Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Бургаски инвестиции и проекти
 
<< Назад | Напред >>

Черноморец Арена

Отиди на страница       >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
noemis
27 фев 2011: 17:51
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Това е тема, която изчезна от форума по време на обновяването на сайта. Сега я възстановяваме с архивна цел и към този момент отива в Проекти и разработки без реализация.

Публикациите по проекта са дадени в хронологичен ред.

26 юни 2008

Отнеха ст."Черноморец" на Дражев
Бургаският административен съд отне съоръжението на ексцентрика

Автор: Филип Димитров

Състав на Бургаския административен съд с председател Юлия Раева спря въвеждането във владение на Ивайло Дражев на стадион "Черноморец“. След като Дражев заведе дело срещу общината за над 16,6 млн. лева за това, че не го допуска до стадиона, футболният бос се обърнал към частен съдебен изпълнител - Петър Бакалов. По поръчка на Дражев той завел изпълнително дело за принудително въвеждане в стадиона. Общината обжалвала това дело. Сега Административният съд отменя действията на Бакалов, тъй като не е имал законово основание да въведе Дражев в имота.

Според мотивите на съда частният съдебен изпълнител е образувал изпълнителното производство по молба на лице, което не разполага със самостоятелна представителна власт по отношение на дружеството и без да се съобрази, че концесионният договор между община Бургас и ПФК "Черноморец“ за предоставяне на особено право на ползване на спортния комплекс е прекратен. Поради това дружеството няма право да иска възстановяване на владението на комплекса, тъй като общината вече не е негов собственик. Дяловете на общината бяха апортирани в "Черноморец“ и вече са в неговите активи. С решението си Административният съд спира въвеждането на Дражев във владение на стадиона, като това определение не подлежи на обжалване.

18 юли 2008

Дражев или Събев? Съдът и кметът да кажат.

http://factor-bs.comДо края на идната седмица всички дела за стадиона приключват, топката отива при Димитър Николов. Така ще изглежда „Черноморец Арина“ през 2012 г., ако строежът почне след шест месеца.

Ще има ли Бургас инвестиция за 500 милиона евро в квартал “Акациите”, каквато никога досега не сме имали? Или случаят с готовия проект за ултрамодерния спортен комплекс "Черноморец арина" ще си остане на книга?
Така както е тръгнало, съдбата на бъдещото високотехнологично съоръжение ще е същата каквато е съдбата на недостроения ГУМ, на зарязания Дом на металурга, на подземния паркинг при площад “Св.св.Кирил и Методий”, на полусрутеното Казино – една от умиращите градски емблеми и на още поне десетина стратегически за развитието на града ни обекти, които залежават и за които се сещаме само когато медиите пооткрехнат вратата на смърдящата управленска кухня и нейният умивалник, наречен “съдебна система”.

Иначе няма как да си обясним къде е причината един крупен инвеститор като “Петрол холдинг”, който е готов да вложи милиони левове, за да промени грозната картина в промишлената зона към затвора, да бъде разиграван от Ивайло Дражев.

Плеадата от безумни по своя предмет съдебни дела и преписки в прокуратурата, възбудени по негови искове и жалби през последните три години, са достойни за рекордите на Гинес и заради изобретателността му да измисля и фалшифицира несъществуващи факти и документи. Но е съмнително защо и местната власт, и съдът, и прокурорите му позволяват толкова дълго време да ги разиграва.

До края на идната седмица ще стане окончателно ясно в съда дали отдавна умрелия в реалния мир Дражев футболен клуб “Черноморец” е бил фалирал, когато през 2005-а са го изхвърлили от общинския стадион. Както и има ли в крайна сметка нарушения в процедурата по прекратяването на 35-годишната му концесия за спортното съоръжение.
След това на ход трябва да дойде собственикът на “Петрол холдинг” АД и председател на съвета на директорите на ПСФК “Черноморец Бургас” Митко Събев, който участва равностойно с общината в това начинание. Той почти не напуска Бургас от началото на юли, за да следи отблизо какво ще се случи. Защото имаше вариант миналия петък Дражев да нахлуе в запечатания стадион с частен съдия-изпълнител.

“Черноморски фар” е първата медия, която публикува визуализиран проект на новия стадион, негов автор е арх.Петьо Йовчев. "Черноморец арена" има 30 000 покрити седящи места, тренировъчни зали, рехабилитационен център, помещения за фенклуба, фенмагазин. В спортната част има зала с капацитет 3500 седящи места. В нея ще могат да се практикуват всички видове спорт, предназначени за зала. Конструкцията е оразмерена за 10 хиляди души.

На първо ниво е предвидено място за паркинг. Включен е хотел и две офис сгради.
От страната на улица "Индустриална" ще бъдат изградени още три сгради, където ще се помещават детски ясли, градини, банкови офиси, медицинско заведение и други. Над седмия етаж ще бъдат обособени жилища.
Шопинг центърът ще е на десет метра от сегашното ниво на стадиона, с кина, заведения, анимация за деца.

Лицето Дражев е нелепо

- Г-н Събев, защо Ви е тази инвестиция в Бургас, при толкова много спънки, би трябвало да се откажете?

- Инвестициите на „Петрол Холдинг” в спорта са стратегически и дългосрочни. Наш приоритет в това отношение е Бургас. От 2000-та година ние подкрепяме развитието на различни дисциплини – тенис, вдигане на тежести, борба, подводен риболов, но най-много средства отделяме за футбола. Идеята да насочим нашите инвестиции към „Черноморец” дойде от бившата администрация на Бургас, която заяви желанието си да развива този футболен клуб. ПСФК „Черноморец” е създаден със 100 процента общинско участие и това е структурата на собствеността, когато клубът влиза във владение на стадиона. Искам да отбележа, че към този момент, собственост на „Петрол Холдинг” беше ПФК „Нафтекс”. Когато на по-късен етап се ангажирах с подкрепата на „Черноморец”, видях перспективата да развием един съвременен и устойчив модел на футбола. Като се използват възможностите на спортната база на клуба. И всичко това да бъде в полза на града, на спортната общност на всички бургазлии.

- Претенциите към стадиона от страна на Ивайло Дражев имаха ли някакво основание?

- Никакво и това беше доказано в съда. Спортните инвестиции на „Петрол Холдинг” нямат и не могат да имат нищо общо с претенциите и действията на това лице. Само искам да подчертая, че стадионът беше отнет от Ивайло Дражев шест месеца преди „Петрол Холдинг” да насочи спонсорството си към ПСФК „Черноморец”. И също така да припомня, че отборът на Ивайло Дражев тогава не е бил в „А” група.

- Не става ли дума отново за пари?

- Да, става дума за пари, но не по начина, по който да разбират тази материя лица като Дражев. По време на местните избори гледах твпредаване, в което той декларира, че бил дал над 10 милиона на този стадион. Интересно е да се види как точно е спечелил тези пари, какви данъци е платил, и ако не са негови, кой и как му ги е дал. За съжаление оторизираните органи в България, не са достатъчно активни при такива ясни признаци за съмнителни финансови операции. Във всяка европейска държава подобно изявление, като това на Ивайло Дражев ,би предизвикало безкомпромисна проверка на източника на средствата му и извършените плащания към държавата. Още повече, че става дума за лице, което доказано е използвало фалшифицирани договори.
Парите, които „Петрол Холдинг” АД влага са с ясен произход и данъчно обложени. Холдингът е една от най-големите корпоративни структури в страната с водещи позиции в редица сектори на икономиката. Ние сме сред най-големите работодатели и данъкоплатци, а нашият бизнес е розрачен и ясен. Няма никаква база за съотнасяне и сравнение между нас и лицето Дражев. Затова намирам неговите обвинения не само за нелепи, но и за скандални по своето безочие! Винаги съм казвал, че Бургас и бургазлии заслужават добър футбол. И не съм се отказал от амбицията и ангажимента си за това. Това, което не заслужава бургаската футболна общност, е да бъде компрометирана от порочни схеми като тези на Дражев и Порточанов. Тяхното присъствие във футбола е водено единствено от желанието за лична облага чрез съмнително брокерство, лъжи, фалшификации и шантажи.

- Вие сте бизнесмен – от какво печелите във футбола?

- Днес футболът изисква огромни средства. Разходите за издръжка нарастват многократно всяка изминала година, като според прогнозите, ще достигнат до десетки милиони евро. Това поставя сериозни предизвикателства пред управлението и финансирането на професионалния футбол, а също така повишава риска от фалити. Тъжният пример с ЦСКА е доказателство. Когато през 2005 г. заявих, че много скоро българските клубове няма да са в състояние да покрият изискванията на УЕФА и че са необходими общи усилия за въвеждане н международните стандарти, никой не ме чу. Малко по-късно „Нафтекс” беше първият български футболен клуб, който възприе като вътрешен правилник илюзиите, че международните правила няма да ги настигнат. Неясни икономически субекти нямат място във футбола, както нямат място и в останалите обществени сфери. Моята задача е да осигуря средствата за финансиране на ПСФК „Черноморец”. И тъй като не е приета практика да се осигурява пълния размер на бюджета, като се отделят пари от друг бизнес, най-работещият модел, установен и по света, е да се използват възможностите на спортната база. Чрез проекта за многофункционален комплекс „Черноморец Арина” ще се спечелят пари за развитието на клуба включително и на европейската сцена. Това също е дългосрочен проект, в чийто резултати съм убеден. В България всеки очаква бърз ефект с минимални усилия. Не съм привърженик на тази максима.

- Нека се върнем на новия комплекс, който ще изградите на мястото на стадион „Черноморец”. Бихте ли казали повече подробности за него?

- Това е най-мащабния инвестиционен проект в града и региона, който ще промени и модернизира облика на Бургас. Той е уникален като концепция, оценена и от водещи международни специалисти. Общият размер на инвестицията ще достигне 450 млн. евро, а изграждането му ще завърши през 2012 година.
Автор: Калин ГЕОРГИЕВ


Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
27 фев 2011: 18:03
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

20 юли 2008

Дражев не успя да си върне стадиона

www.sport1.bg

Намеренията на бившия президент на Черноморец Ивайло Дражев да си върне владението на спортния комплекс удариха на камък. След 6-часово чакане пред портала на спортното съоръжения Ивайло Дражев отложи спора за следващите дни, след като каза, че ще потърси съдействието на министъра на правосъдието Меглена Тачева за назначаването на служебен съдия-изпълнител.

Частни охранители и затворени врати на спортен комплекс Черноморец посрещнаха Ивайло Дражев в 10.00 ч. когато той дойде с помощния си персонал в очакване на въвод от съдия-изпълнителя Тодор Мавродиев. Дражев показа документи, че договорът му за концесия, сключен на 14 януари 2002 годин не е прекратяван и все още е в сила според определение на Върховния административен съд от 3 декември 2007 година.

"Община Бургас неколкократно са получили покани за предаване на владението на спортния комплекс, но всячески са осуетявали достъпа ми до него. Последният път те споделиха, че са го предали на 3-то лице, което обаче няма отношение в съдебния спор", жалваше се скандалният бизнесмен Дражев.

Според представителят на община Бургас Божидар Кънчев въпросното решение на ВАС не касае предаването на стадиона, тъй като договорът за концесия на Дражев бил прекратен 2 години по-рано и това било отразено от Върховния касационен съд. В патова ситуация изпадна и местната полиция, която по закон е длъжна в подобни ситуации да оказва съдействие на представителите на съда.

Мистериозно около 14.00 ч. съдия-изпълнителят Тодор Мавродиев се качи доброволно в джип и отправи в неизвестна посока. Половин час след него пристигна временният шеф на ОДП-Бургас Васил Едрев. Той настоя изрично да види съдия-изпълнителят и след като това не можа да стане спорът се отложи за следващите дни. Това принуди бившият шеф на бургазлии да се обърне към по-горните инстанции. Според Дражев върху съдия-изпълнителя Тодор Мавродиев е бил оказван сериозен натиск от няколко места.

ДРАЖЕВ ЧАКА ВЪВЕЖДАНЕ ВЪВ ВЛАДЕНИЕ НА СТАДИОНА

http://bourgasfootball.com

В присъствието на полиция и жандармерия съдия изпълнител Тодор Маврудиев подписа протокол за въвод във владение на Ивайло Дражев на стадион "Черноморец”. Представител на третата страна в случая - "Петрол Холдинг”, така и не се яви. Възраженията от страна на община Бургас като съсобственик на стадиона написа главният секретар Божидар Кънчев. Присъствалите на място униформени отказаха да подпишат протокола за въвод с мотива, че имат забрана от шефовете си. Тодор Маврудиев продължава и в момента да чака пред стадион "Черноморец" подпис от отговорните длъжностни лица от ОДП Бургас, за да изпълни по законов ред решение на петчленния състав на ВАС за въвеждане на концесионера във владение на стадиона. В момента ст. "Черноморец" е силно охраняван от частните охранителни фирми "Нафтекс Секюрити" и "Аркус", подстъпите към съоръжението са заключени.

21 юли 2008

За трети път частни бирници се опитват да погазят закона
Дражев не успя да заграби стадион
Полиция гони от "Черноморец" бившия футболен бос


paper.standartnews.comДражев (вляво) беснее след поредния си опит да нахлуе на стадиона

Ивайло Дражев отдавна си спечели славата на най-големия комбинатор в родния футбол. Фиаското на неговия ПФК Черноморец-Бургас (София) роди дори вицове. Триковете му като политик и бизнесмен също плачат за прокурор, но засега морският Остап Бендер се измъква сух.
Бившият общински съветник в момента е затънал до шия в дългове към десетки частни фирми. Той е натрупал внушителни борчове и към държавата. Само две от фирмите му "Черноморец" АД и ПФК "Черноморец" имат наказателни производства за неплатени данъци в размер на 140 000 лева. Другата му компания "Фина механика" пък е с над 500 000 лева задължения към държавния бюджет за невнесено ДДС. Последната афера, с която Дражев се опитва да изплува, е опитът му да сложи ръка на общинския стадион "Черноморец", за когото води съдебни дела. Като президент на бившия едноименен футболен клуб той взе на концесия комплекса за 35 г. Само три години след подписването на договора обаче общинският съвет анулира концесията заради неизпълнение на поетите ангажименти за инвестиции.
Дражев оспорва пред съда анулирането на концесията. Целта му е да си върне стадиона и да го преотстъпи на друг отбор срещу 5 милиона евро.


Бившият футболен бос Ивайло Дражев направи поредния си неуспешен опит да превземе бургаския стадион "Черноморец". Съучастник във вчерашния екшън стана местният съдия-изпълнител Тодор Мавродиев. С парафирания от него, макар и невалиден документ за въвод, Дражев тръгна да нахлува в спортния комплекс. Циркът започна в 9,30 ч сутринта, когато съдия-изпълнителят и Дражев пристигнаха пред игрището, съпровождани от шумна агитка от роднини. Опитът на скандалния комбинатор да заграби чужда собственост бе осуетен след светкавична намеса на полицията. Кордонът служители на реда спря напъните на Дражев и компания. В продължение на 7 часа "Черноморец" остана под полицейска блокада. През цялото време Дражев разиграваше десетки служители на МВР и общински чиновници с претенциите си. След като разбра, че поредната му ексцесия е обречена на провал, той напусна стадиона с обещанието, че пак ще се върне скоро. "Очакваме следващите му истерични кризи, вече претръпнахме", коментираха от кметството. Изстъпленията на Дражев и напъните му да превземе стадион "Черноморец" продължават четири години. От 2005 година, когато местният парламент анулира договора с Дражев за неплащане на концесионните такси, той тероризира местните власти и периодично създава работа на полицията. През април 2001 година с протекцията на тогавашния кмет Йоан Костадинов Дражев взе на концесия за 35 години спортната база. Само четири години по-късно общинският съвет прекрати договора, стриктно спазвайки изискванията на закона за анулиране на сделката. Въпреки че проблемът отдавна е решен юридически, Дражев не се отказва от амбицията си да възвърне владението си. Магистратите вече категорично се произнесоха, че това е невъзможно. Те недоумяват как е възможно съдия-изпълнител да подписва въвод във владение в разрез със закона. "Това, което днес съдия-изпълнител Мавродиев и Ивайло Дражев се опитаха да направят, е лишено от всякаква правна логика и е абсолютно незаконно. Принудителното изпълнение, което започнаха, но не довършиха, първо е насочено срещу общината, а тя не може да предаде обект, който не е общинска собственост. Както е известно, този стадион е апортиран от няколко години в ПСФК "Черноморец - Бургас" АД. По силата на закона общинско имущество, апортирано с капитал на търговско дружество, губи статута си на общинска собственост. Освен това няма годно изпълнително основание, защото съдия-изпълнителят се основава в действията си на решения на Върховния административен съд. Тези решения обаче нямат за последица връщането на стадиона, а само отменят стара заповед на бившия кмет Йоан Костадинов", заяви главният секретар на община Бургас Божидар Кънчев. Той припомни, че съдът се произнесе окончателно по казуса стадион "Черноморец". С решение на ВКС от април тази година договорът за концесия е прекратен.
Ралица Иванова

Писна ни от номерата му

paper.standartnews.com

Божидар Кънчев,
главен секретар на община Бургас


- Г-н Кънчев, как ще коментирате последните действия на Ивайло Дражев и опитите му да превземе стадиона?

- Ами бих ги коментирал точно като опит да се превземе чужда собственост. Просто нямам думи, не зная какво да кажа. Цял ден стоим пред стадиона, слушаме крясъци и ексцесии. Този човек, както виждате, непрекъснато ни създава работа.

- Какво точно се случи?

- В около 9,30 ч пристигна Дражев на стадиона със съдия-изпълнител и започнаха да ни размахват документ за принудително изпълнение - въвод във владение. Аз направих веднага възражение и представих всички доказателства и документи, с които разполагаме, и които доказват, че този въвод е незаконен.

- Защо е незаконен?

- Първо, не е спазен 14-дневният срок за доброволно изпълнение. Незаконен е по същество, тъй като няма правно основание, което да обоснове действията на съдебния изпълнител. На трето място изпълнението е насочено срещу общината. А тя не може да предаде обект, който не е общинска собственост. Знаете, че преди няколко години стадионът бе апортиран в активите на ПСФК "Черноморец-Бургас" АД. По силата на закона общинско имущество, което е внесено в капитала на търговско дружество, губи статута си на общинска собственост. Казано на най-прост език, този стадион е собственост не на общината, а на футболния клуб и не може ние да предаваме чужда собственост. Освен това община Бургас има решение на ВКС, според което договорът за концесия е прекратен.

- Как тогава си обяснявате агресията на Дражев и непрекъснатите му опити да влезе в стадиона?

- За десети път повтарям - съдът е казал последната си дума и за мен този казус е приключен. Това не е първият опит на Дражев да превзема стадиона. Само преди месец на същото основание и със същите документи друг съдия-изпълнител - Петър Бакалов, също му подписа документ за въвод. Тогава заведохме дело в административния съд, който обяви действията на съдия-изпълнителя за незаконосъобразни. След това последва втори такъв опит с друг съдебен изпълнител. Пак имахме дело в административния съд и тогава магистратите изпратиха копие от решението за нищожност на въвода до всички съдебни изпълнители. Това, че все още има хора, които продължават да предприемат подобни действия, вероятно се дължи на професионална некомпетентност.


Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
27 фев 2011: 18:15
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
15 август 2008

Невероятно: Спортен комплекс за 1,5 млрд. евро ще се строи в Бургас

От: Sgrada.com

Ултрамодерен стадион и огромен спортен комплекс ще построи собственикът на “Петрол холдинг” АД Митко Събев в Бургас. Съоражението ще бъде изградено на мястото на запустелият ст. “Черноморец” в кв. “Акациите” и ще се казва “Черноморец Арена”.

Грандиозния проект ще бъде разположен върху площ от над 100 дка и в него ще бъдат инвестирани 1,5 млрд. евро. Според инвестиционните планове, комплексът трябва да бъде завършен до края на 2012 г. Само изграждането на футболния стадион ще струва 500 млн. евро. Той ще е с 50 000 седящи места и огромни козирки.

В непосредствена близост ще бъдат изградени над 50 зали за различни спортове – от бокс и гимнастика до бридж и бадмингтон. Към комплекса са предвидени и 6 мултифункционални сгради с футуристична архитектура. Според плановете това ще са за търговски и бизнес центрове, а малка част е отделена за жилища.

Очаква се първата копка да бъде направена в началото на януари догодина, разкрива изп. директор на ПСФК Черноморец-Бургас Добромир Горбанов пише в. "Стандарт". В момента се водят преговори с немски, американски и швейцарски инвеститори за партньорство.

Материал за размисъл: По груби изчисления на Sgrada.com, в рамките на обявената инвестиция биха могли да бъдат построени над седем бизнес парка, подобни на този, в столичния квартал „Младост”. Общата инвестиция надхвърля повече от четири пъти инвестицията в олимпийския стадион „Птичето гнездо” за Олимпиадата в Китай. Спорен е също въпросът как, дори да предположим, че съоръжението бъде наистина построено, то ще възвърне въпросната инвестиция. Обещаваме да следим с интерес.

Инвеститорът е Federal Development (1300 Pennsylvania Ave NW, Washington, DC 20004):

$3B MXD Projects On Tap in Bulgaria
By Michelle Deakin

The first mixed-used development for the joint venture team is slated for Burgas, according to
Helminski. The company plans to raze an existing soccer stadium and replace it with a new
30,000-seat stadium. Surrounding it will be a complex of residential towers, office towers, and a
10,000-seat performing arts center for this resort town on the Black Sea.
The Burgas development is in the master-planning stage, says Helminski. Like many of Federal’s
projects, it is a waterfront development. Federal is also in the midst of waterfront projects in Lido,Italy; Baltimore; and Monterey, CA...

Оригиналният документ на PDF файл:

nps411.pdf

[ Редактирано 28 мар 2011: 21:12 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
27 фев 2011: 18:30
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

22 август 2008

Започва се! През януари в Бургас стартира строежът на най-модерния BG спортен комплекс

globusnews.net

В началото на януари следващата година ще започне строежът на най-модерния спортен комплекс в България - „Черноморец Арена", съобщи за GlobusNews изпълнителният директор на ПСФК „Черноморец Бургас" Добромир Горбанов. До края на 2008 г. се очаква да приключи неговото проектиране и да се

направи първата копка. Строежът ще бъде завършен след около 3 - 4 години. „Петрол Холдинг" предвижда за следващите 10 години около 3 милиарда лева инвестиции в целия проект, само за стадиона ще бъдат вложени около 500 млн. евро. Инвеститор е собственикът на "Петрол холдинг" АД и председател на съвета на директорите на ПСФК "Черноморец Бургас" Митко Събев, който участва равностойно с Община Бургас в това начинание.

За идейния проект на спортния комплекс GlobusNews разговаря с изпълнителния директор на ПСФК „Черноморец Бургас" Добромир Горбанов.- Господин Горбанов, бихте ли казал каква е идеята за изграждане на бъдещия комплекс?

- Предстои да бъде направен голям спортен комплекс. В основата стои следната идея. Отдавна в Европа и света, когато предстоят спортни събития, хората не ходят единствено заради тях в големите спортни комплекси. Те не отиват да гледат футболния двубой и да се приберат в къщи, а най-често се събират голяма група приятели или цели семейства, за да релаксират или да се забавляват заедно. Там има развлечения за всички. Докато мъжете наблюдават футболната среща жените могат да обикалят магазините, които се помещават в комплексите, а за децата има интересни спортни занимания или компютърни игри. В такива огромни комплекси има ресторанти, фен-шопове, молове, кафенета. Направи ми впечатление, че след спортни събития хората не си отиват непосредствено след футболната среща, а остават по ресторантите и се задържат в комплекса. В събота или неделя човек може да прекара чудесно по-голямата част от деня си на подобно място, заедно с приятели, семейство или фенове. В такива спортни комплекси няма възрастови ограничения. Мачовете са посещавани както от малки деца, така и от възрастни, всъщност има доста хора, които не се интересуват особено от футбол. Просто футболът е повод човек да разпусне и да се събере с приятели. Точно това искаме да принесем след няколко години на територията на Бургас и на България въобще.

- Какво точно ще включва спортният комплекс?

- На първо място - стадион, който ще побира между 30 000 и 50 000 места, още не е уточнена точната им бройка, проектът ще бъде уточнен до края на годината. Всички места ще бъдат покрити, за да се осигури максимален комфорт на присъстващите. В съседство ще има мултифункционална спортна зала. В нея ще се помещават различни спортове на закрито - баскетбол, мини-футбол, хандбал, волейбол. Залата ще събира средно между 3 000 и 10 000 места, в зависимост от големината на събитието. Местата са предвидени така, че да отпадат, за да се увеличи игрището, или обратното. В самия стадион под трибуните са проектирани между 50 и 60 зали за различни видове спорт, като се започне от тихите игри - бридж, шах, табла и се стигне до бадминтон, фитнес, гимнастика, бокс и други спортове. Стадионът така е проектиран, че ако изчислим всички спортни обекти, които функционират чисто като площ, те ще могат да се увеличат с 10 пъти в рамките на този комплекс.

- С какво ще се промени Бургас след изграждането на комплекса?

- Най-вероятно след завършване на проекта центърът на града естествено ще се измести в посока към стадиона. Ще се изградят модерни надлези и на практика хората ще имат една удобна пешеходна зона над уличното движение, по която ще се стига до центъра за 8 минути. В комплекса ще има двуетажен мол. Проектирани са 6 големи сгради, истински шедьоври на модерната архитектура. В някои от тях ще има етажи с луксозни частни апартаменти и прекрасна панорама към морето и града. В тези сгради е предвидено помещаването на големи административни обекти като БТК и електрокомпаниите, където хората ще могат на едно място да заплащат всичките си сметки, без да се налага да излизат от комплекса. В близост по проект ще се намира модерна автогара и авангардни цилиндрични постройки, в които ще се помещават административни обекти, апартаменти и надземни гаражи. Те се проектират по отделно, за да се спести време. Това се извършва от различни фирми изпълнителки, които предварително са съгласували действията си.

През комплекса ще минава много интересен канал (подобни има в Дубай), по който се предвижда да се движат атрактивни плавателни съоръжения. Големите пътни артерии, които ще бъдат изградени, ще позволяват бърз отстъп от стадиона, за да бъдат избегнати всякакви евентуални задръствания. Ще се обособи много добре уреден транспортен възел. Гребният канал, който ще бъде изграден, ще предостави прекрасни условия за спорт. Според мен след решаване на въпроса с базата, спортовете като цяло и по отделно ще си вдигнат доста нивото. Ше можем да кандидатстваме за различни събития, не само спортни, но и културни, които могат да се провеждат в този комплекс.

- Как смятате, че ще се избият тези инвестиции?

- Идеята не е да се избият за 5 или 10 години инвестираните пари, това е невъзможно. Но при едно добро планиране, може би за 20-30 години, ще се върнат вложените средства. Не това е най-важно за инвеститорите. Те искат да направят облика и живота на Бургас много по-приятен, да решат няколко инфраструктурни проблеми. За държавата е непосилно да подпомогне спорта, отпуснатите субсидии са твърде малки. Ако такива крупни инвеститори не се заемат с поддържане на спорта, няма кой да го направи. Целта е този пример да бъде последван и в други големи градове. Факт е, че държавата не може да отдели средства за реализиране на подобни мащабни проекти. Но има инвеститори, които могат да направят това.

- А какво ще кажете за наболялата тема Ивайло Дражев? Ще има ли още пречки от негова страна?

- По принцип няма да има пречки, доколкото разбирам от юридическия отдел. Засега няма нещо, което да стопира проекта. Най-малко не е в интерес на града.

КОМЕНТАР:

На мен ми е интересно друго.
Спортната база на Черноморец е приблизително това (в червено):
Което в проекта е следното:Забележете сега заграденото с червено на тази снимка:
Което се намира приблизително тук:
и включва и тези сгради:
А така!
Сега въпросът е:

Как така М.Събев се е сдобил с въпросния терен (той няма нищо общо с базата на Черноморец)?

Никой нищо не знае, никой нищо не е разбрал. На този терен, който е колкото целия комплекс на Черноморец (ако не и по-голям) ще се строи:

В близост по проект ще се намира модерна автогара и авангардни цилиндрични постройки, в които ще се помещават административни обекти, апартаменти и надземни гаражи. Те се проектират по отделно, за да се спести време. Това се извършва от различни фирми изпълнителки, които предварително са съгласували действията си.

През комплекса ще минава много интересен канал (подобни има в Дубай), по който се предвижда да се движат атрактивни плавателни съоръжения.


За въпросните "авангардни цилиндрични постройки" - опитайте се да преброите етажите на най-високата от тях. Трудно е (заради малкия мащаб), но са над 40 етажа. Много грубо ако смятаме, 40 етажа по 3 метра всеки етаж е 120 м сграда. Като вземем предвид и всичко друго, което е заявено, че ще се строи, наистина този проект е възможно да глътне доста пари.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
27 фев 2011: 18:39
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

23 август 2008

Януари правят първа копка на струващия 1.5 млрд "Черноморец - Арена"

Източник: в. "Стандарт"

Ултрамодерен стадион и огромен спортен комплекс вдига в Бургас собственикът на "Петрол холдинг" АД Митко Събев. Съоръжението чудо ще изникне на мястото на запустелия ст. "Черноморец" в кв. "Акациите". В момента няколко архитектурни бюра проектират плановете на бъдещия градеж. Очаква се първата копка да бъде направена в началото на януари догодина, разкри изп. директор на ПСФК Черноморец-Бургас Добромир Горбанов. Грандиозният проект, който носи името "Черноморец-Арена", ще бъде разположен върху площ от над 100 дка и ще коства на инвеститора около 1,5 млрд. евро. Според инвестиционните планове той трябва да бъде завършен до края на 2012 г. Само изграждането на футболния стадион ще струва 500 млн. евро. Той ще е с 50 000 седящи места и огромни козирки. В непосредствена близост ще бъдат изградени над 50 зали за различни спортове - от бокс и гимнастика до бридж и бадмингтон. Освен това към комплекса са предвидени и 6 мултифункционални сгради с футуристична архитектура. Те са предвидени за молове и бизнес центрове, а малка част е отделена за жилища. Водят се преговори с немски, американски и швейцарски инвеститори за партньорство.


15 май 2009

Краси Балъков представи проекта на бъдещето - "Черноморец Арена"

Източник: sport.burgas24.bg

Красимир Балъков представи спортният проект на бъдещето - "Черноморец Арена". Представянето се състоя в рамките на Петата световна среща на българските медии, на живописния морски бряг до „Гранд хотел Поморие" в присъствието на министри, шефове на медии, много журналисти и гости на срещата.
Пред голям екран архитектът на новия мегакомплекс Петко Йовчев говори за предимствата, които ще донесе на Бургас като цяло и на спорта в града, проектът който ще бъде осъществен в близките няколко години. Потенциалът, с който разполага Бургас, неговото географско положение и самото разположение на комплекса го правят изключително перспективен и високо обществено значим. В него се предвижда да бъдат изградени стадион с капацитет 30 000 седящи места, спортна зала за 3 500 души, офис сгради, жилищни сгради, киносалони, шопинг центрове, места за отдих, детски кътове и прекарване на свободното време.

Мениджърът на „Черноморец - Бургас" Красимир Балъков добави, че този комплекс събира в себе си най-добрите достижения на подобни вече изградени структури в развитите европейски страни, но като съвсем нова разработка, в доста случаи ги превъзхожда. Той се спря на започващият съвсем скоро строеж на тренировъчната база - кампус в близост до летище Сарафово, която ще приюти представителния отбор и още три елитни формации на „акулите", като сподели, че това ще бъде „Детето на големия проект „Черноморец арена", който предстои да се реализира в близките няколко години.

По този повод организаторът на Петата световна среща на българските медии и шеф на БТА Максим Минчев добави, че една от следващите прояви на форума, може да се състои именно в новия Кампус на „Черноморец".

20 май 2009

"Черноморец" предлага проекта си и на борсата

segabg.com

Новият спортен комплекс, който ще бъде изграден от "Черноморец", ще се продава и на фондовата борса в Ню Йорк. Това съобщиха шефовете на клуба на официалното представяне на проекта в грандхотел "Поморие". За целта ще бъде създадено акционерно дружество, като 35% от акциите му ще бъдат пуснати в свободна продажба.

Общата инвестиция в проекта ще е за над 500 млн. евро. Към участие в строежа засега имало интерес от инвестиционни фондове от Кувейт, Саудитска Арабия и ОАЕ, както и от руски компании. Водели се преговори и с Федералния резерв на САЩ, който е частна корпорация.

Проектът предвижда изграждане на стадион с 30 000 места, зала за 3500 зрители, офис сгради, киносалони, шопинг център и самостоятелна тренировъчна база.

[ Редактирано 27 фев 2011: 19:17 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
27 фев 2011: 19:32
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

4 януари 2010

Излъга ли Митко Събев бургазлии за стадион "Черноморец"

afera.bg

Три години след старта на великото зомбиране и реклами за старт на мега проекта "Черноморец Арина" на мястото на сегашния Градски стадион в Бургас положението си е все същото. Няма първа копка, най-голямата спортна база на Балканите с площ 140 декара се саморазрушава.

Незнайно защо преди около половин година бяха демонтирани пластмасовите седалки заедно с арматурата явно за да се имитира някаква строителна дейност. Припомняме, че освен футболната част, базата в квартал "Акациите" обединява още зали по лека атлетика, борба, бокс, щанги и баскетбол. Няма ли да излезе голяма измама реализацията на този, иначе прекрасен проект оценен на половин милиард лева и презентиран многократно на мултимедия.

Дружеството е смесено между ПСФК "Черноморец" Бургас и община Бургас с по 50 % участие.Футболният клуб с 25 милиона лева,а общината със същите пари във вид на апортна вноска-земя. Буди недоумение обаче следния факт. Спонсорираният от Митко Събев тим на "Черноморец" си самоизяжда собствения капитал, който в края на 2008 е намалял наполовина, а все още не се знаят финансовите показатели за края на 2009. Това никъде не се пише и казва официално, незнайно защо. Много специалисти и общественици са песимисти за бъдещето на дружеството и дали то няма да бъде обявено в несъстоятелност. Никой умишлено не шуми около този обезпокоителен факт,включително и бургаските общинари и в частност кметът Димитър Николов.

"В един момент може да стане така,че дружеството ще обяви финансов колапс и кредитора, разбирайте Петрол, ненадейно да се сдобие със земя от общинския дял, понеже общината няма да има свежи пари да плати, а и не бива. Единственото правилно е община Бургас да излезе от дружеството на секундата, защото в противен случай мирише на корупция. Не си ли спомняте какво стана с не по малко захаросания изкуствено проект за Колодрума и как фирмата Понс вдигна капитала на идентично смесено дружество с общината и какво стана впоследствие?" споделят странични наблюдатели и общественици запознати с делата на Митко Събев, който според мнозина с цел отклоняване на вниманието от същинското назначи прескъпия Красимир Балъков за главен мениджър и строи мангизлийска клубна база на "акулите" между Сарафово и Каблешково.

Обещаваме ви, че темата с по задълбочени анализи и подробности ще продължи да фигурира, защото става въпрос за 140 декара и спортен комплекс на супер апетитно място до морето, в който са израстнали поколения бургазлии и спортисти. И все пак да напомним на не паметливите, че бяха обещани модерен стадион с олимпийски размери, спортни зали, бизнес и жилищни сгради, подземен паркинг за 10 хиляди автомобила, което на пръв поглед звучи абсурдно, понеже и в настоящия си вид комплекса е равен с морското равнище.
Росен Петров

13 януари 2010

Измама за 25 милиона лева лъсна в проекта "Черноморец"

moreto.net/blitz.bg

Измама за 25 милиона лева лъсна в грандиозния проект на Черноморец (Бургас). Одит показа, че клубът е на минус 13 милиона лева. Далаверата е следната:

Според предаването "Да, Антимафия" на телевизия СКАТ: Община Бургас и "Петрол" правят АД с участие по 50%. Общината влиза с апортна вноска от 140 декара (стадион "Черноморец" в центъра на Бургас и прилежащите му територии) оценени на 25 милиона лева, "Петрол" влиза с 25 милиона лева.

Тези 25 милиона обаче АД-то връща на "Петрол" под формата на кредит. Тоест вземат ей така едни 140 декара с обещанието да построят на рухналия стадион "Черноморец" модерен спортен комплекс, пише "Варна спорт". Сега там всичко е в руйни.

От "Петрол" все още не коментират изнесените от СКАТ факти и 13-те милиона лева загуба на клуба.Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
27 фев 2011: 19:47
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

25 януари 2010

Митко Събев призова към обществена подкрепа за проекта "Черноморец Арена"

Източник: sport.burgas24.bg

На пресконференция днес председателят на Съвета на директорите на ПСФК „Черноморец-Бургас" Митко Събев призова към обществена подкрепа за проекта „Черноморец Арена", чиято реализация се бави заради сагата от съдебни дела, които не спира да завежда бившият концесионер на стадион „Черноморец" Ивайло Дражев. Подкрепата от обществото ще гарантира и инвеститорски интереси, стана ясно на пресконференцията. На нея беше даден достоен и аргументиран отговор на предаване по телевизия СКАТ, което тенденциозно се опита да внуши, че „Черноморец Арена" носи повече негативи на Бургас. Освен Митко Събев, пред медиите застанаха секретарят на общината Божидар Кънчев, проект-мениджърът на „Петрол холдинг" Георги Мицов и мениджърът на „Черноморец-Бургас" Красимир Балъков.

Мултифункционалният спортен комплекс „Черноморец Арена" е съвместен проект на общината и ПСФК „Черноморец-Бургас". Георги Мицов припомни как според проекта на площ от 400 хил. кв. м ще изникне уникално спортно съоръжение от най-висок клас „А" по нормите на ФИФА и УЕФА. Освен футбол е помислено и за почти всички други спортове с изграждането на многофункционална зала с 3 500 седящи места.
В комплекса, който ще играе ролята и на втори градски център, ще има спортно-развлекателни съоръжения, офисни и жилищни територии.

Секретарят на община Бургас Божидар Кънчев проследи хронологията на съдебните битки с Ивайло Дражев, изтъквайки че всяко нещо за този проект се оспорва в съда. Кънчев посочи, че на 27 ноември 2008 г. административният съд е потвърдил валидността на решението на общинския съвет за смяната на собствеността на стадион „Черноморец" от публична в частна и апортирането му в акционерното дружество, заело се с изграждането на „Черноморец Арена". Дражев обжалвал от името на клуб „Черно море" /Бс/, но последвал нов съдебен акт от 7 октомври 2009 г. в полза на акционерното дружество. Без да има какъвто и да е правен интерес, Дражев паралелно обжалвал и подробния устройствен план, но съдът отхвърлил и тази жалба с решение от 26 май 2009 г. Пак без ефект Дражев пуснал жалби и до Върховния касационен съд. В лабиринта на съдебните парадокси се стигнало дори до жалба от търговско дружество на майката на Дражев срещу...самия Дражев.

Макар че общината и „Черноморец - Бургас" печелят делата, сагата охладила първоначалния наплив на инвеститорски интереси. В началото поне 20 компании били готови да участват със средства в проекта, но сега вече не е така.

„Дражев и Порточанов са паразити, които искаха да са в спорта, за да са на върха. За разлика от тях, ние инвестираме.Не разбирам защо Дражев пренесе гнева си върху нас, след като „Черноморец" беше общински клуб, когато му отнеха стадиона. Когато Дражев беше концесионер, разговаряхме с него за проекта „Черноморец Арена" и му предложихме 13 млн. лв. за неговия дял, но той отказа. Давахме му и 60 хил. лв. да си плати вноските, за да не му отнемат стадиона. Днес вече не можем да му предложим нищо, защото вече не е концесионер", заяви Събев.

„Защо трябва някой да внушава нещо на бургазлии, когато сами следва да осъзнаят, че „Черноморец Арена" ще бъде от полза за Бургас. Градът го заслужава. Не живея в Бургас, но прекарвам една трета от седмицата тук заради футбола. Правим всичко в името на „Черноморец-Бургас". Да разберат хората, че отборът е на града. Малко ли правим? И колко още трябва да направим? Кога клубът е бил на 4-то място в „А" група? Вложихме 2 млн. лв. в стадион „Лазур", който няма да ни трябва при положение, че реализираме „Черноморец Арена". Правим ВИП-зали, ресторанти, сменяме терена...Какво още трябва да направи човек, за да достави удоволствие на хората от този град и да ги накара да се чувстват горди?", разпали се в нетипичен за него емоционален стил шефът на „Черноморец-Бургас". Събев порица и местния бизнес. В 4 000 писма до бургаски фирми било разяснено мястото им в проекта, но отговор дошъл от толкова малко, че точният им брой беше спестен за журналистите.

Митко Събев вижда изхода в търпението. Той пресметна, че след година и половина Дражев ще изчерпи всички възможности да води дела. Когато проектът получи зелена светлина, следва етап на проектиране, който ще трае година и половина и ще коства 10 млн. евро. Самото изграждане на „Черноморец Арена" ще продължи около 4 години. По груби изчисления в комплекса ще бъдат вложени 400 млн. евро. „Черноморец Арена" има и голяма социална значимост, защото ще отвори около 5 хил. нови работни места.

ДРАЖЕВ ОТВЪРНА: ЧАКАМ СЪБЕВ В СЪДА!
Никога не ми е предлагал 13 милиона лева за Черноморец, твърди ексцентрикът

blitz.bg

Бившият президент на Черноморец Ивайло Дражев не закъсня и бързо отвърна на удара, нанесен му по-рано от Митко Събев.

Цялото изявление на Ивайло Дражев:

Във връзка с изявление от днес (25.01.2010 г.) на лицето М. Събев, в което той на страниците на повечето медии се хвали, че е собственик на наследника на ФК "Черноморец" и, че е голям инвеститор и "богаташ" съм длъжен да поясня следното:

М. Събев не е предлагал никога да заплати 13 млн. лева, за да закупи ПФК "Черноморец" АД ведно с концесионния договор на спортния комплекс "Черноморец" през 2005 г. Това лице предложи да получи подарък - истинския клуб "Черноморец" заедно с концесионния ни договор за 35 години срещу един "хвърчащ" лист - Запис на заповед от "кухата" фирма "Нафтекс" АД. Отговорът ми бе много ясен, че аз подаръци не правя срещу хвърчащи листи без покритие.

Кой от двамата ни е паразит може да разберете като отидете и видите в какво сътояние е стадион "Черноморец", който аз оставих през 2005 г. в перфектен вид с 15 000 седалки, 6 игрища, зали, администрация, поливни системи, сондажи и т. н.

По въпроса дали аз съм паразит, със Събев ще се срещнем в съда, ако му държи. Лъжливият му "проект" се отлага не заради съдебни спорове между трети лица, а поради липсата му на финансови възможности. Действително има такъв паразит в града, който унищожи стадион "Черноморец" и открадна моя собственост, като открадна седалки и фундаменти и ги занесе на другия стадион в комплекс "Лазур" и се хвали с тях какъв инвеститор е.

М. Събев няма нищо общо с правоприемника на ФК "Черноморец", който със съдебно решение на БОС от месец май 2000 година е ПФК "Черноморец Бургас" АД и съгласно решение на общото събрание на учредителите на деветдесетгодишния клуб "Черноморец". Същото лице източва общинския дял, който му е подарен от бившата и сегашната власт, като само заварените активи са на стойност 150 млн. лева, а с допълнително подареното му право на строеж стойността възлиза на над 250 млн. лева. Тези пари в момента изчезват от джоба на бургаските граждани, а същевременно това представлява целия бюджет на Община Бургас за две години и същевременно градът е заринат от сняг, лед, далавери и корупция в продължение на пет години. Събев лъже половин България и цял Бургас с план 2007 за "Нафтекс" и план 2017 за "Вихър - Айтос" (новоизмислен ПСФК "Черноморец Бургас"), като се опитва да промива съзнанието и паметта на бургазлии, крадейки наименованието, марката, традициите, историята, школата, стадиона и тренировъчната база на истинския клуб "Черноморец", на който имам честта и болката да съм собственик.

През времето, което големият инвеститор лъже гражданите с компютърни цветни разпечатки и многомилионни заплати на стадиона на другия унищожен клуб ФК "Нефтохимик", беше ограбен и реконструирания от мен спортен комплекс "Черноморец", с пет допълнителни игрища, ремонтирани зали, съблекални, сензорни поливни системи, сондажи и нови 17 хиляди седящи места. Всичко това в момента е откраднато от това лице и е занесено на другия стадион в комплекс "Лазур".

Щетата за истинския клуб "Черноморец" е над 10 млн. лева, а откраднатото е закупено, внесено и създадено изцяло със средства на моите фирми и дружества, освен това е налице окончателно съдебно решение на ВАС, 5- членен състав - 8774/2007, с което е отменена криминална заповед на Община Бургас и същата е длъжна да възстанови владението на истинския ПФК "Черноморец". За да запази откраднатото самозванеца "богаташ", който се самоизтъква и като голям петролен търговец прибегна и до единствения възможен начин да купува корумпирани представители на органите на досъдебните производства, за да образуват срещу мен всевъзможни преписки и дела и да го пази половината МВР, някои прокурори, затваряйки си очите и пречейки на съдебно-изпълнителните действия.

Аз обаче няма да забравя, кой ми е откраднал школата, базата, името на клуба и последните петнадесет години във футбола и няма как да бъда притеснен от "крадеца, който вика - дръжте крадеца". Той може да очаква от мен само възмездие и реванш.

С пари не може да ме купи, а очевидно, че и в момента няма, което е известно от опитите му да обикаля банките за кредити.

С платени статии, реклами и билбордове и черпене на ветерани няма как да купиш паметта на бургазлии, че си унищожил двата истински клуба ПФК "Нефтохимик" и ПФК "Черноморец", а затова, че ми е откраднал здравето и петнадесет години от живота ще го преследвам с всички законови средства докато е жив.

Време е главният прокурор и министърът на вътрешните работи да отворят широко очи към кражбата в Бургас и най-вече на спортен комплекс "Черноморец", където концесионера е ограбен с над 10 млн. лева в имущество и подобрения.

През последните дни съм приложил и множество доказателства по мои дела, по които лицето Събев прави внушения и "произнася" предварителни присъди, като Ви оставям Вие да прецените дали е налице виновност или невинност.

Дали ще се занимавам с футбол или не, ще реша самият аз, а не този, който открадна името и марката "Черноморец" и унищожи двата бургаски клуба заедно със стадион "Черноморец". Препоръчвам му да не си изпуска много, много нервите с изявления като днешното, защото му предстоят тежки дни в бъдеще, в опитите му да открадне имуществото ми и това на всички бургазлии.

Интересно е бургаските медии да проучат колко милиона дължи Събев на фирма "Онтарио спорт", "Перфект груп" и много други подизпълнители, на които се обещава участие в лъжливия "проект".

Ще се радвам, ако се намери медия, която да покаже снимки и кадри от стадиона, който аз изградих и историята на истинския клуб, докато започнаха атаките срещу мен и като паралел да покажат днешното състояние на стадиона, което е причинено от Събев и местната власт - откраднатите и занесени на другия стадион седалки, постаменти в полза на изкуствения клуб, за който Фреди Бобич беше казал на своите сънародници "Тука е много хубаво, елате при нас".

Няма как да не е хубаво, като си откраднал 150 млн. лева от бургазлии и ги харчиш с "широки пръсти"!!!

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
27 фев 2011: 19:57
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

20 април 2010

Създават ново дружество, специално за строежа на комплекс "Черноморец"

Източник: sport.burgas24.bg

Заради икономическата криза строителството на новия Спортен комплекс „Черноморец" в Бургас се забави значително. Това създаде негативен отзвук сред местната общественост.
Поради тази причина кметът Димитър Николов предлага дейността на едноименния футболен клуб в спортен аспект да бъде разграничена от дейността по изграждане на спортния комплекс и управлението на имота. Това може да стане чрез учредяването на ново дружество, при отделяне на част от имуществото на старото „ПСФК Черноморец" АД, а именно Спортен комплекс „Черноморец". Новото дружество би се занимавало единствено с изграждане, управление и стопанисване на Спортен комплекс „Черноморец", а акционерите в него ще останат същите - Община Бургас и „Петрол Холдинг" АД, при равно участие в капитала - 50 на 50 %.

Предложението на кмета Николов ще се разглежда в местния парламент при предстоящото му заседание на 22 април. Ако то бъде прието, старото дружество няма да се преобразува автоматично, а на кмета ще бъде делегиран мандат да започне преговори в тази посока.

В случай, че другите акционери възприемат предложението, ще се изработи Устав на новото дружество, който ще бъде представен за одобрение в Общинския съвет. В Устава може да се дефинира предмета на дейност на новото дружество, като предложението на Общината ще бъде той да е свързан с изграждане на нов спортен комплекс, съгласно представения вече идеен проект. При всички случаи, последното решение ще бъде на Общинския съвет, който е органът, разпореждащ се с общинското имущество. Ако бъде учредено ново дружество, местният парламент ще трябва да упражни своите правомощия и да предложи кои да са представителите на Общината в управителния му съвет.

Припомняме, че през 2007 г., по време на предишния мандат на управление, Община Бургас внесе под формата на непарична вноска в капитала на дружество „ПСФК Черноморец" АД собствен недвижим имот „Спортен комплекс Черноморец".

Целта на извършената вноска бе на това място да бъде изграден нов спортен комплекс, състоящ се от стадион, многофункционална спортна зала, търговски комплекс, развлекателен център и аминистративни сгради.

До настоящия момент, независимо, че имотът е апортиран, Община Бургас прави необходимото настанените там спортни клубове да продължават да ползват базата на комплекса. През това време местната власт не стои със скръстени ръце. След трийсетина години прекъсване в Бургас за първи път бяха построени големи спортни обекти - вече функциониращата спортна зала „Никола Станчев" в „Меден рудник", спортен комплекс „Изгрев" и плувният комплекс в Морската градина, които съвсем скоро ще бъдат официално открити.

В дневния ред на предстоящата сесия е включена и точка, с която Община Бургас иска от „Лукойл Нефтохим Бургас" АД да й предостави управлението на спортната база „Нефтохимик", до стадион „Лазур".

С активната си политика за подобряване и увеличаване на спортната инфраструктура Община Бургас доказва, че ще бъде направено всичко в рамките на възможностите й, за осигуряването на добра материална база и условия за развитие на всички видове спорт.


22 април 2010

Одобриха специално дружество да се занимава със строежа на ст. "Черноморец"

Източник: Агенция "Фокус"

Общинският съвет одобри с 33 гласа „за" предложението на кмета Димитър Николов за преобразуване на „ПСФК Черноморец - Бургас" АД. Предстои да бъде свикано общо събрание на акционерите за преобразуване на дружеството чрез отделяне на част от имуществото.

Предлага се отделяне на Спортен комплекс „Черноморец" и преминаването му към новоучредено дружество с предмет на дейност изграждане, управление и стопанисване на Спортен комплекс „Черноморец". Предвижда се в новото дружество акционерите „Петрол холдинг" и Община Бургас за бъдат с равно участие в капитала. В разговорите, които предстоят, Общината ще бъде представлявана от Костантин Луков.

Преди това съветът даде съгласие Община Бургас да поиска и приеме за управление Спортна база до стадион "Лазур", собственост на „Лукойл Нефтохим Бургас".

ПП. Впоследствие от Петрол Холдинг отхвърлиха този вариант и към този момент (февруари 2011) няма промяна - т.е отборът (заедно с пасивите му) не е отделен от проекта за стадиона.Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
27 фев 2011: 20:08
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

2 юли 2010

Борба между Денис Ершов и Митко Събев за "Петрол"

dnevnik.bg

Огромен скандал се развихря в една от най-големите български компании - дистрибутори на горива "Петрол" АД. Денис Ершов, член на надзорния съвет и акционер с 47.5% във фирмата майка "Петрол холдинг", обвинява в престъпления и документна измама Митко Събев, шеф на надзорния съвет на компанията. Това съобщават в днешните си броеве вестниците Труд и 24 часа.

Денис Ершов е подал жалба срещу своя съдружник до Върховна касационна прокуратура. Според него съдружникът му иска да го ограби и дори да посегне на живота му. Ершов твърди, че Събев го е представлявал незаконно на заседание на надзорния съвет в края на май, което е било и с променен дневен ред. "Зная за жалбата, заведена срещу мен от Денис Ершов, но не му се сърдя за това", заявява пред "Труд" Митко Събев и посочва, че според него Ершов се нуждае от лечение.

От жалбата и изказванията на двамата съдружници не става ясно какъв е по-конкретния повод и за някакъв по-дълбок финансов интерес между двамата, освен твърдението на Ершов, че Събев е присвоил 170 млн. лв. оборотни средства. Със сигурност обаче около "Петрол" се случиха някои доста интересни сделки през последните две години, а освен това такива предстоят.

През април 2008 г. дистрибуторът на горива продаде на конкурента си "Лукойл" 75 бензиностанции и петролна база "Илиянци" за близо половин милиард лева. Това увеличи печалбата на компанията за 2008 г. до 208 млн. лв., половината, от които след това бяха предложени за дивидент. Раздаването му обаче беше отложено по решение на Ершов и Събев.

Освен това в края на миналата година Общото събрание на акционерите на "Петрол" реши да прехвърли в новоучреденото дружество "Елит Петрол" 196 бензиностанции и прилежащите земи. Новото дружество ще се търгува на борсата. В балансовия отчет активите на дистрибутора, предмет на прехвърлянето, са оценени на около 200 млн. лв. Операцията по прехвърлянето на бензиностанциите е и част от пректопродажбата им. По информация на "Капитал"от миналата година холдингът търси купувач за близо 200 от най-атрактивните си бензиностанции.

Към края на миналата година "Петрол" има консолидирани приходи за 1.08 млрд. лв. и загуба от почти 16 млн. лв. Реално дружеството се контролира почти на 100% от Ершов и Събев - 54% от нея са на "Петрол холдинг", а около 42% на "Нафтекс Петрол", което пък е собственост на самия "Петрол". Останалата малка част от капитала се търгува на борсата. Днес акциите на дружеството губят 13.5% до средна цена от 2.553 лв. за брой. Пазарната капитализация на дружеството е 322 млн. лв., като за последната година тя се е понижила с 57%.

Литовецът Денис Ершов беше един от петимата чужди граждани, на които бе отнето правото да пребивават в България за срок от 10 години през август 2000 г. Това стана със заповед на директора на Национална служба "Сигурност" ген. Атанас Атанасов, а мотивът беше, че с действията си заплашват националната сигурност на страната. Със същата заповед беше отнето правото на пребиваване на Майкъл Чорни, Владимир Горшенин, Равил Хайрулин и Дмитрий Ширков. През 2004 г. обаче Ершов обжалва и заповедта беше отменена.

9 ноември 2010

Започва строежът на най-модерния стадион в България

Източник: sport.burgas24.bg

Дълго след обявяването на проекта за нов стадион "Черноморец", все пак строежът може да започне в скоро време. Това е съобщил лично президентът на клуба Митко Събев, потвърдиха от клуба за Burgas24.bg. Проектът "Черноморец - Арена", който включва построяването на нов 30 000 стадион с 100% покрити места и изпълняващ всички изисквания на ФИФА и УЕФА, няколко бизнес сгради, хотели, зали за спорт, кино, паркинги и други се очакваше да започне още преди няколко години. Поради различни причини обаче той се проточи дълго във времето. На Митко Събев му предстоят срещи с ръководството на Аякс за вземане на идеи, както и строителите на 4 стадиона в Бразилия, които ще приемат мачове от следващото световно първенство. Очакванията на Събев са строителните дейности да стартират през 2011 година.

В-к 24 часа

Строежът на спортния мегакомплекс "Черноморец Арена" тръгва в най-скоро време, увери председателят на съвета на директорите на клуба Митко Събев. От 1 месец имало раздвижване по проекта, който бе огласен преди 3 години, но по различни причини бе в застой.
От Черноморец (Бургас) предстои да изучават модела на холандския гранд Аякс. На 16 и 17 ноември делегация на "акулите" начело със Събев ще е на работно посещение в Амстердам. Там бургаската група ще има срещи за усвояване на опита, който имат в Аякс при построяването на техния спортен комплекс "Амстердам Арена". Той е с капацитет 51 600 седящи места.

До края на годината предстои гостуване на Събев и компания и в Бразилия. То е по покана на местни инвеститори и изпълнители, които са спечелили проекти за строеж на 4 стадиона за световното първенство през 2014 година. Бразилците ще бъдат полезни предимно със своето ноу-хау.

Според Събев дълго продължилото протакане на издигането на "Черноморец Арена" по различни причини е към своя край. Проектът беше показан официално на церемония преди 3 години и възбуди духовете в Бургас със своя размах. За изпълнението му тогава бе огласена сума от около 1 милиард лева. "Има голямо развитие по въпроса с нашия проект. Очаквам през новата 2011 година да стартираме, но първо трябва да изпипаме прецизно всички детайли. Изобщо не съжалявам, че досега не стана, защото кризата можеше да ни удари с пълна сила и да не успеем да завършим замисленото. А то е нещо уникално и ще остане за Бургас като място, с което градът ще се гордее", заяви Митко Събев.

"Черноморец Арена" ще се строи на мястото на сегашния стадион в бургаския квартал Акациите, който ще бъде бутнат до основи. Теренът е собственост на общината, която го апортира във футболния клуб през 2007 година. В него разпределението на акциите с "Петрол Холдинг" е поравно - 50 на 50 процента. Наскоро общинското ръководство в Бургас отдели спортния комплекс в самостоятелно дружество, за да не е зависимо от ПСФК"Черноморец-Бургас" при финансирането на отбора.

Спортното съоръжение "Черноморец Арена" ще разполага с 30 000 седящи места, всичките под козирка, и ще отговаря на изискванията на ФИФА и УЕФА за международни мачове. Ще има зали за различни видове спорт, административна и хотелска част, кино, огромен паркинг, а инфраструктурата ще бъде построена по европейски образец.

24 ноември 2010

Изхвърлиха Митко Събев от Петрол

econ.bg

Агенцията по вписванията със свое решение от 19 ноември е променила Съвета на директорите на "Петрол Холдинг" АД. Освободени са били Митко Събев, Орлин Тодоров и Стоян Кръстев, а на тяхно място са били назначени Иван Шестак, Йосиф Арутюнян и Иван Кутевски. Последният е бил назначен и за изпълнителен директор на компанията.

Днес е възможно да се заобикаля законът, след като в Агенцията по вписванията всеки може да впише какъвто си иска борд на компания, без да се взема под внимание волята на акционерите. Това каза на пресконференция днес Митко Събев.

От думите му стана ясно, че сметките на компанията са блокирани, заради споровете. Той добави, че от вътрешнофирмен проблемът в се е превърнал в проблем между фирмата и държавата, защото Агенцията по вписванията е подменила борда на директорите, без да има основания за това, предаде БТА.

Проведено през юни 2010 г. акционерно събрание се оспорва от Събев, защото по думите му останалите акционери не са имали временни удостоверения за собствеността си в компанията. Взетите решения за смяна в ръководството на холдинга при това положение не са меродавни и се водят съдебни спорове, по време на които не трябва да бъде извършено вписване на нов борд на компанията, стана ясно от думите на бизнесмена.

Няма съдебен акт, който да е окончателен, трябва да се изчака последна инстанция и едва тогава да се направят вписвания в Агенцията по вписвания, каза Събев. Toй допълни, че изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова или е некомпетентна, или изпълнява чужди интереси.

Настоявам тя да си подаде оставката, а Министерствотона правосъдието да извърши проверка, заяви Събев. От думите му стана ясно, че има 18 компании, които са готови да рефинансират "Петрол" по облигационния заем на компанията.

Припомняме ви, че скандалът в "Петрол" избухна в началото на месец юли. Тогава Денис Ершов - член на надзорния съвет и акционер с 47,5% във фирмата майка "Петрол холдинг", обвини в престъпления и документна измама Митко Събев, шеф на надзорния съвет на компанията.

Бизнесменът, който беше изгонен от страната по време на правителството на Иван Костов и върнат в края на 2004 година, твърдеше, че Събев го е представлявал незаконно на заседание на надзорния съвет, състояло се от 9,00 ч на 27 май 2010 г. Само 15 минути преди това Ершов пред 4-ма свидетели е оттеглил пълномощните, с които Събев има право да го представлява на събранията на ръководството.

Впоследствие стана ясно, че Събев, заедно с Орлин Тодоров и Стоян Кръстев са освободени и на тяхно място са назначени Орлин Тодоров и Стоян Кръстев - решение, което впоследствие е било вписано и в Агенцията по вписанията.

[ Редактирано 27 фев 2011: 20:16 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
27 фев 2011: 20:38
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Междувременно покрай споровете между Събев и Ершов, Събев уволни Балъков и сви драстично бюджета на клуба

От at-visual.com изкараха нова картинка на проекта:

20 декември 2010

Международен конкурс за главен проектант на мегакомплекс в Бургас
„Черноморец Арена“ ще отговаря на стандартите на ФИФА и УЕФА


stroitelstvoimoti.com

Проектът за обемно градоустройствено решение на бъдещия мегакомплекс „Черноморец Арена“ в Бургас бе докладван преди броени дни от водещия проектант арх. Петко Йовчев и екипа му. След задълбочено обсъждане той е официално приет от Съвета на директорите на ПСФК „Черноморец - Бургас“ АД. Разработката е достатъчно подробна и обстоятелствена, за да даде ясна основа за бъдещото работно проектиране. Това заяви за в. „Строителство имоти“ Георги Мицов, проект мениджър на съакционера в „Черноморец - Бургас“ „Петрол холдинг“ АД. По думите му предстои международен конкурс за избор на главен проектант на съоръжението.

Вече е наета сериозна международна консултантска компания, която изчиства последните въпросителни относно някои аспекти на бъдещия проект, начините за финансиране и структурата на капитала на проектната компания. По мнение на консултантите разработката е сериозна и мащабна и към нея определено има инвеститорски интерес предвид пазарния й потенциал и финансовите възможности, които дава.

Предвидено е бъдещият комплекс да включва уникална за мащабите на страната арена - футболен стадион, точно отговарящ на техническите норми на ФИФА и УЕФА за първа категория с 32 000 закрити от лежерна козирка седящи места. Още на етап обемно градоустройствено решение обаче проектантският екип е показал възможност за бъдещо развитие на съоръжението до 45 000 седящи места в зависимост от обществената необходимост и интересите на инвеститора. Под чашата на стадиона са планирани възможности за реализация на различни многофункционални спортни зали и съоръжения, изцяло покриващи обществените потребности на Бургас. В комплекса ще бъде реализирана и многофункционална зала с 4000 седящи места на трибуните и с възможност за развитие до 9000 места при концерти и други прояви. Обществените функции на бъдещото съоръжение ще се увеличат и от предвидената търговска и развлекателна част с площ 60 000 кв. м. Проектът включва също висококатегориен хотелски комплекс, менажиран от известна международна верига, офис сгради и жилищна част, както и множество обекти с допълващо предназначение, като например детски градини, офиси и представителства на комуналните компании. Съоръжението обема в себе си 2500 паркоместа и съпътстваща инфра- и суперструктура, позволяваща нормалното му функциониране. Общата РЗП на обекта ще е от порядъка на 490 000 кв. м. Избраната структура категорично позволява прилагането на етапност на инвестиционния процес, като реализацията ще започне от спортната арена.

Георги Мицов, проект мениджър на „Петрол холдинг“:
„Ще приложим съвременни строителни технологии“


- Г-н Мицов, стартът на проекта се отлагаше дълго. Какви бяха причините?

- За забавянето на този уникален за мащабите на страната ни проект имаше една-единствена причина: бившият концесионер на имота г-н Ивайло Дражев, воден от неизвестни за нас и обществеността подбуди, обжалваше без правно основание приетия от администрацията ПУП за територията на бъдещото съоръжение. Нищожността на жалбите му бе последователно потвърдена от Административния съд в Бургас, както и от ВАС. Сами разбирате, че подобен мащабен от финансова и строителна гледна точка проект не би могъл да стартира при положение, че са били налице съдебни спорове, дори и косвено засягащи проектния терен.

Към момента всички въпросителни от правна гледна точка вече са решени. Започна отговорната работа по реализацията на идеята, важна стъпка от която бе приемането на обемно градоустройствено решение.

- Кога се очаква да стартира строителството на обекта?

- Реализацията ще започне след одобряване и приемане от инвеститорите и оторизираните власти на работния проект за бъдещия комплекс. Според приетия времеви график от нас като инвеститори и от международната компания консултант това ще се случи в рамките на 15 месеца след старта на работното проектиране. На дневен ред е обявяването на международен конкурс за избор на главен проектант на бъдещият комплекс, така че предстоят още много добри новини.

- Бяхте на посещение в Амстердам, за да проучите холандския опит при изграждането на подобен тип съоръжения. Какво научихте?

- По време на предпроектните проучвания посетихме повечето съвременни европейски комплекси от подобен тип. „Амстердам Арена“ бе едно от тези съоръжения. Най-общо казано, то окончателно доказа на практика жизнеспособността и функционалността на нашата идея - за изграждане на един съвременен градски център, даващ възможност за провеждане на разнообразни спортни и обществени прояви, осмислящ емоциите и необходимостите на хилядите си различни ползватели от спорт, развлечения, рекреация, офис площи и жилищни пространства. Комплекс, за чието създаване са използвани най-съвременните инженерно-технически, строителни и информационни технологии, които неминуемо ще бъдат приложени и при разработката на нашия проект.

25 януари 2011

Събев води инвеститори от Бразилия

24chasa.bg

Инвеститори от Бразилия пристигнаха в Бургас вчера.

Делегацията от мастити предприемачи се води от почетния консул на България в страната на кафето Жоао Вас. Бразилските бизнесмени са в Бургас по покана на председателя на съвета на директорите на ПСФК"Черноморец" Митко Събев.

Вчера сънародниците на футболния крал Пеле са огледали спортния комплекс "Лазур". Провели са и протоколни срещи с кмета Димитър Николов и областния управител Константин Гребенаров.

Визитата на гостите ще продължи и днес с оглед на стадион "Черноморец" в кв. Акациите и на кампуса край летището в Сарафово. Именно привличането на бразилците като генерални инвеститори за грандиозния проект "Черноморец арена" е причината за посещението им у нас.

По предварителни разчети отпреди 3 години спортният комплекс ще глътне около 1 млрд. лева.

БРАЗИЛСКИ ИНВЕСТИТОРИ С ИНТЕРЕС КЪМ “ЧЕРНОМОРЕЦ АРЕНА”

bszone.info

В Бургас вървят преговори за евентуални инвестиции от Бразилия за изграждането на мегапроекта “Черноморец Арена”. Лично почетният консул на България в Бразилия Жоао Жилберто Ваз доведе в Бургас делегация от бразилски инвеститори. Част от тях са ангажирани със строителството на четири стадиона в Бразилия за световното първенство по футбол, което ще се проведе в Бразилия през 2014 г. На преговорите присъстваха шефът на “Петрол Холдинг” Митко Събев, областният управител Константин Гребенаров и кметът на Бургас Димитър Николов. Очаква се през новата 2011 година да стартира изграждането на спортното съоръжение, като инвестицията е за около 1 милиард лева. “Черноморец Арена” ще се строи на мястото на сегашния стадион в бургаския квартал “Акациите”. Община Бургас участва с апортна вноска с терена във футболния клуб. В него разпределението на акциите с “Петрол Холдинг” е поравно - 50 на 50 процента. Спортното съоръжение “Черноморец Арена” ще разполага с 30 000 седящи места, всичките под козирка, и ще отговаря на изискванията на ФИФА и УЕФА за международни мачове. Ще има още спортна зала за 3 500 души, офис сгради, жилищни сгради, киносалони, шопинг центрове, места за отдих, детски кътове и прекарване на свободното време.

24 февруари 2011

Бразилци инвестират в „Черноморец Арина”?

besove.com

През 2008-а китайски бизнесмени били готови да вложат 300 милиона евро, но кризата и местен политик ги разубедили.

Преговори с бразилски инвеститори за проекта "Черноморец-Арина" води бизнесменът Митко Събев. Само преди две седмици той разведе трима бизнесмени на стадион "Лазур" и им показа спортен комплекс "Черноморец". Какъв ще е крайният резултат обаче все още е рано да се каже.
През 2008-а година проектът заинтересувал и китайски бизнесмени, готови да осигурят 300 милиона евро. Босът на Черноморец Митко Събев дори пътувал до Пекин специално по този повод и водил преговори около седмица.Той е презентирал "Черноморец-Арина" и възможностите, които той дава. Китайците се съгласили да инвестират и дори имали визита в Бургас през май 2008-а. Според договорената схема е трябвало да бъде създадено ново дружество, в което акционери да бъдат поравно Община Бургас,”Петрол Холдинг” и китайският консорциум. По договор, след като бъде реализиран проектът, управлението и печалбите в продължение на 12 години трябвало да бъдат изцяло за китайските инвеститори. На територията на сегашния комплекс „Черноморец” трябвало да бъдат изградени нов стадион, нова спортна зала, огромен търговски център, петзвезден хотел, административен център, подземен паркинг и три жилищни сгради с РЗП 15 хил. кв. метра. Планирало се е и построяването на подземен паркинг за 6 хиляди места.Намесата на местен политик обаче се е оказала фатална за реализацията на проекта. Не е ясно обаче по какъв точно начин е въздействал той на кандидат-инвеститорите. Избухването на световната икономическа криза през август 2008-а допълнитлено разколебало китайците, които в крайна сметка стопирали реализацията.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
Отиди на страница       >>