Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Всичко за Бургас
 
<< Назад | Напред >>

Туризъм

Отиди на страница       >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
ji
03 окт 2008: 18:44


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888

Канални проблеми в Бевърли хилс
Туризмът в Синеморец избързва четири обиколки преди пречиствателната му станция. Тя не работи


Защо на Синеморец му казват Бевърли хилс става ясно от пръв поглед. Със зелените си хълмове високо над морето, устието на река Велека и Странджа отзад той вероятно би могъл и да кандидатства за културен пейзаж* под егидата на ЮНЕСКО.

Трудно обяснимо е обаче това, което се случва от две-три години в скътания залив Свети Яни, където рибарите държат лодките си. Сутрин и вечер там по скалите се стича съдържанието на градската канализация, като бълбука и мирише. Морските течения разнасят боклуците на юг в посока на плажа Бутамята, до новия хотел "Белла виста", откъдето и идват повечето нечистотии. Същият хотел, при вида на който зрителите най-често възкликват: е как може на това райско място да построиш такова грамадно и кичозно нещо.

Синеморец расте бързо. В строеж са няколко беллависти, но с ваканционни апартаменти. Има десетина малки хотелчета. През лятото населението стига до около 6 хиляди по неофициални данни. И с всеки нов сезон възкръсват и нарастват опасенията да не пламне епидемия, която да разболее хората и да опропасти туризма. Това е грижа и на местните жители, и на софиянците с къщи, и негласно - на туроператорите. Д-р Стоян Стайчев, старши инспектор в РИОКОЗ - Бургас, се усмихва. За четирсетте години, откакто е инспектор по моретата, нямало случай от морската вода да тръгне дизентерия или хепатит, а най-много да се обрине човек. Като че ли това е малко.

Екологичната страна на проблема е, че когато отпадните води отиват директно в морето, азотът и фосфорът в тях наторяват водораслите. Фитопланктонът започва да расте неконтролирано, изземва кислорода на морските животни и най-често причинява масовата им смърт. "Още по-застрашен е Синеморец. Това място е толкова ценно като едно от последните зелени кътчета по морето, и толкова чувствително на замърсяване, защото е най-южно, слънцето е силно, а водата е топла", казва проф. Иван Секулов. По неговия проект през 2004 г. е построена модулната експериментална пречиствателна станция за отпадните води на Синеморец. Тя също е в залива Свети Яни, но не работи. Мръсната вода я заобикаля по един канал и се стича в морето. "Отвратително е и не мога да си представя как някой може да го търпи", добавя професорът.

Историята "Синеморец"

отразява като в капка вода някои общи проблеми на българския морски туризъм - с инфраструктурата и с влиянието на природата. И е почти компромат за приноса на местната власт, държавата и инвеститорите в тези процеси.

В Синеморец заговорили за пречиствателна станция още през 1999 г., малко след като изградили канализацията. При тогавашния кмет бил изготвен проект, избран терен и технология на германска фирма. На изборите през 2000 г. властта се сменила. Синеморец минал към Царево. Новият кмет на Царево Георги Костадинов предпочел нова технология на проф. Иван Секулов, преподавател и собственик на инженерно бюро в Германия. Професорът дошъл с проект за модулна експериментална пречиствателна станция, който да се прилага в Синеморец и Варвара. При тази технология биологичното стъпало на станцията е разделено от подвижна стена. Това позволява пречистената вода да се изпуска към приемника последователно, а не залпово, и да излиза по-чиста. Плюс било и че станцията е много евтина като инвестиция - изграждането й струва около 300 хил. лева при обичайни 1 млн. лева за подобно съоръжение. Професорът е поискал патентна защита за технологията си, а и сега казва, че е работил по проекта почти без хонорар. През април 2000 г. са подписани договорите между общината и "Делфин проект екотехника" ООД - проектантско дружество на проф. Секулов, което е в съдружие с "Бора". Това става чрез директно договаряне, което е допустимо при научноизследователски модели. Първо двете станции са възложени на "Трансстрой Бургас" АД. По-късно кметът Петко Арнаудов, с аргумента да се ускорят нещата, възлага Варвара на "Комплектстрой" ЕООД, Бургас. Финансиране за двете станции е осигурено от Националния екофонд (предшественикът на ПУДООС). Понеже проектите се бавят, заданието за броя на жителите се увеличава, строителните материали поскъпват, а и трябват пари, за да се вържат станциите с канализацията, по-късно общината кандидатства и получава и допълнително финансиране.

Експериментът не проработи

отсича сегашният кмет на Царево Петко Арнаудов, който го получава в наследство. През лятото на 2004 г., когато в пречиствателната станция на Синеморец текат пробни изпитания, бил открит "големият хотел" на Бутамята. "Белла виста бийч клуб" е строен от софийската фирма "Булхотел" с предплата от германския туроператор TUI. После е препродаден на испанската фирма Safe Harbour, сега е на Med Playa.

"Белла виста" беше пилотен за етапа, в който TUI спря да финансира презастроените Златни пясъци и Слънчев бряг и се насочи към малките градчета по юг. "От сегашна гледна точка не бих посъветвал никого да инвестира на юг, макар че няма да му кажа и да не го прави. Там е красиво, плажовете са хубави, градчетата живи, но няма елементарна инфраструктура и общините нямат необходимите бюджети, за да я построят. Всичко пада върху инвеститора", казва сега Валентин Йосифов, представител на TUI за България. И добавя, че този хотел, първият на юг, емоционално го изпепелил, защото срещнал голяма съпротива на място и от екоорганизациите. За момента хотелът се продавал добре на туристи.

С пълен капацитет "Белла виста" е 800 легла - колкото целият Синеморец през лятото на 2000 г. Още в деня на откриването мазнините от кухнята и ресторантите му задръстили първо помпената станция до хотела, а после и пречиствателната. След няколко подобни случая станцията е спряна. "Все едно в кола с пет места, която работи на бензин, да се опитате да качите 30 души и да карате с дизел", обяснява Красимира Кузманова, управител на "Делфин проект екотехника". По това време селото надхвърляло 3500 души при проектен капацитет на станцията с еквивалент 1500 жители. Водата, която излиза от хотела, не отговаря на параметрите за заустване в селската канализация, макар че по закон има задължение за това.

Като анализирал проблема след това, професорът открил, че инвеститорите пропуснали да монтират т.нар. мазниноуловители, предвидени по проект. Вероятно от бързане да го пуснат. Друг проблем се оказало използването на т.нар. дробилки. Те позволяват в канализацията да се изхвърлят по-едри битови отпадъци, които смилат. В Германия дробилките са забранени, но в България - не. Като капак на всичко заради икономии мръсната вода от хотела не се подава плавно към канализацията, а залпово - два пъти на ден. В Синеморец безотказно разбират кога се случва това. Тогава в баните им започва да мирише лошо, както казват местните жители. От "Делфин проект" твърдят, че

Никой не ги е предупредил

че ще има такъв хотел, за да го предвидят, и не ги е питал дали и при какви условия станцията може да поеме водите му. Кметът Петко Арнаудов обяснява, че дал разрешение за заустване на "Белла виста" за градската канализация с твърдата увереност, че Синеморец ще има пречиствателна станция. Де факто такава още нямало. Строителното разрешение обаче не може да бъде дадено без разрешение за заустване на отпадните води, а инвеститорите за Синеморец, изглежда, напират.

Отношенията между проф. Секулов и кмета Арнаудов се влошили и те започнали да се разправят с писма и през трети хора. През лятото на 2005 г. от Басейновата дирекция във Варна събрали спорещите страни. Предписано е да се изпробва работи ли станцията при капацитет от 1500 души и общината да задължи ползвателите да ограничават мазнините си. На кмета изрично било забранено да издава нови разрешения за строеж на хотели и ресторанти и било поискано от него да покаже план колко още ще се строи през близките 5-10 години и как ще реши канализационните проблеми.

Сега Петко Арнаудов твърди, че е спрял да издава разрешителни и че по план Синеморец няма да нахвърля 5000 жители през сезона. Вече две години

Проектът е затлачен

Понеже никой не им предлага решение, хората в Синеморец също мислят. Идеята им е водите от канализацията да се заустят поне на миля навътре в морето, за да ги разтворят морските течения. Според експерти обаче това е скъпо решение - за около 20 млн. лева, защото подводното съоръжение трябва да е устойчиво на вълненията през зимата. Междувременно кметът Арнаудов влязъл в предизборна кампания и на събрание в Синеморец обяснил, че най-вероятно ще се прави втора пречиствателна станция. Подобен изход предлагат и от "Делфин проект" - водите на новите хотели да се отведат към ново съоръжение. Другото им предложение е сегашната станция да бъде разширена, за да поема новото строителство. Арнаудов обаче казва, че преди да се убеди, че "експериментът е удачен", никакво разширение на станцията няма да възложи. Така и този сезон заливът на рибарите в Синеморец няма да е за пред хората.

Надеждите обаче са отправени към Варвара. Станцията там е аналогична на синеморската, напълно готова. Не е пускана, защото "Делфин проект" и кметът Арнаудов спорят за пари. Според проектантите той им дължи над 50 хил. лева, 10 хил. от които е взел от ПУДООС, но е похарчил за други неща, въпреки че няма право да го направи. Кметът на Царево казва, че е готов да им даде тези 10 хил. лева, за да дойдат и да я довършат. Но мълчи за останалата част от сумата.

Иначе Варвара е добър тест за експеримента. Селото не е толкова застроено, защото е канализирано само наполовина. А и ВАС спря мегапроекта за ваканционно селище на фирма "Краш", тъй като е без оценка за въздействие на околната среда. За коя ли пречиствателна станция му е било дадено разрешение за заустване?

* Понятието отразява връзката между културните и природните ценности. Има Европейска конвенция за пейзажа (Флоренция 2000 г.) В много европейски страни е законодателно регламентирано


------

Пречиствателните станции

Пречиствателните станции са малки производствени обекти. Стандартните имат механично и биологично стъпало. Към по-съвременните се изгражда и химическо, което окончателно изчиства азота и фосфора (денитрификация). То се изисква за чувствителни зони, каквато по Закона за водите е цялото Черноморие. Цените са различни в зависимост от капацитета, който се оразмерява според броя на жителите и определена разходна норма на вода. Пречиствателната станция за градче от 30 хил. жители струва около 15-20 млн. лв. Инвестициите се изплащат за 20-25 години. За стоителство са нужни минимум година и половина и две. После трябват шест месеца за пробни изпитания, за да се види как ще работи. В България станциите обикновено стават мудно, най-вече заради битки кой да ги строи. За станциите има предвидени пари по ИСПА, ФАР, Кохезионния и структурните фондове.
Футуризъм
2014 е годината, в която всяко селище с еквивалент над 2000 жители трябва да има пречиствателни станции според Националната концепция за опазване на околната среда.

capital.bg

[ Редактирано 25 ное 2008: 14:25 ]
Най-отгоре
ji
03 окт 2008: 18:51


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888

България губи туристи

Последна редакция: 02.10.2008, 16:59
Публикуване: 02.10.2008, 15:48
Автор: Кремена Кръстева


Туристопотокът в България спада. Въпреки че страната ни представлява евтина дестинация, тя не успява да събуди трайно интереса на чуждестранните туристи, готови да се насладят на жаркото слънце и морето в България. Тази позиция изрази пред Money.bg Красимир Станев, изпълнителен директор на курорта „Албена".

Той очаква, че печалбите на Албена тази година ще бъдат в общи линии като миналогодишните 17.5 млн. лв., а приходите ще отбележат лек ръст от около 4% до близо 100 милиона лева. България не е сред хитовите туристически дестинации в Европа, смята Станев. Една от причините за това е, че страната няма имиджова реклама като добро място за почивка в Европа. В същото време държавите - конкуренти на арената на туристическите услуги работят активно за привличане на туристи.

Много рязък спад на германските туристи отчитат в курортното градче. Този дефицит е запълнен от руски и румънски летовници, но Станев смята, че България трябва да си върне германските туристи.

Ако окончателните данни за туризма през тази година покажат спад или задържане, това означава, че и приходите от този бранш ще бъдат по-малко. Приходите от туризъм винаги са били „мехлем" за текущата сметка по платежния баланс на България, чието състояние се влошава с всяка изминала година.

Все пак курортите на морето се опитват да бъдат атрактивни и през зимата. Курортът „Албена" зарибява туристи за зимата. Който е запален да посети един от символите на българското Черноморие, може да го направи сега, през октомври, на по-ниски цени, естествено без морски удоволствия. Най-новият и луксозен хотел на курорта „Фламинго Гранд"предлага изгодни оферти за почивка за туристите. За 140 лева двама души биха могли да ползват спа-басейн с водни джетове и интегриран Whirlpool, калдариум, сауна, парна баня, каскаден и хидромасажен душ, леден фонтан.

Едно от предложенията е срещу 40 лв. един човек да ползва двойна стая стандартна, без балкон на база закуска и нощувка с вкл. ползване на басейн в четиризвездния хотел „Добруджа". Ако искате да се наслаждавате на гледката, можете да доплатите още 5 лева, за да имате стая с балкон. Стая лукс в хотел „Добруджа излиза 50 лева на човек.

Семейство с дете до 12 години се настанява безплатно. Ако децата са две, ненавършили 12 години, за второто се доплаща 50 на сто от стойността за един възрастен турист.

money.bg

[ Редактирано 25 ное 2008: 14:26 ]
Най-отгоре
dolphin_bs
21 окт 2008: 13:57
Регистриран потребител #27
Регистриран: 15 окт 2008: 10:07

Местоположение: Бургас
съобщения: 82
Може ли някой да даде статистика колко легла имат общо хотелите в Бургас,колко са реализираните нощувки за годината\или поне за първото 9-месечие\?Колко лв.от "Курортна такса " е спечелила общината?Има ли въобще статистика на такива прости неща.Кой от големите хотели с колко легла разполага и колко души са преминали през него за всеки месец,например???
Най-отгоре
ji
21 окт 2008: 17:07


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
тук има официална статистика но естествено е по области а не по общини
http://www.nsi.bg/Statistika/SearchFrame.htm?query=%ED%EE%F9%F3%E2%EA%E8&stpos=0&Submit=%D2%FA%F0%F1%E8&stype=AND

има нещо като статистика тук:
http://www.tourism.government.bg/files/politics/file_132_bg.doc
но данните са някъде от 2002-ра - 2003-та
предполагам че нещата от тогава много са се изменили


Община Бургас разполага със следната хотелиерска база, категоризирана за нуждите на туризма:
Гр. Бургас
Легла в хотели, четири звезди – 156
Легла в хотели, три звезди – 450
Легла в хотели, две звезди – 470
Легла в хотели, една звезда – 222
Общо: 1398
Легла в семейни хотели, три звезди– 62
Легла в семейни хотели, две звезди – 152
Общо: 214
Легла в къщи за гости – 72
Легла в частни квартири– 48

Парк “Росенец”
Легла в хотели, една звезда – 25
Легла в почивни станции, една звезда – 178

Кв. Сарафово
Легла в семейни хотели, три звезди – 20
Легла в семейни хотели, една звезда – 25
Легла в частни квартири – 79

Кв. Крайморие
Легла в хотели, две звезди – 38
Легла в частни квартири – 18

С. Ветрен
Легла в частни квартири – 4


ето и няколко статии на тази тема:

В Бургас няма хотели, трябва да се строят
15.08.2008
Две туристически организации подписаха споразумение с общината за сътрудничество. Кметът Димитър Николов подписа споразумение за сътрудничество с Бургаската регионална туристическа камара, представлявана от председателя й Иван Иванов /вдясно/ и Бургаската асоциация за екологичен и селски туризъм със зам.-председател Сурен Исраилян

“В Бургас няма хотели и няма къде да се настанят 2000 души, които ще дойдат на MTV фестивала. Призовавам предприемачите да строят хотели”, заяви кметът на Бургас Димитър Николов. Вчера той подписа споразумение за сътрудничество с Бургаската регионална туристическа камара /БРТК/ и Бургаската асоциация за екологичен и селски туризъм /БАЕСТ/.
Преди сключването на договора бяха обсъдени проблемите и перспективите на туризма в региона. В Бургас има 14 000 леглова база, а заедно с кварталите Сарафово и Крайморие тя нараства до 20 000, обясни председателят на БРТК – Иван Иванов. В града липсват СПА- и бутикови хотели, няма развит конгресен, културно-развлекателен и спортен туризъм, допълни той. Допотопни са и входно-изходните артерии на Бургас за Средец, Ветрен и Сарафово. Няма яхтпорт, морска гара, делфинариум и аквапарк. Това неизменно се отразява на туризма в региона, смята Иванов. Той предложи да бъде съдаден рекламен фонд за малкия и средния бизнес, както и да бъде издаден рекламен каталог на общината.
На предстоящото представяне в Брюксел от 7 до 10 октомври т.г. трябва да се помисли за презентирането на града като туристическа дестинация, както и за привличането на крупни инвеститори, заяви Иванов.
“С подписването на това споразумение се надявам да бъдем действителни и конкретни партньори с общината. Разчитаме на сътрудничество и отзивчивост”, сподели от своя страна зам.-председателят на БАЕСТ Сурен Исраилян.
В заданието на новия Общ устройствен план на Бургас са предвидени всички тези обекти, за които стана дума, че липсват в града, обясни кметът Димитър Николов. Той изрази увереност, че Бургас ще стане привлекателен за наши и чужди туристи.

Автор: Ирина ГЕНОВА
factor-bs.com


първият петзвезден хотел в Бургас
странно как изобщо можем да претендираме за някаква туристическа атрактивност след като нямаме 5 звезден хотел в града
как може да се напъваме да организираме някакви големи културни и спортни събития или конференции или каквото и да е изобщо при положение че на гостите ще им се налага да се настаняват с 3-звездни хотелчета


Петзвездният "Приморец" спасява Бургас от недостиг на леглова база от догодина

Нов за летен Бургас проблем - липсата на адекватна хотелска база, която да задоволи нарастналите туристически очаквания, се очерта в последните дни при поредицата от фестивали, музикални форуми и културни срещи, съобщи управителят на фирма „Булгариен Директ Райзен" - Димитър Караненов.

Фирмата, занимаваща с хотелиерски услуги и туроператорска дейност, е отчела високо ниво на търсене на леглови места в Бургас от множеството чуждестранни гости - посетители или участници в проявите. Към момента в Бургас работят няколко качествени хотела, отбеляза Димитър Караненов, но броят на предлаганите от тях места се оказа повече от недостатъчен в активния летен сезон. Това се доказа и от първото издание на MTV - фестивала - Spirit of Burgas, чиито гости и участници в крупния музикален форум изпълниха до краен предел наличните в Бургас хотели.

Решение на новия проблем, според Караненов, ще е допълването на туристическя пазар с нов хотел - емблематичния за Бургас "Приморец". Хотелът ще се простира на близо 21 000 квадратни метра в Морската градина на Бургас, като откриването му е предвидено за началото на май 2009-та. С това ще се даде възможност участниците и гостите в хитовите бургаски форуми - "Бургас и морето", Международен фолклорен фестивал, Spirit of Burgas`09, Летни музикални празници и др. да се настанят в близост до сцените за изява, ползвайки всички екстри, които новото петзвездно бижу на Бургас, може да им предложи.

В обновяването и разширяването на "Приморец" са инвестирани близо 12 милиона евро, като хотелската част ще разполага с 450 легла, от които 135 двойни стаи, 50 апартамента и студиа, както и 4 VIP апартамента. Към петззвездния комплекс ще функционират няколко ресторанта: ресторант а ла карт, тематичен ресторант и рибен ресторант. Няколко ще са и баровете : дневен, фреш, лоби и пиано бар.

Амбицията на ръководството на "Бургариен Директ Райзен" е изграждане на спа-център със закрит плувен басейн, фитнес зала, зала за скоуш, козметичен център, сауни, турска баня, разсул терапия. Ще има и балнеологична част с кабинети за медицинско обслужване, водолечение, калолечение, луголечение и физиотерапия.

Към момента обновяване на хотел "Приморец" навлиза в заключителната си фаза, а именно вътрешни дизайнерски решения и оборудване на хотелските стаи и свободни площи. Окончателният облик на бургаска перла ще се изгради след приключване на озеленителните дейности и благоустрояването на частта от Морската градина, където е разположен "Приморец". Предвидена е подмяна на настилките по алеите, създаване на детски кътове и зони за отдих.

burgas24.bg


а иначе липсата на места по хотелите по време на фестивала е факт
на мен ми се случи да ме спират хора и да ме питат за хотели извън града защото не можели да намерят свободни места в Бургас

[ Редактирано 21 окт 2008: 17:09 ]
Най-отгоре
noemis
25 ное 2008: 00:32
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Затварят всеки пети хотел в Слънчев бряг

paper.standartnews.com

Поне 20% от хотелите в Слънчев бряг хлопват кепенци през следващия сезон, алармират от бранша. Причината е, че собствениците им не могат да осигурят летовници. За да не работят на загуба, много от хотелиерите ще бъдат принудени да "замразят" обектите си. Макар че туристическият сезон е още далече, световната икономическа криза вече дава отражение. Два пъти по-малко са заявените до момента резервации от чужбина по Южното Черноморие в сравнение със същия период на миналата година. По неофициални данни с подписаните договори не може да се запълни дори половината от легловата база в най-известния български курорт Слънчев бряг. Първите негативни резултати за морския туризъм са факт след приключилата туристическа борса в Лондон. Другите борси - в Москва и Берлин, все още предстоят, но хотелиерите не възлагат големи надежди. В бранша вече усилено обсъждат дали да свалят рязко цените, за да не останат морските ни курорти празни. Според изпълнителния директор на "Слънчев бряг" АД Малина Стратиева световната криза може да има положителен ефект за родния туризъм, ако хотелиерите си изиграят правилно картите. Стратиева, която също се занимава с хотелиерство, смята, че тази година договорите ще бъдат сключвани на схемата Last minute. Шефката на дружеството смята, че играта на нерви ще продължи до началото на сезона. И ако хотелиерите свалят цените, със сигурност ще загубят.
Ралица Иванова

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
25 ное 2008: 14:19
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Хотелиерите да не бързат да свалят цените, записванията ще бъдат „last minute”

23 ноември 2008
bszone.info


ВИДЕО

Има лек спад на записванията на борсите, но хотелиерите в никакъв случай не трябва да свалят цените още през януари и февруари, защото в период на криза пазарът изчаква. Това заяви изпълнителният директор на „Слънчев бряг”АД Малина Стратиева. „Убедена съм, че много от туристите ще разчитат на така наречените записвания „ласт минит”. Всичко ще бъде игра на нерви и е добре, в тази ситуация, да не настъпва паника и да не се свалят цени под себестойността на предлагания туристически продукт”, каза Стратиева. Трусът от кризата ще се отрази на инвеститорите в туризма, които са вдигнали хотели в Слънчев бряг не за да развиват туризъм, а за да продават, смята шефката на Слънчев бряг. Според нея обаче в условията на криза ще оцелеят професионалистите от бранша. Българският туризъм дори може да спечели от световната криза, тъй като чуждите туристи ще се насочат към евтините дестинации, вместо към скъпите курорти. Слънчев бряг, например, предлага много добра база на добри цени и може да се очаква дори ръст на записванията. Курортът може да се пребори с основните си конкуренти Турция и Гърция.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
12 дек 2008: 10:45
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Варна изпреварва Бургас по резервации за следващия сезон

Източник: в. "Позвънете Новини"
12.12.2008


Варненските хотели изпревариха тези в Бургас по записвания за летни почивки през следващия сезон. Хотелиерите на Слънчев бряг алармират, че предварителните резервации за лято 2009 година са в пъти по-малко от изминалия сезон. Причина за срива била липсата на интерес и предпазливостта от почивка в чужбина от страна на западноевропейските клиенти заради разразилата се икономическа криза. Варненските браншовици обаче отчитат противоположни данни.
На Златни пясъци предварителните записвания дори са се повишили. "Туроператорските фирми, които купиха легла веднага след края на сезона, се обърнаха към нас за допълнителни записвания", коментира шефът на "Златни пясъци" АД Николай Недков. Той беше категоричен, че записванията за следващия сезон към момента надвишават очакванията.

От Св. Св. Константин и Елена също съобщиха, че за момента нямат притеснения. Предварителните резервации вървят нормално и към момента нямаме индикации, че могат да намалеят драстично, посочиха от курорта.


Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
21 сеп 2010: 02:30
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Наш хотел с награда за СПА
За пръв път България бе включена като дестинация в каталога на най-добрите Wellness & Spa хотели в света. Български хотел бе удостоен с най-престижния лиценз за хотелски и спа услуги - Европейски Спа и Уелнес Сертификат (Wellness & Spa Europe Certificate). Международното отличие е присъдено на Грандхотел и Спа "Приморец" Бургас за високо качество и стандарт на предлаганите услуги. Едва 28 хотела в света, от които само 10 в Европа, са покрили критериите на сертификата.

Постарали са се и изглежда, че добре са си свършили работата.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
19 дек 2010: 17:58
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Още един №1 за Бургас - "Приморец" е сградата на годината

цялата статия - burgasnews.com

Емблематичният за Бургас гранд хотел "Приморец" получи високото отличие „Сграда на годината 2010”. В категория „Хотели” на престижния едноименен конкурс „Приморец” се пребори с други 5 номинирани хотели от страната и заслужено зае първата позиция. След няколко годишна цялостна реконструкция и обновяване петезвездният хотел беше офицално открит през юни т.г. и веднага обра овациите на специалисти, партньори и клиенти. Сега, напълно закономерно, „Приморец” получава поредното си отличие. На 16 декември на официална церемония в столичния „Кемпински хотел Зогравски”, в присъствието на министър Росен Плевнелиев, наградата „Сграда на годината 2010” бе връчена на хотела от управителя на „Рейхау” Владимир Войнов . От името на инвеститора „Булгариен Директ Райзен”ЕООД, статуетката получи Елена Атанасова, мениджър на Гранд хотел „Приморец”.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
ji
12 апр 2011: 16:38


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
Двойно се е увеличила легловата база в Бургас, стана ясно на среща между представители на Община Бургас и туроператорски фирми. Преди 4 години леглата са били 2 200, а хотелите 14. В момента регистрираните хотели са 39, а предлаганите легла от хотели и квартири са 4 650. Данните съобщи заместник кметът по финанси Красимир Стойчев.

Заедно със заместник кметът по култура и образование Йорданка Ананиева той участва в среща с представители на над 30 туроператорски фирми и компании, на която бе презентирана програмата на общината за летния сезон.
Акцентът бе поставен върху тримесечното гостуване на експозицията "Изящните съкровища на траките". От юни до август в Културен център "Морско казино" ще бъдат изложени Панагюрското съкровище, уникалната златна маска на Терес, открита в Долината на тракийските царе и ценни находки от Некропола на Месамбрия.

Директорът на общинско предприятие "Летен театър, фестивали и концерти" Михаил Куцев запозна туроператорите с най-значимите концерти и фестивали през лято`2011. Рекорден брой участници се очакват на Фестивала на пясъчните скулптури, който тази година ще бъде с тема "Кино", а събитието на лятото безспорно отново ще бъде Spirit of Burgas. Известните към момента звезди, които зрителите ще видят, са Moby, Skunk Anansie и Deftones.

На срещата бях обсъдени още местата за паркиране на туристическите автобуси, цените и възможностите за отстъпки при посещения на събитията, организирани от Община Бургас.

burgas24.bg
Най-отгоре
Отиди на страница       >>