Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Всичко за Бургас
 
<< Назад | Напред >>

Здравеопазване

Отиди на страница   <<        >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
ji
29 юни 2010: 16:05


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
от скоро в Бургас има съдов хирург след като години наред нямаше
а сагата с кардиологията в Бургас наистина е голяма

В«Бургас остана без кардиологична болница, а стотици хора с инфаркт ходят до Ямбол за лечение. Преди близо две години бе взето решение на общинския съвет третият етаж на бившата Трета поликлиника, сега ДКЦ- II да стане модерна кардиология, която да лекува инфарктите така, както го правят в Ямбол и Варна. Идеята за новото специализирано заведение бе широко рекламирана от администрацията, проведе се и конкурс…….. Решението за започване на процедура за отдаване под наем е взето на 27 март 2008 година. На 11 юни 2008-ма е първото заседание на комисията, избрана да го проведе. Тя се оглавява от зам.-кмета по здравеопазване д-р Лорис Мануелян, д-р Галина Милева (която тогава бе общински съветник и шеф на комисията по здравеопазване), Снежина Маджарова, Деян Стойков, Семир Амубелих, Дина Димитрова, Златина Георгиева - директор на дирекция "Правно-нормативно обслужване при община Бургас" и д-р Илка Баева. Три са постъпилите оферти: от "Български кардиологичен институт" АД, "Специализирана болница за активно лечение по кардиология" ЕАД - София и "Специализирана болница за активно лечение по кардиология Бургас" ЕАД.

След отварянето на офертите обаче общинският съветник Семир Абумелих (който притежава две лечебни заведения) настоява процедурата да се прекрати, тъй като според него не е огласена достатъчно добре, става ясно от протокола на заседанието.В»


понеделник, 24 март 2008

Намушканият 24 годишeн охранител от дискотека „Елит” в Бургас- Румен Рачев е починал заради липса на съдов хирург в града. Това съобщи лично кметът Димитър Николов, който е бил в течение на случая. Оказало се, че в МБАЛ-Бургас няма такъв специалист и е трябвало да чакат хирург от Стара Загора или Пловдив. Забавянето се е оказало фатално за младежа.

bszone.info


Отделение по инвазивна кардиология ще заработи до края на месец април в МБАЛ „Дева Мария" - съобщиха от ръководството на здравното заведение. Апаратурата вече е монтирана и от понеделник започват серия от тестове.

Придобивката ще е първа по рода си в региона и ще даде възможност на пациентите да получават обслужване на високо равнище. В кардиологичното отделение на модерната бургаска болница вече работят в тясно сътрудничество със специалисти от столичната клиника „Света Екатерина".

Бъдещите инвестиции ще бъдат насочени основно в откриването на неврологично отделение, отделение по „вътрешни болести" и „съдова хирургия".

От 28 август 2009 г. до днес в МБАЛ „Дева Мария" бяха наложени непознати за региона стандарти в сферата на здравеопазването - заяви собственикът на болницата Семир Абумелих.

burgas24.bg
Най-отгоре
Plamenski
29 юни 2010: 18:09
Регистриран потребител #42
Регистриран: 17 ное 2008: 22:10

съобщения: 44
Това последното за Дева Мария от кога е ?
Не съм чувал...
Най-отгоре
ji
30 юни 2010: 10:22


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
Заради новото професионално предизвикателство главният асистент специалист д-р Георги Стефанов напуска Варна и ще се установи за постоянно в Бургас. Това е невероятно признание на здравеопазването в нашия град - коментира собственикът на болницата Семир Абумелих.

Според него привличането на специалист с подобна отлична репутация означава, че обслужването и грижите за пациентите ще достигнат много високо ниво, а присъствието на д-р Стефанов ще даде възможност и на много млади специалисти от региона да придобият нови умения в областта на съдовата хирургия.

Д-р Георги Стефанов ще извършва амбулаторни прегледи, доплерови изследвания на артериите и на вените на горни и долни крайници, ще провежда всички съдови реконструктивни операции „байпас", ще оперира дълбоки и подкожни вени и ще консултира тяхното медикаментозно лечение. Новопривлеченият специалист ще извършва операциите в МБАЛ „Дева Мария" и ще преглежда пациенти в МЦ „Света София" от понеделник до петък в часовете от 8 до 14 часа.

burgas24.bg


Д-р Георги Стефанов: От есента в Бургас ще се извършват всички съдови операции

Отделението по съдова хирургия в МБАЛ „Дева Мария” ще бъде уникално за Югоизточна България

Д-р Георги Стефанов е главен асистент в Медицински университет – Варна, близо 20 години е преподавал на студенти. Специалист е по обща и съдова хирургия. Член е на Американското ангиографско дружество и на Европейското съдово дружество. Има над 40 научни публикации.

– Д-р Стефанов, защо избрахте Бургас и какви са ви амбициите на новото поприще?

– Промених местоживеенето и работата си, заради МБАЛ „Дева Мария”, където предстои откриването на ново Отделение по съдова хирургия. Във Варна бях организатор и създател на подобно отделение в Болница „Света Марина”. Получих покана от собствениците да изградим и тук един съвременен модерен център, от какъвто Бургас и районът се нуждаят.

Не беше трудно да взема това решение, тъй като искам да работя по специалността си и да правя това, което съм правил цял живот – съдова хирургия. Бургас досега беше настрани от тази медицина.

– На какъв етап е подготовката за новото отделение?

– Започнахме с амбулаторни прегледи и доплерови изследвания със специален доплеров апарат. Искам да подчертая, че развитието на съдовата хирургия е невъзможно без съвременна дуплекссонграфия и ангиография. Ето защо е закупен и монтиран и ангиограф. С него ще работи екип от София по оцветяване, контрастиране на всички съдове, включително на коронарните, мозъчните и на артериите на долните крайници.

През есента се надяваме да бъде сключен договорът със Здравната каса и да можем да поемаме всички клинични пътеки, които до този момент не са разработвани въобще в Бургас.

Това означава да се правят всички съдови операции на артериите и на вените, т.е. всякакви остри запушвания, наречени емболии или тромбози ще могат да бъдат оперирани своевременно.

Всички хронично запушващи се артерии, които болните усещат като болки в крайниците и не могат да вървят, появяват се впоследствие трудно зарастващи рани, микрози, гангрени, особено при болните от диабет – всички те се нуждаят от ангиографска диагностика, а не да се работи единствено върху раната. Защото проблемът понякога е чисто артериален – има запушени артерии и трябва да се работи върху тях.

Ние ще можем да извършваме всякакви манипулации, свързани с подобряване на кръвоснабдяването, в това число байпаси на аортата, на тазовите, бедрените, подколянните артерии и това понякога е единствената алтернатива на ампутацията.

Виждам, че този модел на работа все още не е изграден в Бургас и амбицията ни е двойно по-голяма ние да го направим.

Атеросклерозата представлява постепенно стесняване на кръвоносните съдове и образуването на плаки, което често довежда до тромбоза. Тя често означава смърт за крайника. Изведнъж притокът на кръв се прекратява. Тази артерия трябва да се отпуши и да се извърши байпас.

Най-често засяга долните крайници, коронарните басейни, които хранят сърцето и мозъчните съдове. И затова болните, които имат една от тези исхемични болести – на сърцето или мозъка, много често имат и запушване на артериите на долните крайници.
Затова съществува сърдечната, но и съдовата хирургия, която да поема усложненията по отношение на атеросклерозата извън сърцето.

От септември ще можем да работим по цялата съдова хирургия в обем за всички съдове. Ще привлечем за целта още колеги за бъдещото отделение по съдова хирургия и ще покрием пълния обем на заболеваемост на венозната и на артериалната система на болните – тя се лекува или медикаментозно, или оперативно, или с вкарване на лекарства вътре в тях или с лазер, който също предстои да бъде закупен до два месеца – за лазерна аплация на вените при оперативно лечение на по-тежките случаи.

Дори варикозни язви, които са в резултат на прекарани някога тромбофлибити или дълбока венозна тромбоза се лекуват медикаментозно. Или – няма съдово заболяване, което да не можем да лекуваме, но просто трябва малко търпение.

Сега сме в доста трескава подготовка на инструментариум, кадри и покриване на всички изисквания на здравната каса.

– Как ще се справите през лятото, когато се очакват високи температури и бум на инфаркти и инсулти?

– До края на юни ще можем да започнем голямата съдова хирургия с ангиограф, но и на този етап правим по-малки операции.

Обект на съдовата хирургия са екстракраниалните съдове – артериите, които се намират в областта на шията. Много често при тях се получават плаки. Болните чувстват болка. А първият сигнал за запушване или предстоящо запушване на артериите на мозъка е замайване, залитане, инсулт. Хората трябва да идват навреме за агиография и операции – да им слагаме стендове за разширяване на артериите и за предпазване от инсулт. Това е функцията на съдовата хирургия. Това са съвременните методи. В Отделението по кардиология това е въведено, ние искаме да го разработим във всички останали сфери – за всички органи.

– В Бургас има и много болни на диализа, те каква помощ могат да получат?

– Много болни на диализа се нуждаят от съдова хирургия, а досега такава, както отбелязах, в Бургас нямаше. Всички болни, които са закачени на апарат за диализа, се нуждаят от траен съдов достъп – от операция между една артерия и вена така, че вената да бъде многократно използваема.

В Бургас дори артерио-венозни фисули не се правят, а болните се нуждаят от поставянето на специални катетъри и постоянни катализатори, за да могат да живеят и три пъти в седмицата да бъдат на хемодиализа. Иначе няма да бъдат диализирани.

Да не говорим за диабетно болните и всички атеросклеротици, които се нуждаят от активната намеса на съдов хирург.

С амбицията на собствениците и финансирането от тяхна страна вече работим, за да бъде и това реализирано в Бургас.

– Какъв екип от специалисти ще ви помага?

– Вярвам, че до септември ще успеем да организираме цялото отделение и да получим одобрение от Здравната каса. Ще ни трябват още поне двама колеги, с които да разработим цялата хирургия и да поставим началото на един истински съвременен и модерен съдов център в Бургас. Бургас се нуждае от него. Сега идват колеги от София, преглеждат и си заминават, но болните остават.

Центърът ще обслужва освен Бургас, цяла Югоизточна България до Стара Загора и Пловдив. Районът е много голям, населението е многобройно. В Ямбол работи един колега, който сам трудно би могъл да се справи за Ямбол и Сливен. Тук също така идват и много туристи, което прави този съдов център още по-необходим.

– Дотогава на какво могат да разчитат болните?

– Дотогава в Медицински център „Света София” в центъра на Бургас правим прегледи, доплерови изследвания, първична диагностика, скрининг на заболяванията и насочване за агиография и оперативна работа, която впоследствие ще бъде осъществявана в Многопрофилна болница „Дева Мария” във Ветрен.


Семир Абумелих – инвеститор:

МБАЛ „Дева Мария” става фактор

Около 600 000 лева е инвестицията само в Отделението по съдова хирургия – за нова модерна техника и инфраструктура. Отделението е уникално за областта.

Процедурите със Здравната каса са сложни, но се надяваме до септември да приключат. Предстои разкриването на Неврологично отделение в същия срок.

Със Здравната каса вече работи Отделението по кардиология, чакаме разрешение за Отделение по Инвазивна кардиология.

За пълноценното лечение на нуждаещите се във всички отделения е осигурена апаратура от последно поколение.

МБАЛ „Дева Мария” става фактор, за нея вече се чува в София и страната и това ме радва.

factor-bs.com

Най-отгоре
noemis
12 юли 2010: 13:55
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Изготвен е здравен каталог на Бургас

dnevnik.bg

Община Бургас е изготвила електронен "здравен каталог" на града. Той е достъпен през сайта на общината в Интернет /www.burgas.bg/.

Каталогът съдържа пълна информация на български и английски език за това, коя болница с какви и колко специалисти разполага. Публикувани са адреси и телефони на 31 заведения от системата на здравеопазването, линкове към техните електронни адреси, сателитно изображение с точното им място върху картата на града и друга полезна информация, достъпна както на български, така и на английски език.

Здравен каталог на Бургас (директен линк)

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
ji
21 юли 2010: 11:28


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
Лекари от Военноморската болница във Варна са спасили водолаз, гмурнал се да вади рапани. Инцидентът станал в понеделник следобед. 37-годишният рапанджия се гмуркал цял ден в морето край Поморие. В един момент обаче нескопосно отплувал към повърхността на водата от 20 метра дълбочина. Липсата на декомпресия довела до силни мускулни болки, а кръвното му паднало драстично.

Водолазът бил откаран в Бургаската болница, но тъй като там нямали нужната апаратура, бил транспортиран във Военноморската болница във Варна, където има професионална барокамера, разказа д-р Константин Георгиев, специалисти "УНГ" в лечебното заведение.

По думите му, пациентът е пристигнал в критично състояние. Веднага е вкаран в барокамерата, където престоял около 5 часа, след това бе настанен в реанимация. Оказало се още, че водолазът нямал здравни осигуровки от години, затова трябвало да плати лечението си. За година помагаме на около 10 пострадали водолази, а от началото на т.г. през барокамерата минаха вече двама, каза още д-р Георгиев.

burgas24.bg
Най-отгоре
noemis
21 юли 2010: 14:12
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Така е, в Бургас няма барокамера за подобни случаи, но в база Атия има и не знам защо са го разкарвали човека чак до Варна. Миналата година бая "водолази" минаха през базата - в повечето случаи ако не се реагира навреме изходът от кесонно натравяне е доста неприятен и няма време за транспортиране до Варна.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
ji
29 ное 2010: 23:23


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
Сърдечна неволя
Не държавата, а предприемач направи кардиологична клиника в Бургас

© Капитал
Бургас може и да печели класацията за най-добър град за живеене през тази година. Но в графата, в която се отбелязва какво може да се случи на един човек, ако получи инфаркт точно там, би трябвало да пише – нищо добро, ако няма как да се придвижи до най-близката кардиохирургия във Варна, Ямбол или София в рамките на час.
В такава ситуация попаднало преди няколко години семейството на бургаския строителен предприемач Димитър Янакиев, чиято съпруга едва била спасена в "Токуда болница София".
Веднага след това Янакиев, председател на борда и съсобственик със съпругата и дъщеря си в "Мидия груп холдинг", решил да инвестира в един непознат за него бизнес и да построи такава болница в Бургас. Управител на клиниката, която беше открита през седмицата, е лекарката, спасила съпругата – д-р Мариана Контева, консултанти са специалистите от "Токуда" и националните консултанти по кардиология. "Кардиоцентър Понтика" все още не е получил лиценз, тъй като в края на месеца започват проверките на Регионалния център по здравеопазване към ресорното министерство. А след това клиниката ще кандидатства за договор и с Националната здравноосигурителна каса.

Много или малко кардиологии?

В момента в България има общо 33 катетеризационни лаборатории (в които се диагностицират и лекуват сърдечно-съдови проблеми). Четири от клиниките са частни и са собственост на "Токуда" и на Българския кардиологичен институт - част от групата на дистрибутора на лекарства "Търговска лига". Останалите са в държавните болници. Клиниките обаче са разположени неравномерно и предимно в големите градове - София, Пловдив, Варна, Ямбол, Плевен и Велико Търново. Затова преди няколко месеца Дружеството на кардиолозите в България официално стана член на европейското движение "Стент за живот", което се опитва да принуди правителствата спешно да осигурят на пациентите достъп до специализирана кардиологична помощ в първите 40 минути до 1 час след получаване на инфаркт. В България има 2 млн. хипертоници, застрашени от инфаркт, инсулт и сърдечни заболявания, но пък цели райони са непокрити. Такъв е случаят с Бургас, където само официално регистрираните пациенти са 200 хил., според д-р Мариана Контева, която цитира статистиката на кардиологичното дружество. Те обаче са принудени да пътуват за диагноза и лечение до Варна или Ямбол.
В същото време обаче клиничните пътеки, по които здравната каса плаща за този тип кардиолечение, са едни от най-скъпите и за тях отиват около 10% от средствата за болнична помощ – над 80 млн. лв. през 2009 г. През тази се очаква те да бъдат около 100 млн. лв. Проверка на агенция "Медицински одит" установи, че в част от клиниките касата е плащала за скъпи прегледи на здрави пациенти.
В лабиринта от нуждата от този тип болница, доброто заплащане за лечение и изявленията на институциите, че ще затегнат още повече контрола върху тези клиники, инвестицията на Димитър Янакиев изглежда

Трудно изчислима като възвращаемост.

Освен това болницата трябва сама да плати за специализацията и обучението на екипа си, тъй като този тип специалисти са изключително малко.
"Компанията ни притежава солиден строителен бизнес, хотели, предприятия, не сме го направили, за да печелим, исках на никого в Бургас да не се случва това, което се случи на нас", коментира Янакиев. Стойността на клиниката е около 12 млн. лв. Той смята, че в най-добрия случай фирмата му би могла да си върне вложените средства обратно след 10 години. Ако не се получи, все едно сме направили едно добро дело и ще подпомагаме болницата, отбелязва той.
Д-р Мариана Контева казва, че надеждата й е да сключат договор със здравната каса, тъй като клиниката не е заложила да разчита на частни пациенти.
"Мидия груп холдинг", която през 2009 г. има приходи от 54.2 млн. лв. и 18.1 млн. лв. печалба, е кредитирала дъщерното си дружество "Кардио-консулт", което е собственик на центъра, за ремонта на помещенията и за оборудването на клиниката.
Лечебното заведение заема три приземни етажа от бургаската болница, които са били неизползваеми. "Първоначално, преди три години, планирах да построя голяма болница на площадката на шивашката фирма "Ропотамо", която е собственост на холдинга, и дори си представях, че тя ще е на 70 хил. кв.м разгъната застроена площ и ще може да лекува всякакви заболявания. Кризата ни отрезви малко и затова започнахме да търсим място в самия Бургас, което да е удобно за всички, а това е самата болница", отбелязва Янакиев. Фирмата му сключила договор за наем за 10 години при цена от 10 лв. на квадратен метър в неремонтиран вид. По думите на Янакиев в момента наемът на офисни площи в Бургас е 8-9 евро на квадратен метър при завършен вид на сградата и болницата печели от това ниво на наема.
Самият ремонт е струвал 3 млн. лв., като най-големи са инвестициите в подмяната на вентилационната система на сградата (около 500 хил. лв.) и в изграждането на трафопостове за снабдяване с електричество на медицинската апаратура. По-скъпата част е обзавеждането, което е най-новото поколение апаратура на General Electric, произведена през тази година – става въпрос за операционните, скенера и ехографските апарати.
Центърът е сключил консултантски договор, чиято стойност не се оповестява, с "Токуда". Кардиохирурзите там ще работят ротационно в Бургас и ще обучат лекарски екип, който да работи самостоятелно. В болницата ще оперира и националният консултант проф. Генчо Начев. Пациенти, които са диагностицирани, ще могат да се лекуват в "Токуда" по ортопедични и неврологични заболявания, за които центърът все още не разполага със специалисти.

capital.bg
Най-отгоре
ji
12 яну 2011: 12:32


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
5 017 137,96 лева за покупка на модерна апаратура за ранна диагностика на рака отпуска на Бургаската болница Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 на ЕС, "Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации". Стойността на целия проект е 5 902 515, 24 лева, като остатъкът е национално съфинансиране. Това предаде репортер на Burgas24.bg.

Проектът, който болницата спечели, е за разкриване на "Регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания", който ще се помещава в МБАЛ-Бургас. С отпуснатите средства, чието усвояване трябва да започне през май тази година, ще се направи ремонт на звеното за образна диагностика, за да може там да бъде разположена модерна апаратура.

Ремонтът включва създаване на нова командна зала, технически помещения, пригодяване на условията за достъп на хора с увреждания, нови санитарни възли, изграждане на енергоспестяващо осветление и др. Звеното за образна диагностика е едно от най-натоварените в болницата, там годишно се извършват над 84 000 изследвания.

Центърът за ранна диагностика на рака ще бъде оборудван със Система за магнитно-резонансна томография; Стационарен дигитален рентгенов апарат за графично-скопични изследвания; компютърен томограф; дигитална ехографска система; ендоскопска система и дигитална ендоскопска видеосистема за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб.

Тази система позволява ранно да се видят измененията в белия дроб, а туморите да се отстраняват щадящо за пациента. Така болничният престой се намалява до 1-2 дни, а множество скъпоструващи манипулации и изследвания стават излишни.

През последните години честотата на белодробния рак значително се увеличи като достигна до над 3000 нови случаи годишно за страната. Това злокачествено заболяване дава късно симптоми и когато болните се обръщат към специализирана помощ, процеса на заболяването е в доста напреднал стадий.

Лечението на напредналите форми е скъпоструващо и малък процент от болните достигат преживяемост до пет години. Освен с ранното диагностициране на злокачествените заболявания на дихателните пътища с видеобронхоскопската система ще се повишат възможностите на лечебното заведение за ранна диагностика на белодробната туберкулоза и повишаване на контрола върху заболяването.

Предвижда се Регионалният център за ранна диагностика на онкологични заболявания да обслужва както населението на Област Бургас, така и на Област Ямбол - общо около 580 000 души.

През 2008-ма диагностицираните злокачествени заболявания в Бургас са 393, през 2009 - 376. Проектът, който бургаската болница спечели, ще осигури високотехнологично оборудване за диагностика и лечение на онкологични заболявания, което ще спаси множество човешки животи, ще намали смъртността от рак и ще доближи града ни до европейски резултати при лечението на това заболяване. Медицинският персонал също ще получи възможност за допълнителна квалификация. Ще се намалят и разходите както за издръжка на самите болни, така и на държавата, за оперативни интервенции, неправилно лечение и профилактика.

burgas24.bg
Най-отгоре
noemis
17 авг 2011: 16:19
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Община Бургас с проект за 6.5 милиона в подкрепа на онкоболните

Източник: News.Burgas24.bg

Община Бургас много старателно подготви проект за 6.5 милиона лева, с които да бъде закупен мултимодален линеен ускорител с мощност 18 мегаелектронволта, система за планиране, дозиметрична апаратура и устройства за имобилизация на пациенти с онкологични заболявания.

Освен свръхмодерната технология за лъчелечение, е предвидено изграждане на бункер за разполагане на ускорителя и необходимите обслужващи помещения към него - мулажна лаборатория, кабинет, чакалня, съблекалня, санитарни възли.

Проектът е озаглавен "Реконструкция и оборудване на Комплексен Онкологичен Център - Бургас" и очаква финансиране по Оперативна програма "Регионално развитие", Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG161PO001/1.1-11/2011 "Подкрепа за реконструкция/ обновяване и оборудване на общински лечебни заведения в градските агломерации", Бюджетна линия: BG161PO001/1.1-11/2011.

"Бургас е първенец в страната по усвояване на европейски средства, а най-много сме привлекли именно по Оперативна програма "Регионално развитие". Проектът ни е в процес на оценка от Управляващия орган и аз очаквам да бъде одобрен и да го стартираме до края на 2011 година", каза кметът Димитър Николов.

Планираният срок за изпълнение е 24 месеца. Очаква се апаратът да обслужва между 500 и 600 пациента годишно. Той ще удължи продължителността на техния живот, ще подпомогне тяхната социална и трудова реализация.
Закупуването на линеен ускорител ще спомогне за решаване на един от най-наболелите проблеми при лечението на онкологично болни пациенти в България - липсата на съвременна и модерна апаратура за лъчелечение.

Като резултат ще се подобри материално-техническата база на Комплексен Онкологичен Център - Бургас, ще се осъвремени и модернизира наличното оборудване и ще се разширят предлаганите медицински услуги.

Към днешна дата у нас линейни ускорители има единствено в София и Пловдив.

През 2008 и 2009 г. Община Бургас закупи апарат за дълбока и полудълбока рентгенова терапия, както и апарат за контактна рентгенова терапия за Отделението по лъчелечение. Общата им стойност е близо 900 000 лв. С осигуряването на линейния ускорител цикълът ще бъде напълно затворен и Бургас реално ще стигне нивото на София по качество на предлаганото лечение за този тип заболявания.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
ji
11 фев 2013: 21:47


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
ю-хууууууууууу

В здравеопазването сред по-интересните акценти са, че до 2014 година Бургас ще има медицински хеликоптер, купен с евросредства. Това ще стане след изграждане на площадка до новото инфекциозно отделение в МБАЛ-Бургас и закупуването на машината. Иначе в обозримото бъдеще, от няколко месеца, предстои откриването на Отделението за долекуване и рехабилитация, което на повечето бургазлии е познато като хоспис и прерязване на лентата на новото инфекциозно.

<връзка>
Най-отгоре
Отиди на страница   <<        >>