Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Места в и край Бургас
 
<< Назад | Напред >>

Аква Калиде - Термополис и паркът на Минералните бани

Отиди на страница       >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
noemis
29 апр 2011: 19:34
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

АКВЕ КАЛИДЕ – ТЕРМА , ГРАДЪТ НА ТОПЛИТЕ МИНЕРАЛНИ БАНИ КРАЙ БУРГАС
Тракийското светилище на Трите нимфи

Източник: burgasmuseums.bg

На 15 км. северозападно от Бургас се намират едни от най-известните в Югоизточна Тракия минерални бани, където още в дълбока древност е използвано уникалното съчетание на топлите води с лечебната кал на близкото Атанасовско езеро и солената морска вода.Находките показват, че лечебните свойства на горещия извор били известни още в неолита, когато в близост до него са създадени три селища от VІ – V хилядолетие пр. Хр. Траките превърнали извора в средата на І хил. пр. Христа в най-почитаното светилище на Трите нимфи, което векове наред привличало много поклонници. Популярността на лечебната сила на бургаския минерален извор излизала далеч извън пределите на Балканския полуостров. Най-добра информация за това ни дават многобройните монетни находки /над 4000 броя/, открити при почистването на стария каптаж на извора през 1910 и 1994 г. Те били хвърляни като дар от хората, дошли от всички големи антични центрове на Тракия и Гърция, Понтийското крайбрежие и Егейските острови, Древна Македония и Италия за да се лекуват . Най-ранната открита монета е сечена в Аполония /Созопол/ в нач. на V в. пр. Хр.- сребърна драхма от типа “изправена котва – пречупен кръст”. Срещат се монети на тракийски владетели от столицата на Одриското тракийско царство Севтополис, от Кабиле, Месамбрия, Одесос, Истрия и Томи в Румъния, Бизантион, Абдера, Маронея, Лизимахия на проливите и Мраморно море и др.Римските бани

Първите бани при светилището на Трите нимфи край Бургас са изградени, когато Рим завладява тракийските земи в средата на І век. И това е естествено, защото именно римските обществени бани представят новата философия на римското общество за съчетаване на утилитарните и културните нужди на римските граждани. В баните те се отдавали не само на лечение, хигиена и спортни игри, но и на културни развлечения, поезия, музика и политически дебати.

По времето на император Траян /98-117г./ изграждането на обществени бани и пътища било акт на държавната политика на Рим при създаването на градски центрове в новите провинции на империята. Той бил голям почитател на минералните извори, което е оказало важна роля при избора на първите автономни центрове в провинция Тракия. Градска автономия получили старите тракийски селища, известни с минералните си извори: Сердика /София/, Пауталия /Кюстендил/, Никополис ад Нестум/ близо до Гоце Делчев/ и Анхиало/Поморие/. За избора на Ахиало за административен център на района силно е повлияла близостта му до стария лечебен център, който е бил благоустроен в обществени бани с два големи басейна. По същото времето бил изграден важният римски път през Дюлевския проход, свързващ новосъздадения град Марцианопол /Девня/, Анхиало и Адрианопол. При баните била построена важна пътна станция наречена Акве Калиде. Нейното стратегическо място на връзката между крайбрежния път от Дюлевския проход и напречния подбалкански път я направило много известна крепост в следващите векове. Тя е отбелязана на първите римски карти за днешните български земи в средата на ІІ век и често присъствала в географските и исторически извори. Най-голяма слава на Акве калиде носело светилището на нимфите, наричани през римската епоха Анхиалските нимфи, а баните – Анхиалски поради близостта на селището до административния център. По времето на друг римски император Септимий Север/209-211г./, също любител на минералните бани, тук три години се провеждали специални тържества и спортни игри наричани “Северия Нимфеа”.

Най-ранното споменаване на името „Акве калиде” е в Певтингеровата карта като пътна станция между Анхиало /Поморие/ и Кабиле/близо до Ямбол/.Първото описание на града Акве калиде е направено от готския историк Йорданес /Vв./ в “Римска история” , където описва готските нападения през 257-270 срещу градовете по Западното Черноморско крайбрежие, подложили ги на разграбване и опожаряване. Тежко пострадал и градът Акве калиде, но топлите минерални бани били запазени. През 257-270г. готските племена тервинги и карпи разграбили и опожарили близкия Анхиало и спряли при Аква калиде. За отношението на готите към лечебните бани там готският историк Йорданес е написал специален текст :
“Тук те остават много дни и се наслаждавали на баните с топла вода, които се намирали на дванадесетия милиарден стълб от г. Анхиало и избликват от дълбочината на огнения си извор”.

Опасността от варварските нападения накарало византийския император Юстиниян І /527-565г./ да защити за първи път с крепостна стена града Акве калиде и прочутите бани. Неговата укрепителна дейност е описана от хрониста Прокопий Кесарийски в трактата “За строежите:
“Траки обитават един крайморски град на Евксинския Понт на име Анхиало, ... там не много далеч от града бликат извори от естествена топла вода, които образуват от само себе си бани за тамошните хора. Обаче на това селище, останало от старо време неукрепено, по-раншните императори гледали с пренебрежение, ако и в съседство с него да се поселили варварски племена и да го посещавали болни, които с риск на живота си получавали там облекчение. Сега обаче имп. Юстиниян го оградил със стени и направил лекуването безопасно.Само след 30 години от север започнали варварските нападения на аварите, предвождани от жестокия хан Баян. Те потопили в кръв и насилие цяла Тракия и крайбрежието но топлите бани били спасени. Ето как е описал това събитие византийския историк Теофилактус Симоката:
“Хан Баян в 584 г. достигнал и изгорил Анхиало. Отседнал в лековитите Анхиалски бани, които пожалил от разрушение по молба на жените му от харема. В една от църквите на града аварите намерили пурпурните одежди на императрицата Анастасия, съпруга на императора Тиберий Маврикий, която се лекувала тук и ги дарила в знак на благодарност. Хан Баян ги облякъл и се провъзгласил за император на ромеите.”
Между България и Византия

След създаването на Българската държава градът на топлите извори вече носи името Терма/и/ или Термополис. Той се оказва в центъра на събитията по времето на българския владетел Тервел, велик стратег и държавник. През 708 г. съвсем близко до Терма се разиграла най- съкрушителната битка за византийците и техния император Юстиниян ІІ. При последвалото разширението на българските граници на юг, града Терма останал в пределите на България. Минералните бани продължили да функционират, а градът около тях се разраснал в следващите векове. В средновековните извори той се наричал Терма, Термопол и Мегали Терми и поради стратегическото си място на кръстопътя между севера и юга и между Черноморското крайбрежие и вътрешна Тракия участва във всички исторически събития през следващите векове.

През ХІІв. арабският географ Ел Идриси го описва като “Мегали Терми, малък но хубав град, добре подреден и богат”. Важна роля за това определение със сигурност е отредена на най-голямото богатство на града Терми – топлите минерални бани, които арабите знаят как да ценят. Върху неговата съдба силно повлияли събитията, свързани със създаването на Латинска империя през 1204 г. след превземането на Константинопол от рицарите кръстоносци и последвалите войни с българския цар Калоян. След пленяването и смъртта на латинския император Балдуин Фландърски в българската столица Царевград Търнов, неговият брат Хенри ІІ предприел наказателен военен поход срещу българските градове на юг от Балкана през зимата на 1206 г. След превземането на Адрианопол/Одрин/ и Аркадиопол/Лозенград/, латинските рицари се настанили в топлите бани на Терма , наричан от рицаря Вилардуен “Ла Ферме”. След три дни престой и лечение в топлите бани, които латинските рицари признават за “най-хубавите в целия свят”, императорът Хенри ІІ заповядал да изгорят града.

След този пожар той не можал да се възстанови повече, а полуразрушените бани водели жалко съществуване до 1562 г. , когато тук пристигнал султан Сюлейман ІІ / 1520-1566г./. Като благодарност за излекуваната подагра той заповядал да бъде изградена нова баня върху полуразрушените римски басейни.

При ремонта на тази баня през 1910г. било проведено първото археологическо проучване от проф. Богдан Филов при почистването на старите басейни и каптажа на извора. Открити са над 4 000 монети, накити и др. предмети от V век пр. Христа до ХVІІ в.

През 2008 г. във връзка с ремонта и укрепването на новия каптаж на минералния извор, започнаха мащабни археологически проучвания на античната и средновековна крепост, топлите минерални бани и другите обекти на територията на древния град Акве калиде – Терма.

АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПРОУЧВАНИЯ НА ДРЕВНИТЕ МИНЕРАЛНИ БАНИ КРАЙ БУРГАС ПРЕЗ 2009г.

Три месеца продължиха мащабните археологически проучвания на древните терми край Бургас под ръководството на н.с. Цоня Дражева, директор на Регионалния исторически музей, и д-р Димчо Момчилов – преподавател в Университет „Асен Златаров”. Разкопките са финансирани от Община Бургас и се реализират с активното съдействие на кмета г-н Николов. Тяхната задача е да бъдат разкрити и реставрирани древните бани и да бъдат превърнати в национален обект за културен и балнеоложки туризъм. Ценна помощ за реализиране на проекта оказва и д-р К. Младенов, директор на Профилакториума „Бургаски минерални бани” ООД.Общата площ на проучените части от древните бани е около 3,800 кв. м., а достигнатата максимална дълбочина е 6,3м. при дъното на античните басейни.
При новите разкопки беше изцяло разкрита централната зала на баните , наричана в античността „калдарий” – място за горещи процедури с минералната вода . Тя е с обща площ 220 кв. м и има два правоъгълни басейна с размери 3 х 5м., разположени на двете къси страни.Разкрита е отоплителната система –„хипокауст” от специални глинени тръби, по които върви топлият въздух от каналите с гореща вода и отоплява каменните плочи на пода. Античният каптаж на два горещи извора с температура между 53 и 42 градуса е открит на 30м северозападно и е свързан с банята със сложна система от колектори и глинени водопроводи.Важно откритие е каптажът за студена вода в северната част на банския комплекс с дълбочина 5,3м, която също се е използвала за лечебни процедури в т.нар. „фригидариум”- басейн с хладка вода.Интересни резултати бяха добити от разкопаването на 8 помещения в източното крило на банския комплекс, където са били разположени вероятно магазините и кухненските помещения. Те са свързани с последния етап от функционирането на средновековните бани между Х и ХІІІ век, опожарени напълно през 1206 г. от латинския император Хенри ІІ, брат на пленения от цар Калоян император Балдуин Фландърски. Тук бяха открити много бронзови монети от Х-ХІІІ в., стъклени и бронзови гривни, свещници и балсамарии с етерични масла за масажи, които използвали посетителите в банята.Извършените геоложки сондажи и археологически анализи през тази година показаха, че на това място дълбочината на културните пластове е над 9 м и се откриват находки от ІV-І хил. преди Христа. Това означава, че при следващи проучвания се очаква откриването на по-ранни съоръжения, вероятно свързани с обитаването около минералните извори, използвани от хората и приемани за свещени още от най-дълбока древност.Най-ценните находки от 2009 година са: оловен печат на византийски стратег от ХІ в., пръстен-печат с изображение на лъв с крила /грифон/, каменен калъп са отливане на бронзови женски накити, 86 монети от ІІІ в. пр.Христа до ХV в., много керамични съдове, части от архитектурната украса и надписи.НОВИТЕ ОТКРИТИЯ ПРИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИТЕ ПРОУЧВАНИЯ НА БУРГАСКИТЕ МИНЕРАЛНИ БАНИ ПРЕЗ 2010Г.

Наскоро приключилите разкопки в Бургаските минерални бани разкриха нови тайни за античната и средновековна крепост Акве Калиде – Термополис и нейните прочути в древността минерални бани.
След тригодишни проучвания най-после беше открита крепостната стена на града и северният вход към нея. Така бяха потвърдени сведенията на византийския летописец Прокопий в трактата „За строежите”, който описва строителната дейност на император Юстиниян І (527-565г.) за защитата на града Акве калиде и прочутите бани с крепостна стена.
Откритата крепостна стена е с дебелина 2,60 м., а при северния вход достига до 4,85 м. Тя е с монолитен градеж от обработени каменни блокове и редове от тухли, споени с хоросан. Стената ограждала крепостта от всички страни, но най-добре запазена е в североизточната й част.Тук, близо до входа, бяха открити пет оловни печата, с които са били подпечатвани документи от кореспонденцията на военни и административни лица през Х-ХІ век. Разчитането на длъжностите им – императорски протоспатарий, хартуларий и генимат /чиновник, който събира държавните налози, данъци/, показва, че крепостта е имала важно военностратегическо и административно значение на главния път през Балкана от север към византийската столица Константинопол. Това се потвърждава и от исторически сведения на византийските хронисти. (Ана Комнина, „Алексиада”, „Гръцки извори за българската история”, т. VІІІ, с. 53). През 1093г. византийският император Алексий І Комнин води война с нахлуващите от североизток кумани. За да спре нападенията им по Черноморския път към столицата Константинопол, той разполага част от войската си да охранява проходите в най-източната част на Стара планина. Друга армия императорът оставя в стратегически резерв в крепостта Терми (античната Акве калиде).
Открит беше и малък бронзов печат с латински надпис, който вероятно е свързан с престоя в средновековната крепост и баните на латинските рицари на Хенри Фландърски през 1205г.

Проучванията на голяма църква от VІ – ХІV век в централната част на крепостта дава нови сведения за важността на града и като религиозен център. Тук беше открит рядък вид бронзов кръст – „енколпион” от ХІ век, донесен от Ерусалим.През 2010г. приключи проучването на останките от дъното на пресъхналия стар извор. Открити са над 200 антични монети, накити и култови предмети. Най-ценните находки са: тракийска култова брадвичка от сребро и камея от пръстен с гравиран царски орел в хералдична поза.
Интересни резултати даде разчитането на монетите, 2/3 от които са автономни бронзови монети, сечени в близките антични градове: Аполония – Созопол и Месембрия – Несебър. Очевидно е, че въпреки честите военни спречквания между тях, гражданите им еднакво ценяли лечебните извори на Аква Калиде и почитали техните покровителки – Трите нимфи.

При разкопките на баните беше разкрита източната част, наричана вестибюл, от който се преминавало към залите с басейните. За пълното им разкриване голяма пречка сега са полуразрушените сгради на бившата поликлиника, чиито основи са стъпили направо върху старите зидове.
Ето защо е необходимо тяхното демонтиране и отстраняване, за да се обезопасят и проучат изцяло минералните бани, които са просъществували без прекъсване цели седемнадесет века, което ги прави уникални за територията на България.

Тази година археологическите проучвания бяха отново финансирани от Община Бургас в размер на 50 хил. лв.
Откритите културни ценности с национално значение след реставрация, ще бъдат изложени в Археологическата експозиция на 18 май 2011г. – Международния ден на музеите
.
н.с. Цоня Дражева

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
29 апр 2011: 19:59
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
26 април 2011

До Минералните бани, след присъединяването на Ветрен и Банево като квартали на Бургас, се стига с рейсове 30 и 31 на цената на градско билетче.

Тъй като в горната статия има достатъчно написано по темата, ще се огранича с коментарите към снимките.

Античният и средновековен град Аква Калиде / Термопол / Терма се намира на 1.9 км. североизточно квартал Ветрен, град Бургас (на практика между кварталите Ветрен и Банево).
Надморска височина: 74 м.
GPS координати: 42*37’07” С.Ш. и 27*23’48” И.Д.
Но стига толкова с Аква Калиде, време е за една приятна разходка из парка.

Поглед към Банево.

И към Ветрен.

Кипарисовата горичка.


Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
13 май 2011: 22:26
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

На 10 юни започват разкопките на Минералните бани в Бургас

Източник: Радио "Фокус"

На 10 юни започват разкопките на Минералните бани в Бургас, съобщи директорът на РИМ - Бургас Цоня Дражева. Тази година акцентът е изнесен към разкриването на древната крепост "Аква калиде". Миналата година бяха открити входа и крепостната стена. Археолозите ще търсят нови части от укреплението, докато община Бургас получи акта за собственост на минералните бани, тогава ще се мисли много повече за доразкриването на термите, обясни Цоня Длажева.

"Там сме стигнали до невъзможност да работим, докато не се събори старата поликлиника, която е в много тежко състояние", допълни тя. Летният археологически сезон на Минералните бани ще завърши в крaя на юли месец. Вече се подготвя проект за аварийна консервация древната Кула в местността "Пода", допълни Дражева.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
15 юли 2011: 14:26
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Бургас дава бюджетни средства за проучването на древния град Аква Калиде

Източник: Дарик

Едва 10% от древния град Аква Калиде край Минералните бани в квартал "Ветрен" са вече проучени от археолозите, но смайващите артефакти изскачат буквално всеки ден. Историците тръпнат в очакване за предстояща археологическа сензация и продължават неуморно с разкопките.

Община Бургас финансира и ще продължава да финансира проучванията на това непознато за туристите място - гарантира кметът Димитър Николов.

Градоначалникът с блясък в очите разказва вековната история на Аква Калиде и е благодарен на колегите си от общинския съвет, че са гласували средства от бюджета, за да обезпечат проучванията.

За четири години кметът направи пътека до София, но успя да запали до такава степен с идеята за реставрацията на древните минерални бани премиера, финансовия министър и колегите им от Кабинета, че накрая Министерският съвет реши да даде собствеността на терените, където е съществувал древния град, на община Бургас.

И сега на ход е общинското ръководство, което смята чрез европейски проекти и собствени средства да направи така, че след няколко години туристите да отбиват пътя си от магистрала "Тракия" , за да се срещнат очи в очи с историята или да се лекуват целогодишно в лековитите минерални извори.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
28 ное 2011: 13:42
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Направиха подземна снимка на Аква Калиде

Източник: News.Burgas24.bg

Експерти от Националния археологически институт с музей при БАН локализираха чрез специална техника антични сгради и крепостни стени, намиращи се под земята в района на бургаските Минерални бани. Приложен беше електросъпротивителният изследователски метод.

Геофизичното проучване на късноантичната и средновековна крепост Аква Калиде бе поръчано от кмета Димитър Николов. Изготвените компютърни модели ще позволят на археолозите занапред да планират работата си по-ефективно, да разкриват обектите последователно, а не "на сляпо".

Проучени са 4 отделни участъка, като във всеки един от тях са регистрирани културни пластове, съдържащи археологически останки.

Четири години поред Община Бургас отделяше средства от бюджета си за подпомагане на археологическите изследвания при древния град Аква Калиде - Термополис. Тя желае да превърне това място в туристическа атракция.

Вече е доказано, че около прочутите още през древността терми е възникнал цял град, чиито останки лежат под земята. Според историческите извори Минералните бани край Бургас са посещавани от византийските императори Юстиниан Велики и Константин Погонат, българския кан Тервел, латинските рицари от Четвъртия кръстоносен поход, султан Сюлейман Великолепни.

Когато Община Бургас осигури първия транш за проучвания на Минералните бани през 2008 г., това бяха първите разкопки там от 30 години насам.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
06 яну 2012: 17:49
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Цитат от статията тук:
По време на кръглата маса стана ясно, че вече са осигурени 500 000 лв. от спонсор - турска фирма, за разкопките на минералните бани Аква Калиде край Бургас, където е предвидено изграждането на музей и възстановяване на басейна с минерална вода в неговия първоначален вид.


Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
DENIS
06 яну 2012: 21:57
Регистриран потребител #43
Регистриран: 18 ное 2008: 16:24

съобщения: 263
ДА БЕ, НЕ ТУРСКА ФИРМА, А НА ТУРЦИ ФИРМА.
Най-отгоре
noemis
24 яну 2012: 17:03
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Стана ясно коя е въпросната турска фирма:

Турци ще реставрират древния град "Аква Калиде – Термополис"

Източник: News.Burgas24.bg

На 25 януари 2012 г. /сряда/ министърът на културата Вежди Рашидов, кметът на Бургас Димитър Николов и ръководството на "Доуш Холдинг"- Турция, ще подпишат тристранно Споразумение за съвместна дейност и сътрудничество в областта на опазването и развитието на недвижимото археологическо наследство на територията на Бургаските минерални бани, част от археологически обект "АКВА КАЛИДЕ - ТЕРМОПОЛИС".

Официалната церемония по подписването на Споразумението ще се състои от 11:30 часа в зала "Колегиум" на Министерството на културата.

Както е известно, на 27 октомври м.г. в Министерството на културата се състоя среща с г-н Ертан Япаджъ - ръководител проекти в "Доуш Холдинг", Турция. На срещата бе декларирана готовност холдингът да подпомогне безвъзмездно финансово консервацията, реставрацията и социализацията на късноантичната и средновековна структура в района на Бургаските минерални бани, част от археологически обект "АКВА КАЛИДЕ - ТЕРМОПОЛИС", включваща в своята структура и банята на Сюлейман І Великолепни от 16-и век, намираща се между кв. Банево и кв. Ветрен, община Бургас. Размерът на предложената безвъзмездна финансова помощ от "Доуш Холдинг" е 500 хиляди лева.

Поради характера на собствеността върху имота (публична общинска на имота и сградите, и публична държавна върху археологическата субстанция), се прие модел на тристранно сътрудничество между "Доуш холдинг", Министерство на културата и Община Бургас.

Намеренията на Министерството на културата са до пролетта на тази година да се състави подробна програма за всички дейности по проекта и в началото на лятото да започне неговата реализация.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
25 яну 2012: 19:11
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

"Аква Калиде" става магнит за туристите след няколко месеца

Източник: News.Burgas24.bg

Древният град "Аква Калиде - Термополис" става привлекателен обект на културен туризъм седем-осем месеца след началото на осъществяването на проекта за археологически проучвания, реставрация, консервация и социализация.

Това съобщи днес, 25 януари, министърът на културата Вежди Рашидов на церемонията в Министерството на културата по подписването на тристранно Споразумение за съвместна дейност и сътрудничество в областта на опазването и развитието на недвижимото археологическо наследство на територията на Бургаските минерални бани, част от археологическия обект "Аква Калиде - Термополис".

"Радвам се, че вече се изпълва със съдържание програмата на правителството за културен туризъм, засега основно по Южното Черноморие", отбеляза министър Рашидов. Той посочи, че досега много хора са употребявали думите "културен туризъм", без да знаят какво точно означава това. Министър Рашидов даде като пример големия процент от брутния вътрешен продукт на Италия, който идва именно от този вид туризъм.

Кметът на Бургас Димитър Николов отбеляза, че обектът е бил изключително занемарен в последните години. "В контекста на очаквания добър туристически сезон през тази година расте интересът на туристите към дестинации с културно-исторически стойности, затова и активно продължаваме да работим в тази посока", изтъкна Димитър Николов.

Споразумението бе подписано от министъра на културата, кмета на Бургас Димитър Николов и Гьонюл Талу - председател на Управителния съвет на турската строителна компания "Доуш Холдинг", която ще финансира безвъзмездно проекта с 500 000 лв.

Средства за "Аква Калиде - Термополис" ще бъдат предоставени също и от Министерството на културата - от парите за археология в бюджета на ведомството. Работата се очаква да започне в началото на лятото.

Около 110 млади хора, главно студенти, ще работят заедно с археолозите на обекта. "Ще има постоянна музейна експозиция, която ще се допълва с нови находки", съобщи кметът на Бургас Димитър Николов. Той направи и добронамерена шеговита аналогия между днешната церемония и историята на обекта, като припомни, че най-малко трима императори са градили древния град - Траян, Константин и Сюлейман Великолепни.

"Възможно е да се сформират и общи археологически екипи, защото имаме какво да научим едни от други", отбеляза министър Рашидов.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
mmaksim
29 яну 2012: 18:43
Регистриран потребител #205
Регистриран: 05 юни 2011: 16:00

съобщения: 80
Изготвена е план-сметка за финансирането на обектите на „Аква Калиде -Термополис" на територията на Бургаски минерални баниБургас. Община Бургас и регионалният исторически музей в града вече са изработили план-сметка за какво ще бъдат използвани дарените средства от половин милион лева за реставрацията и социализацията на „Аква Калиде – Термополис” на територията на Бургаските минерални бани. Това каза за Радио „Фокус” – Бургас зам.-кметът на общината - Йорданка Ананиева.
През изминалата седмица беше подписано тристранно споразумение за сътрудничество в тази област между Министерство на културата, Община Бургас и турската фирма „Доуш Холдинг”.
„Община Бургас още преди четири години финансира и започна археологическите проучвания на този обект. Опитвахме се да покажем, че на територията на Бургаски минерални бани има един уникален археологически обект, който си заслужава да бъде обследван, открит и представен, за да може да се превърне в туристическа дестинация, привлекателна за нашите съграждани и гости, които посещават Бургас”, каза Ананиева.
След като представихме проекта в глобалния му вид се наложи да го детайлизираме, за да е ясно какво се случва от тук нататък на територията на обекта. В края на миналата година поръчахме подземното геодезическо заснемане на обекта и околностите, за да се видят перспективите за разкриването на недвижимата културна ценност. Вече имаме анализа на специалистите от Археологическия институт към БАН с точните схеми – допълни зам.-кметът на Бургас.
„Археологическите разкопки ще продължим с екип от научни специалисти и археолози, а нашите планове са да поканим и студентите, които се обучават по тази специалност да се включат със стажантска програма и пряко участие в тези археологически проучвания”, каза още Ананиева.
Има проект за консервация и реставрация на откритите вече културно исторически пластове и там ще бъдат насочени част от финансовите средствата, които общината ще получи. Няколко са предвидените обекти. На първо място това са старите терми, една част от които са открити, ще продължи проучването, за да се получи завършен обект. Другата част са за откритата през последната година крепостна стена и третият обект е църквата, която е в непосредствена близост до термите. Това са трите основни археологически обекти на минералните бани, които ще продължат да се проучват и по тях ще се работи за консервация и реставрация – обясни Йорданка Ананиева.
„Другата основна част на нашия проект предвижда реконструкция на банята на Сюлейман Великолепни. Тя е съхранена и може лесно да бъде реконструирана, така че да се превърне в действащ музей. Банята ще продължи да се използва както векове наред се е използвала за балнеоложки процедури. Ще бъде възстановен нейният автентичен вид, както е изглеждала в годините назад. Това ще е следващият обект, по който ще работим в рамките на това финансиране”, каза Ананиева.
Целият археологически обект на минералните бани е голям о общината залага на дейности за облагородяване на територията, които да превърнат мястото в атрактивно за посещение. Встрани от банята на Сюлейман Великолепни ще бъде изграден презентационен център с музейна експозиция и етнографски комплекс. Там ще бъдат изложени артефакти, открити по време на археологическите проучвания. Предстои също така възстановяване на площада на нимфеума. Ще бъдат включени зелени площи и места за паркиране. „Това, което предвиждаме като първа задача, е да придвижим проектирането, тъй като в сключеното тристранно споразумение за финансирането на обекта е предвидено задължително съгласуване с Министерство на културата, тъй като обектът е от национална значение и задължително трябва да се проведат такива съгласувания с колегите от института и от министерството. Предвидили сме още през месец май да започнат реалните дейности по реставрацията и ремонта на банята”, каза още Ананиева. Тя допълни че основната цел е Минералните бани да се превърнат в приятно място за живеене, място за спорт и почивка, но и в един от знаковите културно- исторически обекти за туризъм. Ананиева каза още, че с предвидените за финансиране средства ще може да бъде свършена не малко работа и през следващата 2013 година обектът ще бъде готов за посещение от граждани и туристи.
„Обектът е и част от проект, който Община Бургас в партньорство с четири общини ще предложи за финансиране и разработване на туристически пакети. Той ще бъде включен в маршрута на обектите с културно-историческо значение в рамките на това партньорство”, каза Йорданка Ананиева.
источник <връзка>
Най-отгоре
Отиди на страница       >>