Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Всичко за Бургас
 
<< Назад | Напред >>

ПРЕДИЗБОРНО ОБЕЩАНО И СЛЕДИЗБОРНО ИЗПЪЛНЕНО (мандат 2011 - 2015) – Димитър Николов

Отиди на страница   <<        >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
noemis
24 окт 2011: 23:14
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Бургас – велосипедният град на България

Бургас да се превърне във велосипедния град на България – тази съвместна идея на граждани и Общината, започнала своята реализация през първия мандат на кмета на Бургас Димитър Николов, ще се доразвива активно, с конкретни стъпки през следващите 4 години. Инициативата набира все по-голяма скорост и популярност сред жителите на града. През последните две години Община Бургас изгради 8 км. велоалеи, паркинг места за колоездачите, а до 2013 г. по проект „Интегриран градски транспорт” предстои изграждането на нови 20 км. велоалеи. Придвижването с велосипед от всички квартали на Бургас до централната градска част и Морската градина с необходимата сигурност ще бъде реалност. Освен, че Бургас е град с традиции в колоезденето, все повече хора приветстват и желаят създаването на възможности за алтернативен и здравословен транспорт, който доставя и удоволствие. В контекста на философията за зелен начин на живот, велоградовете вече са част от съвременните визитки на много мегаполиси като Лондон, Париж и Ню Йорк.

Конкретният проект, който е залегнал в програмата на кмета Димитър Николов за развитие на Бургас през следващите 4 години, в контекста на идеята Бургас – велосипедният град на България, има и един много важен акцент – ще бъдат създадени нови работни места, голяма част от тях – специално за хора в неравностойно положение, които ще могат да печелят достойно, именно чрез труда си и същевременно ще се чувстват съпричастни в реализацията на нещо интересно, перспективно и важно.

Какво предстои?

Община Бургас ще закупи като начало поне 200 велосипеда. Те ще бъдат разпределени на възлови места с изградена вече велоинфраструктура. Всеки, който желае, срещу минимално заплащане ще може да ползва колело и да се придвижва по определени маршрути до основни градски точки, като след пристигане до желаната цел ще оставя ползвания велосипед на паркинг спирка. Предоставянето на велосипедите, таксуването и въобще цялостното обслужване ще бъде поверено на хора с увреждания, които обаче няма да бъдат затруднени да изпълняват този вид дейност. С развитието на проекта работните места ще се увеличават. На следващ етап ще бъдат закупени нови велосипеди, а инфраструктурата ще обхваща все повече основни маршрути. Проучвания показват, че велосипедният транспорт, след метрото, е най-бързият начин за придвижване в градска среда. Един кмет на голям град не може да обещае, че няма да има задръствания, но това, което със сигурност ще се случи в Бургас е възможността придвижването с велосипед например от Мол-а до естрадата „Охлюва” в Морската градина да става за 10-15 минути.

В определени - зелени дни, бургазлии и гостите на града ще могат да ползват наличните велосипеди безплатно.

Разкриване на нови 50 работни места.

Темата за Обещаните велосипедни алеи във форума.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
24 окт 2011: 23:16
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Проект за постоянен изложбен център „ФЛОРА”

Традиционното за Бургас международно изложение на цветя „Флора” вече ще се провежда в постоянен изложбен център.

Модерният комплекс ще се използва целогодишно и ще предоставя възможности за организирането и на други прояви. В непосредствена близост до изложбения център се намират и обновените два градски басейна. Големият в последните 20 години бе изоставен и служеше за резервоар за поливането на Морската градина. В детския басейн сега са поставени и водни колела, които са предназначени за хора с увреждания.

Разкриване на нови 10 работни места.Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
24 окт 2011: 23:18
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Спортно училище

Работният проект за новото спортно училище в Бургас е готов. През следващите 4 години ще се търсят средства за реализацията му. Проектът е съобразен с всички изисквания за подходяща учебна среда, за развитие на спортни навици и умения в бъдещите бургаски шампиони.

Към днешна дата възпитаниците на спортното училище започнаха учебната година в основно ремонтирани от Общината помещения, но са в една сграда с друго училище.

Не е далеч времето, когато младите спортни таланти на Бургас ще си имат собствена училищна сграда.
Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
24 окт 2011: 23:20
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Шумова бариера Сарафово

Магистрала А9 свързва локациите Бургас, Сарафово и Поморие, разположени по Черноморското крайбрежие. Магистралата осигурява и достъп до летището на гр. Бургас, в Сарафово. За да се защитят районът и жителите на кв. Сарафово от шумовото замърсяване, както от летището, така и от шумовото натоварване от главния път, се планира монтаж на шумоизолираща бариера.

Предвижда се дължината на стената да бъде 2497 м., а височината да достига до 4 м. Общата повърхност на съоръжението ще бъде 7628 м2.

След изграждането на шумоизолиращата стена шумът ще бъде намален с до 50 %, така че стойностите на озвучаване да не надвишават допустимите за жилищна среда.Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
24 окт 2011: 23:22
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Супермодерна детска градина и център за социални услуги в „Меден рудник”

На 17.09.2011 г. започна изграждането на модерен комплекс в „Меден рудник”, който ще се състои от детска градина и съвременен център за социални услуги и работа с деца и родители.
Над 3100 деца от общо 12 детски заведения на територията на цялата Бургаска община ще имат възможността да ползват услугите, които ще се предоставят там.

Модерната детска градина и центърът за социални услуги са част от проект за социално включване на Министерството на труда и социалната политика на обща стойност 3 470 000 лв., от които 865 000 лв. отпуска Община Бургас. Парите са разпределени за строително-монтажни работи, обзавеждане и предоставяне на социални услуги, а продължителността на проекта е 2 години, като сумата за осъществяването е осигурена със заем от Международната банка за възстановяване и развитие.

Изграждането на сградата на новата детска градина, в която ще намерят място 120 деца, ще струва малко над 1,7 млн. лв. Сумата включва още цялостно оборудване и обзавеждане на градината и закупуване на автобус, който ще осигури превоз до детското заведение на деца от по-отдалечените райони.

Останалите 1,5 млн. лв. са предвидени за дейностите в самия Център за социални услуги, в който ще работят близо 100 специалисти в областта на детското здравеопазване. Той ще разполага със съвременно обзаведени помещения за индивидуална и групова работа с деца, родители и учители, помещение за стимулиране на детското развитие чрез игри, кабинет за обучение на специалисти от други детски заведения, медицински кабинет, кабинет по логопедия, неврология и психология, и достъпна среда.

Част от основните дейности и услуги, които ще се предлагат в модерния център ще бъдат също и ранна интервенция на деца с увреждания и почасово гледане на деца.

При провеждането на тръжните процедури са спестени 300 000 лв. от бюджета на обекта, които ще бъдат използвани за изграждането на допълнителен терапевтичен кабинет и модерен басейн за децата.

Разкриване на нови 100 работни места за специалисти.
Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
24 окт 2011: 23:24
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Спортно - развлекателен комплекс

Бургас доказа, че може да привлича външни средства по време на криза. На първо място това са еврофондовете – по този критерий градът е национален лидер. Друга възможност е публично-частното партньорство. Там Бургас също регистрира сериозен успех с изграждането на нова МБАЛ с медицински център и нова спортна зала в „Меден рудник”. И в двата случая Общината предостави свой терен за временно ползване /без да губи собствеността върху него/, а частен инвеститор извърши строителството.

По същия начин на мястото на стария басейн в парка на „Славейков” и занемарения район около него, може да бъде построен модерен спортно-развлекателен център – без Общината да даде нито лев и без да губи собствеността си върху терена. Българска федерация по борба има конкретно предложение и осигурени средства за реализиране на проекта.

Предвижда се комплексът да разполага с :

 • Открит плувен басейн – олимпийски размери ( 2400 кв.м. )
 • Покрит плувен басейн -25 м. ( 1250 кв.м.)
 • Многофункционална спортна зала – 1720 кв.м.
 • Две спортни зали по 820 кв.м.
 • Административно-битова част
 • Хотелска част за около 180 легла
 • Медицински център
 • Паркинг с подземна част за около 180 автомобила
 • Кино център над паркинга
 • Вертикална планировка , озеленяване и спортни площадки


Разкриване на над 100 работни места

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
24 окт 2011: 23:26
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Пазар за селскостопанска продукция, хранителни и промишлени стоки

Община Бургас предвижда изграждането на пазар за селскостопанска продукция, хранителни и промишлени стоки в отредения за пазар УПИ IV, кв. 8, зона А на ж.к. "Меден рудник".

Комплексът ще се състои от 5 подобекта.Осигурени са седем паркоместа в рамките на имота и 12 паркоместа в крайуличен паркинг.

 • В блок 1 ще се разположат помещенията за охрана, обществени тоалетни включително един санитарен възел за хора в инвалидна количка, помещения за чистачка и съхранение на инвентар, както и магазин за хляб и готови хлебни изделия и магазин за пилета включително топлинно обработени.

 • В блок 2 ще се разположат: селскостопанска аптека, кафе-сладкарница с 31 места и магазин за мляко и млечни произведения.

 • В блок 3 ще се разположат: магазин за цветя, магазин за месо и месни произведения, магазин за мляко и млечни произведения и магазин за риба и рибни продукти.

 • В блок 4 ще се разположат: магазин за месо и месни произведения, магазин за цветя, магазин за риба и рибни продукти и магазин за пакетирани шоколадови и сладкарски изделия.

 • В блок 5, под общия централен навес ще се разположат 16 бр. сергии за продажба на плодове и зеленчуци.

 • Всички обекти ще са достъпни за хора с физически увреждания чрез рампи.


Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
24 окт 2011: 23:28
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

5 нови Центъра за деца, изведени от институции

Стартира изграждане и обзавеждане на 5 нови Центъра за настаняване от семеен тип - за деца с увреждания, изведени от институции.

Така ще бъдат осигурени по-добро качество на живот и условия за социална интеграция за потребителите на услугата.

В Центровете ще бъдат настанени деца и младежи от домове за деца с умствени, психически, сензорни и физически увреждания, както и деца с увреждания над 3 години, настанени в домове за медико-социални грижи.

Новите защитени жилища ще бъдат разположени както следва:

 • 1 в к-с „Лазур";

 • 2 в кв. Ветрен;

 • 2 в к-с „Меден рудник".


Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
24 окт 2011: 23:30
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Програма за саниране на жилищни блокове

Започва прилагането на общински механизъм за съфинансиране на проекти за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в жилищни сгради.

Ще бъде създаден специален фонд, за да стартира реализирането на първите няколко обекта по програмата.

Чрез нея до 2020 г. минимум 3 % от многофамилните жилищни сгради на територията на община Бургас трябва да са с въведени мерки за енергийна ефективност.

Паралелно с тази ще се изпълнява и програма за повсеместно въвеждане на енергоспестяващо улично осветление.
Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
24 окт 2011: 23:31
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Регионална система за управление на отпадъците

Бургас реши проблемите с боклука за 25 години напред!

Подписан е договор за изграждане на регионална система за управление на отпадъците. Партньори по него са общините Бургас, Айтос, Камено, Карнобат, Несебър, Поморие, Руен, Средец, Сунгурларе и Сдружение за управление на отпадъците - Регион Бургас.

Общият бюджет на проекта е 43 231 121.10 лв. Тези средства ще послужат за:

 • Проектиране и изграждане на 1-ва клетка от регионално депо Братово.

 • Монтиране на съоръжения за сепариране, открито компостиране и рециклиране на строителни отпадъци.

 • Изграждане на склад за временно съхранение на опасни и специфични отпадъци от бита.

 • Изграждане на две претоварни станции в Несебър и Карнобат и довеждаща инфраструктура до тях.

 • Доставка на машини и съоръжения за експлоатация на регионално депо "Братово - Запад", претоварна станция за отпадъци - Несебър и претоварна станция за отпадъци - Карнобат.

Проектът бе подготвен от Община Бургас - заради високия й административен капацитет и доказани резултати при усвояване на еврофондовете.

Новото депо ще се намира в непосредствена близост до старото, което ще бъде затворено и ркултивирано.

За туристически регион като Бургаския новата система за управление на отпадъците е не само нужна и полезна придобивка, а и белег на европейска култура. Изпълнението на проекта ще отвори голям брой нови работни места.

Разкриване на нови 45 работни места.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
Отиди на страница   <<        >>