Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Бургаски инвестиции и проекти
 
<< Назад | Напред >>

Дупката на Тройката - символ на 2 поколения!

Отиди на страница   <<        >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
sa_radev
07 дек 2012: 22:00

Регистриран потребител #784
Регистриран: 30 ное 2012: 17:09

Местоположение: Burgas
съобщения: 628
Напълно съм съгласен! Арх.Караджова, която разработва съответния проект е мой асистент в университета. Проблемът е, че парите за спортния комплекс в Меден Рудник са по ОП Регионално Развитие и както знаете там се брои всяка стотинка!
Освен това при обществените поръчки най-голяма тежест има крайната цена и всъщност това е най-големият проблем за появата на знакови сгради и качествена архитектура! Просто няма как да стане с малко пари.
Приятна вечер!
Най-отгоре
Уебсайт
vankicha01
07 дек 2012: 22:15
Регистриран потребител #332
Регистриран: 04 яну 2012: 22:58

съобщения: 27
Така да ми се иска да стане един площад(поне половината от тая дупка), ама надали

Най-отгоре
TOXICALERT
07 дек 2012: 23:02
Регистриран потребител #50
Регистриран: 22 ное 2008: 23:06

съобщения: 436
sa_radev, приятелю , схванахме професионалното ти виждане , но съгласи се ,че не е нужно да си архитект или дизайнер за да имаш усет към красиво и грозно......на публикуваните рендери има само грозно ;)
То е ясно , че всеки проект е по задание , но ако архитекта стане роб на заданието , а не то на него ...да го и боже-простима в архитекта.
Най-отгоре
sa_radev
07 дек 2012: 23:41

Регистриран потребител #784
Регистриран: 30 ное 2012: 17:09

Местоположение: Burgas
съобщения: 628
Тук съм съгласен, но определяне на "красиво" и "грозно" според мен е доста крайно!
Един от основните проблеми при възприемането на една сграда е, че тя се разглежда на база на сравнението, т.е. дали си пасва, кореспондира със заобикалящите я.
И според мен и двата примера не се връзват! Проектът на арх.Божинова е изключително подходящ за експо, за временен изложбен павилион, но не и за това място! Може би без вантовата конструкция и тентите, просто като площад с подземно развита сграда щеше да е далеч по-удачно!
Проекта на арх.Иванов е изключително семпъл и минималистичен като дизайн, аз лично съм привърженик на този стил, но отново не мисля, че това е мястото за такава сграда!
Дано, живот и здраве, Общината да си върне парцела.
Дано, живот и здраве, да имат средства за осъществяването на нещо! Тогава би било логично да има анкета сред гражданите какво да се прави, един качествен конкурс(дано да не мине като обществена поръчка!) и жури и гражданите, т.е. ние да можем да изберем качествен проект със стилна и съвременна визия!
Мисля, че така е най-честно за всички!
С Уважение!
Най-отгоре
Уебсайт
inverno
08 дек 2012: 00:53
Регистриран потребител #120
Регистриран: 27 ное 2010: 11:03

Местоположение: Манхайм/Бургас
съобщения: 137
Наистина споменаването на курсовите работи и показването им като проект на широката общественост не беше доизказано или по-скоро изказването ми беше " неподготвено " . Напълно съм съгласен с мнението Ви, sa_radev.

Наистина най-правилния начин да се избере проект е чрез обществено гласуване.Ще поживеем и ще видим в крайна сметка :)
Най-отгоре
sa_radev
08 дек 2012: 01:18

Регистриран потребител #784
Регистриран: 30 ное 2012: 17:09

Местоположение: Burgas
съобщения: 628
Все пак това е изложба на бургаски архитекти, на концепции и идеи. Имам надежда, че когато му дойде времето на този проект, нещата ще се случат по правилния начин!
Да не забравяме, че на изложбата има и проект за Морска Гара, а обществената поръчка беше прекратена! Там също има 5-6 проектни предложения и все още нищо не е ясно!
Радвам се, че има разбиране и се получава приятна дискусия във този форум, за разлика от други!
Поздрави!
Най-отгоре
Уебсайт
ji
15 яну 2013: 17:10


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
ъ?

Делата за мястото с недовършения строеж вече са приключили. От съдебния спор общината е изляза с 6-8 милиона лева в плюс към нейния актив. Това каза кметът Димитър Николов днес по време на пресконференция, на която представи бюджета за тази година.

Съдебната сага за 25-годишната дупка в центъра на Бургас е приключила преди около два месеца. Сега се очаква проектно предложение от страна на фирма "ГИР-2". Ако инвестиционните намерения съвпаднат с идеите за градоустройствен план на Бургас, има шанс ограденото неугледно място да бъде превърнато във функционално пространство.

Първоначално е заложено на този терен да бъде построена обществена сграда, в която да има музеи, експозиционни площи, търговски обекти, офиси, театър и кино. това обясни архитект Веселина Илиева от общината.

Собствениците на терена обаче трябва да дадат съгласието си за продължаването на строежа. Има и други варианти- ако част от собствениците предложат дяловете си за изкупуване. Това обаче също ще отнеме време.

Илиева добави, че общината е останала с впечатлението, че представителите на старозагорската фирма "ГИР-2" имат намерение и желание да строят, тъй като имотът е в самия център на града.

Дупката до площад "Тройката" в Бургас е от 1987-ма година. Тогава тя бе изкопана за строеж на Градски универсален магазин. Строежът обаче бе замразен. За строежа е създадено акционерно дружество, което е обявило ликвидация.

Така "ГИР-2" се сдоби на търг с правото да строи сграда на това място. Фирмата бе трета с предложение от близо 4 милиона лева. В тъга обаче не бе включена земята за строежа, а междувременно теренът е реституиран на парчета. Така започват и делата.

източник
Най-отгоре
noemis
15 яну 2013: 17:38
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Хубаво, но ето тези малки "подробности" ме разколебават нещо:

Ако инвестиционните намерения съвпаднат с идеите за градоустройствен план на Бургас, има шанс ограденото неугледно място да бъде превърнато във функционално пространство.

... ако част от собствениците предложат дяловете си за изкупуване. Това обаче също ще отнеме време.


така, че не бързам да се радвам.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
vench
15 яну 2013: 17:48

Регистриран потребител #779
Регистриран: 24 ное 2012: 18:45

съобщения: 1071
Твърде много "ако"-та. И аз не бързам, веднъж се зарадвах, когато почнаха да рушат стария строеж, но всичко умря. Сега няма гаранция, че няма да чакаме още 10 години примерно, щото еди коя си страна не е доволна от нещо си.

Но лично според мен трябва да има по-голям обществен натиск. Имам чувството, че всички са се примирили с тая гледка.

И това важи и за много други работи де...

Няма да бъде пресилено, ако днес заявим, че Бургас е най-великият град на света за всички времена!
Най-отгоре
ji
15 яну 2013: 17:50


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
какво да се радваш
общината не знам какви дела е водила и какви е спечелила но правото за строеж си остава на ГИР-2
общината явно е собственик на земята но не знам дали точно това са се опитвали да докажат
ако според ПУП там е зона в която могат да се строят обществени сгради не знам дали общината със собствеността върху земята може да спре един проект за чист МОЛ ако ГИР-2 внесе такъв
има тук запознати със ЗУТ и те могат да подскажат за какво става въпрос
Най-отгоре
Отиди на страница   <<        >>