в пълен размер трябва да се кликне върху тях:
С мултимедийна презентация в Община Бургас бе представен днес /13 октомври/ първия етап от проекта за реконструкция, благоустрояване и озеленяване на централните пешеходни зони в града. Той обхваща цялостен ремонт на главната улица в Бургас - „Александровска" от площад „Тройката" до площад „Царица Йоана" /до жп гарата/. На срещата присъстваха кметът на Бургас Димитър Николов, заместник - кметът по строителство Костадин Марков, главният архитект на общината Веселина Илиева и представители на фирмата - изпълнител на проекта.
Кметът на Бургас Димитър Николов заяви, че Общината е изпълнила поетите от нея ангажименти за изготвяне на проект за нова пешеходна зона и подземно полагане на нова ВиК-инсталация и тръбна мрежа на Община Бургас. Той допълни още, че проектът ще кандидатства за отпускане на нужните средства по мярка „Благоустрояване на градска среда" по Оперативна програма „Регионално развитие" и ако бъде одобрен, в началото на следващото лято ще започне реализацията му.

На срещата кметът Николов припомни, че поради стартиране изготвянето на проекта за новата пешеходна зона още в началото на тази пролет собствениците на имоти по централните улици „Александровска" и „Богориди" са били задължени да санират фасадите на своите сгради.

„Радостен е фактът, че фасадите на 8 от 10 - те остарели и опасни сгради са ремонтирани и обновени", заяви Николов и допълни, че собствениците на другите 2 скоро също ще приключат ремонта им.

Кметът увери, че ако това не стане Община Бургас ще извърши санирането за своя сметка, а след това ще търси начин принудително да събере от собствениците изразходените суми по съдебен ред. Той разказа още, че сега след като е готов, проекта ще бъде подложен на обществено обсъждане с всички заинтересовани страни.

По време на срещата стана ясно, че при реализацията си проектът ще бъде разделен на три етапа - ул. „Александровска" и съседните й по малки улици /без „Г. Кирков" и „Алеко Константинов"/, улиците „Св. Св. Кирил и Методий" и „Васил Априлов" /от пл. „Св. Св. Кирил и Методий" до подлеза на ул. „Христо Ботев"/ и бул. „Алеко Богориди" /в участъка от „Александровска" до ул. „Ген. майор Лермонтов"/.

Атрактивна композиция от делфини ще придава чар и атмосфера на новата пешеходна зона. Ефектно озеленяване, пейки и фонтан ще допълват пластиката, която ще бъде разположена в участъка между „Александровска" и „Граф Игнатиев". Втори нов фонтан ще краси ларгото в Бургас. Той ще се намира на ъгъла на главната улица и ул. „Св. Св. Кирил и Методий". Пространството от градинката на Часовника по протежението на „Александровска" ще бъде обособено за Алея на Славата.

Проектът предвижда запазване на съществуващата растителната система и обогатяването й с нова декоративна дървесна и храстова растителност. Освен това новото озеленяване на главната улица ще бъде допълнено още с висящи кашпи с цветя.

На мястото на асфалта ще бъдат положени цветни плочки с вградено атрактивно осветление, а по улицата ще бъдат монтирани нови осветителни тела. Нови пейки, кошчета и пепелници ще подменят същаствуващите в момента, а павилионите за вестници, цветя и сладолед ще бъдат с единна визия.

По време на срещата стана ясно, че ще бъде осигурен достъп на хората с увреждание до всички обществени сгради, в зоните на кръстовищата ще бъдат положени специални тактилни настилки, а рекламно - информационните табла ще бъдат снабдени със звукова информация за хората със зрителни увреждания.

[ Редактирано 30 яну 2011: 20:30 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
19 яну 2010: 19:09
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Димитър Николов: 3,6 млн. лева ще усвоим за ремонт на Александровкса

Източник: News.Burgas24.bg

През настоящата година ще започне ремонт на най-голямата пешеходна улица в Бургас - "Александровска", заяви кметът Димитър Николов, предаде репортер на Burgas24.bg. Проектът предвижда цялостно обновяване на настилката в района от площад "Тройката" до централна жп гара. Ще бъдат реконструирании прилежащите малки улички, което ще даде един съвсем нов облик на Централната градска част на Бургас. 3,6 милиона лева ще бъдат усвоени за проекта. Парите ще бъдат осигурени по европейски програми. Не случайно през миналата година бе подменена изцяло подземната комуникация, тъй като според общинското ръководство европейски средства се отпускат едва след обновяване на инфраструктурата.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
02 сеп 2010: 12:35
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Кметът разкрива подробности около реконструкцията на Ларгото

Източник: News.Burgas24.bg

На 7 септември - от 13.00 часа в Заседателната зала на Община Бургас ще започне пресконференция, по време на която кметът Димитър Николов ще обяви предстоящите дейности по изпълнение на проекта "Благоустрояване на обществено значими пространства в подкрепа на социалната интеграция и устойчивото развитие на градската среда в община Бургас" - популярен и като ремонтът на пешеходните зони и площади в центъра - Ларгото. За него местната власт спечели финансиране в размер на 10 364 242 лв. Строителните дейности започват съвсем скоро, уверяват от общината.

В рамките на проекта ще се извършат следните дейности:
  • Реконструкция, благоустрояване и озеленяване на пешеходна зона ул. "Александровска" - от пл. "Царица Йоанна" до пл. "Тройката", ул. "Св. Св. Кирил и Методий".
  • Реконструкция на ул. "Генерал Гурко", ул. "Адам Мицкевич".
  • Благоустрояване и паркоустрояване на Приморски парк - Нова част.
  • Възстановяване на декоративна стена "Стената на приказките" и водно огледало - Приморски парк.
  • Благоустрояване и реконструкция на спортна площадка Дом "Надежда", ж.к. Република, УПИ II, кв. 172.
  • Благоустрояване и реконструкция на пространството, заключено между бул. "Иван Вазов", ул. "Хан Крум" и ул. "Цар Петър".


Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
ji
02 сеп 2010: 13:55


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
точно и аз това гледах
чудя се сега кой да измисля за репортер
някой без работа който да обикаля такива пресконференции
Най-отгоре
noemis
07 сеп 2010: 20:54
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Инвестират 10 млн. лева европейски пари в новото бургаско ларго

Източник: News.Burgas24.bg

В края на септември стартира реконструкцията на ул. "Александровска" и превръщането й в красиво ларго , както и ремонтът на перпендикулярните улици към нея. Това обяви на пресконференция днес кметът на Община Бургас Димитър Николов.
Общината спечели финансиране в размер на 10 364 242 лв. по ОП "Регионално развитие" 2007-2013 за мащабния благоустройствен проект, чието пълно наименование е "Благоустрояване на обществено значими пространства в подкрепа на социалната интеграция и устойчивото развитие на градската среда в община Бургас".

На пресконференцията присъстваха още зам. кметовете инж. Костадин Марков и Атанаска Николова, както и гл. архитект Веселина Илиева.

Проектът включва 4 лота:
1/ Реконструкция, благоустрояване и озеленяване на пешеходна зона ул. "Александровска" - от пл. "Царица Йоанна" до пл. "Тройката", ул. "Св. Св. Кирил и Методий";
2/ Реконструкция на ул. "Генерал Гурко", ул. "Адам Мицкевич"
3/ Благоустрояване и паркоустрояване на Приморски парк - нова част, възстановяване на декоративна стена "Стената на приказките" и водно огледало в Приморски парк;
4/ Благоустрояване и реконструкция на спортна площадка до Дом "Надежда", ж.к. "Република", УПИ II, кв. 172, и пространството, заключено между бул. "Иван Вазов", ул. "Хан Крум" и ул. "Цар Петър"

Кметът Николов представи подробно строително-ремонтните дейности, които ще бъдат изпълнени по отделните лотове, сроковете, в които ще бъдат финализирани, стойността им и избраните фирми-изпълнители.

"Обръщам се към гражданите на Бургас с молба да бъдат търпеливи до приключването на ремонтните работи по осъществяването на проекта. Преустройствата ще бъдат тежки, гоним конкретни срокове, прекъсване ще има единствено при тежки метеорологични условия", призова Николов. Той допълни, че по ул. "Александровска" няма да има рязане на дървета. 36 обаче че бъдат отрязани на ул. "Гурко", за което има съответните протоколи от института по лесовъдство.

Пред журналисти, Николов показа плочите, с които ще бъде изградено новото ларго по "Александровска". Те са с високо качество в два цвята, което ще гарантира дългогодишната устойчивост на улицата. Освен със специална настилка, на нея ще бъдат направени и серия от композиции от мозайка и пластики на морска тематика. Проектът на ларгото е дело на "Атика" 5.

Ремонтните дейности по ул. "Александровска" ще стартират от пресечката с ул. "Богориди" и ще вървят едновременно в посока ЖП Гара и пл. "Тройката". В рамките на 210 календарни дни ще бъде извършена подмяна на настилките, поставяне на нова паркова мебел, пластики и озеленяване, ще бъдат монтирани енергоспестяващи лампи. Ремонтът е на стойност 3 151 000 лв. и е най-големият ремонт на пешеходна зона, правен в България с пари от европейски програми.

Ремонтът по ул."Гурко" и нейното продължение към Морската градина - ул. "Адам Мицкевич" ще стартира едновременно с този по "Александровска". Освен пълно обновяване на уличното платно, прилежащите тротоари, осветлението, растителността, строителните дейности в тази част ще осигурят на бургазлии нова велоалея и допълнително 140 паркоместа. Всичко това ще бъде завършено в рамките на 90 календарни дни. Общата стойност на ремонта е 485 614 лв.

Реконструкцията в Морската градина ще започне малко по-късно в сравнение с останалите ремонти - през първите 10 дни на октомври, и така няма да попречи на бургазлии до последно да използват слънчевите лъчи за разходка. Ще бъде рехабилитирана укрепена алейнатата мрежа в новата част на парка - на север от паметника на Пушкин. Парковите елементи - пейки, кошчета за отпадъци, беседки, кошчета за отпадъци на домашни любимци ще бъдат подменени с нови. Предвидено е изграждане на система за видеонаблюдение, ново енергоспестяващо осветление, както и обособяване на нова зона за свободно разхождане на кучета. Реконструкцията в Морската градина ще започне с възстановяването на "Стената на приказките" и водното огледало. Целият обект ще бъде завършен за 150 календарни дни.

Строително-ремонтните дейности по лот 4 включват облагородяване на градинката до старата поща, включващо изграждане на детски кът, система за видеонаблюдение, ново осветление. По този лот ще бъде реновирана и спортната площадка до дом "Надежда" в кв. "Република". Ремонтът е на стойност 373 000 лв. и ще бъде изпълнен за 90 календарни дни.
========================

От ул. "Генерал Гурко" беше онази толкова обсъждана снимка с велоалеята, която спира пред едно дърво. Очевидно от това място в посока Тройката ще бъдат изсечени цитираните по-горе 36 дървета и дано отново да няма проблеми с т.наречените екоактивисти.Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
28 сеп 2010: 16:52
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
Утре правят първа копка на реконструкцията на ларгото

Източник: News.Burgas24.bg

Реконструкцията на централната пешеходна част на Бургас ще започне от утре, предаде репортер на Burgas24.bg. Мащабният проект ще промени изцяло облика на града и ще направи пешеходните улици по центъра много по-привлекателни. Утре ще бъдат направени първки копки на реконстукцията на "Александровска", пространството зад Старата поща и на спортна площадка при Дом "Надежда".

Обектите са в рамката на проект "Благоустрояване на общественозначими пространства в подкрепа на социалната интеграция и устойчивото развитие на градската среда в Община Бургас", финансиран по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013г. Символичната първа копка ще бъде направена на ъгъла на Богориди и Александровска - до Часовника.

Започват строително-монтажните работи по първите два ЛОТ-а, които включват пешеходна зона "Александровска", градинката до Старата поща и спортната площадка до дом "Надежда". Те стартират едновременно, предвид обвързаността им. Стартът на строителните работи по улица "Александровска" е от Часовника, такава е организацията на строителството и по одобрения проект. Целта на проектантския екип и Община Бургас е улицата да стане най-добрата пешеходна зона в България. Проектът е с обхват около 70 хиляди кв.м. като първият етап е 22 дка.

"Такава голяма и мащабна пешеходна зона няма на територията на България, ако успеем да реализираме цялата зона", посочи арх. Илиева. "Тя е предвидена с настилки от плочи със специално покритие, устойчиво на износване и измръзване, нехлъзгаво, лесно за поддържане. Правим изследване на плочките и паветата на производителя да се убедим с фирмата, избрана за производител че имат достатъчно качества за замръзване и размръзване и обработка с химикали тротоарните плочи, въпреки сертификатите, не издържат на тази обработка", допълни тя.

Предвидени са нови пейки със зони за отдих по цялата улица. Осветителните тела в определени участъци ще бъдат окичени със саксии с цветя предвидено е и ново енергоспестяващо осветление за монтиране върху старата стълбова мрежа, тъй като тя е сравнително скоро изграждана с общински средства. Изграждане на информационни елементи по трасето, на които непрекъснато да текат обявите на община Бургас.

"Идеята ни е улица "Александровска" са стане привлекателно място за обществени мероприятия и социални контакти. За съжаление в годините тя няма вид на такава. Премахваме асфалта. Имаме данни, че в част от улицата са съхранени старите павета на настилката на улицата, които ние ще приберем и съхраним за използване в други зони имаме идея да ги ползваме по улица "Богороди" в следващия етап", каза още арх. Илиева. Има предвидени нови зелени площи и елементи на градския дизайн със сухи фонтани. Втората част от проекта по ОП включва други два ЛОТ-а -реконструкция алейна мрежа, осветление и благоустрояване подмяна паркова мебел на Приморски парк в зоната на общинската собственост, която е от алея Пушкин на север. Включително и детската площадка със "Стената на приказките", която беше премахната като опасна. "Имаме одобрен проект, които беше подложен на обществени обсъждания. Искаме да създадем изцяло нов кът с възстановяване на езерцето около Стената на приказките", допълни арх. Илиева.

Пред журналисти, Николов показа плочите, с които ще бъде изградено новото ларго по "Александровска".


Те са с високо качество в два цвята, което ще гарантира дългогодишната устойчивост на улицата. Освен със специална настилка, на нея ще бъдат направени и серия от композиции от мозайка и пластики на морска тематика. Проектът на ларгото е дело на "Атика" 5.

Ремонтните дейности по ул. "Александровска" ще стартират от пресечката с ул. "Богориди" и ще вървят едновременно в посока ЖП Гара и пл. "Тройката". В рамките на 210 календарни дни ще бъде извършена подмяна на настилките, поставяне на нова паркова мебел, пластики и озеленяване, ще бъдат монтирани енергоспестяващи лампи. Ремонтът е на стойност 3 151 000 лв. и е най-големият ремонт на пешеходна зона, правен в България с пари от европейски програми.


210 календарни дни броено от началото на октомври означава, че всичко трябва да е готово към края на месец март 2011.

Интервю с кмета (ВИДЕО)

ПЛАНОВЕТЕ

Забележка: всички снимки могат да се видят в по-голям размер като се кликне върху тях.

От площад Тройката към гарата:
Кръстовището на Александровска и Кирил и Методий:

Дупките:Богориди:

Най-хубавото е, че ул. Кирил и Методий ства изцяло пешеходна (до площада включително)

Оригиналните планове:
aleksandrovska-proekt.pdf[ Редактирано 02 мар 2011: 16:21 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
19 окт 2010: 21:17
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
Неделя, 17 октомври 2010г.

Началото на Богориди в посока на общината:

Рекламните пана вече са свалени:Старите павета:
Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
ji
24 окт 2010: 12:07


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
...Най-отгоре
noemis
27 окт 2010: 16:00
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Изглежда няма да правят тротоарите (в началото на Богориди) по стандартния начин с дренаж от пясък и чакъл, а с бетон. Върху излетите бетонови плочи ще се поставят новите плочки.[ Редактирано 27 окт 2010: 16:01 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
Отиди на страница       >>