Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Всичко за Бургас
 
<< Назад | Напред >>

Новини (институции, държавна и общинска администрация)

Отиди на страница       >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
noemis
20 ное 2008: 12:55
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

И новият генерален консул на Гърция поиска дипломатически офис в Бургас

Сряда, 19 Ноември 2008 17:45
<връзка>
В Бургас се проведе протоколна среща между кмета Димитър Николов и новия генерален консул на република Гърция в Пловдив Николаос Пиперигос. Дипломатът не скри амбицията си скоро в Бургас да заработи дипломатически офис на генералното консулство. Николаос Пиперигос определи Бургас като „град, който дърпа цял регион след себе си". „Изпитвам сантимент към всички морски градове", каза още той. Димитър Николов приветства идеята за отваряне на консулски офис в Бургас. В разговор със своя гост той поиска съдействие за развитие на трансграничното сътрудничество между Бургас и гръцките региони около Александруполис и Солун. Идеята на бургаския кмет е да се подобри пътната инфраструктура от двете страни на границата, в направленията Бургас - Свиленград, Солун - Александруполис, Александруполис - Свиленград. Димитър Николов аргументира предложението си с интереса на гръцки бизнесмени към Бургас и българското Черноморие, които обаче се оплакват от трудната пътна комуникация с България.

Кметът Николов предложи на Николаос Пиперигос и общи действия за ограничаване на зачестилите бракониерски набези за улов на бяла пясъчна мида по южното ни Черноморие. Този вид мекотело е деликатес в Гърция. Високата изкупна цена на бялата мида е изкушение, на което някои гръцки граждани не успяват да устоят и минават границата специално за да я ловят у нас, където това е абсолютно забранено.

През 2000 г. Николаос Пиперигос бе награден с орден "Мадарски конник" /втора степен/ за ролята му при укрепването и развитието на българо-гръцките отношения. Тогава той изпълняваше длъжността трети секретар в Дипломатическия кабинет на Президентството на Република Гърция.

[ Редактирано 07 мар 2011: 12:06 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
21 ное 2008: 13:09
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Общински съветници гласуват наизуст

20 ноември 2008 16:19
dariknews.bgОбщинските съветници не разбраха какво гласуват, давайки своя вот за докладната на кмета Димитър Николов за “смяна на източници на финансиране в рамката на бюджет 2008 година”. Така мисли Павел Маринов, водач на групата съветници от БСП. Според заместник-кмета Красимир Стойчев, тези средства ще бъдат върнати до края на тази година.

Маринов, който гласува против, смята, че липсва каквито и да било отчети къде и за какви обекти са изразходвани осем милиона от капиталовата програма, за да бъдат поискани още осем за дофинансиране. Той заяви за Дарик, че не е възможно пари за капиталови разходи да бъдат използвани за един месец и върнати до края на годината.

По време на гласуването групата общински съветници от “Атака” беше напуснала залата.

Чуйте в звуковия файл съмнениета на Павел Маринов

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
28 ное 2008: 13:05
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Димитър Николов се срещна с новия посланик на Швеция Пол Бейер

bourgas.org
28.11.2008
Кметът на Община Бургас Димитър Николов посрещна днес в кабинета си новия посланик на Швеция Пол Бейер. Основен акцент на разговора неминуемо се превърна новината за спрените от Европейската комисия средства по Програма „ФАР” за България на обща стойност 220 млн. лв.

Гостът прояви интерес как ще се отрази този факт на Бургас. Градоначалникът от своя страна разказа, че Община Бургас има три проекта, които са одобрени по Програма „ФАР” и чакат своето финансиране за да бъдат реализирани. Димитър Николов сподели, че по първия проект общината кандидатства за изграждане на велоалеи, втория проект е свързан с построяване на довеждаща пътна инфраструктура до градска промишлена зона „Север”, а третия проект е за предоставяне на алтернативни социални услуги за хора с умствена изостаналост.

Кметът допълни още, че за разработването и спечелването им, общинската администрация е вложила изключително много време и усилия. „Затова ще си търсим правата и ще настояваме правителството да компенсира изгубените средства като ги отпусне от държавния бюджет, защото спирането на тези пари е крайно несправедливо за Бургас и неговите граждани”, категоричен бе Димитър Николов.

Голяма загриженост кметът на Бургас прояви и към състоянието на останалите Оперативни Програми на ЕС, „защото ние сме една от малкото общини в страната, която е спечелила толкова много проекти – до момента това са 13 проекта на обща стойност 15 млн. лв.”.

Другите теми, които бяха дискутирани на срещата, се отнасяха до добрите възможности за туризъм, които предоставя Бургас, нивото на социалните услуги и грижите, които полага общината за хората в неравностойно положение, както и мерките за справяне в условията на световна финансова криза.

В края на разговора кметът Димитър Николов подари на своя гост снимка на стария град и икономически каталог на община Бургас, които г-н Бейер разгледа с нескрит интерес.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
02 дек 2008: 12:17
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Бургазлията Соломон Паси номиниран за генерален секретар на НАТО

burgasnews.com
02.12.2008
Депутатът от Втори МИР - Бургас и бивш български външен министър Соломон Паси е сред кандидатите за генерален секретар на НАТО. Това твърди в публикация германското списание "Spiegel". Интерес към поста на Яп де Хоп Схефер, който не може да се кандидатира за нов мандат, имат още двама датчани - премиерът Андерс Фог Расмусен и министърът на отбраната Сорен Гаде, както и бившият британски министър на отбраната Дезмънд Браун.
Страните членки на Алианса от източния блок са се обединили около кандидатурата на Соломон Паси, пише списанието. Писмо с предложение Паси да оглави НАТО било разпратено до посолствата на страните членки в София, съобщава още „Spiegel".
По-добри обаче били шансовете на други двама източноевропейци - бившият полски президент Александър Квашневски и външният министър на Полша Радослав Шикорски.
Списанието коментира още, че източноевропейците ще разчитат на подкрепата на САЩ за поста генерален секретар на НАТО. Изборът ще бъде ясен през април на срещата на Алианса, която ще се проведе в германския град Баден Баден и френския Страсбург.
В началото на 2007 година Соломон паси официално се регистрира в Бургас и си извади лична карта с бургаски адрес. /News.bg/

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
05 яну 2009: 16:32
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Общинският съвет започва бавен танц по тънък лед

Бранимир Петров
burgasnews.com


Китайците казват:”Горко на хората, които живеят в интересно време”, дано да не се окаже истина, защото се задават страшно интересни времена за общината ни. Мюсюлмански молитвен храм взриви мнозинството в Общинския съвет – нещо, което беше прогнозирано от мнозина и затова беше очаквано. Разривът дойде малко по-рано от предвиденото, все пак до изборите има доста време. Погледнато по-внимателно обаче, колкото повече се приближавахме до изборите, толкова по-трудно щеше да се намери повод за развод без да лъсне ясната предизборна цел. Така че, вярна на стила си “Атака” действа радикално и на пръв поглед – първосигнално. Изглежда и че тя ще загуби от действията си, но за това – след малко.
Сега да погледнем в съвсем близкото бъдеще на общинския законодателен орган. След оставката на председателя на съвета е ясно, че атакистите ще заемат сектора на крайната опозиция и, облегнати на телевизия СКАТ, ще вгорчават живота на съветниците и кмета, независимо дали ще има повод или не. Валери Симеонов не може да не е знаел, че Ваклин Стойновски е отворил подписка за неговото отстраняване от поста. Аритметиката сочи, че ГЕРБ, БСП, Партия “Бургас”, “Център 5”, ПП”Средна Европейска класа” и СДС могат да катурнат председателя. В такава ситуация можеше да се търсят и гласовете на социалдемократите на Чамурджиев. И пъзелът щеше да се нареди, друг е въпросът на каква цена и що за крехко и динамично мнозинство щеше да крепи новия председател. Пазарлъците щяха да са тежки, а ГЕРБ показа при сформирането на този съвет, че се подава на натиск. Притиснати в клещи от всички страни, герберите щяха да се принудят към сериозни отстъпки. И тъй като председателските места в комисиите вече са разпределени, щеше да се наложи да се търсят други механизми за удовлетворяване на претенции. Симеонов направи изпреварващ ход и предпочете да си тръгне по парадната стълба. По този начин спечели правото да казва: тръгвам си защото искам, а не защото съм победен. С постъпката си той предотврати обвиненията, че ПП”Атака” е в състояние на шизофренно раздвоение и действа едновременно и като управляваща, и като яростна опозиция.
Остава да видим дали ГЕРБ ще се изкуши от възможността да приложи принципа “Вся власть советом”. Според лидера на групата социалисти в съвета Павел Маринов, това ще е грешка. Мнението му вероятно ще бъде подкрепено и от групата на Стойновски. Извън състава на ГЕРБ от тези две групи ще бъдат вероятно и новите кандидати за председателски пост. Обективно погледнато, такъв вариант е по-скоро изгоден за ГЕРБ, защото придобивайки цялата власт в общината, ще трябва да понесе и цялата отговорност. Ако председателят бъде от друга политическа сила, поне формално СКАТ ще трябва да атакува в две посоки. Това може да изглежда елементарно като съображение, но не трябва да се подценява.
И в заключение отново да се върнем на хода на сегашния председател и “Атака”, както обещах в началото. Ще бъде съвсем неоправдано да го считаме за импулсивен, каквито са някои от ходовете на партията и е грешка, ако го подценим. С това си действие “Атака” се отърсва от принудата да участва в осъществяването на управленски решения и си присвоява правото да критикува повсеместно и безкомпромисно властта. Ще бъде наивно да очакваме, че това ще става единствено в рамките на добрия тон и конструктивизма – агресията и екстремалното поведение си остават запазена марка на СКАТ. Практиката обаче показва, че подобно политическо говорене доведе тази партия до парламента, продължава да покачва рейтинга й, според последните проучвания и е съвсем малко вероятно тепърва да променя стила си.
Рано е за конкретни предвиждания, но може вече да се каже, че ако не последват съвсем изненадващи ходове на политическите сили в областта и общината, резултатът на предстоящите избори ще изненада доста неприятно партиите, които предварително се изживяват като лидери в Бургаския многомандатен район. И днешната оставка ще има сериозен принос за това.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
ji
06 яну 2009: 10:08


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
за бюджета на общината за новата година нищо никъде няма
покрай караниците май забравиха важните неща
Най-отгоре
noemis
06 яну 2009: 12:57
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
ji написа ...

за бюджета на общината за новата година нищо никъде няма
покрай караниците май забравиха важните неща


Миналата година бюджетът е бил внесен за обсъждане от кмета на 11.02 като сумата е била 130 милиона лв. (33% повече спрямо 2007)


Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
23 яну 2009: 14:00
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Войната "ГЕРБ - Атака" продължава и след сесията

Източник: News.Burgas24.bg
23.01.2009


Общинските съветници на политическа партия ГЕРБ -Бургас обвиниха колегите си от "Атака" за вчерашния фарс в общинския съвет при избора на нов председател. Според герберите вина за цирка имат техните опоненти, които бягат от политическа отговорност месеци преди изборите.
Това обявиха на извънреден брифинг ог партия ГЕРБ ден след заседанието, на което близо 8 часа бургаските съветници не успяха да изберат свой председател.

Като цирк и фарс окачестви вчерашното заседание на ОбС областният председател на партия ГЕРБ в Бургас Димитър Бойчев. Според него кой е щял да бъде начело на местния парламент за тях е било без значение, защото всеки един от съветниците носи зад гърба си доверието на голяма част от бургаските граждани, които са дали гласа си за него. Според Бойчев именно заради това, няма смисъл съветниците да се разделят по политическа принадлежност и именно това е била причината от ГЕРБ да не издигат свой кандидат, а не бягството от отговорност. "Но след като видяхме, че фарса продължава, защото цял ден бе бламиран избора на председател с недействителни бюлетини и ОбС бе превърнат в цирк и затова издигнахме наша кандидатура" - уточни областният председател.

Семир Абумелих изрази мнение, че до фарса се е стигнало след като от "Атака" са си направили сметките, че ГЕРБ ще трябва да прибягват до бизнес и други партии, за да се приемат решенията им. Той обаче е категоричен, че тяхната политическа партия няма да го направи и дори е склонна на нови местни избори - предложение, което вчера той отправи към колегите си от „Атака".
От ГЕРБ са категорични, че да се смесва на бизнес, телевизия и политика е недопустимо, визирайки колегите си от "Атака".

Снежина Маджарова от ГЕРБ оглави ОбС - Бургас

ЧЕТВЪРТЪК, 22 ЯНУАРИ 2009 19:11
globusnews.net


След 8 часа дебати и саботаж от страна на „Атака" и други съветници, които пускаха недействителни бюлетини, в 17,58 ч. днес адвокат Снежина Маджарова беше избрана за председател на Общинския съвет в Бургас. Маджарова е от групата на ГЕРБ и беше издигната от съпартийците си, след като няколко други кандидатури бяха отхвърлени с таен вот. От 49 гласували 39 съветници са били „за", а една бюлетина е недействителна.

„Ако ГЕРБ излъчи кандидат за този пост новия председател ще бъде блокиран тотално. Постоянно ще се спират докладни, а на бургазлии им трябват нови улици и не ги интересува кой точно ще е председател на Общинския съвет", така Семир Абумелих отговори на нападките на „Атака", че партията не желае да поеме политическа отговорност щом не излъчва свой кандидат. „Има един единствен човек, който е силно облагодетелстван от работата на този Общински съвет. Той се казва Валери Симеонов", обяви от трибуната Ваклин Стойновски, докато Симеонов крещеше от мястото си: „Извикайте охраната да го изгони".


Предизборен цирк!
Тези от Атака правят само това - контра на всеки и всичко...
Кампанията им (поне до сега) е изцяло дестуктивна и е насочена към провокиране на страховете на хората.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
blago84
25 яну 2009: 13:53
Регистриран потребител #32
Регистриран: 19 окт 2008: 10:12

Местоположение: Chicago, IL, USA
съобщения: 179
Лошото е че явно тактиката им е успешна... все повече хора се зомбират от медийната, мозъкопромиваща бълвоч, носеща гордото название "телевизия" С.КА.Т (Селска КАбелна Телевизия). И то включително улегнали, образовани и като цяло разумни хора... Все по-често си мисля че на това трябва да се сложи край по някакъв начин... Но явно някому са удобни. Спомням си как не лошата телевизия ЮТВ си отиде буквално за дни, след само една изцепка от типа на тези, които атакаджиите правят всеки божи ден...
Най-отгоре
peyodp
25 яну 2009: 21:43
Гост
blago84 написа ...

Лошото е че явно тактиката им е успешна... все повече хора се зомбират от медийната, мозъкопромиваща бълвоч, носеща гордото название "телевизия" С.КА.Т (Селска КАбелна Телевизия). И то включително улегнали, образовани и като цяло разумни хора... Все по-често си мисля че на това трябва да се сложи край по някакъв начин... Но явно някому са удобни. Спомням си как не лошата телевизия ЮТВ си отиде буквално за дни, след само една изцепка от типа на тези, които атакаджиите правят всеки божи ден...


Благо, мнението ми съвпада изцяло с твоето! :)
Най-отгоре
Отиди на страница       >>