Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Всичко останало
 
<< Назад | Напред >>

"Гугъл" и сп."Лайф" подаряват на света уникален фотоархив

Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
noemis
21 ное 2008: 13:01
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

"Гугъл" и сп."Лайф" подаряват на света уникален фотоархив
Фотобиблиотеката съдържа най-важните моменти на ХІХ и ХХ век


от Дневник
19 ноември, 19:10


Компанията "Гугъл" зарадва клиентите на прочутата търсачка с достъп до уникаленния фотоархив на списание "Лайф". На дрес http://images.google.com/hosted/life вече е първата част от онлайн фотогалерия с 10 милиона снимки от легендарното списание. До момента там има заредени 2 милиона фотографии от 60-те години на ХІХ век до 70-те години на миналия век. "Гугъл" планира постепенно да качи всички кадри от библиотеката на списанието.

Около 97 процента от архива на "Лайф" никога не е бил публично достояние, твърдят от самото издание. Снимките могат да бъдат използвани свободно и безплатно за лични, но не и за комерсиални цели. Собствениците на "Уорнър тайм", компанията майка на "Лайф", все пак се надяват да извлекат печалба от начинанието, като продават разпечатани снимки, рамкирани и във висока резолюция. Поръчките ще се приемат чрез сайта Qoop.com.

Архивът включва кадри с някои от най-значимите моменти от световната история на миналия век. Там са и моментите от филма на Ейбрахам Запрудер с убийството на Джон Кенеди. Сред снимките откриваме различни портрети на кралица Виктория, руините в Хирошима, Гражданската война в САЩ, Айнщайн в кабинета си в университета "Принстън", Уолт Дисни в компанията на играчките Мики Маус и патока Донълд, "Бийтълс" в пълен състав - плуващи в басейн в Маями, Роналд Рейгън със съпругата си Нанси и сина им Рони, Виетнам по време на войната... Освен по години фотографиите са разпределени в пет основни категории: личности, места, събития, спорт и култура. Първият брой на списание "Лайф" излиза през 1936 г.

Проектът е поредното амбициозно начинание на "Гугъл" за глобална информационна база, до която всеки да има достъп. През последните четири години от компанията сканират милиони книги, пазени в библиотеките по света. Но партньорството им с "Лайф" засега е най-големият им проект в професионалната фотография.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре