Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Места в и край Бургас
 
<< Назад | Напред >>

Квартал Сарафово

Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
noemis
29 юли 2011: 14:09
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
28 юли 2011

Отдавна не бях минавал оттам и какво да видя - в Сарафово вече си имат своя "Тераса". :)


Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
29 юли 2011: 22:52
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Избраха проектант на шумоизолиращата стена край Сарафово

Източник: News.Burgas24.bg

В Община Бургас днес бяха отворени офертите за избор на фирма за проектиране на шумоизолираща стена край бургаския квартал Сарафово. Водещ е критерият изгодна цена. Най-ниската предложена оферта за изготвяне на проекта е 34 000 лв. на фирма "Перфект Строй Билдинг" ЕООД.
От 2008 г. досега на територията на община Бургас бяха проведени редица дневни и нощни замервания на шума от транспортния трафик, част от който е и самолетният. Почти всички данни сочат превишения на допустимите норми от 55 /дневна/ и 50 /нощна/ децибела, като най-силен се оказа шумът в кв. Сарафово.

Целта на проекта е да предложи подходящо решение за изграждане на шумозащитно съоръжение, което да противодейства на транспортния шум от излитащите и приземяващи се самолети и от автомобилния поток преминаващ по околовръстния път край кв. Сарафово /I-9 Бургас - Варна/.

На тази база и с цел ограничаване на шумовото замърсяване, Община Бургас първа в страната разработи Стратегическа карта на шума. Изграждането на шумоизолираща стена около летището е част от мерките, заложени в нея и ще реши окончателно най-наболелия проблем за жителите на Сарафово - шумът от самолетите и автомобилния трафик.

При проведените срещи между представители на местната, държавната власт и концесионера на Летище Бургас, кметът Димитър Николов представи многобройните жалби от шума на прелитащи самолети от жители и гости на кв. Сарафово и настоя за изграждане на специална шумоизолираща стена, която да намали значително шумовото замърсяване.
След окончателното му изготвяне и одобрение, проектът за строителство на шумозаглушителната преграда ще бъде предоставен на бургаския аеропорт за съвместно финансиране с Общината и Агенция "Пътна инфраструктура".

Предвижда се шумозаглушителната преграда да обхване територията по протежение на път I-9, включително и мостовото съоръжение, отстрани на пътя. Тя ще намали нивото на шума с поне 10-15 децибела от максимално възможните 15-18 децибела. Стената ще бъде съобразена със заобикалящата среда и ще осигурява необходимата видимост на пътя. Срокът на експлоатация на съоръжението трябва да бъде най-малко 30 години.

Проектантът следва да предложи минимум два варианта идейни предложения за изграждане на шумоизолиращата стена с икономическа обосновка за всеки. След избор на идейното решение и одобрение от ЕСУТ ще се изготви техническия проект, който трябва да бъде готов до 30 септември.


Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре