Форуми

burgas1.org :: Форуми :: Бургас :: Места в и край Бургас
 
<< Назад | Напред >>

Ченгене скеле

Отиди на страница       >>  
Редактори: ji, WarKiller, Elkisa, simonkurt
Автор Отговор
noemis
13 дек 2008: 11:09
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Полет над рибарските къщи

от Татяна Стефанова
dnevnik.bg


Преди тридесет и три години бургаските рибари останали без кей, на който да държат лодките си. Стоянките, които бургазлии използвали, били "закрити" и на притежателите на малките плавателни съдове било съобщено, че за в бъдеще трябва да акостират не край бургаския бряг, а в специално прокопаните за целта канали в местността "Ченгене скеле", на десет километра от града.

Новите пристани, разположени край блатистото устие на малка река, съвсем не били гостоприемни. За да има къде да се приютяват, излизайки от морето след риболов, много от рибарите си направили малки колиби.

Днес - няколко десетилетия след като тук са били вдигнати първите къщици, в Ченгене скеле вече има стотици постройки. Над сто и седемдесет души живеят в селището целогодишно. През лятото броят на постоянно пребиваващите се увеличава многократно.

Неприветливият някога бряг се е превърнал в истинско рибарско селище. Само че... без статут. Въпреки че не фигурира на картата като населено място, в личните документи на рибарите, които са тук постоянно, е написано, че живеят именно в "Ченгене скеле".

Периодично тук плъзва слухът, че селището ще бъде разрушавано. Понякога информацията се потвърждава от съобщения в пресата, последвани от спиране на тока и водата в къщите. Хората, които наистина са свикнали да мислят за това място като за свой дом, не обичат да се снимат. Не вярват, че поредната публикация за селището, ще помогне казусите около неговото съществуване да бъдат разрешени.[ Редактирано 17 дек 2010: 16:53 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
13 дек 2008: 11:22
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Източник: вестник "Дневник"
Автор: Таня Атанасова


Мястото

Първата барака, издигната тук и стърчаща самотно на брега, е увековечил в свое платно бургаския художник Йордан Маринов. Картината "Място" показва недвусмислено неприветливостта на новото място и навява тъжна романтика. Днес тя може да бъде видяна в съвременното рибарско селище Ченгене скеле. Няколко десетилетия след като колибата от платното била изградена, тук вече има стотици постройки. Над сто и седемдесет души живеят в селището целогодишно и имат адресна регистрация тук. През лятото броят на постоянно пребиваващите се увеличава многократно. Неприветливият някога бряг се превърнал в истинско рибарско селище със свой очарователен колорит. Само че... то така и си останало незаконно, без статут и официално име.

Въпреки че не фигурира на картата като населено място, в личните документи на рибарите, които са тук постоянно, е написано, че живеят именно в Ченгене скеле. Те обаче не могат да получават в домовете си поща, защото на практика нямат адрес. Пощенските клонове не обслужват селището и в него не пристигат нито писма, нито колетни пратки.

През годините наравно с истинските рибари тук са си построили къщи и много други хора. Това е и основната причина "противниците" на селището да искат неговото разрушаване.

Невидима заплаха

Селището се е разраснало до размери, които никой не е подозирал, че може да придобие. Въпреки че, за да има някой тук парцел, според неписаните правила той трябва да притежава лодка и да е лицензирал уменията си да я управлява с документ. Според общото мнение обаче това не винаги се спазва. Ограниченото пространство между каналите вече е изпълнено от над петстотинте постройки и много от къщите са започнали да никнат по протежение на брега.

Периодично тук плъзва слухът, че селището ще бъде разрушено. Понякога информацията се потвърждава от съобщения в пресата, последвани от спиране на тока и водата в къщите. Това се оказва особено неприятно за рибарите, когато се случи по време на активния риболовен сезон, защото замразената във фризерите риба се разваля. "Плащаме сметките си в срок и сред нас длъжници няма", роптаят засегнатите срещу крайните мерки.

Потърпевшите протестират, но всичко винаги завършва по един и същ начин - с обещание, че проблемът ще бъде решен. Хората, които наистина са свикнали да мислят за това място като за свой дом, живеят в постоянен страх. Някои от тях дори стават недружелюбни, когато видят непознат човек с фотоапарат пред къщата си. И как не, след като поне веднъж някой вече е правил снимки на постройките във връзка с плановете за разрушаването им.

Рибарски легенди

За щастие недоверието бързо се изпарява, щом попитате рибарите за днешния улов и им кажете, че просто искате да направите красиви фотографии на наистина романтичния пейзаж. Тогава те може би ще ви разкажат и някоя от своите истории - за гигантски риби или за опасни морски бури, за последния тюлен край Ропотамо или за делфините и техния език от звуци. Най-словоохотливи те са, разбира се, с питие в ръка, в клуб "Морски сговор", както те наричат своята малка кръчмица. Тук винаги можете да откриете някой от най-големите разказвачи.

Ако искате обаче с очите си да видите лодка, пълна с риба, по-добре е да се разходите навътре по каналите. Оттам гледката е по-красива, а и можете да попаднете на някой наистина впечатляващ за наблюдение момент от живота в Ченгене скеле.

Сигурна съм, че всеки, който идва в селището за пръв път, се очарова от хармонията, царяща тук. Щом прекрачите прага на някоя от къщите, неминуемо усещате рибарският уют, създаден, за да сгрява след дългите часове, прекарани сред вълните.

Огънят в камината осветява архивни снимки, на които усмихнати жени нижат чироз от изчезналата вече от нашето море черноморска скумрия, платноход с красив силует е закотвен край кея на старото бургаско пристанище, дами с модерни за времето си бански костюми до коленете се разхождат по плажа. На рафта над пламтящите цепеници виждам гърло от амфора. Оказва се, че тя е открита на морския бряг, близо до Маслен нос.

Загладените от водата и пясъка ръбове показват, че преди да попадне тук, парчето изпечена глина дълго време е било на морското дъно. То е част от съд, който сигурно е бил в товара на кораб, претърпял корабокрушение. В такива амфори търговците в античността са пренасяли вино, зехтин и други течности. "Зная, че не представлява особена ценност, но когато държа този предмет в ръка, имам чувството, че усещам с дланта си ритъма на отминалата епоха", обяснява ми притежателят му факта, че е отделил за парчето от съда такова видно място.

Музейните сбирки

Погледът ми е привлечен от сив камък с продълговата форма - част от вкаменена кост на древен слон мастодонт. Според специалистите палеонтолози гигантските животни са бродили по нашите земи преди около 60 милиона години. Мастодонтите са предшественици на мамутите и днешните слонове и на няколко места в България могат да бъдат открити доказателства за тяхното съществуване.

Едно от находищата е дъното на Черно море. Рибарите многократно попадали на останки от огромните бозайници, когато преди години ловували с тралове. Днес тези остъргващи дъното съоръжения са забранени за употреба заради щетите, които използването им нанася на морската фауна. Обясняват ми, че в няколко къщи тук се пазят намерени в морето бивни и зъби от древните слонове.

Тук могат да се видят и други впечатляващи предмети. В дома на един от рибарите има истинска музейна експозиция от стари вещи, сред които пишеща машина от времето на Първата световна война, стогодишен грамофон и... тъпанът, звучал в оркестъра на легендарния 24-ти черноморски пехотен полк, капелмайстор на който е бил самият Филип Кутев. Музикалният инструмент бил открит при ремонт в таванско помещение в центъра на Бургас.

Наследниците на имота си спомнили, че техният дядо бил музикант в славния оркестър на военното формирование. Тъпанът бил в окаяно състояние - плесенясал и с прогнил корпус, и затова притежателите му се съгласили да се разделят с него. След старателно почистване и реставрация обаче той отново възвърнал дълбокия си кънтящ звук, с който някога огласял главната улица. Справката показала, че инструментът е бил купен от Англия. Тюленовата кожа, използвана при изработката му, за щастие се била запазила отлично през всичките години на забрава и не се наложило да бъде сменяна. Днес новият му собственик е отредил за него най-видното място в гостната си и с гордост показва спасената реликва.

Бъдещето

И докато тази разпалваща въображението вещ е пред очите ми, си мисля колко история вече е натрупана именно на този бряг. Дали тя ще бъде дописана, днес никой не може да каже със сигурност. Каква ще бъде съдбата на бургаското рибарско селище тепърва ще се изяснява. През миналата година общинският съвет в Бургас взе решение за замяна на статута на земите от държавен горски фонд тук с принадлежност към общинските земи. Вече се работи по изготвяне на подробен устройствен план на Ченгене скеле като селищно образувание и очакванията на рибарите са, че селището им скоро ще получи статут.

А дали Бургас някога отново ще се сдобие с истински рибарски кей - това засега си остава въпрос без отговор.

Имената на лодките:

Лодките в бургаското рибарско селище най-често носят имената на жени, дъщери, майки и любими на рибарите. Тук има поне пет Марии, няколко Дафини, Дияна, Ани, Вена и Невина. Плавателните съдове често се кръщават на божества и на митични или съществуващи морски обитатели. Тук "Аполон" стои до "Нептун", "Афродита" до "Фея". "Русалка" и "Акула" се поклащат редом с "Гръм" и "Тритон". Има и названия, които будят недоумение. Чудно е например защо един от рибарите е кръстил лодката си "Магарица". "Сигурно се е инатяла, докато се е учил да я управлява", шегуват се колегите му.

Уловът:

През активния риболовен сезон бургаските рибари ловят карагьоз, лефер, сафрид, паламуд, турук, калкан, чернокоп, меджид, попчета, зарган, бяла риба, цаца, атерина, илария и платерина. По-рядко в мрежите им влизат скорпид, барбун, змиорка, змарид, морска лястовица, чига и есетра. Черноморските акули, които допреди няколко десетилетия са се изхвърляли зад борда, защото месото им се е считало за блудкаво и жилаво, днес се ценят и филето им се продава като деликатес.

Само най-големите майстори могат да се похвалят, че са улавяли моруна. Рибата тон, която по нашето черноморско крайбрежие са наричали оркинос, отдавна е изчезнала от Черно море. Последните големи пасажи от черноморска скумрия край българските брегове са регистрирани до Резово през 1967 г. В днешно време е истинска атракция, ако единичен екземпляр от тази риба бъде уловен.


[ Редактирано 17 дек 2010: 17:00 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
18 ное 2009: 13:34
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
Незаконното рибарско селище в Бургас ще бъде съборено

www.dnevnik.bg
18 ное 2009


Стотици незаконно изградени къщи в т.нар. Рибарско селище в залива Ченегене скеле край Бургас не подлежат на узаконяване. Това съобщи главният архитект на Бургас Веселина Илиева. На база на постановените откази за узаконяване, издадени индивидуално за всеки незаконен строеж, те ще бъдат премахнати в най-скоро време, информира още Илиева. Процедурата, която е вече към своя край е започнала още през 2005 г., когато Община Бургас е предала на Регионалната дирекция Национален строителен контрол (РДНСК) списък със сгради в този район, построени без необходимите документи. Голяма част от тях са строени върху заграбени общински и държавни земи и горски фонд.

ДНСК вече е издала заповеди за премахване на 257 строежа от Рибарското селище. Почти всичките заповедиса обжалвани от собствениците пред Административния съд в Бургас и Висшия административен съд.

Повечето предписания на инспекцията са потвърдени и обектите подлежат безусловно на събаряне, каза Илиева. РДСНК е започнала посещения на място, описване актуалното състояние на строежа, има ли доброволно изпълнение на предписанята за събаряне и т.н. Цялата информация се изпраща до ДНСК, откъдето трябва да бъде определена конкретна дата и час за изпълнение на принудителното събаряне. То ще бъде извършено от фирма, избрана по .Собствениците ще бъдат уведомени колко ще струва събарянето, а средствата ще бъдат събирани по надлежен ред от Агенцията за ържавни вземания. РДСНК взима отношение само по строежите - т.е. масивните постройки. Бунгала, бараки и дървени постройки, които имат характер на временни обекти са от компетенцията на Община Бургас, която ще се произнесе за тяхната съдба.

В хода на проверките е установено, че прилежащите комуникации – ВиК и електроснабдяване до всяка една къща, също са изградени без строителни книжа. цялото селищеВъв всяка заповед за премахване е указано да бъде прекъснато и водоснабдяването. Единственият доставчик на електроенергия - ЕВН отдавна е алармирана от РДСНК за съществуващия проблем. Доколкото знаем, ЕВН е решила да прекъсне електричеството на незаконното селище на 8-ми декември. Датата е определена от фирмата и РДНСК няма никакво отношение по това мероприятие.

Промяна в политиката по премахване на незаконните обекти нямаОбщина Бургас постъпки за образуване на законно селище с рибарски статут, около изградения канал и рибарски пристан в Ченегене скеле. Това е залегнало и в новия проект за Оа града. Няма как обаче, според тези единствено възможни процедури, да бъдат узаконени съществуващите строежи, правени през годините в нарушение на законите на Република България. Законът забранява изменение на стройствени планове, с включване в тях на вече реализирано незаконно строителство.

[ Редактирано 17 дек 2010: 17:02 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
01 дек 2009: 17:50
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

Бургас разчиства "Ченгене скеле" от незаконни постройки

dnevnik.bg
Само къщите, разположени край каналите на "Ченгене скеле" ще останат в рибарското пристанище, заканва се кметът на Бургас Димитър Николов.

В бургаското рибарско селище ще останат само къщите, които са разположени край каналите. Това , заяви кметът Димитър Николов. Те обаче трябва да бъдат съобразени с новия ПУП, който общината е изготвила за селището. Всички постройки извън двата сега съществуващи канала, ще бъдат съборени, категоричен беше Николов, който се позова на Закона за Черноморското крайбрежие. За сега, разчистването на незаконно построените къщи в района на пристанището е насрочено за 8 декември.

От сега съществуващите постройки извън каналите ще останат само 14 в посока Ченгене скеле, уточни още Димитър Николов. Той каза още, че има решение територията около каналите да бъде отстъпена от държавата на общината за създаване на селищното образование, а тя ще издава право на строеж, но само на регистрираните рибари. "Тези, които ще имат право да имат къщи на каналите, ще бъдат само рибарите, които са регистрирани в ИАРА или поне са членове на рибарското сдружение", уточни кметът. На правоимащите ще се издава разрешение за строеж на площ от 150-200 квадратни метра, като къщите трябва да са на 30 квадратни метра. Височината им трябва да бъде до 5 метра или 2 етажа, като на първия етаж трябва да бъде лодкостоянката, а на втория - жилищно помещение.

Общината предвижда строеж на още един канал от вътрешната част на селището. Там също ще бъде разрешен строежът на малки къщи, съобразени с изискванията на ПУП-а. Общината ще изгради още канализация, аптека, магазин, а на по-късен етап и чрез кандидатстване по проекти - и хладилници за риба. В новото селище ще има 9-метрова главна улица, пешеходни алеи около каналите, трафопост и пречиствателно съоръжение.

[ Редактирано 17 дек 2010: 17:03 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
21 юли 2010: 14:06
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

РДНСК премахна луксозна незаконна къща в Ченгене скеле

Източник: News.Burgas24.bg
Багер разруши днес луксозна двуетажна къща в местността Ченгене скеле. Постройката е част от незаконните рибарските вили, които трябва да бъдат съборени от РДНСК, предаде репортер на Burgas24.bg.
Премахнатата луксозната сграда се намира в района на Нефтобазата и разполага с обширна градина и барбекю. Собственикът й Петър Средков заяви, че в построяването й са инвестирани 50-60 хиляди лева. Въпреки че къщата е изградена без разрешително за строеж, Петър Средков твърди, че от ръководството на общината дълги години му обещавали обектът да бъде узаконен. 40 полицаи, включително и служители на отдела за Борба с масови безредици осигуряват безопасността при акцията на бургаската община.

От началото на годината до сега в района на Нефтобазата са съборени принудително или доброволно близо 35 незаконни рибарски вили. Директорът на Регионалната дирекция за строителен контрол в Бургас Георги Георгиев заяви, че до края на месец септември в рибарското селище Ченгене скеле ще бъдат премахнати общо 225 къщи.

[ Редактирано 17 дек 2010: 17:04 ]

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
diko
13 юни 2011: 08:44
Регистриран потребител #198
Регистриран: 27 май 2011: 16:52

съобщения: 21
Поляната за пикник в парк Росенец. Има поставени бариери на главния път, но селенията граници не признава. Друго си е да паркираш 20 годишната си тенекия на метър от теб (има огромен асвалтиран паркинг на 20 м).

Най-отгоре
noemis
12 юни 2012: 12:55
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431

"Ченгене скеле" - първостепенен обект на общината

Източник: Радио "Фокус"

"С решение на Общински съвет - Бургас рибарското селище "Ченгене скеле" е включено в неговата програма като първостепенен обект на общината. В момента се подготвя цялата документация за изпращане в Министерство за земеделието и храните и Агенция по горите за произнасяне по продължаване на процедурата по промяна предназначението на Държавен горски фонд. Съответно пращаме и искане до Министерски съвет за безвъзмездно предоставяне на тази територия на община Бургас. Това обясни главният архитект на общината Веселина Илиева.

По думите й, ако общината получи тази територия, тя ще има право да я управлява. Ще бъдат направени правила или наредба за стопанисване и управление на тази територия и предоставянето й за използване.

"Все още не мога да коментирам, тъй като няма такива правила. Идеята и желанието на община Бургас, а и на Общински съвет, е тази територия да бъде съхранена, да бъде използвана само рибо-стопански дейности и лодко-стоянки, така че да гарантираме защитата на социалния момент и да си запазим това атрактивно място с неговия характер на рибарско селище", обясни Илиева.
цялата статия

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
05 ное 2013: 15:33
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
На основание чл.124б, ал.2 от ЗУТ, Община Бургас съобщава, че със Заповед №2817/16.10.13г. на Зам.Кмета на Община Бургас, изготвена на основание чл.124а, ал.2 от ЗУТ, е одобрено задание за проектиране и е разрешено изработване на ПУП-ПРЗ за ПИ с идентификатор 07079.10.916 по КК на гр.Бургас, местност "Рибарското пристанище" /бивша "Ченгене скеле"/, землище - кв.Крайморие.

<връзка>

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
noemis
17 фев 2015: 17:08
noemis

Регистриран потребител #2
Регистриран: 17 сеп 2008: 11:22

съобщения: 3431
Шест фирми подадоха оферти за изграждането на рибарското пристанище „Ченгене скеле“. Процедурата е с прогнозна стойност 11,5 млн.лв., без ДДС, а техническите предложение на участниците бяха отворени днес в Община Бургас. Сред тях бяха пет консорциума и популярна строителна фирма от региона.
................

Общинската комисия започна днес оценка на техническите задания на офертите. На експертите е поставен срок от 180 дни, в който трябва да приключат процедурата.

Според заданието й за 660 дни избраният изпълнител ще трябва да изработи и изпълни проект за реконструкцията на „Ченгене скеле“. Предвижда се рибарското пристанище да бъде удължено, да се осигурят допълнително 110 места за акостиране на лодки, да се изградят обслужващи улици, сгради за първична обработка на улова и базар. Пристанището ще обхване площ около 10 хил.кв/м.

цялата статия

Велосипедът не само начин на придвижване - това е и начин на живот.
Най-отгоре
seagull
17 фев 2015: 21:14

Регистриран потребител #1138
Регистриран: 19 мар 2013: 22:00

съобщения: 219
Местните, май нещо се опъват?
Най-отгоре
Отиди на страница       >>