Форуми

Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
noemis
24 окт 2011: 23:12
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Екозони

Програмата за развитие на община Бургас през следващите 4 години предвижда създаване на три обособени екологични зони на територията на град Бургас, както и изграждането на панорамен лифт над крайбрежната алея на Морската градина с три спирки.

Екологична зона ЕЗЕРОТО ВАЯ

В екологичен план проектът цели да разреши важни за езерото проблеми - да осигури спокойствие на гнездещите и прелитащи птици, както и да върне значението на езерото от близкото минало като продуктивен риболовен водоем.

Вая е най-голямото естествено езеро. То представлява плитък лиман с дължина от 9,6 км. и широчина от 2,5 до 5 км. Езерото има богат растителен и животински свят и е естествен притегателен център за природолюбители, орнитолози и рибари. Безгръбначните животни са над 60 вида, рибите над 23 вида, а птиците над 254 вида. Западната част на езерото е обявена за защитена през 1997 година. В миналото Бургаското езеро /както още е известно/ е било най-продуктивният водоем в България. От него са се добивали стотици тонове риба. С построяването на нефтокомбината то губи до голяма степен стопанското си значение. С налагането на изискванията към „Нефтохим” за ограничаване на замърсяването на околната среда, през последните години замърсяването е преустановено и в езерото рибната фауна започва да се увеличава. В лошо състояние обаче продължава да бъде каналът, свързващ езерото с морето. Тръстикови масиви възпрепятстват неговото нормално функциониране.

Какво ще се случи

Проектът предвижда езерото „Вая” да се превърне в любимо и атрактивно място не само за отдих и разходки, но и с възможности за любителски риболов, за развитие на гребните спортове, семеен спорт и наблюдения на птиците. Ще бъде основно почистен и отворен за малки плавателни съдове каналът, свързващ езерото с морето. Три понтона с фронт към центъра на града ще дават възможност на всеки да опита късмета си в риболова. Допълнително, в южната част на езерото, ще бъдат изградени и два пирса за рибарски лодки и канута. Всичко това ще осигури спокоен пристан на големия брой рибари, които сега се концентрират главно в района на пристанище Бургас, в близост до канала, свързващ морето с езерото, както и ще даде тласък за развитието на гребните спортове. Ще бъдат монтирани и платформи за гнездене на птици, както и укрития за наблюдения на птици. Със създаването на екологична зона ВАЯ в максимална степен ще бъде разрешен и проблемът с бракониерския риболов.

За автомобилите ще бъдат изградени подходящи мини паркинги.

Екоцентър „Вая” ще има и собствено осветление, така че нощем зоната ще бъде изключително атрактивна.
Екологична зона „Форос”

Реализирането на този проект носи голям потенциал и реални възможности да превърне района на полуостров „Форос” в историческо място и притегателен център не само за бургазлии. Идеята е да се създаде една общодостъпна зона, съчетаваща възможностите за археологически туризъм и активен отдих. Именно това е мястото, което пази останки от най-големите символи на Бургас, дали името на града – античната и средновековна крепост с две кули и пристанище – Бургос и Порос. Находките дават основание да се приеме, че в района се е намирал и малък морски манастир „Св.Георги”.

В близост до нос „Форос” е разположен Център за наблюдение на птици, от който може да се проследява движението на птиците по трасето „Виа понтика”. Недалеч от него ще бъдат изградени два кея, а в естествената водна среда ще се поставят дървени платформи. Пространството ще бъде изключително подходящо за риболов, каране на кану, достъпът до зоната е бърз и удобен. Предвижда се изграждането и на малък паркинг.

Всеки посетител на зона „Форос” ще се убеди на място, че град Бургас е селище с над 15-вековна история.


Екологична зона „Атанасовско езеро”

Този проект предвижда в района на Атанасовското езеро да бъде изградена екопътека с приблизителна дължина от 2 км. Туристическият маршрут ще даде възможност за разходки в района от парк „Езеро” до изхода на града в посока Слънчев бряг. Трасето ще бъде успоредно на съществуващата вече велоалея. В екозоната ще има места за отдих и наблюдения на птиците, а любознателните ще могат да се запознаят с образователни и информационни материали.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре