Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Всичко за Бургас
 
<< Назад | Напред >>

ПРЕДИЗБОРНО ОБЕЩАНО И СЛЕДИЗБОРНО ИЗПЪЛНЕНО (мандат 2011 - 2015) – Димитър Николов

Отиди на страница   <<        >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
noemis
28 окт 2011: 13:37
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Кметът на клетвата си: Без еуфория, още от днес започваме работа по големите проекти на Бургас

Източник: News.Burgas24.bg

Burgas24.bg ви предоставя приветственото слово на кмета Димитър Николов при полагане на клетвата за встъпването му в длъжност по време на тържественото Първо заседание на новия Общински съвет в Бургас:

"Уважаеми дами и господа,

Днес, в деня, в който полагаме клетва, към нас са концентрирани погледите и очакванията на гражданите на Община Бургас.
Категоричният избор, който те направиха преди няколко дни означава едно. Съгражданите ни разчитат на нас и вярват, че именно ние сме хората, които ще вземат правилните решения и ще реализират следващите стъпки на Бургас. Бих искал да им благодаря, за огромното доверие и да ги уверя, че няма да губя нито миг, за да започвам да реализирам очакванията им.

Поздравявам всички вас, новоизбраните общински съветници. Очаквам от вас отговорност и сериозна работа през следващите четири години. Всеки един от вас е тук по волята на хиляди избиратели и аз съм убеден, че ще приемете това като лична отговорност. Силно се надявам, че в края на мандата, когато новият Общински съвет отчита работата си, бургаските граждани ще са уверени, че са направили правилния избор.

От досегашната си работа съм се убедил, че няма нужда от много приказки, а от много работа. Ще се вслушам във всяка критика, но ще отхвърля всяка манипулация. Ще дам път на всеки, който желае осъществяване на идея за града си, но не и за себе си.
Предстои ни упорита работа, справяне с икономически и социални предизвикателства и баланс между различните сфери на съвременното общество.

Предстои ни изключително отговорната задача, да запазим и увеличим скоростта, която набра Бургас през последните четири години. Ще отложим за друг път еуфорията от изборите. Време за празненства или почивка няма. Не трябва да губим нито миг и от днес започваме реалната подготовка по изпълнението на големите проекти на Бургас. Всеки етап от тях изисква голяма концентрация, компетентност и контрол.

Едновременно с това, трябва да започнем и сериозна подготовка по следващите проекти на Бургас. Не трябва да губим нито ден, защото през следващите четири години ще се наложи да влезем в сериозна конкуренция с останалите общини за намаляващите в края на програмния период пари от Брюксел.

И най-вече: от днес започваме да се подготвяме за следващия програмен период. През последните четири години извоювахме доверието на европейските институции. Сега е времето да го затвърдим и увеличим.

Амбициозна, конкретна и създаваща нови работни места. Това е програмата ми, която подкрепиха над 70 % от избирателите на община Бургас. И аз няма да отлагам нито ден, за да започна да я реализирам.

Обръщам се и към бургаските граждани. Ще бъда кмет на всички, на вас от Бургас, на вас от съставните селища, на активните и нуждаещите се от помощ. На възрастните и младите хора. Ще направя всичко възможно да създам необходимите условия за създаване на нови работни места и вдигане стандарта на живот. Ще работя за това, хората и от центъра на града, но и комплексите и селата да живеят в благоустроени условия. През следващите месеци и години ни очакват тежки ремонти. Призовавам вас, моите съграждани за търпение. Знаете, че това е за добро. Само с вашата енергия и подкрепа могат да продължават да се случват добрите неща в града. Знам, че я имам и ще дам всичко от себе си, за да постигнем заедно успехите на Бургас.
Благодаря ви!".


Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
inverno
28 окт 2011: 17:59
Регистриран потребител #120
Регистриран: 27 ное 2010: 11:03

Местоположение: Манхайм/Бургас
съобщения: 137
Мале,всички политици да мислеха така,България нямаше да има стигане (и хората де,има доста да се иска от тях)..Скоро Ще се оправи България,евентуално,просто трябва млади хора с напредничаво мислене да дойдат на власт.С комунистическите останки на власт - толкоз.

УСПЕХ НА КМЕТА !
Най-отгоре
noemis
10 ное 2011: 11:37
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Кметът: Големи градове вече гонят стандартите на Бургас

Източник: в. "Монитор"

- Г-н Николов, какво е усещането да си най-желаният кмет (71 на сто от гласовете на избирателите в Бургас)?

- И радостно, и много тежко като отговорност. Изборите в Бургас бяха сами по себе си уникални. Може би за първи път бургазлии гласуваха категорично "за", а не "против". Приемам вота им като оценка за свършеното по време на първия мандат, като подкрепа на визията ми за развитието на града и като концентрирани огромни очаквания за бъдещето.

- Сега в процеса на работа как смятате да спечелите на своя страна онези близо 30%, които имаха други виждания за градоначалник на Бургас?

- Кметът е кмет на всички жители на общината. Ще бъда такъв и на тези, които не гласуваха за мен. През миналия мандат, за да създам ред и нови правила, предприех доста непопулярни мерки, които засегнаха немалко семейства. Стотици премахнати метални гаражи по комплексите, масово разчистване на павилиони, синя зона. И част от тези 30% са именно тези хора, които бяха потърпевши от непопулярните мерки.

Мащабните ремонти, които извършихме, също предизвикаха неудобства и недоволство. Наложи се някои улици да бъдат затворени за движение месеци наред. Но всичко това беше временно и за добро. Сигурен съм, че моите съграждани осъзнават това.

Много често ефектът от ремонтите е двоен. Първо, улицата става по-удобна и безопасна за движение. Второ, като в случая с главната улица, след ремонта тя се напълни с туристи, които изкупиха всичко по магазините. Инфраструктурните ни проекти имат и икономически ефект, което е прекрасно.

През новия мандат пак ще има голямо копаене. Затова призовавам бургазлии за подкрепа и разбиране. Особено трудно ще е на хората в жк "Меден рудник", както и на тези в кварталите Ветрен, Банево, Сарафово, Горно Езерово, Крайморие, град Българово, селата Рудник и Черно море. Там ще изпълняваме проекти за нова канализация и водоснабдяване. Няма да е лесно и приятно, но е важно да се свърши.

- Има ли човек от настоящето или близкото минало, от когото се учите в управленската работа и на когото бихте искали да приличате?

- Уча се всеки ден от всеки. Уча се от грешките си. В днешния динамичен свят, ако искаш да си успешен управленец, трябва постоянно да си в добра кондиция, добре информиран и адекватен във всяка ситуация. Длъжен съм да разбирам от материята на всеки мой ресорен заместник, за да го коригирам, когато се наложи, или да изисквам повече от него. Старая се постоянно да повишавам компетенциите си. А учителите ми наистина са много.

- Има много нови проекти - вече започнати или в процес на подготовка, които вероятно ще успеете да реализирате през вашия втори мандат? С какво стартирате?

- Една от първите докладни, която ще придвижим, е за новата индустриална зона. Има готова довеждаща инфраструктура - остава да се изгради вътрешната, което ще струва няколко милиона. Вместо да вземаме тези пари от общинския бюджет в такива трудни времена, имаме възможността да ги получим от държавата. Защо да не се възползваме?

Изпълнението на проекта "Интегриран градски транспорт" е в ход. Текат процедурите по закона за обществените поръчки, за да бъдат избрани изпълнители и да започне реалната работа. Скоро градът ни ще стане първият в България със 100% нови автобуси. Те ще са суперекологични и джипиес система ще им позволява да избягват задръстванията, като им осигурява постоянна "зелена вълна". Предвижда се въвеждане на електронни билети и видеонаблюдение, 2 нови автогари, строителство на пешеходни надлези на ключови за транспортната схема на града места, реконструкция на улиците, по които ще минава новата бърза автобусна лента, изграждане на мрежа от велосипедни маршрути с дължина 20 км.

Сериозно съм се захванал и със стартирането на изключително важен за Бургас проект - проектиране и строителство на обходен път. Той ще поеме трафика от магистрала "Тракия" и ще го изведе от центъра на града.

Нова ВиК инфраструктура и проектът за реставрация на Моста и остров "Света Анастасия" са ни друга спешна работа.

- Какви работни места ще бъдат открити с новите проекти?

- Подали сме ръка на всички инвеститори, развиващи екологично чисти, високотехнологични производства, например: логистични паркове, зърнобази, производства в областта на електрониката, модерно машиностроене, производства с минимален въглероден отпечатък и др.

Вече имаше проявен интерес от сериозни фирми, както и възможности за разкриване на нови работни места в тях. Смятам, че новата индустриалната зона ще стане още по-привлекателна след довършването на магистрала "Тракия" и ремонта на жп линията Пловдив - Бургас.

Да не забравяме и нашето пристанище, което също ще претърпи сериозна модернизация.

- Как би изглеждал в скоро време символът на Бургас - Мостикът? Ще има ли място на него или около него за друг от символите на града - прочутия зевзек Пандира, олицетворение на бохемската душа и остроумие на бургазлията?

- В проекта за реставрация на остров "Света Анастасия" е включена и реконструкция на Мостика, така че да се получи атрактивен туристически маршрут. Той ще бъде най-напред укрепен - това е най-важното, тъй като времето си е казало думата и съоръжението не е в добро функционално състояние. Догодина той ще изглежда значително по-добре. Ще бъде обновено предмостието, осветлението. Ще ремонтираме и пристана, от който туристическо корабче ще тръгва към острова.

Относно Пандира аз бих подкрепил бургаската общественост, ако тя пожелае там да има нещо, което да ни напомня за него. Лично аз смятам, че там е най-подходящото място за Пандира. На него голяма част от живота му е минал на плажа.

- Има ли осигурено средство за втория етап от Ларгото, за Морската гара и яхтеното пристанище?

- На този етап няма отворена подходяща програма, по която да търсим средства за довършване на Ларгото. Ние обаче сме в постоянна проектна готовност и чакаме. За Морската гара средства ще осигурят заедно правителството, пристанище Бургас и община Бургас. Този ангажимент е поет и догодина Морската гара ще е факт.

- Какво ще се случи с рибарското селище?

- Всичко незаконно ще бъде съборено. То ще придобие официален статут, какъвто никога не е имало. Сградите около каналите ще бъдат приведени към разрешените от закона норми. В селището ще бъде изградена нормална инфраструктура, каквато в момента липсва.

- Бургас винаги е бил в конкуренция с Варна, смятате ли, че неговите шансове нарастват и с какво? Може ли Бургас да задържи приза "Най-доброто място за живеене"?

- Аз съм щастлив, че другите градове, включително и най-големите, вече дават Бургас като добър пример и гонят нашите стандарти. Относно приза експертите, журналистите и гражданите, които гласуват в тази класация, ще кажат дали заслужаваме и тази година да се наречем най-добрия град за живеене.

- Предвиждате ли промени в екипа на общинската власт и администрация и какви?

- Този въпрос не ми е на дневен ред - в момента Бургас има по-важни теми. Промени ще има, но те ще са в крачка. Това, което моите служители знаят със сигурност е, че в община Бургас се работи много и който не издържи на темпото, отпада.

- Предвиждате ли да поканите в града още успели бургазлии, прославили се по света, и с какво те биха могли да обогатят духовната му и жизнена среда?

- Разбира се. Кампанията "Завръщане в Бургас", която стартирах преди четири години, се оказа изключително вълнуваща за жителите на града. Част от нея е завръщането на Райна Кабаиванска, Георги Калоянчев, Антон Дончев, Мария Статулова, Тончо Русев. Има много известни и успели бургазлии в България и по света, които прославят града и страната ни и които ще поканя да се завърнат в Бургас.

- Какво казаха децата и съпругата ви, когато ви избраха за втори път за кмет? Кое най-много ви зарадва и кое ви дава сили да продължите напред?

- Семейството винаги ме е подкрепяло. Вярно е, че през последните четири години усещат осезаемо липсата ми, но проявяват голямо търпение, за което им благодаря. Разбира се, че ме зарадва голямата позитивна обществена енергия, която ме зарежда да постигна още повече за града.

- Какво бихте искали да кажете на опонентите си и на тези, които ви гласуваха доверие?

- Надявам се заедно да действаме за Бургас. Ще подкрепя всяко разумно решение, но ще се противопоставя на всяка манипулация. Бургас го очакват добри времена.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
FanettiMazakura
11 ное 2011: 11:11
Регистриран потребител #277
Регистриран: 14 окт 2011: 14:04

съобщения: 28
Кмете, смело напред и дано се реализира възможно най-голям процент от набелязаните проекти!Бургас е с теб!Успех!
Най-отгоре
ji
06 дек 2011: 11:30


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
...................

Най-отгоре
noemis
16 яну 2012: 18:27
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Интервю на кмета в Строителство Градът, което е правено края на миналата година, но се публикува днес:

Димитър Николов, кмет на община Бургас

От 2012 започва реалното изпълнение на проекта за интегриран градски транспорт в Бургас
Добре работещ механизъм в общината е публично-частното партньорство


- На кои проекти залагате за осигуряване на качествена градска среда през 2012 г.? На каква стойностса те и кои са източниците на финансиране?

- Безспорно най-големият проект, който ще изпълняваме догодина, е "Интегриран градски транспорт на Бургас". Вече дойде време за действие и трябва да стартираме първите поръчки – за закупуване и доставка на 67 нови автобуса, за изграждане на бързите автобусни линии и велоалеите. След това поетапно ще се строят две нови автогари, пешеходни надлези...
Стойността на проекта е над 130 млн. лв., осигурени по оперативна програма "Регионално развитие".
Знаете, че миналата година успяхме да обновим Морската градина. За съжаление не успяхме да я обновим цялата, тъй като, когато подавахме проекта за реконструкция на Морската градина, тази част беше държавна и не можа да влезе в неговия обхват. Сега тя е прехвърлена за управление на община Бургас и вече имаме законно основание да инвестираме средства в нейното обновяване.
През 2012 г. също така ще изпълняваме проект за над 6 милиона лева, отново по ОПРР, за реставрация на остров "Света Анастасия" и Мостика. На острова ще бъде възстановен кейовият пристан, сградите, включително църквата, ще има реплика на рибно ресторантче отпреди 100 години.
Когато изпълним този проект, ще се оформи един атрактивен туристически маршрут – обновената ни главна улица, булевард "Богориди" с музеите, обновената Морска градина, възстановеното Морско казино, ремонтирания Мостик и оттам с корабче до реставрирания остров.
Продължаваме и археологическите разкопки на античния и средновековен град Аква Калиде – на Минералните бани.

- Как привличате инвеститори? На кои бъдещи инвестиции залагате за развитието на града?

- Имаме нова индустриална зона, която ще управляваме заедно с държавната компания "Индустриални зони". Промотираме я активно и готвим там големи преференции за инвеститорите – символични данъци, бързо административно обслужване, но най-вече готова инфраструктура – качествени пътища, ток, вода, газ... всичко.
Вече имаме практически опит при реализирането на публично-частни партньорства. Така в Бургас направихме нова спортна зала, нова многопрофилна болница. Догодина отново чрез ПЧП искаме съвместно с Българската федерация по борба да направим в града нов спортен комплекс с два басейна и две зали. Имаме и други идеи за публично-частно партньорство, които са от полза и на гражданите, и на инвеститорите.
Ръката ми е протегната към всички потенциални инвеститори, които са готови да работят в Бургас в унисон с европейските изисквания. Те ще получат от общинската администрация внимание и подкрепа.

- Чрез кои транспортни инфраструктурни проекти ще промените облика на града? Кои предстоят да се реализират през следващата година? На какъв етап са и каква е тяхната стойност?

- Много важен проект е стартът на първия обход на Бургас. Той включва направата на надлез в района на "Кроношпан", което да позволи на транзитния автомобилен трафик да мине по улица "Крайезерна" и път Е-87 вместо през центъра на града. Крайно наложително е това да се случи, защото догодина магистрала "Тракия" ще бъде завършена и броят на автомобилите, които се изсипват във и без това задръстения ни център, ще се увеличи.
В момента проучваме подземните комуникации в района, където ще се строи новият надлез. Надявам се до края на тази година да направим първа копка и да стартираме първи етап на проекта, който предвижда точно преместване на подземните комуникации.
Другото, което очакваме през следващата година, е завършване строителството на пътен възел Юг. Там имаме готово кръгово кръстовище. Сега се издигат колоните, по които над него ще мине нов надлез в посока север-юг.

- Какво е новото около проекта "Супер Бургас"? Какви са плановете за реализацията му?

- Новото е, че най-накрая ще започне да се случва нещо реално и той ще излезе от виртуалното пространство. Ръководството на пристанището, община Бургас и държавата заедно започват догодина осигуряването на свободен достъп първоначално до една малка част от порта, а също така изграждането на Морската гара, където да акостират големи пътнически кораби. Това пространство ще включва много зеленина, паркоместа, велоалея, така че всеки бургазлия и гост на града ще може да стигне дотам пеша, с автомобил или с колело.
В тази криза няма как да изпълним проекта в цялостния му вид, защото няма инвеститор в света, който в момента да извади стотиците милиони, необходими за реализацията му. Но ние с ръце в джобовете нямаме намерение да стоим и каквото можем малко по малко ще правим, докато дойдат по-добри времена.

- С кои екологични проекти ще повишите качеството на живота в града? Кои ще се изпълняват през 2012 г.?

- Много са ни важни водните проекти – водоснабдяване, канализации, пречистващи съоръжения, защото, преди да се изпълнят те, няма как да благоустрояваме на повърхността.
В момента изпълняваме такъв проект за 16 милиона лева в най-големия ни жилищен комплекс "Меден рудник". Искаме да удвоим и капацитета на пречиствателната станция за отпадъчни води, защото броят на жителите му постоянно се увеличава.
В момента Европейският съюз дава средства за водни проекти в населени места с еквивалент жители между 2000 и 10 000. Ние имаме проекти за всички наши населени места с такъв брой жители, така че мащабни разкопавания ще има в град Българово, кварталите Крайморие, Горно Езерово, Ветрен, Минерални бани и Банево, също в селата Рудник и Черно море.
Екологична насоченост има и проектът за интегриран градски транспорт, тъй като той ще накара много бургазлии да слязат от автомобилите, за да ползват автобусите и новите велоалеи. А новите ни автобуси ще отговарят на всички европейски стандарти и ще спестяват тонове вредни емисии, които изпраща във въздуха сегашният ни градски транспорт и трафикът като цяло.

Бургас

Област Бургас се намира в Югоизточна България с площ 7748 кв. км, или 7% от територията на страната. Тя е най-голямата област според обхвата на територията си. Основните икономически отрасли в областта са туризмът, индустрията и услугите. През 2011 г. населението на областта е 409 018 души, или 5.6% от населението на страната. Около 50% от населението са съсредоточени в община Бургас, следвана от Айтос, Карнобат, Руен и Поморие. БВП на областта е 2 880 658 хил. лв. (5.1% от БВП на България), а БВП на човек от населението е 6876 лв. (2007 г.) Годишната работната заплата от 6830 лв. значително надвишава средната - 6112 лв. В същото време Бургас е на второ място (след Кърджали) по най-ниска образованост на работещите – близо 30% от заетите са с основно или по-ниско образование. Най-добрите резултати на Бургас са при развитието на електронно управление, включително нивото на е-правителство и едно гише, регистъра на собствеността, размера на чуждестранните инвестиции в областта - 1985 евро на човек, и размера на работната заплата.


[ Редактирано 16 яну 2012: 18:29 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
ji
24 апр 2012: 13:56


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
днес общинският съвет прие програмата на кмета за управление на общината за периода 2011-2015
прегледах я и не намерих нищо интересно
programa_za_upravlenie_2011-2015.pdf
Най-отгоре
noemis
29 апр 2012: 23:27
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Димитър Николов: Стремим се да превърнем Бургас в динамичен, сигурен, икономически силен, търговски и духовен център

Източник: агенция "Фокус"

Общинските съветници приеха стратегията на кмета на общината за развитие и управление на Бургас до 2015 година. За това кои са планираните основни дейности в нея и как ще изглежда Бургас след три години Радио "Фокус" разговаря с кмета на община Бургас Димитър Николов.

- Г-н Николов, през тази седмица беше приета стратегията за управлението и развитието на Бургас до 2015 година. Кои са основните акценти и планирани дейности в нея?

- В тази стратегия са обобщени ангажиментите, които поех пред бургаските граждани по време на моята предизборна кампания за втория мандат. Темите и ангажиментите, които общината започна през изминалата и предходни години, са свързани с реализирането на европейски проекти. Стратегическите цели са няколко - създаване на по-добри условия за живот и бизнес на територията на общината, стремеж да изравним стандарта на живот и благоустройството между централна градска част с кварталите и съставните селища с активно инвестиране на капитали, превръщане на Бургас в динамичен сигурен, икономически силен, търговски и духовен център. Основните ни задачи са развитие на местното самоуправление чрез ангажиране на гражданите в повече сдружения, за да се направи политиката на общината по-прозрачна, по-достъпна и в тази връзка да се реализира по-сериозен и активен граждански контрол. Наша цел е да се стимулира развитието на икономиката, да се насърчи предприемаческият дух чрез различните лостове и възможности, които има общината - изграждане на индустриални зони; приемане на наредби, които да черпят средства от специален фонд, който наскоро одобрихме и който тепърва трябва да се развиват за насърчаване на дребния и средния бизнес;
Масовото благоустрояване и подобряване на инфраструктурата. Предвиждаме прозрачност и отчетност във всички действия на общинската администрация във всичките й звена. Стремим се да развием водещата роля на община Бургас във всички сектори на обществения и икономически живот както в областта, така и в новия планов регион, който трябва да бъде реализиран в следващите десет години. Бургас ще бъде център на новия регион за планиране. Продължаваме с реализиране на политиката на отвореност към Европа и най-вече развитие на трансграничното сътрудничество.

- В сферата на икономиката какви са вашите планове? Какъв тип икономика ще се стреми да привлече Бургас?

- Икономиката има отношение към всички сфери, дейности и процеси, които се случват в общинска администрация. Например, с доброто състояние на инфраструктурата ние привличаме инвеститори, които могат безпроблемно да извършват своята икономическа дейност. С насърчаването на предприемачеството, със създаването на преференциални условия на много по-ниски цени да се предоставят общински терени с подходяща инфраструктура в тях. Замисляме гъвкава система, чрез която да се предоставят тези терени на инвеститорите, и ако нямат достатъчно средства да се дават на разсрочено плащане, под наем или при условията на отстъпено право на строеж. Това са мерки, които са все редуциращи откъм разходна част на инвестиционните средства. Създаване на добри условия на комуникация между администрацията и инвеститорите. Обмисляме големите и стратегически инвеститори да ползват определени привилегии, като например в много кратки срокове да се издават разрешения за строеж, бързо съгласуване на всички технически параметри по техните бъдещи проекти. Роля в привличането на инвеститорите имат и големите привлекателности на Бургас освен географското му положение. Наскоро предстои довършването и цялостната експлоатация на АМ "Тракия", която ще ускори връзката на Бургас с останалата част на страната. Ние сме най-източната точка на страната и ни е необходима много добра транспортна инфраструктура, освен добре развита шосейна мрежа. Знаете, че в момента се работи и по подобряване на качеството на железопътната връзка от Бургас за Пловдив, увеличаване на скоростта на влаковете, които ще пътуват, за да се спести и времето за пътуване и да се повиши безопасността. Работи се за подобряване на скоростта за разтоварване на товари и на Бургаското пристанище. В момента е отдаден на концесия първият терминал "2 А", който беше инвестиран със заем от японската банка. Може би скоро ще започне процедура за Пристанище - Запад чрез концесия или публично-частно партньорство, за привличане на стратегически инвеститор, който да осигури средства за ускоряване на тези инвестиции в качество, в системи за управление, в машини и съоръжения, които да бъдат по-ефективни бързи и качествени, когато се обработват товари.

- Неведнъж сме говорили и за Индустриалните зони на Бургас. Развитието им е заложено и в стратегията за развитието на Бургас до 2015 година. Има ли вече проявен интерес към тях от наши или чужди партньори?

- Ние загубихме много време, може би, около година и половина. Спомняте си, че Общинският съвет дълго не приемаше концепцията за Индустриалната зона. Засега все още сме в процедура и все още нашият партньор в лицето на държавно предприятие "Индустриални зони" не е вписан, тъй като това са тежки юридически процедури - по Търговския закон всичко трябва да бъде изчистено между нас и тях като съдружници. Успоредно с това, за да не губим време, се правят разчети, подобряване на вътрешната комуникация в тази територия, така че да се създаде достъпност до максимален брой парцели с различна големина и по този начин бъдещите инвеститори да имат възможност да избират различни размери на терените, които ще ги устройват. Вече има заявен интерес от четири компании, но все още не е приключила процедурата по узаконяване на юридическото лице, за да може Съветът на директорите да взема легитимни решения и да започне дейност. Надявам се в следващите два - три месеца тези трудности да приключат. Вече е определено и временно място за офис на Индустриалната зона и това е сградата на бившата администрация на ВиК, която е в близост до сградата на общината. Надявам се, че след като се изгради, административната част на самата зона да се премести там. Разчитаме на държавата като партньор, чрез всички търговски представителства в Европа и по света допълнително да ни помогне в презентирането й, за да може да бъдат привлечени инвеститори именно в Бургас. Не е нужно да припомням, че сме в конкурентна среда с големите български градове. В условията на криза тази конкуренция е много тежка и всеки град прави максималното. Оптимист съм, че Бургас изпреварва в това отношение останалите градове. Дано да не се осъществят песимистичните прогнози, че влизаме в нов цикъл на още по-тежка криза, но ние на стоим на едно място и именно тази наша активност да създадем много по-добри условия във всички измерения е шансът ни Бургас да изплува по-бързо и да бъде по-независим икономически.

- След няколко дни ще отбележим международния ден на труда. В стратегията предвидени ли са дейности за създаването на нови работни места?

- Работните места са функция на това, което коментирахме до момента, и на нашите активни икономически дейности. С усвояването на нови територии, привличането на инвеститори и подобряването на обслужването на тези инвеститори, независимо дали са местни, български или чужди ние ще създадем условия и за разкриването на нови работни места. Друга посока в която работим е активното участие на Бургас в оперативните програми. В процеса на изпълнение на тези програми, се създават достатъчно много работни места. За миналата година те бяха 700. За тази година се надявам бързо да приключат процедурите и да бъдат одобрени и подписани договорите за водните цикли, програмата по Интегрирания градски транспорт, туристическите атракции и може би повече ще бъдат временно заетите хора по изпълнението на тези обекти. Реализирането на Бургас като туристически град също дава предпоставки косвено да се развият нови услуги, да се отворят ресторанти, заведения, магазинчета, които сами по себе си са също нови работни места.

- В предварителния ни разговор коментирахте, че няма как в рамките на това интервю да разкажем за цялостната стратегия за развитието на Бургас, тъй като в нея са включени дейности от строителство до културното развитие, но ако трябва да обобщите как виждате Бургас след три години?

- За щастие Бургас е вторият град в България, който има одобрен и действащ Общ устройствен план, който е нашата строителна библия и ни дава възможност да следваме по много категоричен начин правилата за развитието му. В общия устройствен план точно сме описали кои зони, кои територии за каква дейности са определени и чрез тях всички инвеститори и хора, които желаят да реализират свои бизнес намерения на територията на града, следвайки тези правила могат да го направят много по-лесно и безпрепятствено. 2015-та година, аз вярвам, че Бургас ще бъде много по-благоустроен с добра транспортна комуникация, с действаща магистрала, с нови пътни възли и пробиви, с функциониращ перфектно нов градски транспорт, с нови автобуси и нови автогари, с нова система за управление за чекиране и контрол на градския трафик, с много повече зелени площи, с много и качествени спортни съоръжения, спортни зони-басейни и игрища. Градът ни ще разполага с много по-благоустроени детски градини, които ще са санирани. Виждам един енергийно ефективен град със санирани сгради, с много по-малко разходи за осветление и отопление, с нови туристически атракции и места за забавления. След три години Бургас ще е още по-чист град, с по-добра организация на сметосъбиране и почистване на всички територии. Надявам се, да бъде по-различен от тази година така както чувствително през последните четири години Бургас показа, че с обединените усилията на администрацията общинския съвет и бургаските граждани можем да постигаме за кратко време трайни и чувствителни резултати. Надявам се, Бургас да бъде град с повече усмихнати хора и с реализирани повече мечти.

- Когато говорите за това как ще изглежда Бургас, Вие се усмихвате, което е знак, че вярвате в неговото бъдеще.

- Да, за разлика от първите ми години на управление, които бяха много по-плахи, с много препятствия и много бюрократични спънки и трудна комуникация от тогавашното правителство, сега възможностите ни като администрация са много по ясни и категорични. Екипът ни е много по-мотивиран. Вече знаем сроковете за изпълнение на всички обекти. Имаме самочувствието на един от малкото градове в страната, които имат добър механизъм за усвояването на европейските програми и не само за писането на проекти, а и за изпълнението, реализирането и отчетността по проектите. Една голяма част от тези мероприятия, за които говорихме, са гарантирани от европейско финансиране. Това в момента е единственото сигурно финансиране в България освен собственото финансиране от данъци, такси и приходите от общински фирми, което е много по-малко в сравнение с постъпванията на европейски средства. Наскоро от опозицията ме критикуваха, че разчитаме на финансиране от общинските предприятия, нещо което не е вярно и е несериозно, защото ние няма как да накараме общинските фирми да бъдат по-конкурентни от частните и да правят свръхпечалби. Хубавото е, че активно управляваме и общинските фирми. Няма бургаска общинска фирма, на която да не е сменен мениджмънтът и стратегията за управление. Общинският ни превозвач "Бургасбус" организира наскоро среща с ръководството на други общински транспортни фирми от страната. В момента "Бургасбус" е една от най-стабилните общински фирми в страната с добро финансово състояние, с точни разчети, бюджет и фонд работна заплати се изплаща редовно.

- Ще припомня за нашите читатели, че не така стояха нещата преди десет години. Тази фирма беше обявена за ликвидация и трябваше да се приватизира.

- Да, тази фирма беше буквално в технически фалит и трябваше да бъде ликвидирана и една или няколко частни компании трябваше да поемат градския транспорт. За мое щастие след усилията и активната работата през последните години в момента състоянието й е изключително надеждно. Това ще е първата транспортна фирма в страната със 100% подменен автопарк, с нови автогари и всичко това с европейски средства. В момента другите градове следят това, което ще се случи в Бургас, за да могат и те да подготвят и реализират своите проекти. Общинската фирма "Хляб и хлебни изделия " съвсем наскоро ще започне новата си дейност с новия цех в " Меден Рудник", където освен за Социален патронаж ще се приготвя храната и за Детска млечна кухня. Ще имат и възможност със съвременните машини и съоръжения да приготвят полуготова храна и да бъдат конкурентни на пазара. Фирма "Общински пазари" ще открие новия пазар в зона А на комплекс "Меден Рудник". "Бургасинвест" - една фирма, която до преди четири години беше като частна и не се подчиняваше на никакви изисквания, насоки и разпореждания от страна на общината и общинския съвет, сега е с може би най-висок ръст на печалба и обороти от приходи, и вече е 100% в управлението на общинския съвет и общината. Оптимист съм по отношение на развитието и управлението на общинските фирми, макар че много трудно държавната или частната фирма намира най-подходящите кадри за управление. Наскоро при мен бяха от общинската фирма "Благоустройствени строежи" - малко да им се направи забележка или да им се повиши тон, се хващат за сърцето и излизат в болнични. Трудно се работи, но аз съм търпелив и упорит.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
06 дек 2012: 14:21
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Цитат от тържественото слово на кмета за Никулден
Заедно се зарадвахме от новината, че Бургас през 2013 - та ще бъде домакин на Световното първенство по математика.

Независимо от трудните моменти, затвърдихме самочувствието си, че Бургас се развива. Само след няколко месеца ще възкръснат някои от най-обичаните символи на града, които сега са строителни площадки - Мостика и Остров "Света Анастасия". А бургазлии ще станат първите собственици на кораб в страната. Продължаваме да разработваме и новите големи инфраструктурни проекти на града. През 2013 - та , Бургас ще е с обновен и модерен градски транспорт, с повече велоалеи, с готови проекти за новата спортна зала за 5 000 зрители, за обходния път на града, за масова подмяна на канализацията и водопроводите, за нови атракциони, каквито няма в момента в България. Ще стартираме и ремонтите на най-романтичната улица "Богориди", на площад "Тройката" и улица "Александровска", на старата част на Морската градина. Ще започнем строителството на нов онкодиспансер с поликлиника и хоспис, ще закупим и така необходимия за града ни нов и модерен линеен ускорител. Ще завършим новите спортни и плувни комплекси. Ще разширим мрежата от спортни и детски площадки в цялата община. И разбира се, ще започнем разработването и на новите проекти за града, с които ще кандидатстваме пред Европа.


Площад "Тройката" !!!
А дано!

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
ji
07 дек 2012: 21:49


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3888
да
забравих да кажа че на онази среща за проектите по зелена и достъпна среда казаха че в момента се преправя проекта за Тройката за да може да се включи и той
подземния паркинг отпада от него

аз пък силно се надявам че в новия проект няма да има улица пред Трията
единственият смисъл на тази улица са няколкото места за паркиране в синя зона
Най-отгоре
Отиди на страница   <<        >>