Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Всичко за Бургас
 
<< Назад | Напред >>

Здравеопазване

Отиди на страница   <<        >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
noemis
13 дек 2013: 20:12
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

След аварията в Нефтохим:

Кметът Николов: Какво още трябва да се случи, за да се разкрие в Бургас отделение по изгаряния

..................
„Освен че градът е изваден от списъка за високотехнологични болници се оказва, че дори не му се полага отделение по изгаряния. Ще отправя поредното искане, но не мога да се побера в кожата си от тази очевидна необяснимост, несправедливост, недалновидност…. Какво значение имат партиите, политиката и всекидневните ни ядове, когато се касае за спасяването на човешки живот?”, пише кметът Николов.

Той заявява още, че Общината ще съдейства по всякакъв начин на бъдещи специалисти. Като несправедливо и недалновидно определя кметът решението Бургас да остане без отделение по изгаряния, имайки предвид факта, че тук се намира най-голямата рафинерия в страната.

Повод за недоволството на кмета стана днешният тежък инцидент в „ЛУКойл”, при който пострадаха четирима работници. Двама от тях се наложи да бъдат транспортирани във Варна, тъй като са в изключително тежко състояние и с опасност за живота.

„Днес двама от най- тежко пострадалите трябваше да бъдат транспортирани до Варна- губене на ценно време, шок за близките им…Не знам, какво още трябва да се случи – преживяхме терористичен акт, в близост сме до най- голямата рафинерия в страната, всеки един ден могат да станат подобни инциденти, за да стане ясно на държавата, че градът ни няма как да е лишен от такова специализирано отделение!”, пише още Николов.

цялата статия

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
mipopov
14 дек 2013: 10:57

Регистриран потребител #1079
Регистриран: 02 мар 2013: 20:52

Местоположение: Бургас
съобщения: 336
Ами преди време имаше такова отделение в Бургас и беше обзаведено доста съвременно, естествено с подкрепата на Нефтозавода.
В отделението по изгаряне и пластична хирургия имаше трима доктори- Любомир Калудов, Димо Маджаров и Иво Герасивмов. Тези доктори се обучиха ходом. Изкараха специализации. Ходиха по курсове и обучения. Каниха се световни светила в тази професия...
Тези доктори бяха станали специалисти от световно ниво и... затвориха отделението...
Лошото е,че ако сега се направи такова отделение, в него няма да има кой да работи и ако Общината реши да го прави, ще трябва да помисли и за специалисти! В момента остана само Калудов, койтоработи сега в Лайф-хоспитал. Маджаров е болен, а Герасимов почина.
Ако Общината направи такова отделение, дано помисли за обучение на хора, които да работят в него, за да не се получава като с децата с увреждания! Създадоха се центрове за тези деца, които не стига, че не са достатъчни, но и нямаме специалисти, които да работят в тях. Мисля, че Общината трябва да помисли сериозна и за това, защото в момента хората, които работят в тези центрове(говоря предимно за рехабилитаторите и логопедите) не са на нивото на което трябва да бъдат. Те са обучавани по стари методи и се нуждаят от дообучаване. Лошото е, че от това страдат децата и техните родители...

"Да премахнеш пешеходна пътека от основен пешеходен маршрут в населено място и да искаш пешеходците да спрат да минават от там, е все едно да сложиш пешеходна пътека на магистралата и да искаш колите да намалят пред нея!"
Най-отгоре
Уебсайт
noemis
15 яну 2014: 15:35
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Бургас пуска в експлоатация най-модерния апарат за лъчелечение на Балканите /ВИДЕО/

Бургас вече разполага с монтиран, калиброван и напълно готов за работа мултимодален линеен ускорител с многолистен колиматор от марката "Електа". В момента това е най-модерният уред за лъчелечение на Балканския полуостров - моделът е на пазара от 2012 година, а цената му е над 4 милиона лева.
...................

"През последните няколко години успяхме да осигурим нови апарати за повърхностна и полудълбока терапия. Днес ви показваме черешката на тортата - линеен ускорител, който може да унищожава раковите клетки, където и да се намират в човешкото тяло. Така Бургаският онкодиспансер се превръща в може би най-силния регионален център за лечение на раковите заболявания в страната. Още по-щастлив съм от факта, че бургазлиите с онкологични проблеми вече няма да се записват в списъци, да чакат с месеци и да пътуват до други градове, за да им се провеждат животоспасяващи терапии. Те вече ще получават качествена медицинска услуга тук, на място. Аз и колегите ми приемаме като лична кауза през следващите години Бургас да отстъпи водещото място в печалната класация на онкоболните", каза кметът Николов.

Това не е финалът на положените големи усилия - в близост до КОЦ текат довършителните работи по изграждане на нова онко поликлиника с хоспис, ще се търси възможност Бургас да се сдобие и с най-модерен апарат за диагностика.

Мултимодалният линеен ускорител ще се използва за лъчетерапия за онкологично болни пациенти с всякакви видове ракови заболявания. Той е със система за планиране на лъчелечението, позволяваща използването и наслагването на данни от образно-диагностични уредби. Разполага с няколко компютърни станции и локална мрежа за обмен на лъчетерапевтична информация, с технологично оборудване за въвеждане на системата в клинична експлоатация;
................[ Редактирано 15 яну 2014: 15:38 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
ji
17 мар 2014: 16:01


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
Кметът Димитър Николов предлага на "Комплексен онкологичен център - Бургас" ЕООД да се учреди безвъзмездно право на строеж за изграждане на отделение по нуклеарна медицина. В перспектива там трябва да бъдат настанени позитронно емисионен томограф и циклотрон.

Това е първата необходима стъпка, за да може Бургас да се сдобие с най-прецизната в цял свят технология за ранна диагностика на онкологични заболявания.

<връзка>
Най-отгоре
vench
20 мар 2014: 13:37

Регистриран потребител #779
Регистриран: 24 ное 2012: 18:45

съобщения: 1071
Наядох се с прах малко аз

<връзка>

Няма да бъде пресилено, ако днес заявим, че Бургас е най-великият град на света за всички времена!
Най-отгоре
ji
28 мар 2014: 20:43


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
Факултетът по „Обществено здраве и здравни грижи” към държавния университет „Проф. д-р Асен Златаров” в Бургас ще приема студенти през следващата учебна година

<връзка>
Най-отгоре
ji
05 юли 2015: 10:15


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
<връзка>

Интервю на д-р Мариана Контева и Илиан Григоров-изпълнителен директор на групата"Сити Клиник"

- Кое наложи вливането на бургаския кардиоцентър "Понтика" в голямото семейство на "Сити Клиник"?

Д-р Мариана Контева, управител на доскорошната "Понтика", сега "Сити Клиник –Бургас”: Съвременните условия и изисквания са за по-добра медицина, по-оборудвани болници и по-информирани лекари. И да е много добра, една малка структура достига етап на развитие, след който не може да продължи заради капацитета си.
"Понтика" направи наистина огромни промени на медицинския пазар в Бургас и намали заболеваемостта и смъртността от остър инфаркт на миокарда със 70% за 4 години. Тя има страхотни показатели и на кардиохирургичната си дейност, и на инвазивната, и на съдовите процедури- така привлече вниманието на такъв холдинг като "Сити Клиник" да инвестира в нея.

Илиан Григоров, изпълнителен директор на групата "Сити Клиник": кардиоболница "Понтика" има много висока репутация като доставчик на медицински услуги в Бургас, а и много се доближава до портфейла услуги, които "Сити Клиник" предоставя в областта на сърдечно-съдовите заболявания. Вливането е породено от желанието "Сити Клиник" да се развие като национална интегрирана система чрез създаване на нови лечебни заведение и чрез купуване на вече съществуващи, които обаче са близки до профила на болницата. Нашата програма за растеж цели "Сити Клиник" да стане водещата медицинска група в България.
Най-отгоре
ji
14 окт 2021: 09:19


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
<връзка>

Д-р Васил Костадинов, основател на медико-диагностична лаборатория "Лина":

Първо бяхме на ръба на загубата, но сега цените на касата покриват печалба от 50% при RT-PCR

Ние дълго време бяхме единствената лаборатория в Бургас, която отговаряше на изискванията на държавата за обработка на PCR тестовете и бяхме петата лаборатория, която започна да ги работи след държавните и университетските болници. Първоначално ние работехме пробите на болниците и на РЗИ, едва след два месеца започнахме да предлагаме услугата директно на пациенти. Бързо сформирахме екип от четири души, които денонощно работиха първоначалната диагностика.

През периода от март до декември 2020 г. сме извършили над 116 хил. изследвания, а от януари до август тази година - над 230 хил., като в това число влизат всички изследвания за COVID-19 - PCR, антигенни и всички видове антитела.

Първата ни инвестиция в лабораториите беше около 600 хил. лв., за да отговорим на всички изисквания да изследваме COVID-19. Като в ДНК лабораторията назначихме и още 6 нови колеги, сега са общо 11 души. Вече апаратурата стана по-достъпна, има нова апарати, по-ниски цени на консумативите и реактивите. Наличието на този вирус даде нов тласък в развитието на генетичната диагностика в България.

Първоначално разходите бяха на ръба на загубата, ако се работи по цената на НЗОК от 60 лв., сега в момента цените покриват печалба от 50% при RT-PCR, а при антигенните тестове тя е много ниска. Ние се конкурираме в този сегмент с аптеките, които предлагат тестове за вкъщи, докато при нас всяко изследване изисква анализ и висококвалифицирани труд и цените са по-високи. Аз много се надявам да пада броят на ковид тестовете във връзка с това, че хората се ваксинират, преболедуваха и се научиха да спазват мерки, но това засега не е така.

Инвестираме печалбата от дейността си в най-добрата апаратура и методика за изследвания. Ние имаме персонал от 250 души и работим в 18 лаборатории в четири области - Бургас, Варна, Ямбол и Сливен. Засега не планираме откриването на нови обекти, защото за да го направим, трябва да преодолеем дефицита на специалисти в тази област, ще наблегнем на инвестициите в лабораториите с най-голяма посещаемост. Имахме отлив на персонал, но вирусолозите и микробиолозите бяха ядрото, около което се обединиха и останалите колеги и затова заплащането им беше доста по-високо от останалите, освен това имаше и период, в който по време на локдауна на практика те изкарваха заплатите на всички останали.
Най-отгоре
Pacho_
16 окт 2021: 01:04

Регистриран потребител #2634
Регистриран: 04 яну 2017: 23:25

Местоположение: Burgas
съобщения: 442
За сега не планират обекти, а “суперлабораторията” в Сентръл Парк е почти готова….?

[ Редактирано 16 окт 2021: 01:07 ]

Seeing is Believing
Най-отгоре
ji
18 окт 2021: 10:08


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
какво й е супер?
Най-отгоре
Отиди на страница   <<        >>