Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Всичко за Бургас
 
<< Назад | Напред >>

БЮДЖЕТ 2012

Отиди на страница       >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
noemis
09 дек 2011: 17:56
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Кметът: Бюджетът на община Бургас ще е консервативен и стегнат

Източник: Радио "Фокус"

Бюджетът за 2012 г. на Община Бургас ще е консервативен предвид на случващото се в страната и Европа. Това каза по време на открито студио кметът на Бургас Димитър Николов.

Николов обясни, че все по-рядко по време на разговорите му с негови колеги кметове ги чува да казват, че ще се справят. По думите му голяма част от българските общини ще влязат в следващата година с доста неразплатени средства. Според него е важно община Бургас да се стегне още и да направи невъзможното в останалите дни да изплати всички средства към контрагенти, доставчици, които са стотици.

"Това е важно, защото тези пари ще останат тук в града и ще влеят в икономиката на всяка една фирма. Всяка една фирма ще получи тези свежи пари, ще се разпарти със своите партньори, ще даде заплати. 95 % от средствата, които ние дължим след това ще останат в града. За това трябва да направим и невъзможното да се разплатим независимо че е много трудно", каза Николов.

Рамката на бюджета за 2012 година няма да е оптимистична, каза в отговор на въпрос кметът на Бургас. Николов припомни, че преди две години е съобщил как бюджетът ще е по-голям и ще се събират повече средства и веднага след това в общината започнали да пирстигат докладни с искане за отпускане на повече средства от училища и други институции.

"Затова сега казвам, че бюджетът ще е по-малък. Да не пишат докладни и да не искат средства, поради факта, че в момента нямаме реално основание да смятаме, че бюджетът ще е по-голям. Бюджетът ще е консервативен, стегнат с финансова дисциплина. Продължава община Бургас да съкращава хора. По-голямо ще е натоварването на тези, които останат и ще работят за същите пари. Вдигане на работната заплата няма да има. Това са реалностите. Цифрите са такива", посочи Николов.

По думите му неизвестностите тази година са много повече, защото сме пред прага и на рецесия в Европейския съюз, което е по-лошото. "Бургас не е остров на икономическа стабилност, защото бизнеса и икономикат в Бургас са отворени към страната и към Европа и няма как да се получат котвите, които да ни държат извън кризата", каза още Николов като допълни, че един такъв спасителен вариант за икономиката на града е Индустриалния логистичен парк.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
ji
09 дек 2011: 19:38


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3860
е кметчето пак ни взема за малоумници ли кво?
какво състояние на страната?
каква ти рецесия?
според дянков страната е супер и чакаме сериозен ръст на икономиката а нашия маняк за рецесии говори
много смешно взе да става


Десет минути преди 2 през нощта депутатите решиха окончателно как да изглежда държавният бюджет през следващата година. През 2012-та Брутният вътрешен продукт на страната трябва да нарасне с почти 3%. Според приетият закон дефицитът догодина ще бъде 1,3 на сто. Най-много пари отиват в Министерството на отбраната -950 милиона лева. Следващата по големина субсидия е за Министерството на труда и социалната политика –925 милиона лева. Бюджетът на вътрешното министерство е 898 милиона лева. За Министерството на образованието младежта и науката парите са 814 милиона лева, а за Министерството на здравеопазването -331 милиона лева.

novatv.bg


[ Редактирано 09 дек 2011: 19:41 ]
Най-отгоре
цвети85
09 дек 2011: 20:55
Регистриран потребител #195
Регистриран: 25 май 2011: 15:53

Местоположение: Бургас
съобщения: 7
Ти на Дянков вярваш ли му?
Аз мисля че Димитър Николов е по-кадърен от финансовия ни министър.
В този ръст на БВП от 3% аз лично не вярвам.
Най-отгоре
noemis
09 дек 2011: 21:15
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Едва ли някой вярва на приказките за растеж, ji според мен по-скоро иронизира. А щом и "най-успешният кмет на ГЕРБ" не вярва на тези разчети и залага на рестриктивен бюджет...

[ Редактирано 09 дек 2011: 21:16 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
ji
09 дек 2011: 23:13


Регистриран потребител #1
Регистриран: 16 сеп 2008: 21:58

съобщения: 3860
аз мисля че се започва да се разпространява някаква много гадна болест в региона
по-зле е от шапа дори
Най-отгоре
Plamenski
13 дек 2011: 08:19
Регистриран потребител #42
Регистриран: 17 ное 2008: 22:10

съобщения: 44
Хм...като гледам, какво следва да се направи в Бургас и поддръжката на всичко, което е направено силно се съмнявам, че ще е рестриктивен бюджета. А и като добавим едно губещо предприятие с милиони на година направо сме пред фалит...
Най-отгоре
green88
13 дек 2011: 12:13
Регистриран потребител #164
Регистриран: 29 мар 2011: 20:09

съобщения: 327
Това, което следва да се направи е с пари от фондовете. Много се радвам, че всички проекти за смяна на ВиК инсталацията са във вход или завършени.Изпреварихме кризата в ЕС и центъра беше ремонтиран, както и морската градина. Впрочем някой има ли представа дали STRABAG ще носи отговорност за некачественото асфалтиране на някои алеи?
Най-отгоре
noemis
13 дек 2011: 19:13
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
ji написа ...

аз мисля че се започва да се разпространява някаква много гадна болест в региона
по-зле е от шапа дори

Нали знаеш по тези географски ширини колко е малко разстоянието от "осанна" до "разпни го".

green88 написа ...

Това, което следва да се направи е с пари от фондовете. Много се радвам, че всички проекти за смяна на ВиК инсталацията са във вход или завършени.Изпреварихме кризата в ЕС и центъра беше ремонтиран, както и морската градина.....

Аз имам извести опасения, че ако много се скофтят нещата около еврозоната и ЕС, има вероятност спечелените вече проекти да не получат финансиране. Всъщност, ако се случи този най-лош сценарий, това ще е най-малкият ни проблем.

green88 написа ...

..... Впрочем някой има ли представа дали STRABAG ще носи отговорност за некачественото асфалтиране на някои алеи?

Работа на общината и кмета е да търсят неустойки за некачествените ремонти. Силно се надявам в договорите тези неща да са били уточнени.

[ Редактирано 13 дек 2011: 21:13 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
14 дек 2011: 00:51
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

В индустриалния парк ще опазим инвеститорите от бюрократи
Бургас не иска газ, а туризъм

Започваме околовръстно, за да сме готови за магистрала "Тракия", казва Димитър Николов

в-к "Стандарт"

Защо Бургас вече има два празника - 6 и 7 декември? Ще продължава ли градът да е отличник дори в кризата? За какво ще харчат край морето през 2012 г.? И как ще примамят инвеститори в уникалния си индустриален парк? Кметът на Бургас отговаря пред "Стандарт".

- Г-н Николов, на "червено" или на "зелено" ще свърши Бургас годината?

- Правим всичко възможно и тази финансова година да приключим без неразплатени задължения към всички наши контрагенти - фирми, социални звена... Защото знаем, че с тези пари стотици хора, които са изпълнявали общински проекти през 2011-та, трябва да посрещнат празниците и да си нахранят семействата. И за нас кризата е сериозна, но със строга финансова дисциплина, със съкращения на разходи, а напоследък и на персонал, ще се справим.

- Ще останат ли неразплатени задължения?

- Не. Успехите, които сме постигнали, ни задължават да бъдем пример за другите общини и публични институции.

- Много общини в момента са пред фалит, вас такава опасност не ви грози, нали?

- За Бургас такъв въпрос не стои на дневен ред. Стабилни сме.

- Какви са най-важните пера в бюджет 2012?

- Няма промяна в сравнение с миналогодишните приоритети - социални дейности, здравеопазване, подобряване на инфраструктурата, екология, оперативни програми и европроекти. По-голямата част от следващата ни капиталова програма основно ще бъде запълнена със средства по европроектите. В момента готвим основната рамка, но по отношение на малките детайли думата ще имат и моите съграждани. Наближава времето за обществено обсъждане на новия бюджет. То се провежда във всяко съставно селище поотделно и там хората си казват от какво имат спешна нужда, а ние търсим начин да изпълним техните искания.

- Какво ще се промени в Бургас с бъдещия индустриален парк?

- Ключовата дума е "условия". Тук просто липсваха подходящи условия за инвестиране. А сега - община и държава - съвместно ще предоставим условия, и то - преференциални, което поставя Бургас на едни гърди напред пред останалите градове. Новата индустриална зона ще обособим и обзаведем така, че инвеститорът трябва само да си монтира мощностите и да заработи. Няма да ходи от врата на врата, няма да се занимава с бюрократщина. Ще получи административно обслужване на най-високо ниво. Използвам повода да благодаря на вестник "Стандарт" за изключително полезната и конструктивна конференция за популяризиране на индустриалната ни зона пред бъдещи инвеститори и смятам, че тя ще има реален резултат.

- Защо този проект срещна отпор в миналия общински съвет и два пъти бе отхвърлен?

- Аз и досега се чудя защо. Никакви разумни доводи не чух. Единственото ми обяснение е това, че в изборната година опозицията в Бургас имаше нужда да се легитимира като такава и да ме атакува за нещо. Те си избраха няколко големи проекта. За съжаление един от тях беше този за индустриалната зона, а точно върху него не трябваше да се упражняват в политическо говорене, защото проектът вече можеше да е доста напреднал, вместо да го стартираме сега.

- Докъде стигнаха преговорите с инвеститорите от Пакистан, които обещаха 19 000 работни места?

- Да, има такъв интерес, но все още не мога да ви дам конкретика. Проведохме предварителни разговори и обяснихме какво можем да предложим като зони за инвестиция. Тепърва ще се обсъждат детайли.

- Вярвате ли, че проектът "Бургас-Александруполис" наистина е вече минало?

- Да. Вярвам в това безрезервно. Там точката е сложена и не съм чул нито един бургазлия да е недоволен от това решение на правителството. Напротив, в града тази новина наистина се прие като празнична и тази година отбелязвахме Никулден два дни - на 6 и на 7 декември, когато бе обявено решението на Министерски съвет.

- Според вас има ли шанс петролопроводът да се случи по друг начин?

- Не искам такова съоръжение да минава през Бургас. Искам регионът ни да се развива като туристическа дестинация.

- Какво планирате за опазването на културно-историческото наследство на Бургас?

- Първо, много се радвам, че в тази посока срещнахме съдействието на бургазлии. Като пример ще дам това, че след наша намеса и проведени доста разговори с частни собственици, много стари къщи по главната улица и в центъра бяха реставрирани. Обяснихме на хората, че след като общината ремонтира цялостно главната улица, е редно и собствениците да си стегнат сградите.

През 2012 г. предстои да изпълняваме проект за реставрация на остров Света Анастасия и Мостика. Когато това стане, ще се оформи един великолепен туристически маршрут - главната улица с освежените стари къщи, "Богориди" с музеите, обновената Морска градина, възстановеното Морско казино, ремонтираният Мостик и оттам - с корабче до реставрирания остров.

Ще продължим и с археологическите разкопки на Аква Калиде - на Минералните бани. Там ще получим помощ и от държавата.

- Какви са приоритетите на общината през следващата година?

- Най-важни са оперативните програми. В тази криза най-много свежи пари могат да дойдат оттам. Имаме да изпълняваме много водни проекти - канализации и пречистващи съоръжения в града и в кварталите. Започва и изпълнението на най-големия ни проект - "Интегриран градски транспорт", със закупуването на нови автобуси, изграждане на две нови автогари. Стартът за изграждане на първи обход на Бургас също е важен приоритет за догодина. Защото след достигането на автомагистрала "Тракия" до Бургас автомобилният трафик ще влезе директно в града, ако не сме готови с обходен път. А това ще повлияе както на инфраструктурата ни, така и на качеството на въздуха. Затова - с новия обходен път ще решим този проблем и в същото време ще се възползваме максимално от завършването на автомагистрала "Тракия", защото със сигурност тя ще е аргумент в плюс за бъдещите инвеститори, включително - и за бъдещата индустриална зона.

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
11 яну 2012: 13:10
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Започват обществени обсъждания на Проектобюджет 2012

burgas.bg

От следващата седмица започват обществените обсъждания на проектобюджета на Община Бургас за 2012 г. За 17 януари е насрочена първата от поредицата срещи. Тя ще бъде с жителите на село Маринка. Обсъжданията ще продължат до 15 февруари и ще се обхванат всички съставни селища и квартали в общината, като на всяко едно от тях ще присъства лично кметът Димитър Николов или негов заместник.

Постъпилите от срещите с гражданите предложения ще бъдат взети под внимание при изработване на окончателния проектобюджет. Той ще бъде внесен за гласуване от Общински съвет на февруарската сесия.

Всички обсъждания ще се провеждат след работно време, за да могат на тях да присъстват възможно най-много хора.

Ето и пълния график за срещите:
Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
Отиди на страница       >>