Форуми

Отиди на страница       >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
noemis
17 ное 2008: 15:50
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
ср сеп 26 2007, 12:48

Наливат 300 млн. евро в ривиера на нос Форос
Градът на ХХI век ще изникне до пет години

www.standartnews.com

Мечтата на всеки човек да живее сред природата, на 10 км от големия град и на морския бряг скоро ще бъде реалност. Това ще се случи на бургаския нос Форос. Щастливците, които ще успеят да устроят своя дом на ХХI век в бъдещия суперлуксозен комплекс, ще стигат до центъра на Бургас точно за 7 минути. Те ще могат да избират между автомобил, велосипед и ферибот. Всеки жител на новата перла на Българското Черноморие ще живее на броени метри от сините морски талази. А от прозорците на домовете ще наднича гора от яхтени мачти...


Инвеститорът на проект "Форос" Тодор Батков и представителят на британския инвестиционен фонд ECDC Александър Цачев представиха програмата за изграждането на бъдещия комплекс
ФОТО "Стандарт"Суперлуксозна ривиера ще изникне на морския бряг между Бургас-център и кв. "Крайморие". Бъдещата черноморска перла ще бъде изградена върху площ от 826 декара на екзотичния нос Форос. Инвеститор на грандиозния проект е собственикът на ФК "Левски" и вестник "Стандарт" Тодор Батков. Негов партньор в проекта е британският инвестиционен фонд ECDC, който поема инвестицията за огромния търговски парк. Новата черноморска ривиера, по-известна вече като "Град на ХХI век", трябва да бъде изградена до 5 години със супермодерни технологии, комуникации и системи за защита, непознати у нас. До момента вече са инвестирани 30 милиона евро, предимно за закупуване на терени. А за изграждането на целия комплекс и инфраструктурата към него инвестицията ще надхвърли 300 милиона евро. Половината от сградите в "Град на ХХI век" са предвидени за постоянно обитаване, а останалите - за ваканционни жилища за туристи от цял свят. Инвеститорът на проект "Форос" Тодор Батков и представителят на британския инвестиционен фонд ECDC Александър Цачев представиха официално вчера в община Бургас програмата за изграждането на бъдещия комплекс. Двамата акцентираха върху географските и историческите предимства на нос Форос. Мястото е оградено от три страни с море. В самия залив пък на морското дъно лежат останките на древен римски град, потънал преди векове при земетресение. На Форос ще бъде изградена база за подводни спортове и атракции. В момента се водят преговори със световно известна хотелска верига, която да изгради в бъдещия суперлуксозен комплекс 5-звезден хотел.
Инвеститорът Тодор Батков води паралелни преговори и с швейцарски колеж, който да даде правото за разкриване на филиал по туризъм в бъдещата ривиера. Според проекта за застрояване са предвидени само 50% от закупените 826 декара. Останалите 50% ще бъдат оставени за паркови и зелени зони, като голяма част от тях ще бъдат залесени с огромни широколистни и иглолистни дървета.
"Град на ХХI век" ще разполага със собствен фериботен порт и с яхтено или рибарско пристанище. Стартът на грандиозния проект е вече факт и в момента е започнал първият етап от изграждането на инфраструктурата, в който се влагат 20 милиона евро.
Готов е и проектът за брегоукрепването, който ще стартира всеки момент. Той предвижда на 2 м дълбочина в морето да бъде изграден вълнолом, който да спира вълните и ерозията на брега.
Бъдещата морска ривиера е разделена условно на три части. Първата зона обхваща площ от 436 декара в източната част на полуостров Форос. В нея ще бъдат концентрирани жилищни сгради, спортно-възстановителен комплекс, заведения за обществено хранене и развлечения, хотелска част, плаж и яхтено пристанище с марина. Също там ще бъдат стационирани морската гара и бизнес паркът. В зона две, планирана в югозападната част на квартал "Крайморие" и в непосредствена близост до магистрала "Черно море", ще бъде изграден огромен търговски комплекс с името "Ритейл парк Бургас". Инвестиционният фонд ECDC ще вложи в него 60 милиона евро. Третата зона, разположена надлъжно в най-дълбоката част на залива върху 268 декара, ще финализира грандиозния проект. 90% от терена там е зает от рядка борова гора и предоставя изключителни възможности за непосредствено наблюдение на един от най-известните резервати за птици "Пода".
По време на презентацията в Бургас инвеститорът Тодор Батков благодари на местните власти за съдействието по проекта. Той изрази убеденост, че ще работи все така добре и в бъдеще с градоначалника и му пожела успех на изборите.
Елена Димитрова

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
17 ное 2008: 15:51
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

ЗАПОЧНА СЕ...

На 5 септември започнаха теренни работи по разчистване на площадките на територията на Форос. За разрушаването на запуснатите халета на бившия екарисаж е хвърлена тежка строителна техника. Предстои взривяването на високия комин на екарисажа.
Започва и изграждането на така наречените мобилизационни съоръжения, в това число голям бетонен възел и арматурен двор, които ще дадат възможност да се стартира полагането на инфраструктурата на комплекса.

ПРОЕКТЪТ “ФОРОС” - ФАНТАЗИИТЕ НА ХХІ ВЕК

http://www.foros-bg.com/

Проектирането на най-модерния по цялото Черноморие жилищно-ваканционен комплекс “Форос” в новия бургаски квартал Крайморие, набира скорост...

Представете си, че живеете на вълшебно място сред природата на 10 км от града, но отивате на работа с велосипед за 7 минути, отивате в центъра на града отново с велосипед за 7 минути, отивате за не повече от 7 минути до морето за да поплувате...
Как е възможно всичко това ли?
Ще бъде възможно, ако сте сред щастливците, успели да устроят своя дом на ХХІ век в смесения жилищно-ваканционен комплекс “Форос”, чието изграждане в новия бургаски квартал Крайморие започва!
Ако сте сред кандидатите за новожител на “Форос” или просто ви тресе любопитство, можете да следите този интернет сайт, посветен изцяло на проекта “Форос”. Ние имаме грижата да ви информираме за всяка новост, за всяка стъпка по изграждането на тази уникална урбанистична структура, която за първи път в България ще материализира изцяло фантазиите на ХХІ век. Тук бургазлии най-после ще се почувстват истински бургазлии, а пришълците ще усетят пленяващия солен дъх на море и приключение още с първата си стъпка на нос Форос.

И няма как да е другояче, при положение, че всеки жител на новата перла на българското черноморие ще живее на броени метри от сините морски талази, на разчупен бряг с прекрасни златисти пясъци и устоели на стихиите скали. От прозорците на домовете ще наднича гора от яхтени мачти. Мечта!
Наличието на разгърнат бизнес парк в самия жилищен комплекс ще позволи да си съберете дома и офиса на броени метри, които ще можете с наслаждение да изминавате пеш или на велосипед по пръснатите навсякъде из комплекса велосипедни алеи; в обедната почивка също пеш или на колело да прескочите до спортно-възстановителния център да се разтоварите; надвечер с приятели и любими хора да обиколите гордия нос Форос по двете крайбрежни променади през парковите площи, отделящи застроената част от плажа и естествено да приседнете в някое капанче, развлекално заведение или да поиграете на боулинг.
Но как ще стигнем за седем минути до центъра на Бургас, при това на велосипед, ще се зачуди някой. Много просто - великолепният жилищно-ваканционен комплекс “Форос” ще има собствена морска гара, от която ферибот постоянно ще снове до централна морска гара в Бургас. И ето ви за седем минути директно излизате на “Александровска”, при това със собствения си велосипед!
Още един щрих в мащабния замисъл на комплекса е идеята тава да не е нито само жилищен комплекс, нито само ваканционно селище, а интеграция от двете. Очакването е да се получи един истински космополитен комплекс, където заедно обитават по петдесет процента постоянни жители на Бургас и още толкова пришълци за ваканциите от цяла България и целия свят. Един истински модерен Вавилон!
Пожелаваме ви приятна разходка в сайта на "Форос". Тук ще имате възможността да се запознаете в по-големи подробности с трите етапа на изграждане на комплекса, да научите повече за историята, географията и природата на този район. На добър час и попътен вятър, както казват тук, във “Форос”!

БРИТАНСКИ ФОНД

ще изгражда МОЛ-а в комплекс Форос. Договорът с британските инвеститори е финализиран. Общата застроена площ на най-модерният у нас търговски център ще е 120,000 кв.м. Очаква се да пристигне архитектурния екип, който ще изготви работния проект по който в следващите две години ще бъде изграден МОЛ-Форос.

Ритейл Парк Бургас

Инвестиционния фонд ECDC (European Convergence Development Company), в партньорство със “Сиенит Холдинг” АД, е новият голям чуждестранен инвеститор в гр. Бургас, като за целта бе придобита необходимата земя от “Форос Дивелопмент” ЕАД през месец август тази година.

ECDC е част от фондовете, управлявани от британското инвестиционно дружество “Charlemagne Capital”, което управлява активи над 5.5 милиарда долара. Стратегическата насоченост на мениджъра “Charlemagne Capital” е към нововъзникващи пазари, в частност Източна Европа и Русия, но има интереси и към азиатските пазари. Фондът ECDC инвестира основно в изграждането на търговски, офис и жилищни проекти в югоизточна Европа, с основен инвестиционен акцент пазарите на България и Румъния.

ECDC, съвместно със “Сиенит” АД, създаде през август компанията “Търговски парк Крайморие” АД, която конкретно ще осъществи инвестиционните намерения на фонда в гр. Бургас. Предвижда се построяването на един от най-големите в България търговски комплекси или „ритейл паркове”, който ще представлява комплекс от няколко големи магазини, както и търговско-развлекателен център, тип Мол. Очаква се комплексът да предостави около 60,000 кв.м. отдаваема площ, а общият обем на инвестицията се оценява на 60 милиона евро със срок на изпълнение 30 месеца.

„Ритейл Парк Бургас” е петият по ред инвестиционен проект на ECDC в тази част на света, а по повод старта на най-новия си проект, директорът на ECDC Андерсън Уомънд заяви, че предложената инвестиция е положителен признак за бъдещото икономическо развитие и престиж на Бургас.


[ Редактирано 24 яну 2011: 00:35 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
17 ное 2008: 15:51
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

ЯХТЕНО ПРИСТАНИЩЕ С МАРИНА И МОРСКА ГАРА – пристанището предвижда кейове за около 150 яхти с дължина от 25 до 50 фута, външни стоянки за по-големи яхти, хелинг за малки и детски яхти, слип и краново място за спускане във вода на трейлърни съдове, чакалня и пункт за продажба на билети, сграда на морски клуб и марина. Морският клуб и марината са обединени в една сграда и включват всички необходими помещения за обслужване на яхтените екипажи, официалните и служебни лица за провеждане на международни регати. Клубният ресторант е разположен на последния етаж на сградата, а на покрива му е обособена наблюдателна площадка за външни зрители.
На същата територия се намира и морската гара, обслужваща фериботната връзка с централната част на град Бургас.
Това ще бъде най-голямото подобно съоръжение, градено в последните десетилетия по черноморския ни бряг.

СПОРТНО-ВЪЗСТАНОВИТЕЛЕН КОМПЛЕКС – разположен е около входа на жилищния комплекс – състои се от фитнес център със сауна и покрит 25-метров басейн, съблекални и административни помещения, открити спортни площадки за минифутбол, баскетбол и тенис кортове.

ХОТЕЛ 5 ЗВЕЗДИ с казино, конферентна зала и открит парк за сватбени тържества – разположен в южната крайбрежна част на комплекса в непосредствена близост с плажа. Хотелската част предвижда около 80-100 стаи. Конферентната зала е с възможност за 250 места. Спортно-възстановителната част на хотела е обединена със спортната част, предназначена за живущите в комплекса.

БИЗНЕС ПАРК – разположен е около входа на жилищния комплекс. Първият етап предвижда около 30 000 кв. м. офис помещения, покрити подземни гаражи, открит паркинг за посетители, конферентни зали.

ЗАВЕДЕНИЯ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ХРАНЕНЕ – ресторанти, кафенета, барове и дискотеки – разположени са по протежение на двете пешеходни променади, които разделят бреговата ивица от жилищния комплекс. Това разположение отделя зоните за отдих от спалната част на комплекса. Двете променади се събират пред зданието на яхтклуба, като там се формира и малък площад.

ТРАНСПОРТНИ АРТЕРИИ – главната автомобилна улица за комплекса е ъглополовяща на полуострова. Перпендикулярно на нея са разположени улиците към миникомплексите.
По продължение на променадите и автомобилните улици се предвиждат велопътеки, като пред автобусната спирка за центъра на града, пред яхтклуба, бизнес парка, спортния и търговски център ще бъдат обособени и паркинги за велосипеди.
Подземни паркинги се предвиждат под около 50 % от жилищните сгради, под хотела, търговския, спортния комплекс и бизнес парка.
Всички подобекти на проекта “Форос” ще бъдат отделени един от друг със зелени площи.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
17 ное 2008: 15:52
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Територията е с площ около 5000 дка. Целта на новия устройствен план е цялата зона да получи урбанизиран характер. В момента Крайморие има сериозен потенциал за развитието на градската структура на т.нар. голям Бургас. Стъпка към това е и преструктурирането на бившето село Крайморие в квартал на Бургас.

Стремежът на проектантския колектив е територията да стане типично крайградска зона, чиито функции освен основните като административни и общественообслужващи и обитаване ще бъдат и туристически. Това реабилитира потенциала за туризъм. По предварителни разчети територията на квартал Крайморие на този етап е предвидена за около 20 хил. души.
Може би за толкова голяма територия това изглежда не много, но то е съобразено с предвиждането за постигане на по-висок комфорт на обитаване.
Затова са предвидени по-ниска плътност на застрояване от типичните централни части на града. Развитието на туризма също е предпоставка да не се предвижда за голям брой население.
Жилищно-ваканционният комплекс “Форос”, който заема северната част на квартал Крайморие и е разположен върху едноименния полуостров ще бъде с най-ниска плътност на застрояване в целия квартал, предлагайки много природа и зеленина на обитателите си при най-висок комфорт на обслужване и комуникации.
Районът предлага отлични условия за съчетаване на морски, селски и екотуризъм.

[ Редактирано 24 яну 2011: 00:37 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
17 ное 2008: 15:54
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
Klirik (чт сеп 27 2007, 03:17):
Абе аз разбрах,че Батков май само представя тоя британски инвеститор,който дано да е толкова сериозен!МНого нови комплекси станаха...аз заминавам студент точно за 5 години и се надявам след 5 години Бургас да е българското Монако :P


Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
17 ное 2008: 15:54
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

ОФИЦИАЛНО ПРЕДСТАВЯНЕ

25 септември 2007
<връзка>

Снимка: Тодор СТАВРЕВ, БТА

на проектите “Форос” и “Ритейл парк Бургас” беше направено на 25 септември 2007 в голямата зала на Община Бургас в присъствието на кмета на Бургас Йоан Костадинов. Собственикът на инвестиционната компания “Форос дивелъпмънт” ЕАД адвокат Тодор Батков запозна подробно присъстващите с визията си за “Града на ХХІ век”, като посочи, че общият обем на инвестициите, които се предвиждат по проекта Форос ще надхвърли 300 млн. евро в следващите 5 години. Още на първия етап от изграждането на комплекса ще бъдат разкрити над 700 нови работни места. Тодор Батков “издаде” на присъстващите представители на националните и местни медии, че в комплекса “Форос” ще се разкрие и модерен Колеж по туризъм по швейцарски лиценз. В момента приключва проектирането за брегоукрепването, а след разчистването на останките от сградите на екарисажа, започва монтирането на голям бетонен възел и мобилна асфалтова база, които ще позволят да се стартира изграждането на инфраструктурата на комплекса. Разширяването на пясъчната ивица до 40-50 метра ще бъде постигнато чрез поставянето на кесонен вал под водата, чието проектиране също е приключено.

Инвестиционните намерения на новия партньор на “Форос дивелъпмънт” – британският инвестиционен фонд ECDC, който съвместно със “Сиенит” АД се зае с изграждането на огромен търговско-развлекателен комплекс (Мол) в зона 2 на “Форос” бяха изложени от представляващия ЕCDC в България г-н Александър Цачев. Общата инвестиция по изграждането на търговския комплекс ще достигне 60 млн. евро.

=============================
За разлика от "Кюшето", този проект вече се изпълнява.
Остава само да видим дали ще бъде завършен в срок.

[ Редактирано 24 яну 2011: 00:39 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
17 ное 2008: 15:54
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

"Фантазиите на XXI в." ще струват близо 300 млн. евро
Поне 13 000 души ще живеят в новия комплекс


от Румяна Емануилиду
04 октомври, 11:37


Проектът, който адвокатът Тодор Батков обяви, че ще построи на нос Форос край Бургас, ще струва 300 милиона лева. На толкова инвеститорът изчисли цената по квадратните метри застроена и прилежаща площ. Медии му приписаха цялата инвестиция.

Става въпрос за жилищно-ваканционен комплекс от смесен тип на територията на квартал Крайморие от няколко района, разположени в три отделни зони. Проектът носи гръмкото име "Форос" - Фантазиите на XXI век" и наподобява един друг проект на Градът на мечтите край София, който обаче остана неосъществен. Всъщност посещението на Батков в Бургас беше афиширано като рамо на досегашния бургаски кмет, макар и проведено, преди официално да бъде обявена новата кметска кампания. Ако се връщаме към него, то е защото стана известно, че инвеститорът продължава да изкупува земи в Крайморие, а общината бави обявяването и обсъждането на подборния устройствен план (ПУП) на Крайморие, който отдавна е завършен.

В презентацията на частния проект "Форос" участваха освен досегашния кмет Йоан Костадинов, на когото Батков заяви, че е задължен, и други общински служители. В началото на миналия месец е започнало разчистването на терена за новия комплекс, в който инвеститорът планира да живеят поне 13 000 души от различни националности. Преди дни, интересно защо инкогнито, е бил взривен намиращият се в терена бургаски екарисаж.

Автор на концепцията на жилищно-ваканционния комплекс "Форос" е председателят на Камарата на архитектите в България арх. Петко Йовчев, който е ангажиран и с ПУП на целия квартал Крайморие.

Не е известно каква част от целия ПУП заема частният "Форос". Според арх. Йовчев на този етап - 10 на сто. Той обаче впечатлява с мащабите си. Зона едно концентрира на площ от 436 дка жилищни сгради, спортно-възстановителен комплекс, заведения за обществено хранене и развлечения, хотелска част с 5 звезди с казино и открит парк за сватбени тържества, плаж и яхтено пристанище с марина, ферибот, морска гара и бизнес парк. Стана ясно, че до дни ще приключи процедурата по вкарване на тази територия в регулация и промяна на предназначението й.

Зона две ще бъде на площ от 268 дка до магистрала "Черно море" и там ще има огромен търговски комплекс - мол, на площ от 123 дка, който ще се нарича "Ритейл парк Бургас" и ще бъде построен за две години и половина. Британският инвестиционен фонд ECDC (European Convergence Development Company) в партньорство със "Сиенит холдинг" АД е придобил през август земята за него от представляваната от Батков фирма "Форос дивелъпмънт" ЕАД и се надява да започне изграждането му до края на годината. Целият квартал ще бъде изграден за около пет години, като тепърва ще се търсят инвеститори за 5-звездния хотел, марината и други обекти.

Зона три до залива ще се изпълнява последна. Там сега има гора и тя граничи с един от най-известните резервати за птици - "Пода". Според инвеститорите концепцията за третата зона на "Форос" в момента активно се обсъжда, но без съмнение тя ще е във връзка с орнитоложкия туризъм. В плановете са още зоопарк, аквариум и други атракции. На това място в залива под водата е открито древно селище, чиито подводни археологически разкопки предстоят.

ПУП на Крайморие в първоначалния си вариант предвиждаше крайпътна зона с разположени на втори план производствени и складови терени с по-компактно нискоетажно застрояване. "Няма да има производствена и индустриална зона освен Търговско-развлекателния център, аз изкупих всички имоти с малки изключения", заяви Батков.

Инвеститорът не се притеснявал и от предстоящото изграждане на петролопровода Бургас - Александруполис, нито от евентуалното падане на цените на имотите заради периодичното замърсяване на крайбрежната ивица на Крайморие от нефтени разливи.

СТАТИЯТА

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
17 ное 2008: 15:55
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

ЗОНА 1 вече има ПУП /ПРЗ/

съобщи собственикът на инвестиционната компания „Форос Дивелъпмант” ЕАД адвокат Тодор Батков. Качена е подробна информация за ПУП-ПРЗ на Зона 1 на сайта на компанията (виж!), за да могат заинтересованите инвеститори и строителни компании да се запознаят в детайли, както с разположението на всички квартали, транспортната инфраструктура, така и поотделно с всички урегулирани поземлени имоти (УПИ), включително: площ, предвиждана етажност на сградите, коефициент за интензивност на застрояването (Кинт), плътността на застрояване, както и плътността на озеленяване.

Освен плана на цялата зона, който може да бъде гледан както в общ план при мащаб 1:5000, така и в едър план при мащаб 1:2500, от който с мишката може да бъде избиран всеки един УПИ и извеждан на отделен екран в едър план заедно с таблица с цялостна информация за парцела. Плановете и информацията могат да се разпечатват или съхранят. За всеки УПИ е предоставена 360°-фотопанорама, даваща цялостна представа за предлагания терен. Инвеститорите ще могат да влизат в блока чрез бутон РАЗВИТИЕ, разположен в левия навигационен панел.


[ Редактирано 24 яну 2011: 00:41 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
17 ное 2008: 15:56
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Към днешна дата проектът е зациклил и не се чува нищо за него!

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
09 яну 2009: 12:46
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

БУРГАС НАМЕРИ СИМВОЛА ОТ ГЕРБА СИ

foros-bg.com
На 8 януари 2009 г. по повод сензационните археологически открития на нос Форос в Бургас се състоя пресконференция, в която взеха участие собственикът на инвестиционната компания „Форос Дивелъпмънт” ЕАД адвокат Тодор Батков, кметът на Бургас Димитър Николов, директорът на РБМ н.с. Цоня Дражева и главният проектант арх. Петко Йовчев.
Археологическите разкрития, направени в края на 2008 г., увенчават края на дългото търсене на точното място, където се е намирал историческия предшественик на днешен Бургас – античната и средновековна крепост Бургос (Пиргос, Порос), отбелязвана в продължение на няколко века върху старинни пътни и морски карти на региона. „Вече със сигурност знаем, че Бургас отдавна присъства в европейската история” – каза по този повод Цоня Дражева. Тя акцентира и върху друг безценен резултат от разкопките – локализирането на мястото на дълго търсения манастир „Св. Георги” – един от най-известните в древността морски манастири.
Всичките тези открития са факт, благодарение на инициирането и подкрепата на проучвателните работи от страна на адвокат Тодор Батков. Той изрази готовността си да съдейства не само за разкриването, проучването и консервацията на откритите руини, но и за тяхната реставрация, и по-специално на кулата – символ на Бургас, както и за хармоничното им вграждане в новия архитектурен комплекс, който се предвижда да изгради неговата компания „Форос Дивелъпмънт” на нос Форос.
Кметът Димитър Николов също гарантира, че Община Бургас ще продължи участието си във финансирането на този изключително значим за Бургас археологически обект, като освен със собствени средства, общинското ръководство ще кандидатства за помощ по оперативни програми на ЕС. Той съобщи още, че вече е възложено на главния архитект на общината арх. Веселина Илиева в новия градоустройствен план да се отреди подходящо място за така нужния на града нов археологически музей. Димитър Николов изрази искрената си радост от това, че Бургас най-после намери символа от герба сии че бургазлии вече ще живеят със самочувствието на наследници на един много древен град.

Авторът на концепцията за новия план на кв. Крайморие арх. Петко Йовчев обясни, че цялата предполагаема крепостна стена попада в публичната среда на новия план и ще бъде достъпна за всички. На този етап планът е подготвен да поеме едни такива разкрития, а ниската плътност на разстрояване в тази зона дава възможност новите сгради да бъдат хармонично вплетени в старините.


[ Редактирано 24 яну 2011: 00:42 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
Отиди на страница       >>