Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Всичко за Бургас
 
<< Назад | Напред >>

Здравеопазване

Отиди на страница       >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
ji
30 окт 2008: 21:26


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888

Семир Абумелих: Здравната каса лишава пациентите от модерно здравеопазване

"Новата Наредба за акредитация на лечебните заведения ще доведе новопостроените болници до фалит, а самите пациенти ще бъдат лишени от безплатно качествено здравеопазване". За това алармира собственикът на медицински център "Света София" в Бургас и инвеститор на нова болница в бургаското село Ветрен Семир Абумелих.

Става въпрос за Наредба №18 за критериите, показателите и методиката за акредитация на лечебните заведения, чиито последни изменения са обнародвани на 2 септември т.г. в Държавен вестник.

Според поправките в Наредбата новопостроените болници ще могат да сключват договори със Здравната каса "не по-рано от 12 месеца и не по-късно от 18 месеца след издаване на разрешение и започване на лечебна дейност".

"Това на практика означава, че новите най-модерни здравни заведения нямат право да работят със Здравната каса, което е невероятна гавра! Първата година трябва да работиш без пари и ако не фалираш, едва тогава да сключиш договор с касата", коментира наредбата Абумелих.

Инвеститорът допълни, че не може да си обясни как монополистът НЗОК - единствената институция в България, която разпределя парите от здравните осигуровки, ще решава избирателно с кое здравно заведение да сключи договор и с кое – не.

"Тази наредба лишава пациентите от правото на избор и цели да се спрат инвестициите в здравеопазването. Тези, които строим нови болници, сме обречени да фалираме, защото сме взели кредити. Какво трябваше да направим - хотели и дискотеки ли да строим?", коментира още Семир Абумелих.

В момента по негови данни в страната се строят около 10-15 болници и всички те няма да могат да работят със Здравната каса. Сред засегнатите ще бъде и Община Бургас, която планира изграждане на многопрофилна болница в комплекс "Меден Рудник". Според Абумелих над 80 % от пациентите в болниците минават през Здравната каса.

Инвеститорът предизвика на публичен дебат директорката на НЗОК Румяна Тодорова да обясни какви мотиви стоят зад приемането на наредбата и смята, че всички инвеститори в здравеопазването, лекарски съюзи и сдружения на пациентите трябва да предприемат общи мерки срещу абсурдната наредба.

dnevnik.bg

[ Редактирано 19 ное 2008: 12:09 ]
Най-отгоре
noemis
19 ное 2008: 12:10
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Още по темата:

Държавата лиши хиляди бургазлии от качествено лечение. Здравната каса няма да подписва договори с нови болници

Под лупа

Хиляди бургазлии ще бъдат лишени в близките години от качествено, добро и безплатно здравеопазване. С промяна в наредбата за акредитация на лечебните заведения, приета тихомълком в началото на септември, се спира достъпът на пациенти до новопостроени частни медицински и стоматологични центрове, клиники и диспансери.
Промяната предвижда акредитацията на нови болници да се извършва не по-рано от 12 месеца след започването на лечебната дейност. Акредитацията е задължителна за подписване на договор със здравната каса. А 90% от всички пациенти минават през болниците именно чрез касата – нали затова си плащат здравните осигуровки и имат право сами да избират къде и при кого да се лекуват.
На практика обаче се оказва, че нямаме избор. Защото всички нови болници, които бургазлии така нетърпеливо очакват, просто няма да могат да ги приемат. По-точно ще могат, но само ако си платят от джоба, което е гавра от страна на държавата и с правата на пациентите, и с инвеститорите. И хората отново ще трябва да пълнят коридорите на опосканата държавна болница, да търпят лошо отношение и да чакат с месеци за апарати, които все не заработват...

„Нима трябва хората да си продават имотите, за да могат да си платят лечението? Как може здравната каса да се разпорежда с парите им, нали те са техни, а не на шефовете на касата. Това какво означава – да не се инвестира в здравеопазване ли”, недоумява собственикът на частния медицински център „Света София” Семир Абумелих, който вече се сблъска с промените в наредбата. Той строи модерна болница в село Ветрен, изцяло по австрийски модел. По проект здравното заведение ще има 110 легла, модерна апаратура и седем отделения, най-голямо от които ще е гинекологичното. Идеята на Абумелих била бургазлийки да спрат да ходят да раждат в Сливен и Варна, отвратени от условията в бургаската болница.
Сега обаче идеята е пред провал, защото болницата първо ще трябва да работи повече от година на частно, докато не минат всички процедури. А това е непосилно за никое здравно заведение, тъй като няма достатъчно богати хора, които да си позволят да плащат хиляди левове за раждания и операции. А и не са длъжни да го правят, при условие, че са здравно­осигурени.
От промените в наредбата е потърпевша и частната болница „Лайф Хоспитал”, която също строи ново гинекологично отделение с ВиП-условия.

„Наредбата за акредитациите на болниците е дискриминационна и противоречи на принципите на европейското здравеопазване”, казва д-р Спасимир Иванов, собственик на многопрофилната болница „Лайф Хоспитал”. Той допълва, че изначално е нарушено правото на избор на пациента и монополът на здравната каса е вреден.
Сред засегнатите ще бъде и община Бургас, която планира изграждане на многопрофилна болница в комплекс “Меден рудник” и нова кардиологична клиника в центъра на града. Бургазлии няма да могат да се възползват и от услугите на новата болница на проф. Александър Чирков, която той строи на мястото на къмпинг „Европа” край Поморие, защото и тя ще бъде засегната от рестриктивната мярка. Черноморската болница за активно лечение ще съперничи по лукс и обслужване на столичната „Токуда”, но ако наредбата продължава да бъде факт, достъп до нея с направление от касата ще бъде невъзможен.

ЦЯЛАТА СТАТИЯ


Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
g06ky
19 ное 2008: 12:30
Гост
Понеже имах личен допир със здравеопазването в България и просто като си спомня на какво ниво е и ми се плаче...Човек наистина трябва да се моли дя не се разболеее...Много , много път ни очаква....
Най-отгоре
noemis
27 ное 2008: 11:45
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Частна бърза помощ ще обслужва пациенти в Бургас

burgasnews.com
26.11.2008
В Бургас вече работи нов център за неотложна помощ. Организацията и извършването на лекарските прегледи е осигурена от Многопрофилна болница за активно лечение с медицински център Лайф Хоспитал. Денонощно, на телефон 87- 50- 50, гражданите на Бургас ще имат възможност да потърсят и да получат медицинска помощ - преглед, консултация и лечение у дома, офиса или работното място. Екипи от опитни лекари, фелдшери и медицински сестри ще са на разположение двадесет и четири часа в денонощието. Новите реанимобили, с които клиниката разполага, са оборудвани с най-модерна техника и апаратура. На място пациентите ще получават възможните диагностично-терепевтични манипулации, а при необходимост ще бъдат транспортирани до диагностично-консултативния блок на клиниката за уточняване на диагноза и комплексно лечение. Новото звено на МБАЛ Лайф Хоспитал няма да дублира дейността на Бърза помощ, а ще я допълва в известен смисъл и ще предложи различен тип здравна услуга- медицинска помощ у дома, осигурена и гарантирана от модерна европейска болница.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
15 дек 2008: 12:08
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Новата болница във Ветрен ще лекува пациенти безплатно

НЕДЕЛЯ, 14 ДЕКЕМВРИ 2008
globusnews.net
Новата многопрофилна болница в бургаското село Ветрен, която ще отвори врати най-късно до май, ще може да лекува безплатно здравноосигурени пациенти. Това ще стане веднага след откриването на супермодерната клиника, а не година по-късно, както предвиждаше поправка в Наредбата за акредитация на лечебните заведения.

Ограничението новопостроените клиники да сключват договор със Здравната каса и да получават от нея пари по клинични пътеки преди да са работили поне година, бе отменено от Върховния административен съд (ВАС). За това съобщи инвеститорът Семир Абумелих, който бе сред инициаторите за отпадането на поправките в прословутата Наредба №18.
„Премахването на изискването НЗОК да работи само с акредитирани по нейни правила болници ще даде възможност на здравноосигурените пациенти да се лекуват по избор, независимо дали това се харесва на касата", коментира Абумелих.

През октомври Семир Абумелих, който е и собственик на Медицински център „Света София" в Бургас алармира, че наредбата на здравното министерство ще доведе новите болници до фалит и ще лиши пациентите от безплатно качествено здравеопазване.

Тогава Абумелих обяви, че ако изискването не бъде премахнато, ще замрази строителството на новата болница във Ветрен. Подобна участ очакваше всички новопостроени клиники, диспансери, хемодиализни центрове и домове за медико-социални грижи.

До решението на ВАС се стигна след като няколко неправителствени организации на пациентите, Българския лекарски съюз и една общинска болница подадоха жалба срещу промените в наредбата. Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.


Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
sheikh77
26 мар 2009: 17:30
Гост
News.Burgas24.bg

Започва почистването на терена, отреден за изграждане на нова многопрофилна болница в ж.к. „Меден Рудник". Това е възможно след като преди броени дни бе подписан предварителния договор за учредяване право на строеж в зона „А" на най-големия бургаски комплекс между Община Бургас и избрания изпълнител на проекта „Многопрофилна болница за активно лечение- Д-р Пенкови" ООД - гр. Сливен.

Теренът, който е отреден за изграждане на Многопрофилна болница за активно лечение с Медицински център е с площ 8937 кв. м. В момента върху него, има 110 бр. преместваеми постройки, които представляват гаражи.

Предстоят проверки на общински служители от териториална дирекция „Възраждане" за констатиране на обектите разположени в обхвата на терена и стартиране на процедура по преместването им. На собствениците ще бъдат раздадени уведомителни писма за предстоящото строителство с едномесечен срок за доброволно премахване на постройките. При условие, че до приключване на срока обектите не бъдат преместени общинските служители ще започнат административна процедура по тяхното премахване.

След парафиране на предварителния договор в срок от 90 дни фирмата-изпълнител трябва да подготви инвестиционният проект за построяване на сградата и да го представи за одобрение в Община Бургас. След това проектът предстои да бъде съгласуван и със съответните държавни органи - Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве /РИОКОЗ/, Министерството на здравеопазването и Районната служба по „Противопожарна безопасност и защита на населението".

При одобрение на проекта от Общината и държавните институции, в срок от 60 дни следва да бъде подписан окончателният договор за изграждане на болницата в „Меден Рудник".

Според предварителният договор „МБАЛ Д-р Пенкови" ООД се задължава да построи МБАЛ с Медицински център със застроена площ 1400 кв.м. и разгъната застроена площ от 8937 кв. м. Делът на Община Бургас в новопостроената сграда следва да бъде не по-малък от 33,33% от общото надземно и подземно застрояване.
Най-отгоре
noemis
17 авг 2009: 11:14
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

МБАЛ „Дева Мария” вече очаква пациенти

Източник: Дарик


Ултрамодерната многопрофилна болница „Дева Мария" в бургаския квартал „Ветрен" ще бъде официално открита на 28 август.
Според плановете на инвеститора в амбициозния проект Семир Абумелих пълноценното обслужване на пациенти ще стартира от 1 септември и това ще промени до основи качеството на здравеопазването на областта.

Лечебното заведение разполага със 100 легла, 3 операционни и 2 родилни зали, шест самостоятелни нива и автономна система за съхранение и транспортиране на отпадъците. За да се гарантира качеството на обслужване, ще бъдат привлечени водещи лекари от цялата страна.

На първия етаж пациентите ще бъдат приемани и разпределяни за диагностика и лабораторни изследвания. Като част от оптимизирането на приема посетителите ще следват указателни линии по подовете до всеки необходим за тях кабинет, а пациентите от спешно отделение ще бъдат транспортирани през съседна зона.

На второ ниво са разположени неврологичното и кардиологичното отделения с модерно оборудва на кабинети и стаи за пациенти.

Третият етаж е запазен за ортопедично и хирургично отделения, четвърто ниво е предвидено за родилно и микропедиатрично отделения.

В зоната за майки и деца стерилността и почти 100% заради действието на хай-тек нагнетателни и смукателни системи, допълвани от хепа филтри от последен клас.

Капацитетът на отделението позволява обслужването на 20 майки и 35 новородени едновременно.

Оперативното и хирургическото отделения / операционен блок/ са разположени на пето ниво.

Шестият етаж е административната зона, където е предвидено място и за гостуващи лекари и специалисти.

Безспорната гордост на МБАЛ „Дева Мария" е родилното отделение, където техниката е супермодерна, а условията за родилки и бебета излючват всякакъв вариант за нарушение на стерилността.

Всяка българска жена ще получи най-доброто обслужване и внимание при нас , за да роди спокойно детето си. Гарантирам на всички бъдещи майки, че от понеделник /17 август/ за тях е в сила „ден на отворените врати" и лично аз ще придружа всяка посетителка из родилното отделение и ще отговоря на въпросите и - заяви собственикът Семир Абумелих.

Ражданията ще бъдат безплатни след сключването на договор със здравна каса, който се предвижда да започне да действа до месец декември.

Вече има и заявка за раждане, направена от млада пловдивчанка.

Първото бебе, което се роди в МБАЛ „Дева Мария" през септември ще получи стипендия за висше образование от собственика Семир Абумелих.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
26 май 2010: 13:35
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

От днес започна строителството на болницата в Меден рудник

Източник: Агенция "Фокус"

От днес започна строителството на МБАЛ в бургаския комплекс „Меден рудник", обяви по време на поставянето на първа копка на строежа кметът на Община Бургас Димитър Николов. Лечебното заведение се изгражда по схема за публично-частно партньорство като стойността на инвестицията е 30 милиона лева.

Средствата за оборудване на поликлиниката към болницата трябва да бъдат гласувани от ОбС, допълни кметът. От компанията - изпълнител на проекта, заявиха, че до Коледа тази година грубия строеж на болницата ще бъде готов, до Коледата на 2011 година сградата ще получи Акт 16, а през 2012 година болницата ще започне работа.

По време на официалното стартиране на строежа на МБАЛ кметът Николов, заяви че продължават оплакванията на жителите от комплекса за бавното пристигане на линейките и опасенията са, че през летния сезон ще е още по-сложно.

„Най-важното е че, въпреки препятствията и трудностите, които имахме с обжалването по строежа, всичко приключи нормално. Имаме пълен синхрон общинска администрация , кмет, ОбС и обществеността, жителите на Меден рудник", заяви Николов. „Напреженията и спънките продължават, но което ни създава трудности ни прави по-силни и по - упорити", категоричен бе Николов.

По схемата за ПЧП приключихме модела за изграждането на спортната зала в комплекса, припомни той. Минути след като официалната част по полагане на първа копка бе отминала, жители на комплекса съобщиха, че пред багера са легнали недоволни от строежа на болницата граждани.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
ji
26 май 2010: 13:54


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
Няколко бургазлии осуетиха първата копка на новата болница в комплекс "М. Рудник", като легнаха под багерите, имаше и такива, който се качиха върху машината. Те крещяха с пълно гърло "Не искаме болница!". Днес трябваше да се даде началото на строителството на здравното заведение в най-големия бургаски комплекс. След намесата на полицията десетината граждани бяха отстранени. Така работниците продължиха с монтирането на строителната ограда на обекта.

<връзка>
Най-отгоре
Plamenski
29 юни 2010: 15:46
Регистриран потребител #42
Регистриран: 17 ное 2008: 22:10

съобщения: 44
Докато не се направи модерен кардиологичен и неврохирургичен център, здравеопазване в Бургас няма!
В Ямбол обаче има...ако изкараш до там.
Най-отгоре
Отиди на страница       >>