Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Места в и край Бургас

<< Назад | Напред >>

Нос Лахна

Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
noemis
09 мар 2011: 06:15
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
18 юни 2009

Лахна е малко познат нос в бургаския залив, който се намира между кв. Сарафово и Поморие.

До него може да се стигне както с колело, така и с кола. С колело от Бургас се отива за около час, час и половина през Морската, солниците, по крайбрежната алея до кв. Сарафово и оттам по черен път до носа.

Целият район е зона на активно свлачище и поради тази причина не е атрактивна за застрояване. Брегът под Лахна е трудно достъпен и доколкото на мен ми е известно има само едно сравнително удобно място за слизане до него (с червено кръгче на картата).

Пътечката до заливчето под носа (ако изобщо може да се нарече пътека) се забелязва най-добре рано напролет, докато лятото след като избуи тревата, ако не познавате мястото е почти невъзможно да бъде открита.

Гледката отгоре.

Бургас изглежда сякаш е на две крачки от тук.

Мястото е уединено и затова любимо за голям брой птици.

Дори когато морето е спокойно, трупаните с годините пластове пръст от постоянно пропадащия бряг правят водата да изглежда кафеникава на цвят. При бурно и ветровито време утайките се надигат и водата на 100-200 метра от брега става кална и мътна.

Заливчето с плажa.

Местен обитател.

Оттук ако тръгнете в посока Бургас, ще се натъкнете на поредица от малки скрити заливчета, които на моменти могат да създадат илюзията, че се намирате на километри от цивилизацията.

А градът е толкова близо.

Тази скала към днешна дата вече я няма - миналата есен от нея беше останало съвсем малко парче.

В обратна посока може да се види началото на Поморие.

Изобщо това е най-дивият и бързо променящ се бряг в непосредствена близост до Бургас. Това усещане се подсилва и от изоставените лозови масиви горе над брега.
Все пак мястото си има своя уникален и неповторим чар, който си струва усилието да бъде видян.

ПП. Снимките са 1024х768 dpi

[ Редактирано 09 мар 2011: 08:17 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
29 юни 2011: 22:27
noemis

29 юни 2011

Една година по-късно.

Свлачището си е взело своето и брегът е пропаднал още няколко метра надолу.
Пътеката от преди една година е изчезнала и се наложи да слизаме от друго място. Отгоре всичко е подивяло още повече. Пътят почти не се вижда и е пълно с кърлежи, много кърлежи - налагаше се буквално на всеки 20 метра да спираме и да ги махаме от краката си. Диво та дрънка. Почти не е за вярване, че сме само на километър от края на града.

Все пак мисля, че определено си струваше мъките.
Ето защо.

Част I

Най-отгоре
noemis
29 юни 2011: 22:32
noemis

29 юни 2011

Част II

1600х1200

Най-отгоре
noemis
29 юни 2011: 22:34
noemis

29 юни 2011

Част III

Най-отгоре
nasomatrix
30 юни 2011: 03:47

Регистриран потребител #207
Регистриран: 07 юни 2011: 17:01

съобщения: 189
Страхотно място и снимки. Май месец ходихме с колела до Поморие и минахме от там. Наистина беше бъкано с кърлежи, чак се паникьосах. Долу не се престраших да сляза, защото свлачището изглеждаше много зловещо, беше на метри от пътя, който минава по ръба горе и сякаш щях да пропадна с вълните. Но наистина е много красиво, особено отгворе май месец водата изглеждаше синьо-бяла от скалите и пръстта, чак ме беше яд, че нямах апарат. За първи път виждам толкова искрящо бяла вода. :)))
Най-отгоре
mobile
30 юни 2011: 19:55
Регистриран потребител #197
Регистриран: 27 май 2011: 15:23

съобщения: 153
Красота! Не съм знаел, че наблизо има такова девствено място.
Най-отгоре
chocolate7
23 яну 2014: 10:24
Регистриран потребител #1727
Регистриран: 23 яну 2014: 10:21

съобщения: 1
Целият район е зона на активно свлачище и поради тази причина не е атрактивна за застрояване. Брегът под Лахна е трудно достъпен и доколкото на мен ми е известно има само едно сравнително удобно място за слизане до него (с червено кръгче на картата).

ccnacertification ccna
my-braindumps my brain dumps
Най-отгоре