Форуми

Отиди на страница   <<        >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
noemis
09 яну 2009: 14:48
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
Тузарският комплекс, който се предвижда да израсне там, ще бъде на площ от около 700 дка до магистрала "Черно море" и в него се предвижда да могат да живеят на 22 000 души. Там ще има нискоетажни скъпи еднофамилни и хотелски сгради и огромен търговски комплекс - МОЛ, на площ от 123 дка, който ще се нарича "Ритейл парк Бургас". Яхтено пристанище и фериботен комплекс бяха обявени в плановете на инвеститора. "Имаме вече проект за пристанищна дейност, която ще бъде част от транспортната схема на Бургас", потвърди Батков пред "Дневник".

Има градоустройствено проектиране и проект за инфраструктурата. През декември е стартирало изпълнението на проект за брегоукрепване на северния плаж от нос Форос до нос Капка, а до средата на 2010 година ще бъде брегоукрепен и целият проект, заяви Батков.

До седмица ще приключи процеса за вкарване в регулация на цялата зона, стана ясно още.
По думите на Батков на територията на бъдещото селище живеят незаконно още трийсетина човека, там пребивава незаконно и рибарите в рибарското селище. "Ако хората не се махнат, ще действам със силата на закона", заяви инвеститорът, който призна, че е изкупувал земята от посредници. Ето защо той нямал юридически проблеми с досегашните собственици.

Проектът "Форос" се изпълнява от компанията на Тодор Батков "Форос дивелъпмънт". Първоначално в него участва и британският инвестиционен фонд ЕCDC, но те са се отказали от проекта.

източник: Дневник

...а 2020-2030 живот и здраве ще завършим проекта.
рибарите да не се притесняват много, много...

[ Редактирано 09 яну 2009: 15:15 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
11 юни 2009: 22:59
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Това е част от статията "Майкъл Чорни уволни Батков" на 11.06.2009 г.:
От месец насам Батков е извън България и и търси под дърво и камък купувачи за бизнеса си. Богаташът продава винпрома си в Сливен, който е пред фалит, както и участието си в строителен комплекс край землището на Крайморие. От тези два проекта адвокатът е загубил над 10 милиона eвро за последните две години, винпромът му "Вини Сливен" всеки момент ще бъде обявен в несъстоятелност заради стар дълг към "Стара изба" за неплатени 3,5 милиона литра вино.


ЦЯЛАТА СТАТИЯ


Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
01 ное 2009: 14:57
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Аферата "Форос"
Международен скандал тресе 1/3 от земята за Града на бъдещето

24.10.2009
factor-bs.com
За 300 дка земя – близо една трета от цялата площ, върху която известният адвокат Тодор Батков ще строи мечтания „Град на 21 век” в Крайморие – трима шведски наследници водят дълги съдебни дела. Случаят още не е приключен. И ако магистратите евентуално върнат най-накрая земите на шведите, Батков ще бъде принуден да търси обратно милионите, които е платил за тях. Имената на продавачите се крият старателно от Поземлената комисия, но част от тях вече изплуват. Това не са случайни хора.

Или поне така твърди юристът Атанас Чорбаджиев, който предостави на редакцията всички документи, доказващи, че тези земи са именно на наследниците на д-р Николай Николаев – шведите Ан Мари Елизабет Шарлот-Николаева, Стен Петер Густав- Николаев и Рада Магдалена Йонсон. Вестникът разполага и с копия на решенията на местните институции за проточилата се 7- годишна съдебна сага.

Както вече писахме, всичко започва в далечната 1898 година, когато известният български просветител Найден Геров, фолклорист, създател на първото класно училище у нас, вицеконсул на Русия в Пловдив през 1857 година и т.н., купува чифлик Кафка, разположен тогава върху 1772 декара. След смъртта му собственик става зет му Теодор Теодоров, който е министър-председател на България през Първата световна война и след нея. Той е известен с това, че отказва да сложи подписа си върху Ньойския договор.

С времето крупният чифлик се раздробява на много наследници. Д-р Николай Николаев, който е женен за дъщерята на Теодоров Анна Мария Теодорова-Николаева, купува 300 декара от тъста си. Д-р Николаев е шест пъти министър в държавното ръководство на страната.

Несправедливата смъртна присъда го заварва като изпълняващ длъжността посланик в Стокхолм. Държавата му изземва цялото имущество, влючително и тези 300 декара в местността Кафка. След уж демократичните промени през 1989 година несправедливата присъда е атакувана по реда на надзора пред ВКС- София и доктор Николаев е оправдан изцяло и с пълна отмяна на конфискацията на имотите. „Оправдателното решение има ретроактивно действие, което означава, че той никога не е загубвал собствеността си върху тези 300 дка и всички сделки, сключвани от държавата, са нищожни и не са свързани с никакви вещно-правни последици”, казва адвокат Чорбаджиев.

През 1992 година наследниците на доктор Николаев – неговият син Камен Николаев и дъщеря му Рада Николаева - предявяват претенции за реституция за земите в реални граници. С протоколно решение от 14 септември същата година бургаската Поземлена комисия им връща 200 декара, тъй като приема, че двамата са едно семейство. Фактически обаче Рада Николаева живее в Мюнхен и е журналист в радио „Свободна Европа”, а брат й Камен Николаев работи като шофьор и живее в Стокхолм. Осем месеца по-късно, през април 1993 година, Поземлената комисия, кой знае защо, сторнира собственото си решение, при това в противоречие със законовите разпоредби на страната, защото – веднъж взето, то вече е стабилен административен акт и неговият автор няма право да го отменя без съгласието на министъра. Веднага след това комисията издава Решение № 5906 от 20 април 1993 година, с което определя собствениците да бъдат обезщетени вече не с реална земя, а с компенсаторни бонове. Камен и Рада Николаеви не са доволни и обжалват пред Районния съд в Бургас. Поземлената комисия обаче не изпраща тази жалба.

Двамата наследници, които дори не подозират, че жалбата им е стопирана, напразно чакат призовка от съда и даване ход на делото. Така минават няколко години. Накрая те са сюрпризирани с ново решение на Поземлената комисия под № 5906-А от 1998 година, което на практика преповтаря предходното – двамата да получат компенсаторки.Следва ново обжалване, което най-после стига до съда.

Този път делото тръгва. То се гледа от съдия Р. Калиманова. Тя назначава тройна експертиза, която да установи дали имотът е в стари реални граници. Експертите правят оглед на самото място, използват и стара карта на имота, изготвена от инж. Тороманов през юли 1937 година. Изводът им е, че той представлява полуостров, граничещ от три страни с море, а четвъртата е граница, белязана с геодезични точки, маркирани на картата. На тази база Районният съд обявява Решение №5906-А на Поземлената комисия за нищожно.

Въпреки това двамата наследници пак не успяват да получат бащините си земи. Поземлената комисия в Бургас обаче не зачита волята на съда и отново определя обезщетение с компенсаторки с ново Решение № 2316 на 13 март 2000 година. Под тези решения, всички до едно незаконни, се повтаря подписът на едно и също лице - Мирослав Стойков, по това време секретар на комисия, в момента адвокат. По-късно той участва и в прехвърлянето на земите на обвинения в подкуп инспектор Евгени Блажев като началник на Поземлената комисия, макар и само за 14 дни.

В тези времена компенсаторните записи вървят по 0,134 лева за квадратен метър. Така за 300 дка земя Камен и Рада Николаеви са принудително обезщетени с ”крупната” сума от 39 000 лева, при положение, че реалната цена е милиони евро. Или поне за толкова я продават на Тодор Батков хората, които по-късно успяват с различни схеми да придобият парчета от нея.
Камен и Рада Николаеви получават тези пари чрез секретар инж. Тони Дачева, която напуска комисията. След това става дилър на продажба на компенсаторни инструменти.

Шведите разбират постфактум, че Районният съд е решил, че земите им са в стари реални граници и е следвало Поземлената комисия да им върне земята, а не да им дава компенсаторки. Тогава сигнализират прокуратурата да подведе под наказателна отговорност длъжностните лица, нарушили закона. Започва предварително разследване, което се наблюдава от прокурор Величка Костова от Окръжна прокуратура – Бургас. То приключва с отказ да се търси наказателна отговорност от виновните лица, тъй като „липсват достатъчно доказателства”. Това е тривиална формулировка, която няма нищо общо с реалната действителност, казва адвокат Чорбаджиев. Шведите алармират пресата чрез пълномощниците в национални и местни издания.Този скандал стига до ушите на Шведското посолство.

Рада Николаева почива през 2002 година, без да дочака справедливост и единствен наследник остава брат й Камен Николаев. По-късно умира и той -през 2006 от сърдечна недостатъчност. Тогава наследници стават неговите деца и съпруга Ан Мари Елизабет Шарлот-Николаева, Стен Петер Густав- Николаев и Рада Магдалена Йонсон.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
13 яну 2010: 22:39
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Сагата Форос и как Бургас ще получи история на 20 века
Тодор Батков не изпълни обещанието си да даде 150 000 лева за разкопки в Крайморие


13.01.2010
factor-bs.com
Президентът на футболен клуб „Левски” адвокат Тодор Батков не изпълни обещанието си да даде 150 000 лева за съхраняване и реставрация на откритите на нос Форос антични крепостна стена и кули, както беше обявил на пресконференция в Бургас преди година.
Тодор Батков е едноличен собственик на капитала на "Форос Дивелъпмънт" ЕАД. Дружеството е купило терените на нос Форос, заедно с общинските части за улици и друга инфраструктура, за строителство на частен проект „Фантазиите на XXI век".

Когато Батков обяви намеренията си за такъв проект, те бяха използвани като елемент от предизборната кампания на бившия кмет Йоан Костадинов за четвърти мандат.

„Кризата е голяма и има много по-тежки проблеми, които фирмите решават пряко силите си”, оправдава на този етап бездействието на инвеститора директорът на Регионален Бургаски музей-Бургас н.с. Цоня Дражева.
Истината е, че инвеститорите в този важен за бъдещето на града проект са си направили „по инерция” „сметката без кръчмаря” - в противоречие на законодателството.

Находките и проучванията

Цоня Дражева обяви сензационни находки, направени в закупения от бизнесмена терен, които доказват, че Бургас е стар над 20 века и го правят връстник на Христос.

Открити са запазени останки от най-големите символи на Бургас, дали името на града - античната и средновековна крепост с две кули и пристанище - Бургос или Порос. Находките дават основание да се приеме, че тук се е намирал и един от морските манастири - малкият манастир „Св. Георги”, за който има сведение от византийските извори.

Архитектът на „Фантазиите на XXI век" Петко Йовчев обясни, че цялата крепостна стена и най-високото място на нея – Цитаделата, попадат в общодостъпна зона, предвидена в проекта, който е правен съвместно с музея. „Разчитам на личната отговорност на инвеститора да осъзнае големия шанс да бъде създадено едно историческо място”, каза арх. Йовчев.

Общината има намерение в тази зона да бъде отредено място за музей, където да се съхраняват всички ценни находки, открити на полуострова. Кметът обеща заради евентуални иманярски набези да бъде завишен контролът в района.

Засега по-нататъшните действия на археолозите са стопирани и поради факта, че бившият министър на културата Стефан Данаилов също не даде обещаните 60 000 лева за проектиране. „За да се кандидатства с проект, трябва да има узаконено проектиране, съгласувано и одобрено от агенцията, приемник на Националния институт за паметниците на културата”, обясни н.с. Цоня Дражева.

Новият министър Вежди Рашидов е обещал пред кмета Димитър Николов тази година да има пари за проектирането. „Сумата не е голяма – говорим на този етап само за консервация и реставрация на кулата и пристана, които да се вържат със защитена зона „Пода” и Центъра за наблюдение на птиците там. Ако това се случи, ще събираме средства за по-нататъшни проучвания”, казва Дражева.

Археологическият екип проведе за първи път проучвания в района на полуостров „Форос”, след като през 2008 година Общинският съвет отпусна 50 000 лева. С тези средства бе разкрита кулата, направени са защитните диги и е разчистена асфалтовата база, която години наред е замърсявала района и морето. Голям е шансът това място да се превърне в атракция и да привлича туристи и гости. Колкото до ценните археологически разкопки, Батков коментира, че всички паметници на културата принадлежат на държавата и средства за проучването им трябва да се търсят от нея и от европейски програми.

Инвестиции за милиони

Тузарският комплекс, който се предвижда на нос Форос, ще бъде на площ от около 700 дка до магистрала "Черно море". В него се предвижда да живеят над 22 000 души. Там ще има нискоетажни скъпи еднофамилни къщи и 5-звездни хотелски сгради, огромен МОЛ от 123 дка, който ще се нарича "Ритейл парк Бургас", както и яхтено пристанище и фериботен комплекс. Проектът е утвърден и е част от Подробния устройствен план на Крайморие и общия градоустройствен план на Бургас.
Археолозите обаче се жалват, че върху паметниците са стоварени впоследствие големи скални маси, които е трябвало да имитират брегоукрепване.

Законите срещу проекта

„Имаме проект за пристанищна дейност, която ще бъде част от транспортната схема на Бургас”, обясни Батков, както и че до средата на 2010 година ще бъде укрепен брега. Това обаче също е под въпрос.

За да се реализира проектът за частното пристанище „Либърти”, се налагат промени в българското законодателство. В Закона за морските пространства е записано, че те могат да бъдат изключителна държавна собственост и право за отвоюване на земя от морето има само държавата. В Закона за Черноморското крайбрежие пък е записано, че бреговата ивица може да е единствено общинска и държавна. Всяка създадена изкуствена суша автоматично става държавна.

Не че по българското крайбрежие няма други прецеденти на частни пристанища, но те без съмнение противоречат с постановките в законите.
Батков също така беше заплашил, че ако хората не се изнесат от района и от рибарското селище, ще действа със силата на закона. Той призна, че изкупувал земята от посредници и затова лично той нямал юридически проблеми с досегашните собственици.

Дали проектите на Батков на територията на полуостров Форос и кв. Крайморие ще се реализират, зависи на този етап и от магистратите. Както в. „Фактор” писа в цяла поредица статии, за 300 дка земя – близо една трета от цялата площ, върху която Батков ще строи, трима шведски наследници водят съдебни дела.

Ако магистратите върнат земите на шведите, Батков ще бъде принуден да търси обратно милионите, които е платил за тях. Имената на продавачите се крият старателно от Поземлената комисия, но част от тях вече изплуват. Това не са случайни хора. Или поне така твърди юристът Атанас Чорбаджиев, който предостави на редакцията всички документи, доказващи, че тези земи са именно на наследниците на д-р Николай Николаев – шведите Ан Мари Елизабет Шарлот-Николаева, Стен Петер Густав-Николаев и Рада Магдалена Йонсон. Вестникът разполага и с копия на решенията на местните институции за проточилата се 7- годишна съдебна сага.

Специалисти смятат, че полуостров Форос е една от малкото посоки, в които град Бургас може да се разраства. Ако проектът „Фантазиите на XXI век” се изпълни по план, там ще израсне модерен градски комплекс със съхранена природна среда.

Според други обаче, Бургас трябва да се развива по посока Айтос, а не покрай брега на морето и езерата, където трябва да има други съоръжения за отдих и развлечения и развиване на екологичен и културно-исторически туризъм. Още повече, че вече действат строгите изисквания на общоевропейската мрежа НАТУРА 2000, а в тази част на Бургас - Крайморие и полуостров Форос, е и Защитена местност „Пода”.

Ето защо, намираме името на Тодор Батков в Черния списък на фирмите, организациите и личностите, унищожаващи българската природа. Там е записано дословно:
„Тодор Батков - президент на ПФК "Левски" и собственик на “Форос Дивелъпмънт” ЕАД с планове да превърне нос Форос до Крайморие в жилищно-ваканционен комплекс с урбанизиране и постоянно заселване на брега. Заедно с обявените намерения за свръхзастрояване, Батков толерира и нефтопровода, който ще минава наблизо. Част от проекта попада в Натура-зона.

По същия начин Батков планира да превърне устието на Камчия в поредния бетонен квартал, с каквато цел е купил южната част на плажа. До преди няколко години Камчия беше защитена територия, но община Аврен свали статута й, за да подари най-ефектния плаж на Лужков и Батков, пише още в сайта, поместил Черния списък на фирмите, организациите и личностите, унищожаващи българската природа.


Защитената местност “Пода”

Защитена местност "Пода" е блатиста влажна зона, разположена на морския бряг, част и от Мандренското езеро. Понастоящем въпреки сравнително малката й площ – 100,7 ха, се е обособила мозайка от различни хабитати - сладководни, бракични, солени, хиперхалинни водоеми, разливи и др.

В местността са установени 161 низши и 231 вида висши растения. От висшите растения, пет вида са включени в Червената книга на България.В защитената местност “Пода” има и голямо разнообразие на животински видове.

Установени са 252 вида птици, което е 63 % от орнитофауната на България. От тях 8 са световно застрашени видове, 132 са с консервационно значение за Европа, а 70 вида са включени в Червената книга на България.

Как бе унищожена колония от розови пеликани в езерото Мандра

Мандра е най-южното от трите Бургаски езера, с площ на водната повърхност около 1 300 ха. Дължината му е 8 км, максималната ширина 1,3 км. Разположено е в добре оформена речна долина, ориентирана напречно на морския бряг, като устието и язовирната стена са в непосредствена близост до южния край на Бургас.Четири реки се вливат в езерото: Изворска,Факийска,Средецка и Русокастренска.

Езерото е запазено в естествения си вид до 1934 г., когато се извършени корекции на някои от реките и са построени диги в западната му част за предотвратявания на пролетните наводнения. Втората основна промяна на езерото настъпва през 1963 г, с построяването на язовирна стена в източната му част.

По този начин са унищожени обраслите с блатна растителност плитчини, прекъсва се връзката на езерото с морето и то става изцяло сладководно.

Изчезват големите тръстикови масиви, а с тях и удобните места за гнездене на чапли, пеликани, патици и други видове водолюбни птици.

По този начин е унищожена единствената колония на розови пеликани в България.

Впоследствие най-ценните части на езерото са поставени под закрила (устието на р. Изворска – с площ 151 ха), или са предложени за защитени територии (местността “Узунгерен” – с площ 210 ха).

Част от устието на лимана с площ 107 ха е защитена територия. В езерото са установени и 5 вида риби от Червената книга на България.

Езерото Мандра е Орнитологично важно място с Европейска значимост.От бозайниците в района са най-добре запазени популациите на видрата и белката.
Автор: Румяна Емануилиду

[ Редактирано 24 яну 2011: 00:44 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
04 юни 2013: 12:12
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
Отправиха покана към Община Бургас, Съюзът на архитектите в България, Камарата на архитектите в България, към гражданите и гостите на Бургас да присъстват на представяне програмата на архитектурен конкурс за изработване на "Концепция за обемно-устройствено решение на жилищно-ваканционен комплек "Форос" в "Крайморие".
Конкурсът е насочен към създаването на съвременен, живописен комплекс с модерна инфраструктура, комуникации, баланс на обслужването, хармонично вплитане в природните и исторически дадености, прилагане на модерни технологии, способстващи за постигане устойчивост на средата, отговаряща на европейските и световни стандарти за качество.

Представянето ще се състои на 6 юни 2013 г. /четвъртък/ от 14.00 часа в зала "Г. Баев" в Културен Център "Морско казино" в гр. Бургас.
източник


Страницата на конкурса:

АРХИТЕКТУРЕН КОНКУРС ФОРОС - ФОРОС ДИВЕЛЪПМЪНТ АД

Интересно дали този конкурс означава рестартиране на проекта?

Срокове и условия на конкурса:

  • Официално обявяване на конкурса – 31 Май 2013 г.
  • Представяне на конкурса в зала „Георги Баев“, Културен център “Морско казино”, гр. Бургас - 6 Юни 2013 г., 14:00 ч.
  • Краен срок за задаване на въпроси и консултации по е-mail - 17 Юли 2013 г., 23:59ч.
  • Краен срок за регистрация на участниците по e-mail - 17 Юли 2013 г., 23:59 ч.
  • Предаване на конкурсните проекти - 2 Септември 2013 г., 18:00 ч.
  • Официално награждаване на конкурса - 11 Септември, 2013 г.
  • Електронно оповестяване на резултатите от конкурса и качване в страницата на проекта – 15 Септември 2013 г.


Две снимки от страницата на конкурса:


[ Редактирано 04 юни 2013: 14:58 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
ji
04 юни 2013: 13:12


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
въх маняк
много интересно
ще пробвам да отида в четвъртък
Най-отгоре
ji
05 юни 2013: 11:24


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
интересното е включването в конкурса и на парковата зона
ето от заданието:

3.2. Описание на имотите, собственост на Възложителя
Имотите са 45 на брой, организирани в шест квартала и горски фонд, извън границите на населеното място, предвиден за парк.

...............

Територията на горския фонд, собственост на Възложителя, обгръща северозападния бряг извън територията на населеното място. Гората е рядка, борова и не е подробно заснета към момента. В нея се намират руините на Средновековната крепост „Порос” на устието на езеро Мандра при местността „Пода” .

Симбиозата между археология и природа в добра комуникационна връзка към главен път и близката връзка с населеното място създават отлични условия за развитие на туризма и постоянно обитаване във всичките му форми.

...............

Изисква се най-обща концепция и идея за възможностите за организиране на зона за рекреация и релаксация на територия от 206 дка горски фонд, собственост на възложителя, при запазване характеристиките на терена и гората, съхраняване и експониране на археологическите находки и специфичната брегова линия.


още интересни неща:

Намират се в м. Кафка, северозападно от съществуващата застройка на кв. Крайморие. От три страни територията контактува с Черно море. Най-северната част е нос Форос. На изток между него и нос Кафка има тясна плажна ивица. Възложителят разполага с проектна разработка за Брегоукрепване и Брегозащита, с цел създаване на изкуствена плажна ивица с дължина 650 м и ширина от 40-50 м. Реализацията е започнала с монтаж на част от елементите на преливаемия подводен вълнолом. Плажът е държавна собственост.

На западния бряг на нос Форос е предвидено пристанищно съоръжение, за изграждане на принципа на публично-частното партньорство. Първи елемент към него е Яхт Марина „ФОРОС” за около 200 малки и средни плавателни съдове. То ще допринесе за утвърждаването на Бургас и в частност на кв. Крайморие и комплекс „ФОРОС” като приоритетна туристическа дестинация на Черноморското крайбрежие.
Втори елемент на това съоръжение е Фериботен терминал за свързване на квартал Крайморие (нос Форос) с центъра на град Бургас. Осъществяването на надеждна и удобна връзка по вода с Интермодалния възел на града ще облекчи достъпа и бързите връзки с другите видове транспорт за външни, вътрешно-градски и междуселищни дестинации – автомобилен, железопътен, въздушен, морски, както и експедитивно достигане до административния център на града. Преходът е преценен на седем минути.
Най-отгоре
noemis
06 юни 2013: 16:07
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Днес бяхме на представянето на конкурса - новините малко по-късно.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
vench
06 юни 2013: 16:51

Регистриран потребител #779
Регистриран: 24 ное 2012: 18:45

съобщения: 1071
<връзка>


Пуснах нещо, после може да допълните с още инфо :) Във фокус малко остро са реагирали, но предполагам, че си имат някакви техни причини...

Няма да бъде пресилено, ако днес заявим, че Бургас е най-великият град на света за всички времена!
Най-отгоре
ji
06 юни 2013: 17:23


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
noemis написа ...


Днес бяхме на представянето на конкурса - новините малко по-късно.


по-скоро утре
за днес няма да стане
Най-отгоре
Отиди на страница   <<        >>