Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Бургаски инвестиции и проекти
 
<< Назад | Напред >>

Остров „Света Анастасия" и Моста

Отиди на страница   <<        >>  
Редактори: ji, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
blago84
04 юли 2011: 23:56
Регистриран потребител #32
Регистриран: 19 окт 2008: 10:12

Местоположение: Chicago, IL, USA
съобщения: 179
На мен лично, най- ми допада този на Вертикали ООД (показаният от noemis). Но явно няма да се случи сега. Все пак се радвам, че хем мостът ще се ремонтира, хем разните кичозни простотии (като тези от първия проект в листа) няма да се сбъднат.
Най-отгоре
WarKiller
05 юли 2011: 11:03
Регистриран потребител #16
Регистриран: 05 окт 2008: 14:38

съобщения: 833
Нова настилка, нови парапети, ново осветление и максимално изчистен терен пред него - между стълбите и началото на моста. Това е всичко, което искам за моста.
Има място за нови и футуристични неща на други места. Нека запазим други - такива, каквито ги помнят бабите и дядовците ни.

Изработка на сайт Бургас
Най-отгоре
TOXICALERT
05 юли 2011: 14:37
Регистриран потребител #50
Регистриран: 22 ное 2008: 23:06

съобщения: 436
seaborn , приятелю ,зависи кой и как излива душата си в един проект . За пример 1975 квартал на старото пристанище на Осло с порутени складове и малки фабрики е преобразен от изключителен архитект ,тогава кварталът е бил футуристичен близо 40 г по-късно въпросният квартал Акебриге продължава да изглежда невероятно модерен . Давам ти пример само за да обясня ,че всичко е въпрос на подход и виждане.
Най-отгоре
Seaborn
05 юли 2011: 15:37
Регистриран потребител #29
Регистриран: 15 окт 2008: 12:32

съобщения: 159
За съжаление е много трудно да сравняваме естетиката и възможностите на северните народи, вкл. усета на холандци, датчани и т.н. за красиво и модерно, с нашата и по-специално с това, което се показа на презентацията. Към настоящия момент по-скоро ми се иска да се запази всичко красиво, останало от миналото, колкото и малко да е. За съжаление повечето стари бургаски къщи бяха разрушени, това продължава с пълна сила и сега. Като даде Осло за пример, аз ще ти дам Лондон. Ето как със съвсем малко промяна от стар док се прави красив и модерен жилищен квартал. Запазени са и крановете за разтоварване, което на мен страшно ми харесва.
В общи линии в централната част на Бургас не искам нищо модерно, достатъчно говна се изпуснаха тук-там. Дано стане Супер Бургас и там да се развихрят. В периферията на града също, нямам нищо против.
Най-отгоре
tonica
05 юли 2011: 16:55
Регистриран потребител #222
Регистриран: 25 юни 2011: 07:45

съобщения: 53
Напълно подкрепям мнението, че мостът е панорамен и трябва да е максимално изчистен, открит, просторен. Хората се разхождат по него, за да се чувстват част от морето и залива - открито място за разходки с море, небе, въздух, мирис на море. Проектът, класиран на 1-во място, е с някаква безумна претрупана конструкция сама за себе си (змия ли имитира, вълна ли ?). Акцентът е в шантавата конструкция, а не в панорамата залив – плаж - бряг. Изобщо не искам да си представям, как ще изглежда този аквариум от стомана и стъкло след 1-2 години: металът ръждясал, вместо небе и бриз - стъкла осрани от гларусите.
Най-отгоре
noemis
05 юли 2011: 18:04
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
tonica написа ...

...Изобщо не искам да си представям, как ще изглежда този аквариум от стомана и стъкло след 1-2 години: металът ръждясал, вместо небе и бриз - стъкла осрани от гларусите.


Хи, хи, хи, за това не бях се сетил, но е вярно - каквото и да сложат за навес (дори и най-авангардната и красива конструкция на света) до месец ще бъде жалка картинка с нацвъканото от гларусите. Просто е неизбежно, а не ги виждам как ще го мият примерно през два дена, за да изглежда добре. Да не говорим и че въпросният навес (или навеси) ще е любимо място за кацане и допълнително осиране.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
maniask
21 юли 2011: 09:37
Регистриран потребител #152
Регистриран: 22 фев 2011: 20:27

съобщения: 92
<връзка>

Община Бургас кандидатства с проект за цялостно реставриране на остров Света Анастасия, съобщи за BurgasNews кметът Димитър Николов. Той предвижда възстановяване на целия сграден фонд. Първата грижа на администрацията ще бъде да се укрепи мостика, защото в момента е в много лошо състояние и няма лиценз и, според експертите на "Морска администрация", е опасен, уточни кметът. Туристите, посещаващи новата дестинация, ще могат да видят първо, слизайки на кея и тръгвайки към вътрешността на острова, сградата, която е била метох, после затвор и накрая музей. "В тази сграда са преплетени много исторически пластове и човешки съдби и ние ще я направим основна забележителност там", каза още Николов. В нея ще бъде експонирано всичко, събрано в архивите на Бургас и в музеите на града. По този начин туристите ще могат да си създадат една цялостна представа за това, което се е случвало в региона и в целия Бургаски залив.

На острова ще бъдат създадени условия за провеждане на културни събития. Ще има обаче и задължителната морска кръчма. Участниците в проекта ще се постараят да възстановят съществуващото преди много години капанче, за което старите кореняк-бургазлии си спомнят с умиление. Дори бургаските поети са описали живописната си маса под старата смокиня на острова. До нея, разбира се, ще бъде осигурен и транспорт - познатите, също от недалечното минало, корабчета за туристи.

Очаква се до няколко дни проектът да бъде одобрен. Все още обаче не е ясно колко точно средства ще бъдат отпуснати. Община Бургас се състезава с няколко големи града и отделни дестинации. Все пак администрацията се надява парите да стигнат, тъй като дори само реконструкцията на мостика ще струва доста, за да получи лиценз и да е безопасен за туристите. Между другото стана ясно, че екипът на Камен Калев, който снима филма "Островът" на Света Анастасия, е поискал отново да се върне там, дори и само на почивка. Според участниците в лентата, седмиците на снимките са били най-прекрасното им изживяване.

Света Анастасия е остров в Бургаския залив. Между 1945 и 1990 г. островът носи името Болшевик. Намира се на 6,5 км югоизточно от Бургас, между нос Света Анастасия и нос Атия. Островът е изграден от вулканични скали, висок е 12 метра, площта му е 0,022 кв.км. Появил се е най-вероятно в резултат на вулканично изригване. Археолозите са открили на него римска керамика от първите векове на новата ера, сиреч още тогава той е бил обитаван. В границите на българската държава вероятно бил включен през 812 г. след победата на хан Крум над византийците.

Света Анастасия има богата и вълнуваща история. За него се носят легенди, островът е вдъхновил много чудновати истории, обвити в тайнственост и мистицизъм. За дългата му история свидетелстват и античните предмети като амфори от V-VI век н.е., открити там. Имало е и манастир, сведенията за който са още от 1553 г. Най-ранният оригинален архивен документ в Бургаския архив е от 1766 г., написан на гръцки език и се отнася за имотното състояние на манастира “Света Анастасия”.

Освен за монаси и пътешественици, островът е бил привлекателен и за пиратите, които са кръстосвали морската шир. Има легенди, разказващи за скрити съкровища, разпалващи въображението и до днес. През 1924 г. Света Анастасия е превърнат в остров-затвор, а яките стени на манастирската обител вече трябва да опазят политически затворници. След 1944 г. превъзпитателната институция е затворена и сградата се запазва като музей, а Света Анастасия е преименуван на Болшевик, както го знаят по-възрастните бургазлии и до днес. След демократичните промени от 1990 г. островът връща старото си име Света Анастасия.

Старият фар, който се намира на острова, е бил изграден от френска компания през 1889 г. Фарът бил монтиран върху железен стълб, издигнат на 40 метра над морското равнище и в хубаво време светлината му се виждала от 10 мили. През 1912 г. в северната част на острова били положени основите на новия фар, който направлява корабите и до днес. Той бил запален за пръв път на 13.06.1914 г. От 2001 г. Света Анастасия е със статута на природно–археологически резерват. Ако се съхранят археологическите и исторически обекти, островът има потенциал да се превърне в много атрактивна туристическа дестинация.
Най-отгоре
Уебсайт
ji
21 юли 2011: 11:34


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3859
maniask написа ...

Света Анастасия има богата и вълнуваща история.


:O
Най-отгоре
noemis
04 авг 2011: 16:59
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Вече е факт - проекта е спечелен!

Община Бургас спечели 5.5 милиона за реставрация на острова и мостика

Източник: News.Burgas24.bg

Община Бургас спечели 5 559 576 лв. за реставрация на остров "Света Анастасия" и мостика на градския плаж. Добрата новина съобщи кметът Димитър Николов, а това се случи край обновената сграда на Морското Казино, откъдето се открива чудесна гледка към двата обекта. Там бяха още заместниците му Атанаска Николова и Йорданка Ананиева, главният архитект Веселина Илиева и директорът на Регионален музей - Бургас Цоня Дражева.

Със средствата, спечелени по Оперативна програма "Регионално развитие 2007-2013", по мярката за подкрепа на развитието на природни, културни и исторически атракции, ще бъде извършена реставрация и адаптация на сградите /обект на културно-историческото наследство/ на о-в "Св. Анастасия", както и реконструкция на съществуващите там трафопост и хидрофор.

Предвижда се още реконструкция и обновяване на мостика и предмостовото пространство в Приморски парк - Бургас, където ще бъде инсталиран и оборудван информационен павилион.

Крайната цел на проекта е да се обособи достъпен и атрактивен културно-исторически маршрут, започващ от изграден посетителски информационен център в сградата на Етнографски музей - Бургас и включващ етнографска, историческа, природо-научна и археологическа експозиция на Регионален музей - Бургас, ул. "Богориди", Историческо ядро на Приморски парк, Морско Казино и продължение до Мостика, откъдето пътници да бъдат превозвани до о-в "Св. Анастасия" с туристически кораб, закупен със средства по проекта.

"Островът е свързан с младостта на много бургазлии, но за съжаление съществува за подрастващото поколение само като географско понятие. Чрез редовната хидробусна линия, която ще открием, много гости на града, но и много бургазлии ще имат възможността за първи път да видят "Света Анастасия". А там определено ще има какво да се види. Ще възстановим историческите сгради и забележителности. Там ще има реплика на ресторантче отпреди 100 години. Ще има възможност да се извършват бракосъчетания. Освен всичко друго о-в "Св. Анастасия" е една от най-големите естествени мидени плантации в Черно море", каза кметът Николов.

В проекта има заложени средства за изработване и прилагане на маркетингова стратегия за популяризиране на дестинацията "Бургас и остров Света Анастасия".

Безспорно е значението на проекта за развитието на културния туризъм в региона и за утвърждаване на гр. Бургас като атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация.

Срокът за неговото изпълнение е 2 години, но кметът Николов изрази увереност, че екипът му ще се справи с реализацията в по-кратък срок.

* Общинска администрация съобщава на бургазлии и всички хора, които пазят снимки и спомени за острова, че има идея да се направи изложба със снимки и печатни материали, свързани с неговото минало. Тя ще бъде открита по времето, когато изпълнението на проекта приключва. Дотогава такива материали могат да бъдат изпращани по електронна поща на адрес:

euint@burgas.bg

На този мейл може да се води и кореспонденция за тяхното предоставяне.


Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
10 авг 2011: 23:22
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Община Бургас предвижда изграждане на достъпна среда и асансьор на Мостика

Източник: Агенция "Фокус"

Предвиждаме изграждане на достъпна среда и асансьор на Мостика в частта, която е предвидена като малка морска гара, т.е. място за акостиране на хидробуса. Това каза Атанаска Николова, зам.-кмет по евроинтеграция и екология в община Бургас. "Нашата амбиция е в рамките на две години напълно да възстановим блясъка на остров "Св.Анастасия", да направим пълна реконструкция на културно-историческите обекти, които се намират на острова, да благоустроим пространството и да го направим напълно достъпно за граждани и включително за хора с увреждания. Искаме още да реконструираме пристана на острова и да го направим достъпен с плавателни съдове. Нашата амбиция е да закупим и хидробус, който да обслужва маршрута остров "Св.Анастасия"-Мостика.

Също така в рамките на тези две години трябва да направим пълна реконструкция на Мостика и предмостовото пространство в Морската градина, като се обновят и направят абсолютно безопасни и конструкцията на моста, парапета, осветлението и настилките. На предмостовото пространство освен дейностите по благоустрояване, предвиждаме и изграждане на малък туристически информационен център и билетен център, където посетителите и гражданите на Бургас ще могат да си закупуват билети за маршрута", каза Николова. В рамките на проекта ще бъде маркиран един туристически маршрут, който да започва от църквата "Св. Св. Кирил и Методий" и продължава по цялата улица "Александровска", "Богориди", историческата част на Морската градина и достига до Мостика и оттам до острова.

Освен изграждането на малки туристически центрове, малка музейна експозиция на самия остров, ресторант 100 години назад и една малка и атрактивна лекарна, където ще се показват естествени продукти, произведени от билки по традиционни рецепти, ние предвиждаме използване на модерни и иновативни технологии за експониране на културните, природните и исторически ценности, които да позволяват както на посетителите на острова и на музейната експозиция в Бургас да правят виртуални разходки назад през годините тогава, когато на острова първоначално е била разположена църква и манастирски комплекс след това през годините последният се превръща в затвор, а след това и в музей, т.е. с помощта на технологиите ние можем да се връщаме назад в годините и да правим виртуални разходни, да възстановяваме историческата действителност такава, каквато е била през годините назад.

Също така да правим виртуални разходки по дъното на Черно море. Нашите деца да бъдат в състояние да опознават богатия и красив живот- флора и фауна в Черно море. Всичко това се надяваме да стане възможно и достъпно в рамките на тези две години", каза още Атанаска Николова.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
Отиди на страница   <<        >>