Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Всичко за Бургас
 
<< Назад | Напред >>

новини 2011

Отиди на страница   <<        >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
ji
04 май 2011: 15:11


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
Масирани акции за премахване на незаконните гаражи в най-големия бургаски комплекс "Меден рудник" започна Община Бургас. Те се извършват от служители на Териториална дирекция "Възраждане" заради предстоящо благоустрояване и по сигнали на граждани. Акциите обхващат районите около блок 487-486 в зона "В" и блокове 3,4,5 в зона "А". В първата зона незаконните гаражни клетки бяха 60, а във втората - 80. На всички гаражи са поставени уведомителни писма, със срок за доброволно премахване 15 дни.

Само за няколко дни обаче част собствениците на нерегламентираните гаражи сами започнаха да ги демонтират. Така в района в зона "А" вече останаха едва 10-ина гаража.
В случай, че гаражите не бъдат разчистени от собствениците в установения от Община Бургас срок, предстои стартиране на административно-наказателна процедура с издаване на констативен протокол и заповед за принудително премахване.
За съжаление, след премахването на незаконните гаражи терените остават силно замърсени. По разпореждане на кмета Димитър Николов местата, на които незаконните гаражи са били доброволно премахнати, ще бъдат почистени и облагородени съобразно финансовите възможности на общинския бюджет, въпреки че това е задължение на собствениците.

В един продължителен период от време на територията на "Меден рудник" безконтролно се монтираха гаражи. Причините за това са няколко - неблагоустроени междублокови пространства, малък брой паркинги - крайулични и междублокови, липса на условия и ред за разрешаването им.
Преди няколко години Община Бургас направи проверка чрез номерирането на гаражите. Тя показа една внушителна цифра от около 4000 неправомерно поставени клетки.
От 2008 г. започнаха редица строителни и благоустройствени дейности на територията на комплекса. Започнаха и действия по премахването на незаконосъобразно монтираните гаражи. Такива разчиствания на терени бяха направени до бл.105, 106, 435, 436, 407, 410 и т.н.

За последните три години само на територията на к-с "Меден рудник", като включим и последните 2 акции, са премахнати около 1000 незаконосъобразно монтирани метални гаражи.
Община Бургас продължава да работи в тази посока на етапи, тъй като няма възможността да благоустрои освободените пространства наведнъж.

burgas24.bg

Най-отгоре
ji
04 май 2011: 15:15


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
До март следващата година трябва да заработи новия комплекс за детска млечна кухня в к-с "Меден рудник", съобщи заместник-кметът по Здравеопазване д-р Лорис Мануелян. "Заедно с домашния социален патронаж това е една съвместна разработка на общината и ОП "Хляб и хлебни изделия".

Той самия ще представлява още един пункт и ще може да захранва вече около 3-4 пъти повече потребители, поне на около 5 000", посочи Мануелян. Вчера в най-големия бургаски комплекс бе открит един нов пункт за детска кухня, а същевременно предстои и разкриването на още два такива. В к-с "Изгрев", където вече има около 150 потребители на услугата също предстои разкриването на нов пункт. Там в момента се чака място където той да се ситуира. Заместник-кметът допълни също, че нови пунктове за детска кухня предстои да бъдат разкрити и в две от съставните на общината селища - в Българово и Черно море.

"Там вече събраха група деца и с инициативността на самите кметове да ни предоставят място ще има по един пункт. За да бъде икономическо обосновано трябва да има поне 18-20 деца, за да се разкрие пункт за детска кухня, под тази цифра не е икономическо обосновано. В някои съставни селища където има по 3, 4, 5 деца икономически излиза много неизгодно на общината да осигури човек и транспорт, който да раздава храна. Именно затова често сме разчитали на инициативността на самите кметове, когато се съберат достатъчно потребители вече общината може да помага и от социална гледна точка, и от икономическа нещата се оправдават", каза д-р Мануелян.

Що се отнася до сега съществуващите пунктове, общината непрекъснато работи за техния ремонт и поддръжка, но няма нужда от някакви капиталови разходи в това отношение. "Нещата ще се оправят категорично след март догодина когато ще започне да функционира новия комплекс в "Меден рудник", който ще отговаря на абсолютно всички съвременни световни изисквания, а според мен тази нужда все повече нараства. Това е една инвестиция в бъдещето, поне в близките 10-15 години да може да се осигури на бургаските деца като един град, който расте и раждаемостта непрекъснато се покачва, една качествена храна. Ние почти сме изпълнили капацитета на детска млечна кухня, защото варират между 1300 и 1500 потребители, но общо взето тази нужда все повече ще нараста", допълни още заместник-кметът.

burgas24.bg
Най-отгоре
ji
04 май 2011: 15:15


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
Община Бургас съвместно с група "Горещ пясък" обявява конкурс за написване на текст за песен с работно заглавие "Завръщане в Бургас". Целта е да се създаде музикален символ на едноименната кампания, инициатива на кмета Димитър Николов. Творбите ще се приемат до 30 май 2011 година на e-mail: <електронна поща> или на пощенския адрес на Община Бургас, гр. Бургас, ул. "Александровска" 26 за Пресцентър. Оценяването ще се извърши от 5 членно жури, в което ще влизат музиканти от група "Горещ пясък".

Победителят ще има възможността да участва в цялостния процес по осъществяването на песента, както и да посети безплатно всички събития на Община Бургас през фестивалното лято на 2011 година.

Кампанията "Завръщане в Бургас", е насочена към успелите в страната и чужбина бургазлии, и стартира още през 2007 г. на Никулден, когато незабравимия бургаски поет Иван Ванев, автор на текста на песента "Бургаски вечери", включи празничното осветление на града. Една година по-късно, да сподели празника със своите съграждани, в Бургас пристигна талантливият композитор Тончо Русев.

Инициативата върна в родния й град в края на септември 2009 след дългогодишно отсъствие признатата в цял свят оперна прима Райна Кабаиванска, а празника на Бургас - Никулден събра на една сцена големият български актьор Георги Калоянчев, популярната актриса Мария Статулова, поета Пейо Пантелеев и музикантите от група "Мери бойс бенд". През 2011 година благодарение на кампанията завърнахме в родния град Антон Дончев и част от младите таланти на България родени в Бургас.

burgas24.bg
Най-отгоре
ji
10 май 2011: 10:14


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
Безмитните зони скоро ще се превърнат в огромни молове или частни складове и бази. Четири от големите държавни дружества ще се продават през борсата. Те отиват на търгове на 26-я централизиран публичен търг. Сред апетитните хапки са бившите свободни безмитни зони в Бургас, Варна, Пловдив и Свиленград. Те разполагат с огромни терени и складови и логистични помещения, които лесно могат да бъдат съборени и застроени наново от частници без никакъв ангажимент в какво ще бъдат превърнати.

На търг отиват 100% от "Свободна зона - Свиленград", която притежава площадка с площ от над 70 дка и 16 сгради в местността Лозенски път в града. Понеже ще може да изкупи цялото предприятие, новият собственик няма да има никакъв проблем да вдигне до границата каквото си пожелае и да завърти успешен бизнес, коментират брокери.

"Свободна зона-Пловдив" е разположена в Северната индустриална зона - Карловско шосе, в Пловдив и разполага общо с 9233 кв. м покрити и открити складови площи. Дружеството има и готови модерни офис сгради, което ще даде възможност на мераклиите инвеститори лесно веднага да започнат да ги отдават и да печелят. От зоната под тепетата се продават на търга малко над 46% от капитала.

Още по-апетитни са двете дружества в морските градове. Транзитната зона във Варна е разположена в южната промишлена част на града, има 12 дка бетонирана площадка, административна сграда от 204 кв. м и сграда КПП със застроена площ 40 кв. м, външни съоръжения, складове, рампа за разтоварване на автомобили и контейнери и инженерна инфраструктура. В дружеството е апортирана и държавна земя - над 104 дка. Дружеството има и инвестиционни договорености с американската компания "Порт инвестмънт дивелопмънт" за изграждането на пристанище за обществен транспорт. Частниците ще могат да купят до 46% от капитала на зоната, които са обявени за продажба на търга.

Свободната зона в Бургас е на 5 км от пристанището, свързана с жп линиите. Сухото пристанище на зоната има 23 ха площ, от които 14,5 кв. м закрити и 102 000 кв. м открити складови и производствени площи и е с изградена инфраструктура и сгради. Освен това притежава терминал на територията на летище Бургас с площ 15 ха с възможности за обработване на всички видове карго полети. От нея обаче се продава съвсем малък дял - 19 на сто.

На централизирания търг отиват общо 26 дружества, като за 18 от тях ще може да се плаща с компенсаторки. За безмитните зони и "Монтажи" обаче се приема само кеш.

burgas24.bg
Най-отгоре
ji
11 май 2011: 09:59


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
Община Бургас проявява интерес към закупуването и преместването край морето на съоръженията на Софияленд. Увеселителният парк се състои от въртележки, люлки и виенски колела и беше една от атракциите на столицата до 2006 година.

Тепърва архитекти ще правят разчети къде точно може да се вдигне комплексът за забавления - вътре или извън Бургас. Всичко зависи от това каква площ ще бъде необходима, колко точно са големи съоръженията и каква територия е нужно в технически план.

burgas24.bg
Най-отгоре
ji
11 май 2011: 10:02


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
Общината изобщо нямала намерение да купува затворения увеселителен софийски парк, както съобщиха днес от агенция Блиц

Час след като Бесове.бг публикува новината, че в Бургас се преселва увеселителния парк Софияленд, в която бяхме цитирали информационна агенция Блиц, от Община Бургас изпратиха опровержение на тази вест.

В опровержението се цитира шефът на Дирекция „Управление на общинската собственост” Ташо Желев, който напълно отрича, че е градът ни е проявявал интерес да откупи въртележките, люлките и виенските колела от столичани. Точно така е цитиран от агенция Блиц, за която, оказва се, не е давал изявления. Ето какво казаха от Община Бургас:

"На поставените от Вас въпроси даваме следните отговори:

1. Община Бургас няма отношение към разпродажбата на на въртележките, люлките и виенските колела от „Софияленд”. В бюджета на Община Бургас няма предвидени средства за закупуване на подобни съоръжения.

2. Община Бургас не би се нагърбила със собствени средства да изгражда и/или оперира „Софияленд” или какъвто и да е друг „ленд” или да носи каквито и да е рискове от изграждането на подобен обект. Община Бургас счита, че ако един бизнес проект от такъв вид е feasible, то частният бизнес би го осъществил до сега.

3. Колко би струвало едно такова начинание е твърде общ въпрос, на който зададен по този начин не може да бъде даден отговор. Отговорът на този въпрос предполага задълбочени анализи, базирани на конкретни инвестиционни намерения, маркетингови прогнози и прогнози за паричните потоци. Що се отнася до цената на подобни съоръжения и разходите за тяхното инсталиране (без да се зачитат разходите по оперирането им) Община Бургас няма никаква представа.

Община Бургас би подкрепила в рамките на компетентностите си инвестиции в подобни развлекателни проекти на частни инвеститори, изграждани на частни терени, ако имотите съответстват на устройствените зони, съгласно ЗУТ.

Предоставянето на права и/или собственост върху имоти общинска собственост се извършва по реда на Закона за концесиите и/или Закона за общинската собственост след търг или конкурс по решение на Общинския съвет.
7 фирми са се явили на конкурс по ЗОП, който се провежда в момента и до седмица ще бъде обявена фирмата – победител."
В категории: Lifestyle

besove.com
Най-отгоре
ji
12 май 2011: 09:25


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
...........

Най-отгоре
WarKiller
12 май 2011: 10:08


Регистриран потребител #16
Регистриран: 05 окт 2008: 14:38

съобщения: 840
Имаше статия по този повод...
http://sg.stroitelstvo.info/show.php?storyid=1086160
...........

Във Варна, Русе и Стара Загора числата сериозно превишават средноевропейското ниво от 238 кв.м на хиляда жители.

Ако приемем този показател за отправна точка, това значи, че те са в червената зона. Във Варна наближават 400 кв.м на хиляда, в Стара Загора в момента са 325 кв.м на хиляда, а с откриването на "Сити мол" градът ще настигне Варна. Русе към днешна дата е с 346 кв.м на хиляда души, а ако предположим, че всички останали проекти бъдат довършени и открити, ще доближи 500 кв.м на хиляда.

В момента ситуацията е по-приемлива в град като Велико Търново, който с единствения си мол покрива изцяло нуждите и е около средноевропейското предлагане.
От големите регионални градове има четири, които към 2011 г. не са пренаситени и имат възможността да поемат още търговски центрове – София, Пловдив, Бургас и Плевен. Обаче това е така, ако отчитаме само работещите молове. Почти всички тези градове обаче през 2012 г. ги чака пренасищане на база съотношението между предлагане и покупателна способност на населението. За София и Бургас можем да кажем, че то просто се отлага.

Стара Загора е сложен пазар заради слабостта на покупателната способност и голямото предлагане. Отварянето на "Сити мол" с Carrefour означава, че проектът стъпва на реалистична основа.
В Бургас е добър, дори с излизането на "Галерия Бургас" пазарът все още не изглежда в дисбаланс. Би трябвало заедно с "Бургас плаза" двата проекта да заситят пазара, но не и го пренаситят. Те са и доста различни и ще имат различна оферта. Това е статистическата картина. Въпросът е наистина потреблението може ли да покрие тези очаквания.
Във Варна ситуацията е достатъчно сложна и към днешна дата. Важно е как ще се развият съществуващите проекти в следващите година-две, доколко и "Гранд мол" ще постигне целите си. За всички ще бъде трудно.

Изработка на сайт Бургас
Най-отгоре
inverno
12 май 2011: 10:52
Регистриран потребител #120
Регистриран: 27 ное 2010: 11:03

Местоположение: Манхайм/Бургас
съобщения: 137
Всъщност превръщането в България на страна на моловете не ми се вижда много нормално.Моля ,Слави,вмъкни 1 ред как не се интересуваш дали тия молове ще банкрутират (няма да стане де) година след като са отворени,поради смазващо малкия брой хора и постепенно угаснал първоначален интерес ))
Най-отгоре
WarKiller
12 май 2011: 11:18


Регистриран потребител #16
Регистриран: 05 окт 2008: 14:38

съобщения: 840
Всъщност доста слабо ме интересува къде и как ще фалират молове.
За Бургас - смятам, че след откриването на Галерия трудно може да се вмести още един мол от този мащаб, който да е пълен на над 70%.
Все по-съмнителна ми изглежда реализацията на Странд и на Сан Сити Център.
Единственото, което ми изглежда ок като инвестиция е по-малък като размер мол около Меден рудник с голяма и силна хранителна верига в него.

Изработка на сайт Бургас
Най-отгоре
Отиди на страница   <<        >>