Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Абсурдите
 
<< Назад | Напред >>

за вечните "временни обекти"

Редактори: ji, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
ji
26 ное 2008: 11:49


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3859
бяха изпразнили супер гнусните будки на тройката които загрозяват площада и са направили недостъпна градинката пред дома на нефтохимика
на странджанките даже бяха залепили плакати "подкрепете ни и се включете в подписката за спасението на будките"
или нещо подобно

вчера видях че пак са си пълни с боклуците които продават и си работят нормално
е какво?
кмета няма да успее да се пребори?
наистина някой е направил подписка и наистина е имало идиоти които са я подписали?
Най-отгоре
noemis
09 юни 2011: 18:54
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Много силна статия за "временните обекти" по плажа:Всички кръчми на бургаския плаж плачат за събаряне. Но далаверата ще продължи и това лято

Автор: Добромир ДОСКАЧАРОВ,
Снимка: автора


Няма бар или ресторант на плажната ивица, който да не е превишил в пъти разрешението за застроена площ

Незаконните капани по пясъка в Бургас закриват гледката към морето, всички те многократно надвишават разрешената площМощна далавера боде очите на жители и гости на Бургас през летните дни. И така е не от днес. Всеки е присядал на някое от "капанчетата" върху пясъка, привлечен от разхлаждащия вятър и студената бира - единственото спасение за отегчения родител и уморения турист. Но тази година нещата са по-различни. Липсва концесионер. Държавата прекрати концесионния договор на "Онтайм", която стопанисваше ивицата от 2006 г. до март т.г. Причината - невнесени концесионни вноски за цели две години. През цялото това време така и никой не предприе конкретни мерки, за да изясни спазва ли се схемата, одобрена от МРРБ за поставяне на временните обекти върху пясъка. По тази причина от 2006 г. досега дървените постройки не само се рояха като брой, но и се разрастваха като площ. В момента Областна управа и Общината са поставени в ситуация, при която трябва да вземат генерални мерки - пускайки новите кандидати за стопанисване на двете ивици - Север и Център, да изяснят кои са незаконните и взетите мерки срещу тях.

"Ситуацията е предизборна и никой няма да закачи нарушителите", довери ни човек от ресторантьорския бранш.

Каква е действителността, когато няма концесионер, видяхме и заснехме днес сутринта:

"Баркод" - разрешени 19 кв. м, застроени 319 кв. м, плюс незаконна тоалетна:Първото заведение, което срещате, тръгвайки от Моста в посока Северния плаж е "Баркод"-а. Музиката е като за модно ревю и изглед тип "Кафе дел Мар", много палми и изчистен вид. Всичко това звучи културно и стилно до момента, в който погледнем в разрешителното. Като застроена площ са записани едва 16 кв. м. Дървената скара, върху която е разположено заведението е с площ 319 кв. м. Като усетили, че номерът минава, собствениците на заведението са изградили и допълнителен обект - тоалетна, на която изобщо не й е мястото на плажа. Има открито производство по чл. 57 от Закона за устройство на територията. Но продължава да работи. Така стоят нещата и с другите заведения.

Малко по-нататък минаваме покрай "Самба"-та - едно от най-популярните заведения в нощния живот на Бургас. По докумети то се води "Заведение за бързо хранене", но всеки, който е минавал след 22ч. в разгара на сезона, е виждал танцуващите по масите пияни хора.

Заведение за бързо хранене "Самба" - разрешени 35 кв. м, застроени 346 кв. м.:Вместо разрешените 35 кв.м дървеният подиум на "Самба"-та заема цели 346 кв. м от плажа. Нарушението се разглежда от съда.

Веднага до бар "Самба" се намира едно от най-старите "капанчета" на бургаския плаж - "Делфин". Заведението изобщо не съответства на местоположението си по схема.

Заведение за обществено хранене "Делфин" - разрешени 15 кв. м, застроени 123 кв. м.:При официално договорени 15 кв. м, дървената скара, на която е изграден "Делфин" е с площ 123 кв. м. Случаят в момента се гледа в съда.

За разлика от семплия вид на "Делфин", открит бар "Кариби" се води по-елитно заведение и е предпочитан за късни следобедни коктейли и нощни партита на плажа. За него е издадена заповед за премахване, но днес го откриваха за сезона. При него не са спазени договорените за застрояване 13 кв.м, основата на бара е с размер 232 кв.м.

Открит бар "Кариби " - разрешени 13 кв. м, застроени 232 кв. м.:Заведение "Бялата къща" е издържано в стар български стил и с много зеленина. Само украсата на този открит бар е над 15 кв.м. и като цяло има вид и предлага меню като за ресторант. Толкова са вписани в договора за площ на цялото заведение върху плажната ивица.

Открит бар "Бялата къща" - разрешени 15 кв. м, застроени 546 кв. м.:Реалността е, че общата площ на дървената основа под "Бялата къща" е с размер 546 кв.м., чиято законност в момента се обсъжда на съдебно ниво.

Ресторант "Приятели" по документи не работи. В действителност барът е зареден и както виждате на снимката, въпреки делничния ден, има и посетители.

"Неработещият" ресторант "Приятели" - разрешени 43, застроени 324 кв. м.:43 кв.м. е договорената площ на ресторанта, но основата, върху която е изграден, заема 324 кв. м. от плажа. Случаят е предаден на съда.

Заведение за бързо хранене "Селена" по документи би трябвало да е с площ 40 кв.м. То заема част от земята между крайбрежаната алея и началото на плажната ивица, която очевидно е в пъти над официално обявената. В същото време към "капанчето" има изградена допълнителна дървена основа с маси и пейки върху нея и обградена с тенти, която е с площ 189 кв.м.

Заведение за бързо хранене "Селена"- разрешени 40 кв. м, застроени 189 кв. м.:Но това не е всичко. Една от основните забрани, свързани с плажни ивици, е да не се изливат бетонни основи, нито какъвто и да било друг вид строителни работи с постоянен характер.

Бетонно стълбище, част от "Селена"(вляво) и елемент от бетонната основа на "капана":Миналата година РДНСК излиза със заповед за премахване на "Селена", която впоследствие е отменена. В момента е открито ново просизводство и на собствениците е връчен констативен акт. Но какво от това?

В края на редицата заведения, на фона на техния "жалък ръст", се извисява бял мегабилдинг. По документи заведението се води открит бар "Фиеста".

Мегакапанът "Фиеста" - разрешени 35 кв. м, застроени цели 430 кв. м.!Както се вижда от снимката този бар съвсем не е открит... и съвсем не е със скромните 35 кв.м. Покритата дървена площ е цели 430 кв.м! Половин декар от плажната ивица я няма, както и липсва заплащане за такъв строеж... На собствениците от фирма "Кларо" ЕООД предстои да бъде връчена заповед за премахване. Дотогава обаче? Те са си построили още един обект към "Фиеста"-та.

Новата незаконна пристройка към бар "Фиеста" тепърва ще събира клиенти:До дни тази дървена основа ще бъде запълнена с маси и столове, ще бъде покрита с тента и ще прави оборот за собствениците на бар "Фиеста", без те да заплатят съответния наем, понеже в момента няма концесионер и никой не се разпорежда с плажната ивица.

Броят на заведенията, които са построени в нарушение със схемата за разполагане по плажната ивица, е над 20. Тяхната релна площ е почти 5 хил. кв. м. В схемата позволената площ е 1500 кв.м.

Ето защо, разхождайки се по крайбрежната алея е трудно за туристите или жителите на Бургас да се любуват на морето и плажа. За да го направят, ще трябва да седнат на някое от заведенията, които противозаконно са заграбили огромни площи от пясъчната ивица. Новият концесионер ще трябва да предложи нова схема, по която да се разполагат заведения върху плажната ивица, а дотогава сегашните ще чакат края на сезона, когато, може би,ще приключат процедурите по събарянето им. За някои ще приключат, за други не. Но че има далавера и я е имало от години, лъсва едва днес, когато Областна управа признава, че схемата на държавата изобщо не е спазвана.

besove.com

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
mobile
09 юни 2011: 21:28
Регистриран потребител #197
Регистриран: 27 май 2011: 15:23

съобщения: 153
Ех, ех, ех... трябва ни едно малко цунами и проблемът ще бъде решен. Че той, съда, го знаем какъв е!
Най-отгоре
maria14
11 фев 2015: 23:40
Регистриран потребител #2201
Регистриран: 11 фев 2015: 23:29

съобщения: 1
Незаконните капани по пясъка в Бургас закриват гледката към морето, всички те многократно надвишават разрешената площ
Най-отгоре
vench
12 фев 2015: 14:33

Регистриран потребител #779
Регистриран: 24 ное 2012: 18:45

съобщения: 1071
По принцип е така, но пък всеки иска да пие бира на плажа... Аз поне май искам.

Друг е въпросът, че може да се намери някакво по-балансирано решенение, което да реши проблема поне естетически. С къщичките на "Тройката" горе-долу се получиха нещата.

Няма да бъде пресилено, ако днес заявим, че Бургас е най-великият град на света за всички времена!
Най-отгоре
TOXICALERT
12 фев 2015: 18:47
Регистриран потребител #50
Регистриран: 22 ное 2008: 23:06

съобщения: 436
...ми дайте да ги разкараме напълно, да се отвори една гледка към морето и да изпаднем в нирвана покосени от красота на гол плаж и море....
То и без това лятото Бургас е скучен и прилича на работническо общежитие , ако и това махнем ..не знам .....
Да се вкарат нещата в някаква естетична норма , както спомена vench , да , естествено ....ама да се лишаваме от нещо хубаво захапали буквата на закона или разпоредбата ....ето това ни е един от многото проблеми , че захапваме и забиваме в правила и разпоредби, които никак не са съвършени .
Най-отгоре