Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Абсурдите
 
<< Назад | Напред >>

парк Пирин

Редактори: ji, Elkisa
Автор Отговор
ji
01 юли 2011: 11:44


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3858

Държавата се е изпързаляла с договора за ски зона Банско

Концесионният договор за ски зона Банско, сключен в края на 2001 г., е написан така, че държавата не може да търси сериозни неустойки от фирма "Юлен" за нарушаването на екозаконодателството. Това заявиха пред "Дневник" от министерството на околната среда ден след като министър Нона Караджова обяви, че вместо разрешените по договор 99.5 хектара фирмата използва още 64.7 хектара от Националния парк "Пирин".

"Договорът е писан с две леви ръце и интересът на държавата не е бил гарантиран", коментира главният секретар на министерството Климентина Денева. Според документа, с който "Дневник" разполага, спазването на природозащитните норми в парк "Пирин" при строителството на зоната се гарантира само с банкова гаранция в размер 25% от минималната годишна концесионна такса на "Юлен".

Тъй като в последните години фирмата плаща по около 200 000 лв. годишно, това прави близо 50 000 лв. Тази гаранция трябва да се внася всяка година, но министерството все още проверява дали концесионерът действително го прави.

Концесионният договор не предвижда възможност държавата да го прекрати едностранно, ако "Юлен" се разпростре върху повече площ. Това може да стане само "по силата на съдебно решение", е записано в него. "В случай че решим едностранно да го прекратим или пък да премахнем съоръженията извън разрешената площ, ще затънем в дълги съдебни спорове с неясен изход, което не е добър вариант за никого", каза Денева.

Ако Законът за концесиите бъде променен, така че да може да се промени и концесионният договор, както предложи Караджова, министерството ще настоява и за по-високи концесионни възнаграждения от фирмата, каза още Денева. По настоящия договор таксата е определена на 2% - 3.5% от годишната печалба на фирмата.

Вчера от екокоалицията "За да остане природа" в писмо до премиера Бойко Борисов призоваха да не се търсят компромиси, а концесията да бъде прекратена. Според екоактивистите държавата трябва да конфискува незаконно изградените съоръжения и да рекултивира заграбените терени от парка, а зоната да се прехвърли на община Банско до назначаване на конкурс за нов концесионер.

Концесионната територия от 99.5 ха по договора е базирана на териториално-устройствения план на ски зона Банско от 2001 г. Този план е актуализиран през 2005 г. и вероятно точно тогава размерът на зоната е бил раздут над първоначалното, твърдят природозащитници. Изменението е направено със сериозни процедурни нарушения, показа проверка на "Дневник".

Петър Петров от ръководството на "Юлен", който е в управата и на фирма "Витоша ски", отрече с актуализацията да е увеличена площта на зоната. По думите му в първоначалния устройствен план външната граница на зоната била нанесена на картата неточно и при изменението била направена корекция.

"Каквито и изменения да са направени в този план, те по никакъв начин не засягат концесията на "Юлен", така че за всички площи извън определените й в концесионния договор фирмата може да се счита за "самонастанила се", коментира председателят на асоциацията на парковете Тома Белев.

Още от началото на строителството на зоната "Юлен" редовно е нарушавала дадените й разрешения, за което са й били налагани глоби. През септември 2002 г. министерството е санкционирало фирмата с 16 000 лв. за две нарушения при строежа на кабинковия лифт от Банско до местността Бъндеришка поляна и писта.

През юни 2003 г. за лифта от Бъндеришка поляна до вр. Тодорка е глобена два пъти с общо 7500 лв., а на следващия месец за прилежащата писта "Бъндерица" следват две глоби от по 4000 лв. Концесионерът превиши правата си и при последните си проекти миналата година, когато му беше разрешено да монтира нов лифт на мястото на два малки влека.

Оказа се, че фирмата значително е удължила просеката, изсичайки над 80 дървета, за което министерството й наложи максималната глоба за неспазване на решение по екооценка - 20 000 лв. "Юлен" ни скъсаха нервите", коментира тогава зам.-министър Евдокия Манева. Заради две от нарушенията Европейската комисия наложи наказателна процедура.

dnevnik.bg


безумна наглост
не стига че сложиха държавността на сергията и я продават ами на всичкото отгоре имат безочието да използват момента да хвърлят кал в някакви комични предизборни битки дето вече са ни писнали тотално

[ Редактирано 01 юли 2011: 11:45 ]
Най-отгоре