Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Абсурдите
 
<< Назад | Напред >>

Абсурди всякакви

Отиди на страница       >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
ji
08 май 2011: 17:26


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3860

Не пожалиха и паметника на моряка, вандали го разфасоваха за скрап

Откраднаха 100 - килограмов метален елемент от Паметника на моряка в Морската градина, съобщиха от ОД на МВР – Бургас. На 06 май в 15.00 ч в оперативната дежурна част на Първо РУ “Полиция” – Бургас е получено съобщение за откраднат елемент от Паметника на моряка в Приморки парк. При извършения оглед е установено, че за времето от 02 до 15.00 часа на 06 май неизвестно лице чрез натиск е извършило кражба на метален елемент от източната страна на паметника, намиращ се в района на Казиното. По данни на автора е отнет бронзов детайл, подчертаващ морски възел, с тегло около 100 кг. Щетите са в процес на изясняване. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава от РУ “Полиция” – Бургас.

Паметникът представлява моряшки възел, а стълбището, което води от него до Мостика, е оформено като котва. Проектът е на скулптора Михаил Николов и на архитект Йордан Иванов, фирмата – изпълнител е “Балкани- ЛК”. Изграждането на моряшкия паметник струва 500 хиляди лева струва, осигурени от община Бургас. Той беше открит в края на юни 2007 година.

burgasnews.com

[ Редактирано 28 окт 2011: 13:22 ]
Най-отгоре
Seaborn
08 май 2011: 19:08
Регистриран потребител #29
Регистриран: 15 окт 2008: 12:32

съобщения: 160
Ех, за малко да се зарадвам, че са го разфасовали целия!
Най-отгоре
inverno
08 май 2011: 21:47
Регистриран потребител #120
Регистриран: 27 ное 2010: 11:03

Местоположение: Манхайм/Бургас
съобщения: 137
мама му стара,такива боклуци кога ще започнат да ги бесят..
Най-отгоре
ji
28 май 2011: 19:08


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3860
Рибари от цялото Южно Черноморие се оплакват от нападения на делфини, които разкъсват мрежите и изяждат улова им. Председателят на рибарското сдружение в Царево Динко Димитров-Кинтажа каза, че проблема идва от това, че нашето море е затворено и делфините нямат никакъв враг, техният брой до такава степен се е увеличил, че може и да надминава 1,5 млн.

"Един делфин средно на ден изяжда 10% от теглото си т.е една алафала с тегло 150-200кг изяжда на ден по 20 кг риба без значение каква е. Отделно от това започнаха да ни правят толкова бели - изпокъсват ни мрежите, на тези които имат кораби таляните и траловете, ние се видяхме в чудо. Не знаем какво да правим, а в същото време има много организации, които ги защитават защото били умни животни. До 1964 г. имаше делфиноловни кораби, които ги биеха, сега обаче такова нещо няма", разказа Кинтажа.

Той зададе риторичния въпрос кой е важен - делфините или хората, по повод природозащитни организации, които защитават морските бозайници.

"Те са като бездомните кучета. Делфините според нас, всички рибари в Царево, трябва да се разглеждат както вълците в гората, като вреден дивеч, такива станаха те. Ние нямаме никаква друга възможност, ако искаме ние рибарите да си задържим поминъка просто делфините трябва да се обстрелват. Те не са вече застрашен вид, защото станаха 1,5 млн. Те ще изядат и нас. Тук не е Атлантическия океан, където има косатки и други по-големи риби и се задържа популацията на определено ниво. Те тук нямат враг, те са господари. Моето внуче е по-важно от делфините, не може един делфин да ми скъса мрежите и да ми изяде всичко, а на внучето да не занеса нищо.

Всички рибари от Ахтопол, Созопол, Приморско всички същото ще кажат. Те обитават цялото море, а само в нашия залив имаше около 100 делфина", каза още рибаря. По думите му няма как рибарите да бъдат компенсирани за загубите си, защото никой не знае количеството изядена от делфини риба или пък скъсаните мрежи. Той допълни, че вече рибарите не пускат много мрежи, заради делфините, които според Кинтажа са и най-хищното животно в морето. "Аз не искам да няма какво да сложа на масата, а делфините да са винаги наядени", завърши Динко Димитров- Кинтажа.

---------------------------------

Два са вариантите, посредством които рибарите могат да компенсират загубите си нанесени им от делфини. Радостина Ценова от Българския фондация Биоразнообразие каза, че това може да стане посредством компенсации по програма "Рибарство", на която в момента се прави междинна оценка.

"Смятаме, че е много подходящо да проведем консултации с експертите, които я правят оценката и да вкараме мерки, които по-късно биха дали възможност рибарите да получат финанси. След разговори с колегите от нашата организация обсъдихме и друг вариант, че това което е пречка всъщност може да се превърне във възможност. За нас делфините са красиви и атрактивни, ние им се радваме когато ги видим, ако рибарите се възползват от това и предложат на туристите атракция или възможност за наблюдение от близо на делфините, мисля че могат да спечелят повече дори от самия риболов. За съжаление ние предлагаме много малко атракции свързани със самото море. Малко са разходките с лодки и възможностите за наблюдение на някои от видовете, а имаме много какво да учим и да предложим. Ще се опитаме да намерим решение, но грижата за защитените видове също не бива да се пренебрегва, както и за рибарите разбира се", каза Ценова.

На среща по проблема, на която рибарите са изразили своите притеснения породени от делфините, те са съобщили бройка от порядъка на около 2 млн, но от фондацията след разговор с експерти са установили че техния брой е около 40 000. Като в Черно море се срещат три вида - миткур, афал и обикновен делфин, като и трите са защитени от закона.

burgas24.bg
Най-отгоре
shadow_1989
28 май 2011: 21:57
Гост
а рибарската популация кой да я контролира че една животинка не остана по родното крайбрежие
Най-отгоре
TOXICALERT
28 май 2011: 21:59
Регистриран потребител #50
Регистриран: 22 ное 2008: 23:06

съобщения: 436
Ами,то и рибарите нямат естествен враг в черно море ,тяхната популация кой я контролира,кой им го играе на тях косатката?
Целият проблем не им е ,че делфините им изяждат рибата,а че им късат мрежите.
И ,друго ,как тоя нещастник с продънената си лодка ги преброи милион и половина...или той като кмета на Варна на усещане я кара.
Най-отгоре
ji
02 юни 2011: 21:07


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3860
днес на плажа е имало озхвърлени няколко убити делфина
Най-отгоре
ji
06 юни 2011: 21:02


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3860
нещо получено по имейл-а
доста е странно и е неподписано
все пак реших да го пусна тук

---------------------

ДИРЕКТОРКАТА НА ЦЕЛОДНЕВНА ДЕТСКА ГРАДИНА "ПРОЛЕТ" В КИТЕН БИЕ ПОДЧИНЕНИТЕ СИ. На практика директорката не допуска никакъв диалог по какъвто и да е въпрос със синдикатите и си служи с диктаторски методи на управление включително и с физическа разправа. Учителите са възмутени и готвят тайно опит за преврат с помощта на председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ в Бургас Константин Янков и учителката София Вълчева - председателката на КНСБ в ЦДГ. За целта г-жа Вълчева е предоставила в писмен вид историята на конфликта как?
?о и голяма част от кореспонденцията си по въпроса на свои колеги и медиите. По-долу публикуваме част от кореспонденцията на Вълчева с учителка от Приморско - също синдикален лидер (вероятно става въпрос за Росица Бъчварова - учител по история в СОУ "Н. Вапцаров" Приморско). Споменава се и за Налбантов - директора на СОУ Приморско, също известен с диктаторските си методи на управление, който по думите на С. Вълчева нищо не струвал в сравнение с директорката на ЦДГ - Китен. В отчаянието си г-жа С. Вълчева е стигнала дотам, че моли Бъчварова за с?
?действие да бъде преместена на работа в Приморско.
МОЛИМ ИНСТИТУЦИИТЕ ОТГОВОРНИ ЗА ОБРАЗОВАНИЕТО В КИТЕН И ПРИМОРСКО ДА ВЗЕМАТ ОТНОШЕНИЕ ПО СЛУЧАЯ!
__________________________________________________

София Вълчева
Здравей!
Имаме си големи проблеми с нашата директорка и се оплакахме на Янков. Той каза да опишем всичко в жалба и местата до които да я пратим. Една от тези, на които каза, си ти и затова утре с препоръчено писмо, ще ти пратим писмо до училището. Обади се на Янков, когато го получиш, защото той каза, че веднага ще дойде. Трябва да се действа бързо, защото ако разбере за писмото, дирокторката ни е способна и на физическа разправа. Ще станем за резил, на стари години и децата да ни се смеят, че учителките се сбили. Нетърпима е. Изобщо не иска и да чуе за наши?
?е предложения. Каза, че щом кметицата не подписала, тя да не е по - глупава, да подписва и всъщност дори не е разбрала за какво става въпрос. Не ни дава думата за нищо. Ни отчети за бюджета, ни колегиалност!
Налбантов, пасти да яде, пред тази. В Янков само ни е надеждата, защото всички останали, само си прехвърлят топката от един на друг. Приятна вечер, Роси! Гледай да не се разгласява още.

Р. Б.
0878120362-Коцето КНСБ

София Вълчева
добре, но защо не влезеш в чата:)

Р. Б.
получи ли съобщението?

София Вълчева
да

Р. Б.
защото имам работи и гости,правя вечеря. ще вляза по-нататък

София Вълчева
ок

Р. Б.
обади ми се

София Вълчева
напиши ми номера си, че съм го изгубила.
моя е 0898 36 78 77

Р. Б.
всичко при вас наред ли е дадоха ли нещо за 24 май.

София Вълчева
Нито стотинка, Роси. Има икономии, но не дава. Нито клас, нищо. И Янков уж, туй щеше да направи, онуй, а и той нищо. Ако се освободи място в Приморско, веднага ми се обади. Моля те!

Р. Б.
утре ще и се обадя на тая директорка дай ми
служебния номер

София Вълчева
3 69 82
Тя е днес цял ден на работа, а утре е втора смяна (има се предвид датата 26 май 2011 г.).

------------------
Най-отгоре
Praetor
15 юни 2011: 19:40
Гост
Историята явно има продължение в едно интернет издание, но кой знае защо на преден план не излиза физическата разправа на директорката, а някакви банални и добре познати теми - ниски заплати, злоупотреби с делегирани бюджети и пр.
________________________________________

Директорката на ЦДГ "Пролет" в Китен бие подчинените си. Това се твърди в писмо, което е подписано от "Стивън Кинг". В анонимката се казва, че директорката не допуска никакъв диалог със синдикатите и си служи с диктаторски методи за управление, включително с физическа разправа. Учителите готвели преврат, се казва още в писмото. Според него това ще стане с помощта на председателя на Синдиката на българските учители към КНСБ в Бургас Контсантин Янков и учителката София Вълчева - председател на КНСБ в детската градина.

Целодневната детска градина "Пролет" е с капацитет 50 места. В момента детската градина има 2 смесени групи. Едната е с деца от 3 до 5 години а другата от 5 до 7 години. Константин Янков обясни, че директорката е и една от учителките в тези групи, на която се плаща по норматив. Проблеми в градината, за решаването на които се е намесил синдикатът, наистина имало, но те са били свързани с неизплащането на някои от допълнителните суми, предвидени за учителите и неправилно изчисляване на заплати. Тъй като детското заведение от 1 година е на делегиран бюджет, заплатите се изчисляват от директора. След разговор с кмета на Приморско Лиляна Димова, този проблем е бил изчистен. Останали обаче междуличностните търкания на персонала. "Ние не можем да се месим в такива спорове", каза Янков.

Според него най-добрият вариант е ЦДГ-то да стане филиал на една от трите детски градини в Приморско и тогава директорката няма да има права върху делегирания бюджет. Това ще тушира разногласията, свързани с пари. А проблемите между самите учителки, ще трябва да си ги решат сами, смята синдикалния лидер.
Най-отгоре
Praetor
17 юни 2011: 15:39
Гост
Нещата в тая ЦДГ наистина са много сериозни. Затова и в КНСБ (все още тайно) се готви процедура за "импийчмънт" на въпросната директорка, която раздавала юмруци наляво и надясно. Но не знам защо някой някъде е решил да не се разлайват кучетата и всичко да мине мирно и тихо без хората да разберат подробности за боксовите мачове с главен герой и победител в крайното класиране Златка Стоянова - директор на ЦДГ "Пролет" гр. Китен. Това е всеизвестно и вече никой не го крие. Имало било междуличностни търкания - пълни глупости! Вижте кореспонденцията между двете даскалици. Защо Вълчева моли Бъчварова да й помогне да я преместят в Приморско? - За да не я бият повече - това е!
Най-отгоре
Отиди на страница       >>