Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Бургаски инвестиции и проекти
 
<< Назад | Напред >>

Остров „Света Анастасия" и Моста

Отиди на страница   <<        >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
mmaksim
04 окт 2011: 13:36
Регистриран потребител #205
Регистриран: 05 юни 2011: 16:00

съобщения: 80
нещо интересно по темата

[ Редактирано 04 окт 2011: 19:37 ]
Най-отгоре
noemis
07 окт 2011: 17:01
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Окончателните параметри на проекта:

Остров Света Анастасия
Проект «Културно – историческото наследство на остров Света Анастасия и гр. Бургас – атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация»


Проектът се финансира по Оперативна програма «Регионално развитие» 2007 – 2013 г. Общата му стойност е 5 205 099,65 лв., от които 229 024,38 лв. – собствен принос на Община Бургас.

В рамките на 24 месеца ще бъдат осъществени следните дейности:

  • реконструкция и адаптация на културно-историческото наследство на остров „Света Анастасия” като водеща туристическа атракция – реставрация на манастирския комплекс и църквата „Св. Анастасия“, реставрация на манастирската магерница и превръщането й в малък ресторант „100 години назад“, изграждането на малка сцена на открито за камерни концерти, благоустрояване на околното пространство и изграждането на достъпна среда, реконструкция и укрепване на островния пристан;
  • обособяване на културно-исторически маршрут по пл.”Св.Св.Кирил и Методий”, етнографска, историческа, природо-научна и археологическа експозиция на Регионален музей – Бургас, ул. „Богориди”, Историческо ядро на Приморски парк;
  • реконструкция и функционално устройване на Мостика и предмостово пространство в Приморски парк – Бургас – реконструкция и укрепване на съоръжението, изграждане на зони за отдих и наблюдение;
  • създаване на редовна туристическа линия от Мостика до остров „Св. Анастасия“, обслужвана от туристически кораб.


източник

т.е., както се вижда и от снимките на сайта, Мостът ще бъде основно ремонтиран без да се променя почти нищо (да ги питаш тогава за какво им бяха тези конкурси). Промяната доколкото ще я има се състои основно в остъкляването на втория етаж (?!?! не ми се мисли лятото каква жега ще е вътре) и в изграждането на асансьор за платформата накрая - умишлено не я наричам "кей" защото е много далеч от идеята за удобен и безопасен кей.
Вижда се, че плочата също няма да бъде променяна и вълните при всяко по-голямо вълнение ще продължават да я заливат. Идеите за удължаването и с цел да се превърне наистина в място където да спират повече от една лодка или по голям съд, отидоха също в небитието.

От всички предвидени средства за Моста отива само една малка част - останалото за острова. А този остров ще е в пъти по-малко посетен в сравнение със "символа на града". Нямам нищо против, че се ограничават основно до реконструкция и ремонт (и парника на втория етаж мога някак си да преглътна), но да не се направи нищо за изграждането на кей с повече места за приставане говори единствено за липса на виждане и перспектива. И то на фона на огромната нужда от подобни съоръжения.

Само да вметна, че всички проекти класирани в първата шестица предвиждат разширение на бетонната плоча и/или укрепването и така, че да не се залива от вълните. Ето само два от тях:


Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
07 окт 2011: 17:09
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

През 2013 г. остров Св.Анастасия край Бургас става най-голямата атракция на Черно море

Автор: Бесове.бг
Снимки: Пресцентър община Бургас


За две години върху малкото късче земя ще се инвестират 5 млн.лв., за да ходим там с хидробуси, ако не искаме да плуваме
Виртуозният цигулар и концертмайстор на Кралската опера в Лондон Васко Василев и пианистката Памела Никълсън са провели среща с кмета на Бургас Димитър Николов, за да преговарят с него при какви условия ще разреши да ползват о.Света Анастасия като лятна академия за таланти от цял свят. Това не е поредната евтина сензация в предизборно време, увери се бесове.бг, след като видя кадър от срещата с двете знаменитости в кабинета на кмета, а той потвърди пред нас каква е била темата за разговора им. Лятната академия ще е само част от поредица арт събития с международна значимост, които ще вървят върху това малко късче земя, пропито от вековна духовност, пиратски легенди, мрачна затворническа слава и най-съкровените спомени на поколения бургазлии, които, впрочем вече сформират отбори, за да възстановят някогашното възторжено масово преплуване от моста до острова. Тук ще се провеждат и летните пленери от групата на бургаските художници. А на откритата сцена ценители ще аплодират камерни концерти и рецитали. Към острова с надежда гледат и бургаските рибари, които ще могат на воля да хвърлят въдици и да пристават на хубав кей с малките си лодки.

Това не е фантазия, а най-амбициозната и атрактивна част от програмата на Димитър Николов

за следващия мандат. Тя излиза от рамката на чисто регионалното и отваря града по вода във всички посоки, използвайки в максимална степен географските дадености на залива и самия Бургас.

Едва пет - толкова е броят на късчетата суша по Черноморското ни крайбрежие. Едно от тях е остров Света Анастасия, носещ в периода 1945 – 1990 година името Болшевик. Височина 12 метра, площ 8,5 дка, вулканични скали, фар, няколко пустеещи постройки и спомени… Спомените на възрастните вече бургазлии как преди много, много години са ходели до острова с корабче и как плувците са мерили сили кой ще бъде най-добър и бърз в разстоянието Бургас-Света Анастасия. В ранното Средновековие островът е бил убежище на пирати и монаси, в началото на миналия век е превърнат в затворнически лагер, а през социализма става любимо място за пикници. През последните две десетилетия Света Анастасия е изоставен и занемарен. От няколко години достъпът до острова е ограничен за туристически корабчета заради полуразрушения кей. Забраната обаче не спира авантюристите в търсене на уединено място за гмуркане и вадене на миди. Това е историята до днес. Община Бургас получава зелена улица за този интересен проект, след като държавата й предоставя запустялото, но пълно с история късче земя в морето, за да го направи привлекателно за посещения.

До Света Анастасия ще се тръгва от бургаския мост с хидробуси.

Освен реставрация и адаптация на историческите сгради там, ще се изгради и музей на открито, свързан с навигацията, корабоплаването и с историята на самия остров, която отвежда 600-700 години назад. Идеята е с европейски пари част от острова да стане сцена на открито за концерти и изложби. Тъй като Света Анастасия е паметник на културата, тук не може да се строи. Иначе 50 години след филма на Рангел Вълчанов „На малкия остров”, парчето земя отново привлича интереса на режисьорите. Филмът „Островът” на Камен Калев, който представи България в Кан, бе сниман именно върху митичното парче земя.

В следващите 2 години на острова ще бъдат инвестирани над 5 милиона лева

по проект „Културно-историческо наследство на остров Света Анастасия и град Бургас – атрактивна и конкурентоспособна туристическа дестинация”. Средствата са спечелени по Оперативна програма „Регионално развитие” на Европейския съюз, Община Бургас ще вложи допълнително 230 хил. лв.

Реставрирани ще бъдат манастирският комплекс и едноименната църква на острова. Манастирската магерница ще се превърне в малък ресторант с име „100 години назад”. Малка сцена на открито за камерни концерти, благоустроено пространство и укрепване на островния пристан ще допринасят за цялостната атмосфера на променената и вече достъпна островна среда.
Проектът предвижда още и обособяване на културно-исторически маршрут в Бургас – площад ”Св. Св. Кирил и Методий”, етнографска, историческа, природо-научна и археологическа експозиция на Регионален музей – Бургас, бул.”Богориди”, историческо ядро на Приморски парк. В Морската градина на Бургас ще бъдат изградени и зони за наблюдение с бинокли и далекогледи. Такава зона вече има от лятото, на терасата на ремонтираното Морско Казино.

Най-после до острова ще има и редовна туристическа линия, която ще бъде обслужвана от специален пасажерски кораб . Отплаването ще става от Моста на Бургас. Този проект предвижда разкриването на 13 нови работни места.Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
14 окт 2011: 21:10
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Избързаха предизборно да сложат информационната табела - от нея се разбира, че ремонтите ще продължат 2 години, но кога точно ще започнат, не става ясно.
Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
07 фев 2012: 18:55
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Малко допълнение към материала от първа страница.

Причината Мостът да бъде само ремонтиран е, че той не се води паметник на културата и за него не могат да се отпуснат пари по тази програма (да ги питаш за какво бяха тези конкурси?!?! - - виж първа страница на темата).

Предстои стандартен за подобен обект ремонт като разликата е в това, че ще има асансьор от края на Моста до плочата, както и че ще се постави малко по-атрактивно осветление.

Дано поне перилата ги направят от неръждаема стомана - в противен случай само за няколко години всичко пак ще е в ръжда.


Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
batman
07 фев 2012: 19:17
Регистриран потребител #245
Регистриран: 07 авг 2011: 21:42

съобщения: 14
<връзка> прекалено хубаво беше, за да е истина :)
Най-отгоре
Seaborn
07 фев 2012: 21:31
Регистриран потребител #29
Регистриран: 15 окт 2008: 12:32

съобщения: 160
batman, този проект, който показваш, както и почти всички останали от конкурса, щяха да доведат до нещо с абсолютно непредвидими естетически последствия. Щяхме да вървим по моста без да виждаме небето. За яхтени портове има достатъчно място в самото пристанище. Най-доброто, което можеше да се случи със символа на Бургас е точно това, а именно подход като при Казиното. Конкурсът и дискусиите покрай него само го потвърждават.
Най-отгоре
batman
07 фев 2012: 21:34
Регистриран потребител #245
Регистриран: 07 авг 2011: 21:42

съобщения: 14
Всеки има гледна точка. Аз съм за иновациите
Най-отгоре
tobli
08 фев 2012: 10:04

Регистриран потребител #82
Регистриран: 17 юни 2010: 10:15

съобщения: 449
И аз съм за нещо по-ново и разчупено, но явно общината се придържа към стария вид на нещата /като при Казиното/, което пък от гледна точка на ретро-маниаците си е супер :) .

az
Най-отгоре
green88
08 фев 2012: 13:47
Регистриран потребител #164
Регистриран: 29 мар 2011: 20:09

съобщения: 327
Аз само не разбрах дали ще бъде ремонтиран само моста БЕЗ острова или това "само ще бъде ремонтиран моста" означава, че реновирането на острова тотално отпада?
Най-отгоре
Отиди на страница   <<        >>