Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Бургаски инвестиции и проекти
 
<< Назад | Напред >>

Модернизация на ВиК-мрежата в Меден рудник

Отиди на страница       >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
ji
19 юли 2011: 14:26


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
http://www.burgas1.org/news.php?item.43Мащабна модернизация на водоснабдяването и канализацията в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник” започна от днес. Начало на строителните работи дадоха кметът на Бургас Димитър Николов и зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.
„Това е вторият мащабен проект, който стартира в Бургас по Оперативна програма „Околна среда“, след като през март успешно приключи проектът за нова канализация в кв. Долно Езерово. С него бройката на проектите във водния сектор за Община Бургас стана голяма. Още 4 проекта в сектор води на Общината са в етап на оценка - за кварталите Сарафово, Горно Езерово, Минерални Бани, Банево и Ветрен, както и разширяването на ПСОВ „Меден рудник”. Общата им стойност е над 55 млн. лв. Други 41 млн. лв. ще бъдат заделени за изграждане на модерен център за регионална система за управление на отпадъците. С това Бургас за пореден път доказа, че не случайно е първенец в усвояването на европейски средства”, заяви зам.-министър Василева.
Реализирането на проекта ще доведе до по-добри условия на живот на жителите на комплекса. Реални ползи от него ще почувстват близо 50 000 жители в „Меден рудник”, тъй като освен новите водопроводи, ще бъдат изградени нова канализация и две нови Канално-помпени станции /КПС/. Те ще осигурят 100 % - во събиране и отвеждане на битово-дъждовните отпадъчни води от комплекса към новоизградената пречиствателна станция за отпадъчни води. Това ще доведе до рязко намаляване на замърсяването в района и по-чиста околна среда.
От реализацията на проекта ще се възползват в пълна сила много млади семейства и собственици на апартаменти в новите жилищни сгради в района, тъй като до момента основните им проблеми са свързани именно с липсата на изградена подземна техническа инфраструктура.
Не на последно място, комплексът ще се сдобие и с много по-привлекателен европейски вид, тъй като след приключване на основните ремонтни дейности, прокопаните улици и прилежащите им пространства – тротоари и градинки, също ще бъдат благоустроени.
Основната част от водопроводната мрежа в „Меден рудник” е изградена в периода 1960-1970 година, поради което материалът на тръбите е силно корозирал. Лошото им състояние води до високи загуби на питейна вода, а оттам и до високи цени на съответната услуга.
„Все още получавам жалби от жителите на района, които се оплакват от лошото качество на водоснабдяването и канализацията или липсата им. Надявам се с реализацията на обекта вече никога да не получавам такива сигнали”, каза кметът Николов при днешната първа копка. „Също така се надявам изпълнителят на строителните дейности да щади гражданите на Бургас и по-рядко да ни спират водата до финализирането на проекта”, допълни той.
Подмяната на старите с нови тръби ще подобри като цяло водоснабдяването в района – ще повиши качеството на водата и ще понижи цената й. Честите аварии и режим на водата – също ще останат в миналото.
Предвижданията са инвестицията по изграждане на новата водопроводна и канализационна мрежа да решат проблемите с водоснабдяването и отвеждането на отпадъчните води на комплекса за следващите 25 години.
Дейностите са по проект № 58111-17-208 „Инвестиционни проекти за водоснабдителни и канализационни мрежи на Бургас – Меден рудник” на Община Бургас, финансиран по програма „Околна среда” на Европейския съюз. Бюджетът му е на стойност 16 млн. лв., 15 млн. лв. от които безвъзмездна финансова помощ по Схема BG161PO005/08/1.10/01/02 „Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води” и 1 млн. лв. собствени средства на Община Бургас.
На събитието присъстваха още зам.-кметът по строителство и ръководител на проекта Костадин Марков, зам.-кметът по евроинтеграция и екология Атанаска Николова, зам.-кметът по финанси Красимир Стойчев, председателят на Общинския съвет Снежина Маджарова, областният управител Константин Гребенаров, директорът на РИОСВ Бойчо Георгиев, управителят на ВиК – Бургас Ганчо Тенев, общински съветници и жители на комплекса.
Проектът включва три големи подобекта – прокарване на 5 км. нова канализация и 5 км. водопроводни тръби в Зона „Районен център”, подмяна на 13 км. амортизирана водопроводна мрежа в комплекса, рехабилитация на Помпена станция „Победа” и изграждане на главен източен канализационен колектор с 2 нови КПС и реконструкция на 3 дъждоприемника.


[ Редактирано 19 юли 2011: 14:28 ]
Най-отгоре
noemis
19 юли 2011: 14:55
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Това е като да смениш канализацията и водопроводната мрежа на един среден за страната град. Предполагам и че проблемът с гадната миризма на входа на комплекса ще изчезне!?

Нещо за крайни срокове?
Колко време се очаква да продължи всичко (смяна на тръби и асфалтиране/тротоари)?

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
ji
19 юли 2011: 15:09


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
май споменаваше за това в откритото студио на RN
2 години мисля ....

макар че по сайтовете е това
"Крайният срок за изпълнение на строително-монтажните работи е до 01 май 2012 година."

[ Редактирано 19 юли 2011: 15:10 ]
Най-отгоре
ji
19 юли 2011: 15:23


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
ето още няколко любопитни неща

това е от днес от focus-radio.net
цитирано изказването на кмета

По време на откриването кметът Николов каза какво щеше да се случи, ако не беше започнат този проект. "Щеше да се продължи с подписки, направени особено от младите семейства на всички тези кооперации, за това , че ние не можем да издадем акт 16 заради липса на водопровод и канализация поради простата причина че улиците са частна собственост. Щеше на излизане от комплекса в посока центъра на Бургас всяко лято да мирише.Щеше ръждясалите тръби които са монтирани в началото на 80-те години на водопроводите в този нов жилищен комплекс да продължават да дават безброй аварии и ние през ден да се чуваме с директора на ВиК да си обменяме остри реплики, защото това щеше да демотивира общината заради честите аварии дса преасфалтираме основните пътни трасета поради простата причина че няма сигурност на водопровода под тях. Щяха да продължават да се изливат незнайно къде по всякакви нелегални начини на отпадните води на повече от 50 000 абоната. По този начин привлекателността на Меден рудник като нормално място за живеене и комфорт щеше да занижава своя стандарт с веки изминат ден. Благодарение на усилията на зам.-министъра на околната среда, усилията на колегите на колегите от община Бургас ние успяхме да спечелим този проект и сега след 300 дни проблеми с ВиК системите на Меден рудник няма да съществуват. С двете канално-помпени станции които ще изградим, ще дадат възможност на 100% всички отпадни води да ги заустим към новата пречиствателна стяанция която в момента не работи на пълен капцитет поради това ,че инфраструктурата не е насочена изцяло към нея. Надявам се фирмата –изпълнител качествено и в срок да изпълни поетите ангажименти. След няколко дни от няколко места на компелкса ще започне интензивно разкопаване за подмяна и полагането на новите тръбопроводи. Със сигурност следващите 300 дни ще има много жалби особено есента и зимата ще има много недоволни но съм убеден че тази ситуация ние сме я виждали вече когато многото разкопани улици после се реализират и се осъществява наистина една нормална и красива градска среда за живеене", каза Николов.
<връзка>


ето какво беше преди една година след откриването на новата пречиствателна станция

Община Бургас заяви и защити желанието си до края на 2012 г. да бъде увеличен капацитетът на новата пречиствателна станция за отпадни води в "Меден рудник".
Това стана по време на среща с членове на Комитета по наблюдение на Оперативна програма "Околна среда 2007 – 2013".

Пречиствателната станция е нова, струва над 6 млн. евро и е изградена със средства по предприсъединителните фондове на ЕС. При подготовката на проекта обаче не са били отчетени бързите темпове, с които се развива големият жилищен комплекс.
По неофициални данни в момента той има 70-80 000 жители, а сегашният капацитет на ПСОВ е да обслужва 45 000 жители.

При първоначалното планиране, без срок във времето, са предвидени етапи 2 и 3 за разширение на съоръжението, с които капацитетът му буквално би се удвоил.

Според зам.-кмета Атанаска Николова сега е подходящото време за разширяване на ПСОВ.
Това може да стане паралелно с изпълнението на проекта за рехабилитация и разширяване на водоснабдителната и канализационна мрежа на "Меден рудник", спечелен от Община Бургас по ОП "Околна среда".
Неговата стойност е 17 млн. лв., а срокът за изпълнение е до края на 2012 г.

Намерението на община Бургас е още тази година да подготви проект, с който да кандидатства за финансиране на етапи 2 и 3 за разширение на ПСОВ – "Меден рудник", като срокът за изпълнение бъде обвързан с този на проекта за 17 млн. лв.

Представителите на Европейската комисия зададоха резонни въпроси: дали наистина е спешна нуждата от разширение на съоръжението, дали в момента работи с пълния си капацитет, какъв е дебитът на водата, преминаваща през системата.
От ВиК – Бургас представиха статистика за работата на ПСОВ – "Меден рудник" от януари тази година досега. От нея стана ясно, че откакто съоръжението е в експлоатация, дебитът е 100 л/сек., при заложени по проект 55 л/сек.

<връзка>


[ Редактирано 19 юли 2011: 15:25 ]
Най-отгоре
noemis
19 юли 2011: 18:21
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
Това е голям проект, който няма да се види и усети като ремонтите на Морската и Александровса (като визия), но е много по-важен и значим за града. Дано хората в комплекса да го оценят и осъзнаят за какво става въпрос. Триста дена не са малко, но си струва да се изтърпят.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
mitkobsmr
20 юли 2011: 15:26

Регистриран потребител #190
Регистриран: 17 май 2011: 10:15

съобщения: 66
след, "псевдо-Детелината", вече това ще ме махне..не на 100 ами на 458556 % от комплекса
то бива Бива, ама дааа газя 2 години в Кал.!!!
и да пътувам 9586 минути до Навсякъде..щото тва е бахти и комплекса само с един ИЗХОД.!
който го е измислил е бил бахти Гения.!!
Най-отгоре
ji
20 юли 2011: 22:53


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
mitkobsmr написа ...

след, "псевдо-Детелината", вече това ще ме махне..не на 100 ами на 458556 % от комплекса
то бива Бива, ама дааа газя 2 години в Кал.!!!
и да пътувам 9586 минути до Навсякъде..щото тва е бахти и комплекса само с един ИЗХОД.!
който го е измислил е бил бахти Гения.!!Най-отгоре
green88
21 юли 2011: 20:25
Регистриран потребител #164
Регистриран: 29 мар 2011: 20:09

съобщения: 327
mitkobsmr написа ...

след, "псевдо-Детелината", вече това ще ме махне..не на 100 ами на 458556 % от комплекса
то бива Бива, ама дааа газя 2 години в Кал.!!!
и да пътувам 9586 минути до Навсякъде..щото тва е бахти и комплекса само с един ИЗХОД.!
който го е измислил е бил бахти Гения.!!Ганьо, засега човешката цивилизация не е достигнала ниво да строи без изкопни работи и на секундата! Като не ти харесват ремонтите в Бургас, може би в Грудово ше ти хареса - там часовнците са спрели на 1970 г....

[ Редактирано 21 юли 2011: 20:25 ]
Най-отгоре
mitkobsmr
25 юли 2011: 08:28

Регистриран потребител #190
Регистриран: 17 май 2011: 10:15

съобщения: 66
абе Грийн,. мойто момче,
не те знам къде живееш., ама
имам чуството че ТЕЯ дето са в М.Рудник. сме НАКАЗАНи.!
Най-отгоре
vasi.mincheva
25 юли 2011: 09:02
Регистриран потребител #202
Регистриран: 28 май 2011: 23:48

съобщения: 493
Интересно! Аз се преместих от Демокрация в М. рудник. Не мога да свикна и това повечето го разбират, но не се чувствам като наказана. Според всички, които познавам кварталът си им харесва. Ти, душо нещастна, защо се чувстваш казан? Сподели с простите и неразбиращите!
Най-отгоре
Отиди на страница       >>