Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Всичко за Бургас
 
<< Назад | Напред >>

Имоти

Редактори: ji, Elkisa
Автор Отговор
ji
03 окт 2008: 18:55


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3792
Качествени квартири от щастливи хазяи
Пазарът на наеми порасна заради по-малкото покупки на жилища
Н
Все повече новопостроени жилища се предлагат под наем

"Наистина не разбирам как така къщите са недвижими имоти", споделил охлювът на съпругата си, докато преглеждал сутрешния си вестник. И в действителност, поне що се отнася до цените им през последните години, те не просто се движиха нагоре, а направо галопираха. Повишаването се усети най-силно на пазара в столицата, като в някои квартали само през миналата година цената се качи с 50%, а средната оферта за квадратен метър задмина 1000 евро.

От началото на 2008 г. обаче високите цени на жилищата и повишените лихви по ипотечните кредите накараха все повече хора, които не разполагат със собствен дом, да предпочетат наема като вариант да си осигурят място за живеене.

Търсене, но и силно предлагане

От началото на годината от агенцията за имоти "Адрес" отчитат увеличение от около 20% на обема на сключените сделки за наем в сравнение със същия период на 2007 г. В същото време повече са и предлаганите за отдаване жилища. От компанията отбелязват, че най-драстичен е ръстът на офертите за новопостроени апартаменти, като само за последните три месеца процентът им от общото предлагане е нараснал от 6 на 15.

Има и лека тенденция за нарастване на наемите, отбелязват от "Адрес". Според данните им най-сериозно увеличение има в Бургас - около 15% за шестмесечието на годината. На второ място е отбелязаният ръст в град Варна - над 8%. В София наемите са се повишили с 5.5%, а в Пловдив - с 4%. Ръст в цените на наемите има и в Благоевград.

"Цифрите следват ясна икономическа логика - нарастват наемните нива в градовете, където има по-висок стандарт на живот, съчетан с по-силна вълна на преселване и/или там, където има университети", коментира Катя Ценова от "Адрес".

Повишен интерес към наемането на жилища за сметка на покупките отчитат и от агенция "Явлена". Според тях една от основните характеристики на наемния пазар към момента е, че размерът на наема все още е по-малък от този на месечната вноската по ипотечен кредит (ако 40% и нагоре от цената се плащат банков заем). Това изчисление според "Явлена" автоматично кара много клиенти да предпочитат по-изгодното живеене под наем.
................

capital.bg
Най-отгоре
ji
31 авг 2018: 09:17


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3792
Меден Рудник е най-предпочитаният комплекс в Бургас

Към днешна дата цели фамилии от Айтос, Карнобат и Руен вече населяват кооперациите, направени преди голямата криза от 2009 година. Сега интересът към комплекса е много по-голям и освен обичайните купувачи, все повече семейства от Приморско, Царево, Елхово, Тополовград, Сливен и Ямбол се сдобиват с мечтано жилище там. Населението на „Меден Рудник” осезаемо расте на фона на постоянната миграция на млади хора от Бургас в посока Западна Европа. Според Румяна Георгиева, управител на недвижими имоти „Инфомакс”, това е единственият комплекс в Бургас, в който цената на имотите е скочила с близо 50% за няколко години. Това означава, че ако сте броили 26 000 евро за двустаен в зона А през 2003 година, сега може да го продадете за 50 000 евро.


От няколко месеца много шум се вдигна и за една конкретна жилищна кооперация. Става въпрос за сграда, която ще бъде направена от последно поколение строителни материали........................


<връзка>

Най-отгоре
WarKiller
31 авг 2018: 15:12
Регистриран потребител #16
Регистриран: 05 окт 2008: 14:38

съобщения: 817
Само като видях името на Румяна Георгиева в статията и бях сигурен, че ще е доста забавно четиво...

Изработка на сайт Бургас
Най-отгоре
ji
18 сеп 2018: 15:40


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3792
Главният архитект на Бургас Веселина Илиева разкри къде ще е новата ривиера – кварталът на богатите

Бургаският кв.Крайморие има потенциала да се превърне в квартала на богатите. Това стана ясно от думите на главния архитект на Община Бургас Веселина Илиева, която днес участва в инвестиционен форум в Гранд хотел и СПА Приморец, организиран от imoti.net.


<връзка>

а старата ривиера къде е??
Най-отгоре
icogorila
18 сеп 2018: 18:03
Регистриран потребител #210
Регистриран: 12 юни 2011: 09:31

съобщения: 22
Кьошето?
Най-отгоре