Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Бургаски инвестиции и проекти
 
<< Назад | Напред >>

Рибарско селище "Ченгене скеле"

Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
ji
01 сеп 2019: 11:13


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
"Силата на водата" или какво ще се случва в Рибарското селище в Отманли

<връзка>

Проектът за "Етнографски рибарски комплекс" ще представлява музейна зона, целяща да покаже традициите и настоящето на рибарството. Идеята е чрез представяне и запазване на занаятите, свързани с морето да се развие Бургас като културно-туристическа дестинация. Местността „Рибарско пристанище“ попада в рамките на Защитена зона "Бакърлъка" и граничи със защитената местност „Ченгене скеле“. В комплекса трябва да бъдат изградени:

- приемна - за продажба на билети и предоставяне на информация;
- открита зона за отдих с пейки и детски кът;
- зона с автентични едноетажни рибарски застройки, представящи занаятите плетене на рибарски такъми - таляни, мрежи и винтери, изработване на въдици за риболов, сушене на риба;
- зона за обучение;
- зона за построяване, ремонт и калафатене на рибарски лодки;
- санитарно-битова застройка;
- заведение с топла кухня;
- кейов фронт за 12 броя лодки;
- паркова зона.
Най-отгоре
ji
01 сеп 2019: 11:15


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
Рибарският мол

<връзка>


"Автентичния дух на рибарско селище Ченгене скеле ще бъде съхранен. Стартираме серия инициативи, които ще превърнат това уникално място в едно от най-посещаваните от жителите и гостите на града. В същото време ще се запази и поминъкът на потомствените рибари, които дълги години живяха в притеснение за статута си в селището", каза преди време кметът на Бургас Димитър Николов.

Община Бургас е извършила анализи след проведени множество срещи с рибарската общност и неправителствени организации. "Идеята за изграждането на такъв комплекс е по тяхно предложение", обясниха оттам за "Капитал". В случая местната управа доразвива идеите на местните хора и им помага за реализирането на проектите, както беше направено с рибарското пристанище в "Сарафово" и пристана в "Крайморие". Според общинската управа очакваните ползи от реализирането на проектите са повече в сферата на социалния и обществения интерес - да се помогне на рибарската общност да съхранява и обогатява традициите си, както и мястото да се превърне в интересно за местните жители, гостите и туристите, които посещават Бургас.
Най-отгоре