Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Всичко за Бургас
 
<< Назад | Напред >>

Европейското първенство по уиндсърф - Бургас (10-19 септември 2011)

Отиди на страница       >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
noemis
24 юни 2011: 14:14
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Най-голямото ветроходно състезание идва в Бургас

От 10 до 19 септември 2011 г. Бургас ще е домакин на най-голямото ветроходно състезание, организирано досега в България – Европейско първенство на олимпийския клас RS:X. То ще бъде отразено от 45 телевизии в 150 държави. Интересът към Европейското в Бургас е голям, защото е квалификация и дава квоти за участие в Световното първенство в Пърт, Австралия. Там пък ще бъдат определени 75 % от участниците на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г.

Очаква се високият статус на състезанието да доведе в Бургас над 350 състезатели, сред които олимпийски и световни шампиони.


Тези и други подробности за турнира бяха съобщени по време на пресконференция, в която взеха участие кметът на Бургас Димитър Николов и заместникът му д-р Лорис Мануелян, Чавдар Александров – председател на Българска федерация по ветроходство, Валентин Николов – зам.-председател на федерацията, проф. Камен Фильов – председател на Комисията по бордсейлинг и кайтсърфинг към ISAF.

"България спечели правото да бъде домакин на Европейското първенство в конкуренция с държави като Франция, Италия, Испания и Финландия. Това е признание за амбициите на българското ветроходство." - заяви Чавдар Александров.

Той отправи благодарности за оказаната подкрепата към Община Бургас, Министерството на физическото възпитание и спорта, на Пристанище Бургас и трите бургаски клуба: Яхт клуб „Черноморец“- Бургас, Уиндсърф куб Бургас, Яхт клуб „Порт Бургас“.

"Ще се постараем да се представим на високо ниво като домакини. Това състезание е една чудесна възможност да рекламираме туристическия потенциал на община Бургас." - каза кметът Николов.

Д-р Мануелян добави, че вече е създадена работна група, в която влизат представители на общинска администрация, полиция, медицински и други специалисти. Тя също ще се грижи за добрата организация и безопасността.

При хубаво време бургазлии и гостите на града ще могат да наблюдават турнира от самия градски плаж. Предвидено е състезателите да влизат в морето откъм сърф клуба на Северния плаж.

ИЗТОЧНИК

=====================================
*************************************

Направо не мога да повярвам как сме изтървали новина от такъв мащаб и значение за Бургас!

RS:X European Windsurfing Championships - Bourgas, Bulgaria

2011 RS:X European Windsurfing Championships - от офиц. сайт

Европейското го има отразено и в сайта на общината.

Целия залив ще е с платна, а ветроходната регата "Черноморец Бургас 2011" от тази пролет може да даде някаква представа, но все пак е бледо копие на това което ще видим септември на плажа.

Видео от Европейското по уиндсърф миналата година в Полша.Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
02 сеп 2011: 16:13
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Ветроходни асове искат да купуват къщи в Бургас

Източник: sport.burgas24.bg

От 10 до 19 септември 2011 г. Бургас ще е домакин на най-голямото ветроходно състезание, организирано досега в България - Европейско първенство на олимпийския клас RS:X.
Асовете на уиндсърфа вече запристигаха у нас и не крият възторга си от "Най-добрия град за живеене в България". Организаторите издадоха, че неколцина от тях са поискали да си купят къщи в Бургас.

В престижния турнир ще участват ветроходци от 33 държави на 4 континента. Правилникът не ограничава състезателите от държави извън ЕС. Затова в Бургас ще бъдат видени уиндсърфисти от Хонг Конг, Япония, САЩ и Австралия.

Цяла България ще стиска палци на Ирина Константинова - най-опитната ни състезателка, участник на 2 олимпиади, която ще гони квота за Лондон'2012.

Тя и останалите българи ще са в компанията на величия в този клас на ветроходството, печелили световни и олимпийски титли. В Бургас пристигат испанецът Иван Пастор, световният шампион Николас де Гал /Франция/, Байрон Кокалис от Гърция - два пъти сребро на световно, полякът Пьотр Мишка /преди месец президентът на Полша го награди за заслуги към спорта/, американецът Бен Баргер.

В Бургас идва и португалецът Жоао Родригез, който преди два месеца влезе в Рекордите на Гинес. С уиндсърф той успя да измине на един път разстоянието между два острова в архипелага Мадейра - 300 километра, пропътувани за 10 часа.

Участие в Европейското по ветроходство са заявили и някои от най-дабрите жени в този спорт - австралийката Алисън Шрийф, полякинята София Клепаска и украинката Олга Масливец.

Организатори на турнира са Българска федерация по ветроходство и Община Бургас.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
09 сеп 2011: 19:22
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
Официално откриват Европейското по ветроходство в неделя на "Охлюва"

Източник: sport.burgas24.bg

Европейското първенство по ветроходство в клас RS:X, на което Бургас е домакин, ще бъде официално открито на 11 септември /неделя/ от 18:30 часа. Това ще се случи на сцена "Охлюва", в непосредствена близост до културен център "Морско Казино".
В церемонията ще участват председателят на Българска федерация по ветроходство Чавдар Александров и проф. Камен Фильов - председател на Комисията по бордсейлинг и кайтсърфинг към ISAF и почетен председател на БФВ.

Първенството ще открие кметът на Бургас Димитър Николов.
При благоприятен вятър се очаква първите гонки да започнат на следващия ден - 12 септември, от 11.00 часа. Състезанието ще протече при добра видимост за публиката, тъй като уиндсърфовете ще се надпреварват в морето пред Северния плаж, недалеч от Мостика.

Подробности за програмата и организацията на състезанието дадоха днес проф. Камен Фильов и д-р Лорис Мануелян - зам.-кмет на община Бургас. Те не скриха задоволството си от големия интерес към турнира, който е квалификация и дава квоти за участие в Световното първенство в Пърт, Австралия. Там пък ще бъдат определени 75 % от участниците на Олимпийските игри в Лондон през 2012.


Около Уиндсърф клуба са заградили голяма част от Морската и навсякъде е пълно със състезатели и сърфове.Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
11 сеп 2011: 23:02
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Снимки от откриването на Европейското по ветроходство в неделя вечерта.Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
12 сеп 2011: 22:14
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
Ден 1 - 12 септември 2011
Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
12 сеп 2011: 22:32
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
Първенството се отразява от 45 телевизии в 150 държави, но не и в нашата!

Днес по спортните на БТВ дори не споменаха, че има такова нещо - по спортните сайтове също (с малки изключения) нито дума.

Репортаж: ДЕН 1

[ Редактирано 12 сеп 2011: 23:02 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
vasi.mincheva
12 сеп 2011: 23:30
Регистриран потребител #202
Регистриран: 28 май 2011: 23:48

съобщения: 493
Това е доста тъжно! Поне така между другото да бяха споменали нещичко!
Най-отгоре
noemis
13 сеп 2011: 00:35
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

19-годишен българин влезе в десетката на европейското първенство по ветроходство

sportal.bgНай-младият български участник на европейското първенство по ветроходство за олимпийския клас RS:X Йоан Колев записа отличен първи старт. Той влезе в челната десетка от 89 сърфисти на първата гонка при мъжете. 19-годишният Йоан се движеше 5-и след първото катерене на първи знак, после мина 8-и на същата точка и накрая след слалома успя да финишира 10-и. Радостта му обаче беше за кратко, защото във втората гонка го дисквалифицираха за фалстарт. В третата той отново показа, че е голямата надежда на този български спорт, като стана 17-и. В общото подреждане след първия ден зае 64-о място.

От останалите българи олимпиецът от Атина 2004 г. Веселин Нанев е 76-и с 28-о и 26-о място и незавършена гонка (НФ). Ветеранът Стоил Стоилов е 76-и с 36 и 25-о и НФ 1 гонка, Златко Маринов – 82-и с 39-о, 34-о и НФ, а Цветомир Тодоров – 84-и с дисквалификация за фалстарт, 34-о място и НФ. Тези резултати обаче са временни, тъй като от вторник най-лошите гонки на всеки състезател ще се изхвърлят от класирането му.
След първия ден при мъжете поведе гъркът Байрон Кокаланис с 1, 1, 2-о място, пред поляка Пьотр Миска – 2, 2, 1 и лидера в световната ранглиста Нимрод Машиах от Израел – 4, 4, 1.

При жените от двете ни представителки по-класно каране показа участничката в три летни олимпиади Ирина Константинова Бонтам, капитан на отбора на България – 16-а след 20, 20 и 17-о място. Пепа Мавродиева е 33-а от общо 49 участнички с 34, 35 и 29-о място. Първа с три победи в гонките е Лий ел Корзиц от Израел, следвана от полякинята София Клапецка с 2, 2, 3 и Брьони Шоу от Великобритания с 4, 4, 10.

В първия състезателен ден вятърът по двете дистанции беше отличен, със скорост от 11 до 15 възела и посока изток – югоизток. Международното съдийско жури даде висока оценка на организаторите за бързото разполагане на дистанциите по двете трасета и прецизната съдийска работа.
В неделя вечерта европейското първенство беше открито официално след парада на участниците в Морската градина в Бургас от кмета на града Димитър Николов и от председателя на федерацията ни по ветроходство Чавдар Александров. След като изслушаха на крака българския химн, зрителите в летния театър посрещнаха с ръкопляскания представянето на Ирина Константинова като капитан на националите ни. Точно в мига, когато водещият спомена името й, в небето над сцената се вдигна цяло ято бели гълъби.

Георг Марков

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
TOXICALERT
13 сеп 2011: 00:59
Регистриран потребител #50
Регистриран: 22 ное 2008: 23:06

съобщения: 436
Точно влязох за да обърна внимание на факта ,че нашите медии показаха какви ли не глупости , но не и това , но виждам ,че и на вас ви е направило впечатление .
Най-отгоре
noemis
15 сеп 2011: 12:30
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Репортаж: ДЕН 2На европейското по ветроходство в клас RS:X в Бургас Йоан Колев влезе в "златната група"

sportal.bgВъв ветроходството има една приказка, че резултатите се променят толкова бързо, колкото и условията за каране. То се доказа и на европейското първенство за олимпийския клас RS:X в Бургас, където класирането се преобрази за десетина часа, след като беше обявено като „неофициално“ в сайта на състезанието. Цели 34 протеста се изсипаха срещу подреждането от първия ден.

След детайлно преглеждане и прослушване на записите главният съдия на дистанцията където карат мъжете и жените – Пламен Георгиев, успя да оправи кашата, допуснато от момиче без опит, предавало реда на финиширане. Жури д'Апел разгледа още 6 протеста на участници, за ситуации, възникнали през гонките. Така на сутринта най-интересното място в лагера на сърфистите в Морската градина на Бургас беше таблото с листовете на които всеки търсеше новото си място. Според него 10-ото място на 20-годишния ни национал Йоан Колев в първата гонка беше заменено с дисквалификация, а в другите две постиженията му бяха 14-о и 19-о място.
При другите българи също имаше промени, например Златко Маринов се оказа с 3 позиции напред – 80-и, капитанката на тима ни Ирина Константинова – 22-а, а Пепа Мавродиева – 37-а. Естествено никой не беше доволен и всички се надяваха да променят това положение. В края на деня след три нови гонки при мъжете най-сериозен скок според предварителните резултати успя все пак да направи Йоан Колев. С 11-о място (вписано пак неизвестно защо като нефиниширал) 20-о и 22-о той събра 86 точки, с които излезе от 49-а позиция на 38-а, с което влезе в „златната група“.
"Така ще имам възможността във втората част на първенството от четвъртък да карам с първите 44 и няма как да изпадна по-назад“, коментира Йоан ситуацията. В тази група ще се разпределят първите 44, а в другата – останалите места“. Всичко това обаче ще се осъществи, ако от актива му излезе това „нефиниширал“ до официалното класиране в сряда сутринта. „Сигурен съм, че ще има още много промени, добави Златко Маринов, който завърши деня на 80-о място с 36, 39 и 37-о място. - Зле са ни стартовете, трябва много да тренираме стартове, но това не става вкъщи или на наши състезания, където сме петима – шестима души.“
В челото при мъжете голямата промяна след втория ден е излизането начело на поляка Пьотр Миска, който взе две първи и едно второ място. Предишният лидер – Байрон Кокалакис отстъпи на втора позиция, а трети е бронзовият медалист от олимпиадата в Пекин Шахар Зубари от Израел. Придвижване напред направи и Пепа Мавродиева, която с 22, 22, 25-и места беше снощи вече 31-а. Ирина Константинова завърши деня 26-а.

"Не стартирах добре в първия ден, а при изравнените сили на всички това се оказва решаващо, каза Ирина. - Иначе по-силният вятър е добрият за мен, дори и още да се засили, ще бъде по-добре.“ Израелката Лий-ел Корзиц остана начело при жените с 8 наказателни точки от 3 първи, 2-о и 3-о места, но и полякинята София Клепачка има вече колкото нея, само с едно първо по-малко. Трета е вече друга полякиня – Мая Дзярновска с 23 н.т. и победа в петата гонка. В сряда е почивен ден на европейското, а в четвъртък състезанието продължава в новите групи.

[ Редактирано 15 сеп 2011: 12:32 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
Отиди на страница       >>